Na začiatku sezóny vidíme kvalitné preteky, Nibali, Valverde, Contador už víťazia

22.2.2016, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V predchádzajúcich dňoch sa odohralo niekoľko prípravných pretekov, na ktorých sa dokázali presadiť aj najväčšie cyklistické osobnosti. Bolo výborné, že na každom podujatí sa predstavila silná konkurencia a vďaka tomu sme mohli sledovať zaujímavé súboje na viacerých frontoch.
 
 
Zelená hora a Nibali ukázali svoju silu
 
V Ománe rozhodlo o víťazovi stúpanie na Zelenú horu, tri klasikárske dojazdy tentoraz nemali silu, aby zamiešali poradím v GC. Jedinú horskú etapu ovládol Vincenzo Nibali, ktorý si po tomto výbornom výkone vybudoval rozhodujúci náskok. Taliansky jazdec bol aktívny aj v druhej etape, v šprinte do kopca ho porazil len Hagen. Aj to svedčí o tom, že Nibali je momentálne veľmi dobre pripravený, čo mu v predchádzajúcich dvoch rokoch na začiatku ročníka chýbalo. "Som veľmi spokojný. Chcel som získať víťazstvo hneď na začiatku sezóny, čo sa mi podarilo. Už predtým som mal šancu stať sa celkovým víťazom na tomto podujatí, ale dokázal som to len teraz, pretože jazdím skúsenejšie a sústredil som sa len na stúpanie na Zelenú horu. Tento úspech je pre mňa veľmi dôležitý. Je vždy príjemné takýmto spôsobom odštartovať sezónu, na nasledujúcich dôležitejších pretekoch budem pokojnejší."
 
Astanu mohli tešiť aj výkony Jakoba Fuglsanga, ktorý potvrdil, že bude jej dôležitým článkom na Grand Tour. Druhé miesto vybojoval Romain Bardet. Francúzsky jazdec prehral bitku o celkový triumf tesne pred vrcholom Green Mountain, ale aj tak výborne vstúpil do nového ročníka. Nielenže patril medzi najlepších vrchárov na podujatí, ale prezentoval sa aj útočnou jazdou v prvej etape.
 
Na kvalitnej štvrtej priečke sa umiestnil Tom Dumoulin, ktorý sa znovu predviedol silným výkonom na jedinom cieľovom kopci. Hoci sa holandský jazdec stopercentne zameriava na časovky na Gire a predovšetkým na olympijských hrách, po minuloročnej Vuelte si naďalej drží vysoký výkonnostný štandard, ktorý aj v tomto roku môže pripraviť nejaké prekvapenie. Medzi najlepšími sa objavil Gianluca Brambilla, čo potešilo Etixx - Quick-Step, pretože belgický tím takýchto jazdcov potrebuje čo najviac.
 
 
jungels 2016 oman triumf eqsf
Bob Jungels vyhral 1. etapu (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Sympatickým výkonom sa prezentoval aj talentovaný Merhawi Kudus, ktorý hneď od začiatku sezóny chce nielen predvádzať, ale aj rozvíjať svoj potenciál. Za očakávaniami zaostal Richie Porte, ktorý sa po príchode z Austrálie nedokázal vhodne aklimatizovať. Okrem toho ho v poslednom období trápi piriformis syndróm, ktorý mu spôsobuje bolesti v sedacom svale. 
 
Rýchlostné koncovky ovládli nórski cyklisti. Alexander Kristoff si postrážil hromadné dojazdy, kde mohla vyniknúť jeho parádna rýchlosť a stále lepšia tímová spolupráca. Do hry sa vrátil Edvald Boasson Hagen, ktorý vyhral šprint do kopca a jeden dojazd okliešteného pelotónu. Jazdec tímu Dimension Data po dlhom čase opäť jazdí s veľkým sebavedomím, čo len umocňuje jeho výborné fyzické parametre. Pre cyklistiku je dobré, že jazdec podobných kvalít sa znovu dokáže pohybovať na predných pozíciách.
 
 
Konečné poradie Okolo Ománu 2016
1. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 22:25:25
2. BARDET Romain AG2R La Mondiale 00:15
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:24
4. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 00:40
5. COSTA Rui Lampre - Merida 00:54
6. BOASSON HAGEN Edvald Dimension Data for Qhubeka 01:06
7. CANTY Brendan Drapac Professional Cycling 01:31
8. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 01:38
9. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka 01:56
10. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 01:59
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Lišiak Valverde štvrtýkrát vyhral v Andalúzii
   
Na Ruta del Sol sa odohrali dve kľúčové etapy. 21-kilometrová jazda proti chronometru síce vytvorila pekné rozdiely, ale úspešný časovkár musel podať kvalitný výkon aj v nasledujúcej horskej etape. A tieto okolnosti najlepšie zvládol Alejandro Valverde, ktorý na cieľovom stúpaní Peňas Blancas skúsene vystriehol menšie problémy svojich súperov. Jazdec tímu Movistar stavil na dlhý útok a ani jeden z protivníkov nemal guráž, aby ho napodobnil. "Záverečný kopec som poznal, bol som si ho pozrieť pred týždňom a vedel som, ako treba k nemu pristupovať. Cítil som, že idem dobre, ale nečakal som, že si vybudujem až taký náskok. Mal som aj trochu šťastie, že sa zmenila trasa. Bola náročnejšia, čo mi vyhovovalo. Myslím si, že oproti minulému roku sa ide na začiatku sezóny veľmi rýchlo. Aj keď mám takmer 36 rokov, stále sa cítim svieži, fit a veľmi ma to baví rovnako ako pred desiatimi rokmi."
 
 
valverde 2016 andaluzia podium movf
Alejandro Valverde víťazom pretekov (© Movistar Team)
 
 
Po úspešnej časovke mal celkový triumf na dosah Tejay van Garderen, ale americký cyklista nedokázal odraziť Valverdeho útok. Môžeme len polemizovať, či mal vyraziť dopredu skôr, ako len tri kilometre pred vrcholom. Garderen však predviedol výborný výkon, jeho lezecké schopnosti si udržujú vysoký úroveň, ktoré dokáže pozdvihnúť parádna časovka. V tíme BMC vládla spokojnosť aj s ostatnými pretekármi, výborné predstavenie predviedli najmä Bookwalter a Sánchez, španielsky jazdec prekvapil svojím výsledkom v časovke.
 
Na treťom mieste sa usadil Bauke Mollema, holandský borec sa nikdy predtým nedostal na pódium na svojich prvých etapových pretekoch v ročníku. Viditeľný bol najmä na Peňas Blancas, kde vybojoval druhé miesto, ale ani v časovke nepodal zlý výkon. V tíme Trek-Segafredo tak napreduje aj v tomto smere.
 
Na podujatí boli viditeľné aj dresy celku Tinkoff. Rafal Majka a Roman Kreuziger sa umiestnili v Top 10, hoci obidvaja v časovke trošku stratili na svojich súperov. Ale všetko si to vynahradili v horskej etape, kde patrili medzi najsilnejších jazdcov. Okrem toho Tinkoff ukoristil dva etapové triumfy, Bennati a Gatto preukázali v týchto momentoch veľký hlad po úspechu. Po výbornom výkone v ITT sa udržal medzi najlepšími Wilco Kelderman, Wout Poels nebol taký silný ako vo Valencii, ale aj tak sa z neho stáva dôležitá súčasť britskej zostavy.
 
 
bennati 2016 andaluzia ttsf
Daniele Bennati nepatrí do starého železa (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Konečné poradie Okolo Andalúzie 2016
1. VALVERDE Alejandro Movistar Team 17:41:10
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:26
3. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo 00:52
4. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo 00:56
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 01:11
6. KREUZIGER Roman Tinkoff 01:37
7. POELS Wout Team Sky 01:42
8. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 02:03
9. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 02:14
10. NIEVE Mikel Team Sky 02:45
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Thomas a Algarve začínajú spolu ladiť
 
Portugalské podujatie rozhodli prvý vrchársky dojazd a ITT a túto kombináciu najlepšie zvládli Geraint Thomas s Ionom Izagirrem. Z pohodlia ich mohol vytrhnúť Tony Martin, ale nemecký jazdec im nedokázal konkurovať v záverečnej etape. A keďže ich ďalší súperi v kľúčových dňoch nepodali najlepšie výkony, na Alto do Malhao s pokojom udržali svoje vedúce pozície.
 
Geraint Thomas obhájil minuloročné víťazstvo, na najvyšší stupienok sa dostal po rýchlom finiši na Alto do Fóia a potvrdením svojich časovkárskych kvalít na stredne dlhej trati. Britský pretekár si začína užívať svoju transformáciu na jazdca pre GT, podobné výsledky budú len zvyšovať jeho sebavedomie. "Keď som videl, že na konci poslednej etapy sa dostal Tony Martin do problémov, mojou jedinou úlohou bolo, aby som len obraňoval vedúcu pozíciu. Na Alto do Malhao som si preto strážil Izagirreho. Najhoršie by bolo, ak by som naháňal Contadora, a potom vybuchol a možno aj stratil celkové vedenie. Preto som išiel na istotu. Je vždy príjemné, keď sa dostanete na pódium a stanete sa celkovým víťazom. Nestáva sa mi to často, preto si to užívam. Zároveň je to pre mňa veľké povzbudenie, pretože mám pred sebou náročný tréningový a súťažný program."
 
 
algarve 2016 podium movf
Ion Izagirre - Geraint Thomas - Alberto Contador na pódiu (© Movistar Team)
 
 
Krátke etapové podujatia s časovkou sa výborne hodia pre Iona Izagirreho, ktorý je nielen výborným jazdcom do kopcov, ale zvláda aj jazdu proti chronometru. Borec tímu Movistar to predviedol aj na Okolo Valencie, kde finišoval na štvrtom mieste. Na začiatku sezóny tak potvrdil, že to bolo dobré rozhodnutie, aby sa sústredil sa práve na tento typ pretekov.
 
Na treťom mieste sa nakoniec umiestnil Alberto Contador, hoci jeho výkony v druhej a tretej etape pôsobili rozpačito. Na Alto do Fóia stratil nezvyčajne veľa času, keď mu pred páskou došli sily. A Pistolero si tu pamätá aj lepšie výkony v časovke. Možno to bolo spôsobené dlhou súťažnou prestávkou (naposledy pretekal na Tour de France), ale na Alto do Malhao uviedol všetko na pravú mieru. Po skvelom výkone tretíkrát zvíťazil na tomto kopci a veru si nepamätáme, kedy bol rozdiel na vrchole medzi prvými dvomi pretekármi taký veľký. Veď v ostatných edíciách sa rozdiely pohybovali na úrovni troch sekúnd. Po tomto víťazstve sa Contadorovi určite uľavilo, ale už na začiatku ročníka uvidel, že v tejto sezóne bude konkurencia veľmi silná a nikto mu nič nedaruje len tak.
 
 
contador 2016 algarve vitazstvo tnkf
Alberto Contador s triumfom na Alto do Malhao (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
V najlepšej desiatke sa objavili Thibaut Pinot a Fabio Aru, ktorí si užili predovšetkým záverečnú etapu. Pinot okrem toho predviedol dobrý výkon aj v časovke a v tejto disciplíne neustále napreduje. Prekvapením pretekov bol slovinský jazdec Primož Roglič, ktorý sa odplatil za dôveru svojmu novému zamestnávateľovi celku Lotto-Jumbo. Sezónu dobre odštartovali aj Ilnur Zakarin a Tony Gallopin, francúzsky jazdec sa pred niekoľkými dňami presadil aj na Etoile de Bessèges, kde skončil na druhom mieste.
 
 
uran contador izagirre algarve cptf
Urán - Contador - Izagirre - Arredondo (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Konečné poradie Okolo Algarve 2016
1. THOMAS Geraint Team Sky 18:34:15
2. IZAGIRRE Ion Movistar Team 00:19
3. CONTADOR Alberto Tinkoff 00:26
4. PINOT Thibaut FDJ 00:32
5. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo 00:49
6. GALLOPIN Tony Lotto Soudal 00:50
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 01:03
8. PANTANO Jarlinson IAM Cycling 01:04
9. ARU Fabio Astana Pro Team 01:25
10. AMARO Manuel Antunes LA Aluminios - Antarte 01:27
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Tour du Haut Var uvidelo domáceho víťaza
 
V dvoch selektívnych etapách, ktoré sľubovali nepredvídateľný priebeh, sa napokon vyprofilovala skupinka najsilnejších jazdcov, v ktorej bol najšikovnejší Arthur Vichot. Domáci pretekár vybojoval jeden etapový triumf a zopakoval tak na svoj úspech v GC, ktorý tu dosiahol v sezóne 2013. Po minuloročnom trápení, ktoré spôsobila choroba, sa na začiatku ročníka chytil a spokojne sa môže začať pripravovať na svoje obľúbené ardenské klasiky. "Som rád, že som tu vyhral aj etapu, veľmi som sa túžil presadiť na začiatku roka. Je to pre mňa úľava, pretože som dokázal, že stále viem vyhrávať a správať sa ako líder tímu. Ukázal som, že môj tím mi môže veriť. Cítim sa oveľa lepšie ako pred rokom, keď som bol chorý."
 
Na víťazstvo siahal aj Jesus Herrada, ale jeho francúzsky súper bol na páske rýchlejší. Dobrý výkon predviedol aj jeho kolega Giovanni Visconti, na podujatí sa nestratili ani Ulissi či Vakoč. V Top 10 sa udržal aj Patrick Bevin, ktorý sa už vytiahol desiatym miestom na Tour Down Under.  
      
 
Konečné poradie Tour du Haut Var-Matin 2016
1. VICHOT Arthur FDJ 9:08:14
2. HERRADA Jesús Movistar Team 00:00
3. ULISSI Diego Lampre - Merida 00:00
4. SIMON Julien Cofidis, Solutions Crédits 00:00
5. VAKOČ Petr Etixx - Quick-Step 00:00
6. CHEREL Mikael AG2R La Mondiale 00:00
7. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli - Sidermec 00:00
8. VISCONTI Giovanni Movistar Team 00:00
9. BOUET Maxime Etixx - Quick-Step 00:00
10. BEVIN Patrick Cannondale Pro Cycling Team 00:00
44. VELITS Peter BMC Racing Team 01:32
66. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 04:25
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop