Reakcie: Cháves doplatil za ľahkovážnosť, sebavedomejší Valverde, Nibali sa nespoznáva

24.5.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po voľnom dni si cyklisti darovali náročnú etapu. Jedným zo strojcov akčného deja bol Vincenzo Nibali, no taliansky pretekár patril v cieli medzi hlavných porazených. Ďalší skvelý deň si užíval Steven Kruijswijk.   
 
Alejandro Valverde sa ukazuje ako veľký bojovník a po nevydarenej kráľovskej etape sa v nasledujúcich dvoch dňoch predviedol v úplne inom svetle. Víťazstvo si vybojoval vďaka tomu, že v rozhodujúcich momentoch sa vždy udržal vo vedúcej skupine. "Je to úžasné víťazstvo. Tím pracoval veľmi dobre. Chceli sme etapové prvenstvo a rozbiť pelotón. Našťastie, selekcia sa vytvorila pred vrcholom prvého kopca, kde vpredu zostal Kruijswijk, ale Cháves tam nebol. Preto sme sa rozhodli, že budeme ťahať až do posledného stúpania. Nemyslím si, že Nibali mal zlý deň. Celý čas jazdil vo vedúcej skupine, ale doplatil na moje zrýchlenie na poslednom kopci. Chcel som udržať náskok pred Chávesom a trošku okresať zloženie našej skupiny. A Nibali na to doplatil. Spolu so Stevenom a Zakarinom sme išli naplno až do cieľa. Je pravda, že Kruijswijkovou jedinou slabinou je jeho tím, ale dokázal fantasticky reagovať na všetky pokusy. Chceli sme ho izolovať, ale bol silný. No Giro ešte neskončilo. Moje víťazstvo ukázalo, že môj zlý deň v Dolomitoch spôsobila vysoká nadmorská výška."
 
 
valverde 2016 giro triumf movf
Alejandro Valverde s cenným triumfom (© Movistar Team)
 
 
Pre všetkých favoritov sa stáva nočnou morou Steven Kruijswijk. Holandský jazdec v podstate bez tímovej podpory s ľahkosťou ustál všetky ataky súperov, dalo by sa povedať, že ružový dres si udržal "contadorovským" štýlom. "Opäť som skončil druhý. Chcel som vyhrať etapu, ale aj tak som spokojný, pretože som si ešte polepšil v klasifikácii. Cítil som sa naozaj dobre. Musel som sledovať Nibaliho, keď zaútočil na prvom kopci, ale nečakal som takú tvrdú etapu hneď po voľnom dni. Na konci som zaútočil s Valverdem, chcel som získať etapu, ale jeho šprint bol nad moje sily. Situácia sa vyvíja perfektne, teším sa z môjho náskoku v klasifikácii."
 
Medzi najaktívnejších jazdcov v šestnástej etape patril Ilnur Zakarin, ktorý začal atakovať už na prvom stúpaní. Ruský jazdec potom vystihol tie správne okamihy a v závere sa snažil vybojovať pre seba čo najväčšiu časovú výhodu. "Na prvom kopci sa išlo veľmi rýchlo, bolo niekoľko útokov. Nakoniec sa vytvorila skupina šiestich jazdcov. Potom zaútočili Nibali, Valverde, Kruijswijk a pridal som sa k nim aj ja. Na druhom stúpaní som sa cítil veľmi dobre, niekoľkokrát som atakoval, až sme zostali vpredu len traja. Vedel som, že v tejto etape môžem niečo získať, preto som išiel na obidvoch kopcoch naplno. A nevypustil som ani záver. Urobil som, čo som mohol a získal nejaký čas na mojich súperov. Každú etapu sa budem snažiť posúvať v GC krok za krokom."
 
 
faovoriti 16 etapa movf
Dnešní víťazi: Ilnur Zakarin - Alejandro Valverde - Steven Kruijswijk (© Movistar Team)
 
 
Vincenzo Nibali si nevie vysvetliť, prečo predvádza kolísavé výkony. Po aktívnej jazde mu zrazu dôjdu sily. "Nie som to ja. Zdalo sa mi, že sa cítim dobre, ale na konci etapy som bol úplne prázdny. Neviem si to vysvetliť, ale potrebujem nájsť dôvody, prečo je to tak." Na Nibaliho adresu sa vyjadril aj tímový lekár Astany Emilio Magni: "Posledné dni sú pre nás prekvapujúce, pretože Vincenzo vyzeral byť v optimálnej forme. Ale v horskej časovke bol jasne pod úrovňou, ktorú sme od neho očakávali. Urobil sme mu testy, pokiaľ nebudú známe výsledky, nechcem hovoriť žiadne hypotézy."       
 
Poriadnu drámu si privodil Esteban Cháves, ktorý za svoju nepozornosť na úvodnom stúpaní takmer draho zaplatil. Kolumbijského jazdca môže tešiť skutočnosť, že vrchárske nohy ho stále poslúchajú, veď na Fai della Paganella bol najrýchlejší. "Bola to veľmi rýchla etapa, bez oddychu. Urobil som chybu, že som podcenil útok na prvom kopci. Nebolo to v tom, že som nemal nohy, len som nebol dostatočne ostražitý. Keď Nibali útočil, chýbalo mi približne 500 metrov, ale myslel som si, že skupiny sa ešte spoja. Vďaka mojim spolujazdcom to nedopadlo horšie, som im za to veľmi vďačný. Na záverečnom kopci som išiel celkom dobre, darilo sa mi držať správny rytmus. Tieto explozívne etapy sú vždy veľmi nebezpečné. Steven to má teraz výborne rozohrané. Máme pred sebou jednoduchú etapu, potom sme pripravení opäť bojovať."
 
Statočný výkon predviedol Bob Jungels. Luxemburský pretekár začal aktívne jazdiť už na prvom kopci, vedúcej skupine pomohol udržiavať krehký náskok pred balíkom a na poslednom stúpaní takisto dokázal ťahať svoju skupinu. "Na prvom kopci som sa snažil ísť vlastným tempom, aby ma neodtrhli nástupy ostatných jazdcov. Celý deň som sa cítil dobre a musím byť spokojný, ako sa etapa vyvíjala a skončila. V súťaži o biely dres som zvýšil svoj náskok, ale stále nie je koniec. V tejto etape som zostal s najlepšími, dúfam, že sa mi to podarí aj v ďalších dňoch."
 
Domenico Pozzovivo vrátil do najlepšej spoločnosti, ale taliansky jazdec sa na to poriadne nadrel. "Bola to náročná etapa od samého začiatku. Stálo ma veľa energie, kým som sa vrátil do Chávesovej skupiny po prvom kopci. Preto som na konci len jazdil svojím tempom a potom som sa pridal k Nibalimu. Nebolo možné, aby som išiel rýchlejšie. Som rád, že som sa vrátil do Top 10, viem, že sa môžem zlepšovať, ale stále máme pred sebou dlhú cestu do Turína."
 
 
Výsledky utorňajšej 16. etapy
1. VALVERDE Alejandro Movistar Team 2:58:54 100
2. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 00:00 40
3. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:08 20
4. ULISSI Diego Lampre - Merida 00:37 12
5. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:37 4
6. LOPEZ David Team Sky 00:38  
7. FIRSANOV Sergey Gazprom-RusVelo 00:38  
8. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 00:42  
9. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 00:50  
10. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 01:47  
11. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 01:47  
12. ROCHE Nicolas Team Sky 03:20  
13. TAARAMäE Rein Team Katusha 03:20  
14. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 03:20  
15. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 03:20  
16. HENAO Sebastián Team Sky 03:20  
17. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 03:20  
18. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 03:20  
19. AMADOR Andrey Movistar Team 03:20  
20. CONTI Valerio Lampre - Merida 04:47  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po 16. etape
1. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 63:40:10 20
2. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 03:00  
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 03:23  
4. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 04:43  
5. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 04:50  
6. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 05:34  
7. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 07:57  
8. AMADOR Andrey Movistar Team 08:53  
9. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 10:05  
10. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 11:03  
11. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 11:21  
12. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 13:53  
13. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 20:47  
14. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 22:13  
15. HENAO Sebastián Team Sky 22:14  
16. VISCONTI Giovanni Movistar Team 26:58  
17. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 29:06  
18. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 30:11  
19. MONFORT Maxime Lotto Soudal 30:26  
20. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 31:36  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop