Gilbert s Greipelom opäť národnými šampiónmi, s prvými úspechmi Majka a Blythe

27.6.2016, 15:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Národné šampionáty sú výnimočnými pretekmi v cyklistickej sezóne. Pre každého jazdca je veľkou poctou nosiť dres s národnými farbami, v nasledujúcom roku si toto privilégium vybojovali napríklad Greipel, Gilbert či Majka.
 
Už v sobotu sa konali majstráky v Holandsku a Španielsku a v obidvoch prípadoch sa presadili zaujímaví pretekári. V krajine veterných mlynov bola pripravená trasa pre šprintérov bez akýchkoľvek stúpaní. Rýchlych pretekárov sa snažil vystrašiť najmä Tom Dumoulin, ktorý im najskôr brnkal na nervy v úniku, a potom sa pokúšal spolu so svojimi kolegami z tímu Giant-Alpecin roztrhnúť balík na vetre. Ani jedna z týchto aktivít nebola úspešná, preto si v závere postrážil hromadný dojazd celok Lotto-Jumbo a ich hlavný tromf Dylan Groenewegen získal premiérový titul. 23-ročný pretekár len potvrdil, že je v tomto smere veľkým talentom, a za svoje výkony bol odmenený účasťou na Starej dáme. Veď v júni dosiahol už štyri víťazstvá.
 
Groenewegn v cieli neskrýval nadšenie: "Preteky boli dlhú dobu chaotické, každý chcel byť v úniku. Naša zostava sa však postarala, aby sa na konci šprintovalo. Je úžasné, že som holandským šampiónom. Je to dlhý čas, čo náš tím vyhral tento titul, preto som bol trošku nervózny. Ale vedel som, že som favorit, tak som si aj veril. Je to víťazstvo celého tímu." 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre holandských pretekov
 
 
Na úplne odlišnom teréne sa odohrali španielske preteky. Kopcovitý profil v okolí mesta Cocenteina nútil cyklistov útočiť, ale nad vývojom pretekov držala pevnú ruku silná zostava borcov z Movistaru. Jej pretekári skákali do únikov a zároveň kontrolovali situáciu v balíku. Približne 50 km pred cieľom sa dostal do vedúcej skupiny José Joaquim Rojas, ktorý vydržal na čele pretekov až do samého konca. Vo finále mu robili spoločnosť len Angel Vicioso a Jordi Simon, ale skúsený a rýchly pretekár sa nespoliehal len na šprint a sólovým útokom vybojoval druhý titul v kariére. José Joaquim Rojas tak predviedol svoje výborné univerzálne schopnosti.
 
Svoj druhý domáci úlovok získal aj Philippe Gilbert. Belgický šampionát prebehol na náročnom okruhu s niekoľkými krátkymi kopcami, navyše v ťažkých podmienkach. Podujatie malo zaujímavý priebeh, pretože netrvalo dlho a do úniku sa dostalo 21 jazdcov, ktorí nakoniec bojovali o víťazstvo. V závere predviedol rozhodujúci atak spomínaný Gilbert, na ktorého zrýchlenie dokázali reagovať len Laurens de Plus a Tim Wellens. Prvý menovaný dlho na čele pretekov nevydržal. Potom sa Wellens snažil zbaviť Gilberta, ale jazdec tímu BMC predviedol výborný výkon, nenechal sa prekvapiť a na cieľovej páske bol jasne rýchlejší. Na jeho triumfe mal zásluhu aj Greg van Avermaet, ktorý s ním jazdil vo vedúcej skupine a v závere chytal všetky útoky jeho súperov. Za odmenu získal Avermaet bronzovú medailu a aj jeho výkon zniesol vysoké kritériá.
 
Gilbert bol po pretekoch veľmi spokojný: "Na konci sa k nám začal približovať hlavný balík, preto sme museli niečo urobiť. V prvom momente som nechcel útočiť, len som chcel zvýšiť tempo, ale keď sa ku mne pridal Wellens, pokračovali sme v ataku. Bolo pre mňa výhodné, že som mal pri sebe niekoho, sám by som dlho nevydržal na čele pretekov. Potom som sa sústredil výlučne na šprint, i keď to bolo ťažké, pretože Wellens bol na konci silný. Bol som nervózny, pretože som chcel veľmi vyhrať. Bál som sa, že urobím chybu. Toto víťazstvo mi dodalo veľkú sebadôveru."
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih španielskeho podujatia
 
 
Vo Francúzsku obsahoval majstrovský okruh dve krátke stúpania a záverečné kilometre prebehli v miernom klesaní, čo vyhovovalo jazdcom na ardenské klasiky. Tento okruh sa išiel až 19-krát, čo vytvorilo z pretekov veľmi selektívnu záležitosť. V závere zostali vpredu len silní jazdci ako Pinot, Bardet, Alaphilippe, Gallopin alebo Vuillermoz, ku ktorým sa ešte dokázal dostať Arthur Vichot. A práve jazdec tímu FDJ vybojoval domáci titul, keď sa pred cieľom odtrhol s Gallopinom a Vuillermozom a na posledných úsekoch využil príležitosť a presadil sa v špurte. Vichot nadviazal na svoj úspech z roku 2013 a na Starú dámu môže prísť v sebavedomom prevedení.
 
Taliansky šampionát vyvrcholil na štyroch okruhoch, ktoré obsahovali jedno krátke, ale strmé stúpanie päť kilometrov pred cieľom. A práve na poslednom prejazde cez tento kopec sa usadili vpredu Brambilla, Gatto, Moscon, Gavazzi a Nizzolo, keď v následnom klesaní predviedol svoje parádne zjazdárske schopnosti Brambilla. Jazdec tímu Etixx - Quick-Step mal však smolu, že sa k nemu dokázal pripojiť Giacomo Nizzolo, takže na páske nebolo pochýb, kto bude rýchlejší.
 
Nizzolo konečne dosiahol veľké víťazstvo, ktoré prišlo v ťažkých pretekoch, a nie na jednoduchom profile. "Boli to šialené preteky, na trati som mal veľa priaznivcov. Musím poďakovať mojím kolegom, ktorí ma výborne podporovali. Na začiatku som sa necítil najlepšie, ale potom som dostal veľkú motiváciu. V závere som sa pohyboval na čele pretekov. Keď atakoval Brambilla a vytvoril si náskok, dokázal som sa k nemu dostať. Pred cieľom som si uvedomil, že toto môže byť ten správny deň pre mňa. A v šprinte som bol rýchlejší. Toto sú veľmi, veľmi dôležité preteky pre mňa a tento triumf si budem užívať niekoľko dní a celý budúci rok."   
 
Veľká Británia spoznala nového šampióna, ktorým sa stal Adam Blythe z tímu Tinkoff. 26-ročný jazdec sa ukázal vo veľmi dobrom svetle, pretože v závere jazdil v 4-člennom úniku, a keď ich dobehla menšia skupina, na cieľovej čiare mal dostatok síl, aby prešprintoval Marka Cavendisha. Jazdec tímu Dimension Data musel bojovať, aby zostal v hlavnej skupine, kde bol jasným favoritom na víťazstvo. Lenže Cavendish sa pustil do dlhého šprintu a vysokú intenzitu nedokázal udržať až na pásku.
 
Adam Blythe neskrýval v cieli obrovskú radosť: "Je to skvelý pocit získať majstrovský dres. Dlho som jazdil v úniku, ale nemali sme veľký náskok. Keď nás dobehli ostatní jazdci, snažil som sa čo najviac šetriť sily a zotaviť sa na záverečný špurt. Nemyslel som si, že na páske mi to pôjde tak dobre, ale dal som do toho všetko a získal titul. Veľmi sa teším, je to vrchol mojej doterajšej kariéry."
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečné kilometre britského šampionátu
 
 
Šprintovalo sa aj na nemeckom šampionáte a svoj tretí titul vybojoval André Greipel. V závere sa očakával veľký súboj medzi ním a Marcelom Kittelom, ktorý skončil úspešnejšie pre jazdca tímu Lotto-Soudal. Greipel predviedol suverénne víťazstvo, kým jeho súper sa nedokázal dostať do potrebnej pozície a musel sa uspokojiť s tretím miestom. Pred Kittela sa ešte dostal Max Walscheid z tímu Giant-Alpecin.
 
Čerstvý nemecký majster bol na podujatie veľmi dobre pripravený: "Nikdy sa nemôžete spoliehať, že preteky skončia v hromadnom špurte, aj keď je profil rovinatý. Preto sme chceli jazdiť pozorne a mať svojich jazdcov aj v únikoch. V hromadnom dojazde som mal dobrú pozíciu. Keď začal šprintovať Degenkolb pre svojho tímového kolegu, držal som sa za nimi. Vyštartoval som 200 metrov pred cieľom a nikto ma už nepredbehol. Pozrel som si záznam a mal som skutočne veľký náskok. Teším sa, že som znovu nemeckým šampiónom, na takomto profile je to vždy mojím cieľom. Na Tour de France tak pôjdem sebavedomejší." 
 
Na Starej dáme sa predstaví v majstrovskom drese Rafal Majka. Poľské preteky sa odohrali na kopcovitom profile, kde sa postupne ukazovali najsilnejší cyklisti. Na najťažšom stúpaní na okruhu zaútočil jazdec tímu Tinkoff a zostal pri ňom len Marek Rutkiewicz. Majka sa snažil zbaviť svojho súpera na poslednom krátkom kopci, ale ten sa k nemu vrátil v zjazde. Majka si však nenechal ujsť túto výbornú príležitosť a svoj prvý domáci titul získal v špurte.
 
Úspešný týždeň majú za sebou Boasson Hagen, Bob Jungels, Nicolas Roche a Konstantin Sivtsov, ktorí získali tituly v časovke a aj cestných pretekoch. Nórsky jazdec ušiel pred cieľom rýchlemu Alexandrovi Kristoffovi, Bob Jungels takisto získal titul po útoku na záverečných kilometroch. Do výbornej formy sa dostal aj Nicolas Roche, ktorý nemal konkurenta na záverečnom stúpaní a posledných desať kilometrov strávil sám na čele pretekov. Ešte väčšiu dominanciu predviedol Konstantin Sivtsov, ktorý vyrazil dopredu 30 km pred cieľom a jeho tempárske schopnosti už nikto nedokázal ohroziť. Do tejto spoločnosti sa zaradil aj Matthias Brandle, ktorý takisto vybojoval dva tituly. Ruským šampiónom sa stal Pavol Kočetkov, v Portugalsku úradoval José Mendés a vo Švajčiarsku bol najsilnejší Jonathan Fumeaux.
 
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop