Dubaj s Katarom priniesli radosť fanúšikom hneď zo štyroch krajín

14.2.2016, 10:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Prvé dve z troch podujatí v krajinách púšte, ropy a nekonečného bohatstva napísali svoj ďalší diel. Erik Baška si úspešne odkrútil svoj debut za Tinkoff, ešte úspešnejšie ho však zvládol Marcel Kittel. Viking Kristoff ukázal veľkolepú formu a celok Dimension Data oslavuje svoj prvý vavrín medzi elitou.
 
 
Aj také boli preteky Okolo DubajaOkolo Kataru. Pre mnohých cyklistov slúžia tieto podniky ako príprava na ďalšie a dôležitejšie méty, no i tak každoročne prilákajú hneď niekoľko WT tímov a ešte viac zaujímavých mien.
 
 
S trojicou Slovákov vládla spokojnosť
 
Tretí februárový deň odštartovala prvá etapa z celkových štyroch na podujatí konajúcom sa na cestách, ktoré každý rok zavedú fanúšikov i na tenisové kurty. V drese tímu ruského boháča sa predstavila trojica Slovákov. Juraj Sagan, Erik Baška a líder Tinkoffu Michael Kolář. A ten začal výborne. V prvom dejstve merajúcom takmer 180 kilometrov došpurtoval na deviatom mieste. Zvíťazila nemecká pancierová gorila Kittel. Akoby už vtedy predznamenal, kto sa bude o pár dní radovať najviac.
 
Druhá etapa patrila možno trochu prekvapujúco tímu Sky, svoj druhý triumf na dubajských cestách oslávil Elia Viviani. V dobrom svetle sa ukázal aj Mišo Kolář, svoje umiestnenie z predchádzajúceho dňa vylepšil o dve priečky. Etapa napokon patrila Talianom. Obsadili prvé štyri miesta.
 
Svoju chvíľku slávy si užil aj najmladší Slovák. Erik Baška bol lídrom svojho tímu v poslednej epizóde Okolo Dubaja. A svoj prvý špurt medzi elitou zvládol na výbornú. Deviata priečka je toho jasným dôkazom. "Vo finále etapy sme zložili vláčik. Bolo to približne päť kilometrov pred páskou. Lídrom bol Baška, naši chlapci sa snažili, aby sa vyhli akýmkoľvek problémom. Bolo to možno príliš skoro, ale dopadlo to dobre," zamyslel sa po záverečnej etape manažér Tinkoffu Tristan Hoffman.
 
"Bol to pre mňa prvý veľký test. Chcel som skončil v TOP 5, ale nebol som v dobrej pozícii. Ďakujem môjmu tímu za dôveru, som vďačný za skúsenosti," povedal natešený Baška.
 
 
Kittel zvládol najťažšiu etapu a zvíťazil
 
Deň číslo tri bol podľa papierových predpokladov tým najťažším. Zvíťazil José Juan Lobato z Movistaru. "Toto víťazstvo mi dáva veľa nádeje a dôvery, vďačím zaň môjmu tímu. Vedeli sme, že musíme ísť pokojne a tiež to, že bude veľmi dôležité postavenie v záverečnej zákrute. Podarilo sa mi to a dokončil som tak skvelú prácu chalanov," uviedol po etape jej víťaz.
 
Svoju silu však počas viac ako 170 zvlnených kilometrov ukázal aj Marcel Kittel. O motiváciu núdzu nemal, navyše bol povzbudený prvým etapovým víťazstvom. "Bol to ten najdôležitejší deň pretekov. Čakalo nás náročné stúpanie a ja som cítil formu. Chcel som ukázať, čo dokážem na tak tvrdej trati," uviedol už po pretekoch ich víťaz. Na to, aby zvíťazil však potreboval vyhrať záverečnú etapu. Podarilo sa mu to, a tak mohol Etixx - Quick-Step oslavovať pekný výsledok. "Kľúčom k úspechu bol silný tím, ktorý musel fungovať počas všetkých dní. Som šťastný a zároveň vo mne rastie dôvera vo mňa samého," dodal víťaz Okolo Dubaja 2016.
 
 
Víťaznú i smolnú kartu podržal ten istý
 
Nešťastie v šťastí okúsil nórsky cyklista v službách zoskupenia Dimension Data Edvald Boasson Hagen. Afričania mali rozohranú fantastickú hru. Avšak, športové šťastie ich opustilo. Cavendish bojoval o etapový triumf, Hagen o ten celkový. Osem kilometrov pred cieľom predposlednej etapy však dostal defekt...
 
Preteky v krajine, ktorá získala nezávislosť na začiatku 70. rokoch, odštartovali len dva dni po Dubaji. Ich prvú etapu ovládol Mark Cavendish, ktorý sa podobne ako Kittel zahral na jasnovidca. Nepríjemná správa prišla z tábora Lampre-Merida. Slovinec Matej Mohorič si zlomil ruku. Preteky teda pokračovali bez neho.
"Bol to dlhý a tvrdý deň. Bolo skvelé, že so mnou ostal Edvald, som si istý, že bude hrať dôležitú úlohu i v časovke. Od všetkých v tíme to bol super výkon. Som naozaj rád, že som dosiahol prvé víťazstvo roka," okomentoval svoj prvý pocit víťazstva v novom drese Cavendish.
 
 
Špeciálna kategória Kristoff
 
Preteky pokračovali celkom krátkou (135 kilometrov) a rovinatou etapou. Svoju prvú čiarku si tu zapísal iný Nór. Ten, ktorý bol po poslednom dni určite šťastnejší. Alexander Kristoff. "V cieli to bolo mierne do kopca, čo mi vyhovuje. V závere sme sa snažili byť v čo najlepšej pozícii. Podobne sme konali aj počas celej etapy. Tím odviedol skvelú prácu, osobne som veľmi spokojný," uviedol šťastný víťaz.
 
Nasledovala krátka časovka, v ktorej podal najlepší výkon spomínaný Hagen. Zo šprintérov dopadol najlepšie Cavendish, obsadil piatu priečku. Stratégia afrického tímu bola teda jasná. Chrániť líderský post pre Hagena a vybojovať ešte aspoň jednu etapu pre Brita. Vo štvrtej etape sa im to podarilo iba z časti. Avšak úplne inak, ako si to predstavovali. Posledných osem kilometrov pred cieľom dostal Edvald Boasson Hagen defekt. Tím zostal s ním, vpredu sa udržal len Cavendish.
 
"Je to trochu smutné. Chlapci išli neuveriteľne počas celého dňa. Ostatné tímy im nepomáhali, mali sme to pod kontrolou iba my! Ak nevyhráte pretože ste slabý, je to normálne. Keď však prehráte kvôli defektu, je to sklamaním," povedal po nešťastnej etape športový riaditeľ Roger Hammond.
 
Skvelý výkon však podal i ruský celok Kaťuša. V závere v podstate ani nešlo o hromadný dojazd. Pelotón sa roztrhal a vpredu silná Kaťuša zabezpečila druhú čiarku pre Kristoffa. O ruskej sile v závere svedčí aj fakt, že posledný muž z vláčika Jacopo Guarnieri skončil tretí.
 
Česť Dimension Data zachránil Cavendish. Skončil piaty a dostal sa tak na čelo priebežného poradia. Väčšia radosť však zavládla v Kaťuši. "Vietor sa objavil až v druhej polovici etapy. Mysleli sme si, že pelotón dôjde spolu, mali sme preto špeciálny plán. Hlavný balík sa však roztrhal a vzniklo z toho prvé a tretie miesto pre tím. Cítil som sa dobre a silný, takže všetko bolo tak, ako malo byť," uviedol rodák z hlavného mesta Nórska.   
 
 
Záver opäť v réžii Cavendisha a Kristoffa
 
Piata etapa sľubovala veľkú drámu, veď rozdiely v poradí boli minimálne. A dráma prišla. Tretia čiarka pre lídra Kaťuše bola najtesnejšou. Pred Britom vyhral len o milimetre, pre bývalého kolegu Martin Velitsa to však znamenalo celkové víťazstvo. Nór oslavoval etapové treble, Cavendish víťazstvo single, no celkové. "Pre dnešný deň sme boli extrémne motivovaní. Vedeli sme, že budeme musieť prevziať kontrolu. Museli sme podať maximálny výkon, zvládli sme to perfektne," uzavrel preteky Okolo Kataru 30-ročný rýchlik.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop