Giro sa konečne rozbehlo, Kruijswijk všetkých zaskočil, ostatní musia napredovať

23.5.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V druhom súťažnom bloku sa Giro rozbehlo, ale nie tým smerom, akým sa očakávalo pred podujatím. Ružový dres si počas tretieho voľného dňa užíva Steven Kruijswijk, ktorý bude mať v záverečnom týždni plné ruky práce, aby ho obhájil až do Turína.
 
 
Nebude to časovkárske Giro
 
Prostredná časť talianskej GT ponúkla niekoľko zaujímavých profilov, ktoré dostali cyklistov do vyšších obrátok, ale museli sme čakať až na víkendové etapy, aby sme videli skutočnú bitku o celkovú klasifikáciu. V kopcovitej desiatej etape do mestečka Sestola sa tešil mladý domáci jazdec Giulio Ciccone, ktorý sa presadil z úniku. V skupine favoritov tu zaujal len útok Andreja Amadora na ružový dres, ktorý však kostarický pretekár nezískal, ale posunul ho do rúk Boba Jungelsa.
 
Talentovaný jazdec tímu Etixx - Quick-Step vydržal na najvyššej pozícii v GC tri etapy. Bez problémov absolvoval hektický dojazd v Asole, kde ukoristil druhý etapový triumf Diego Ulissi, ktorý správne prečítal situáciu v záverečných kilometroch. Jungels sa nedostal do ťažkostí ani v šprintérskej koncovke v dvanástej etape a s pokojom mohol sledovať tretí úspech Andrého Greipela na podujatí. Osudný sa mu stal kopcovitý trinásty deň, kde neustal rýchle tempo v skupine favoritov na poslednom kopci a maglia rosa odovzdal húževnatému Andrejovi Amadorovi.  Kvalitný výkon v trinástej etape predviedol Mikel Nieve, ktorý po odstúpení Mikela Landu využil voľnú ruku v tíme Sky.
 
Andrej Amador zostal na vedúcej pozícii len jeden deň, ale kráľovská etapa v Dolomitoch zlomila aj oveľa silnejších vrchárov ako on. Prvýkrát sa tu dostali do pozornosti Kruijswijk a Cháves, ktorí pôsobili na ťažkom profile bezstarostne, čo dali v závere všetkým najavo - Cháves bral etapu, Kruijswijk vedenie v GC.  Ako-tak s nimi udržal krok Vincenzo Nibali, ale potom taliansky jazdec prežil v horskej časovke katastrofu, i keď jeho výkon v ITT dovtedy nebol príliš oslnivý. Naopak, na trati opäť letel Kruijswijk, výbornú jazdu predviedli Valverde a Cháves, takže domáci hrdina sa dostal pred záverečným týždňom do náročnej pozície.
 
Ak pred podujatím panovali názory, že klasifikáciu môžu rozhodnúť časovky, nestalo sa tak. Tá úvodná, ktorá prebehla v Toskánsku, nevytvorila medzi favoritmi takmer žiadne relevantné rozdiely a do popredia sa nedostal žiadny univerzálny jazdec. V horskej časovke mali takisto navrch vrchári. Videli sme to na výkone Boba Jungelsa, ktorý síce dosiahol dobrý výsledok, ale posledné kilometre v kopci boli pre neho príliš náročné, aby mohol myslieť na etapový triumf. Takže poradím miešali kopce a definitívnu bodku za podujatím dajú zostávajúce horské etapy.
 
jungels 2016 giro zjazd biely eqsf
Bob Jungels udržal aspoň biely dres (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Na pole position dve nečakané postavy
 
Ešte predtým, ako sa odohrali podstatné súboje v klasifikácii, preteky opustili dôležití cyklisti. Vypadol jeden z najväčších favoritov Mikel Landa. Zdá sa, že po náročnom vstupe do sezóny sa španielsky jazdec nedokázal dostatočne pripraviť na 3-týždňovú záťaž, i keď bol schopný dosiahnuť niekoľko čiastkových výsledkov (parádny výkon v časovke jednotlivcov). Toma Dumoulina vyradili problémy so sedacím svalom, ktoré ho zabrzdili aj v toskánskej ITT, po ktorej už nemal dôvod trpieť v ťažkých etapách. V kopcoch bude chýbať Ryder Hesjedal, ktorý mohol osviežiť záverečné etapy, ale na kanadskom borcovi bolo vidno, že nejazdil vo svojej koži, a ťažká previerka v Dolomitoch ho nakoniec poslala domov. A podujatie húfne opúšťali aj najrýchlejší pretekári.
     
Bezproblémový priebeh pretekov si zatiaľ užíva Steven Kruijswijk. Holandský cyklista nemal na trati výraznejšie incidenty, preto mohol využiť svoju výbornú formu, aby si vybudoval na čele klasifikácie zaujímavý náskok. Kruijswijk pôsobil v druhom týždni ako najsilnejší jazdec, v kráľovskej etape odtrhol Nibaliho a aj v horskej časovke predviedol kvalitný výkon. Už v minulom roku bol na Gire veľmi silný, dokonca v treťom týždni predvádzal najlepšie predstavenia. Ak sa mu to podarí zopakovať, bude veľmi ťažké zosadiť ho z trónu. Jazdec tímu Lotto-Jumbo sa však musí pripraviť na poriadnu naháňačku. Môže mať skvelú formu, ale v posledných dvoch horských etapách sa musia vyžmýkať k potrebnému výkonu aj jeho tímoví kolegovia.
 
 
kruijswijk valverde 2016 giro stupanie movf
Steven Kruijswijk a Alejandro Valverde (© Movistar Team)
 
 
Najlepší výsledok v kariére má na dosah aj Esteban Cháves. Kolumbijský cyklista síce v minulom roku obsadil na Vuelte piatu priečku a vyhral dve etapy, ale miesto na pódiu na Grand Tour patrí medzi najväčšie udalosti. Cháves pred rozhodujúcimi etapami jazdil veľmi pozorne, pred cieľom mu ani na jednom kopci neušla skupina favoritov. V kráľovskej etape predviedol veľký potenciál a výborné vrchárske schopnosti, v nasadenom trende pokračoval aj v horskej časovke. Jazdec tímu Orica patrí medzi elitných vrchárov na podujatí, na ostatných GT však v záverečnom týždni začal slabnúť a jeho výkony už neboli také razantné. Momentálne je určite lepšie pripravený, nielen po fyzickej, ale aj mentálnej stránke, aby výborne rozohrané Giro dokázal doviesť do želaného konca.
                  
 
Stále dostatok jazdcov, ktorí chcú v klasifikácii napredovať
 
Na najvyšších miestach sa nachádzajú cyklisti, od ktorých sa to pred podujatím veľmi nečakalo, a zásluhu má na tom nielen ich forma, ale aj aktuálna výkonnosť takých jazdcov ako Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde. Taliansky pretekár nie je taký dominantný, ako by si predstavoval. Predviedol niekoľko platonických útokov v klesaní i v kopcoch, ten najlepší sa mu podaril v kráľovskej etape, ale ani to nestačilo na Kruijswijka a Chávesa. Nibali sa musí pred záverečným týždňom pozviechať fyzicky a psychicky, aj on musí byť zaskočený, akým smerom sa uberajú tieto preteky. Povzbudiť ho môžu tímová kvalita Astany a ešte dostatok ťažkých etáp, kde sa môže Giro otočiť. Astana má s tým skúsenosti, na minuloročnej Vuelte zlomila Dumoulina úplne na konci. Kruijswijk je však oveľa silnejší a kazašský celok nesmie zabúdať na rok 2012, keď sa tu Hesjedal parádne ubránil pred mocným Rodríguezom.
 
Alejandro Valverde síce prežil len jednu zlú etapu, ale tá sa výrazne odzrkadlila na jeho pozícii v klasifikácii. Čakalo sa, že jazdec tímu Movistar nemusí stíhať s najlepšími vrchármi, ale jeho strata v kráľovskej etape bola prekvapujúca. Možno to naozaj spôsobila nadmorská výška, ale aj posledné dve horské etapy dostanú jazdcov do výšky 2700 metrov nad morom, kde to bude mať opäť náročné. Ani Valverde zatiaľ nenechal na podujatí výraznú pečať, okrem výkonu v horskej časovke. V hektických dojazdoch sa nepúšťal do zbierania bonusových sekúnd, ktoré by sa mu teraz celkom zišli. Naopak, jazdil pomerne konzervatívne a aktívnu úlohu v španielskom celku preberal Andrej Amador. Valverde má stále na dosah pódium, preto bude v záverečnom týždni jazdiť pragmaticky, aby sa tam prepracoval.
 
 
giro 2016 sceneria hory cptfw
Scenéria Giro d'Italia 2016 (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Medzi trojicu najlepších sa chce stále dostať Rafal Majka, ktorý spoločne s Ilnurom Zakarinom patria k tomu najlepšiemu v tohtoročnej edícii. Poľský jazdec sa sústredil na kopce, ale víkendová porcia dala aj jemu poriadne zabrať. Majka pred pretekmi tvrdil, že chce byť na najlepšej úrovni práve v poslednom týždni, a spolu s ním to hovorili aj ďalší jazdci, preto budeme zvedaví, ktorému z nich sa to podarí po ťažkom finále druhého bloku. Ilnur Zakarin prežíva prvú GT v plnom nasadení, uvidíme, koľko energie ušetril pred záverečnými previerkami.
 
V Top 10 sa zatiaľ držia Amador, ktorý by mal v nasledujúcich etapách čo najviac podporovať Valverdeho, Jungels, ktorý sa zameriava na zisk bieleho dresu a všetko ostatné bude pre neho veľkým plusom, Sivtsov, ktorý si udržiava stabilnú výkonnosť a pomohol mu únik v kráľovskej etape, a Fuglsang, ktorý mohol mať ešte lepšiu pozíciu, keby nemal v niektorých prípadoch smolu, ale teraz asi príde na rad stopercentná pomoc pre Nibaliho. Na prahu tejto spoločnosti stoja Pozzovivo a Urán. Taliansky pretekár má dobrú šancu, že v nasledujúcich kopcoch sa posunie v klasifikácii, ale Uránova kondícia zatiaľ nebudí dojem, že bude stúpať. Práve naopak.       
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po 2. týždni
1. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 60:41:22 20
2. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:12  
3. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 02:51  
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 03:29  
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 04:38  
6. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 04:40  
7. AMADOR Andrey Movistar Team 05:27  
8. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 07:14  
9. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 07:37  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 07:55  
11. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 08:12  
12. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 08:19  
13. VISCONTI Giovanni Movistar Team 16:31  
14. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 17:03  
15. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 17:21  
16. MONFORT Maxime Lotto Soudal 17:37  
17. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 18:47  
18. HENAO Sebastián Team Sky 18:48  
19. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 25:18  
20. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 26:02  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 2. týždni
1. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo 138
2. ULISSI Diego Lampre - Merida 112
3. MODOLO Sacha Lampre - Merida 84
4. TJALLINGII Maarten Team LottoNL - Jumbo 83
5. OSS Daniel BMC Racing Team 80
6. TRENTIN Matteo Etixx - Quick-Step 80
 
 
giro 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 2. týždni
1. CUNEGO Damiano Nippo - Vini Fantini 134
2. DENIFL Stefan IAM Cycling 72
3. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 69
4. VISCONTI Giovanni Movistar Team 61
5. NIEVE Mikel Team Sky 50
6. FOLIFOROV Alexander Gazprom-RusVelo 41
 
 
giro 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 2. týždni
1. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 60:48:36
2. HENAO Sebastián Team Sky 11:34
3. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 29:20
4. DOMBROWSKI Joe Cannondale Pro Cycling Team 47:31
5. CONTI Valerio Lampre - Merida 49:30
6. VERONA Carlos Etixx - Quick-Step 51:32
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop