Katalánsko: V sobotu bojoval únik veľmi srdnato, na páske ho zdolali šprintéri a Cimolai

26.3.2016, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. 26.3. zvlnena etapa ciel rovina St Joan Despí > Vilanova Geltrú 197 km Cimolai
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
Od posledných dvoch etáp sa už výraznejšie zmeny v celkovom poradí nečakali a priestor chceli dostať aj šprintéri. Ešte pred štartom etapy zaujali absencie podpisov na hárku od Alberta Losadu (Kaťuša), Jespera Hansena (Tinkoff), Christiana Meiera (Orica), Martina Elmigera (IAM), no najmä Bena Swifta (Sky), ktorý by za normálnych okolností patril medzi favoritov dnešného i zajtrajšieho dňa. Zlomila ho choroba, ktorá mu spôsobila nepríjemnú noc a ráno nebol dostatočne silný, aby zvládol dvesto kilometrov. Pre Sky to bola tvrdá rana, pretože Chris Froome je až ôsmy v celkovom poradí a najbohatší tím chcel po Poelsovom triumfe pridať ešte aspoň jeden.
 
Už na desiatom kilometri bola rýchlostná prémia s bonifikáciami a únik dopredu nechcel pustiť najmä Etixx. Borci tohoto tímu to zvládli ideálne a Daniel Martin vzal tri sekundy, čím sa dostal už iba na sekundu straty na tretieho Richie Porteho. BMC na Martina poslalo Phila Gilberta, ale úlohu vziať mu body nezvládol. Jednu sekundu bral Romain Bardet (Ag2r). Tiež sa však neposunul zo šiesteho miesta.
 
Okamžite po prémii sa vytvoril klasický únik dňa. Tvorilo ho deväť, a nutno povedať, že zaujímavých, ľudí: Julian Alaphilippe a Carlos Verona (2x Etixx), Tierry Dupont a Mikael Cherel (2x Ag2r), Dario Cataldo (Astana), Daryl Impey (Orica) a Antonio Molina (Caja Rural). V tejto sedmičke ale boli dvaja neprijemní ľudia, a to Verona s Molinom, ktorí strácali v celkovom poradí iba 2:44, resp. 3:43. Preto im balík nedal dýchať a napokon to vzdali.
 
V ďalších momentoch sa vytváral únik odznova a po viacerých zmenách sme si napokon mohli vymenovať tieto, a ešte zaujímavejšie, mená: Petr Vakoč (Etixx), Esteban Cháves (Orica), Laurens Ten Dam (Giant), Ryder Hesjedal (Trek), Bert-Jan Lindeman (LottoNL), Alex Howes (Cannondale), Cameron Meyer (Dimenion Data), Rudy Molard (Cofidis), Marco Minnaard (Wanty), Axel Domont (AG2R) a Romain Hardy (Cofids). Tu už neboli ľudia z GC. Cháves strácal  po včerajšku dvanásť minút.
 
Vzhľadom na to, že Bouhanni so Swiftom odstúpili, eminentný záujem o špurt sa v pelotóne vytratil.  Samozrejme, vpredu sa ukazovali Lampre-Merida, IAM či Kaťuša, ale únik mal rozhodne väčšie šance ako v iných rovinatých etapách prestížnych pretekov.
 
Náskok sa dostal na maximálnu hranicu piatich minút a tu sa držal takmer hodinu. 80 km pred páskou bol na hodnote štyroch minút. V pelotóne bol až na jeden pád Laurensa De Plusa (Etixx) a Miguela Lópeza (Astana), pokoj.
 
S blížiacim sa cieľom nemal únik k dispozícii potrebnú časovú výhodu a keď sa náskok dostal pod tri minúty, zlomilo sa to a už klesal rýchlo. V pelotóne sa pridávalo čoraz viac tímov, ktoré sa starali o tempo. Na hranici 1:40 začali vpredu nástupy. Aktívni boli najmä Alex Howes a Ryder Hesjedal, teda tímoví kolegovia z minulých sezón. V týchto momentoch, zhruba hodinu pred dojazdom, sa medzera medzi únikom a pelotónom prestala zmenšovať. To ale trvalo iba chvíľu a všetko sa vrátilo do starých koľají.
 
V poslednej polhodine už nastal klasický boj o prežitie. Niektorí pretekári to vzdali rýchlo, iní nie, ale Vakoč, Lindeman, Meyer i Molard bojovali až do hranice pár stovák metrov pred páskou.

Špurt bol veľmi hektický bez tradičných vláčikov a motali sa tam aj borci z úniku. Zvíťazil Davide Cimolai (Lampre-Merida) tesne pred Nikiasom Arndtom (Giant-Alpecin) a Toshom Van der Sandem (Lotto Soudal). Petr Vakoč ešte skončil šiesty.
 
Favoriti finišovali pohromade a žiadne zmeny v celkovom poradí nenastali. Iba sa mierne upravili odstupy niektorým pretekárom vďaka bonifikáciám.
 
 
cimolai 2016 katalansko vitazstvo lamf
Davide Cimolai vyhráva etapu (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Výsledky
1. CIMOLAI Davide Lampre - Merida 4:35:13 60
2. ARNDT Nikias Team Giant - Alpecin 00:00 25
3. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal 00:00 10
4. GERRANS Simon Orica GreenEDGE 00:00  
5. IMPEY Daryl Orica GreenEDGE 00:00  
6. VAKOČ Petr Etixx - Quick-Step 00:00  
7. TSATEVICH Alexey Team Katusha 00:00  
8. VAN GENECHTEN Jonas IAM Cycling 00:00  
9. LINDEMAN Bert-Jan Team LottoNL - Jumbo 00:00  
10. MANZIN Lorrenzo FDJ 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie po etape
1. QUINTANA Nairo Movistar Team 27:36:32
2. CONTADOR Alberto Tinkoff 00:07
3. PORTE Richie BMC Racing Team 00:17
4. MARTIN Daniel Etixx - Quick-Step 00:18
5. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:27
6. BARDET Romain AG2R La Mondiale 00:31
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:42
8. FROOME Christopher Team Sky 00:46
9. CARTHY Hugh Caja Rural - Seguros RGA 01:01
10. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 01:16
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných kilometrov
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Na šiestu etapu si robia zálusk rýchli pretekári a utečenci, preto na začiatku opäť uvidíme drsné pasáže pri tvorbe úniku. Okrem toho, na desiatich kilometroch sú položené bonusové sekundy, ktoré môžu byť lákavé pre niektorých jazdcov na GC. Po vytvorení brejku bude veľmi záležať, ktoré celky sa dostanú do vedúcej skupiny. V šprinte by sa chceli presadiť Orica (Impey, Gerrans), Etixx (Meersman) a možno Sky (Swift) a BMC (Gilbert). Ak tieto celky nezaberú na čele balíka, únik budú mať veľkú šancu na úspech. Medzi zaujímavých kandidátov na utečencov môžeme zaradiť Vakoča, Alaphilippa alebo Gasparotta.          
 
 
etapa 1
profil etapy (© voltacatalunya.cat)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop