Na druhú etapu si trúfajú Avermaet a Coquard, niektorí zranení s otáznym štartom

3.7.2016, 06:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Hneď v prvej etape sa zranilo niekoľko pretekárov, ktorí museli byť prevezení do nemocnice. Na druhej strane mnohí jazdci boli radi, že sa vyhli problémom, a niektorí z nich už mysleli na nasledujúcu etapu.  
 
V cieli veľmi odľahlo Richie Portovi, ktorý prekonal úvodnú výzvu bez väčších problémov. "Bol to veľmi hektický a nervózny deň. Ak mám byť úprimný, som rád, že sa mi nič nestalo. V závere som bol na čele pretekov a predo mnou sa odohral ten pád, mal som šťastie, že som sa mu dokázal vyhnúť. Bol to jeden z tých náročných dní, kedy sa len ťažko udrží celý balík pokope. V druhej etape máme pred sebou ďalšiu zaujímavú výzvu, som zvedavý, čo sa stane vo finále."
 
Svoju prvú etapu na Tour si vychutnal Fabio Aru. "Moja prvá etapa na Tour bola veľkým zážitkom a dobrou skúsenosťou. Všetci spolujazdci mi hovorili, že to bude super-rýchla a nervózna etapa, preto som rád, že som ju prekonal bez ťažkostí. Začiatok pretekov bol pre mňa emotívny a užíval som si fanúšikov, ktorí nás povzbudzovali celý čas pri trati."
 
V tíme Sky boli spokojní s priebehom otváracej etapy, aj keď britská zostava musela na trati riešiť niekoľko problémov. Športový riaditeľ Servais Knaven sa vyjadril: "Naši jazdci prišli do cieľa v poriadku, aj keď Luke Rowe a Geraint Thomas mali pády, ale nebolo to nič vážne a obidvaja sú v poriadku. Rozprával som sa s našimi pretekármi, ktorí povedali, že to bolo menej hektické, ako očakávali. Ale pred ďalšími rovinatými etapami zostávame v strehu. V druhej etape uvidíme isté rozdiely, ale nemyslím si, že aj medzi jazdcami na GC. Na konci to však bude veľká bitka o pozície, kde môže niektorí z nich stratiť."
 
 
tour 2016 1 etapa st michel cptfw
Tour so štartom pod Mont Saint Michelom (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
V priebehu etapy spadol Brent Bookwalter, ktorý sa dostal na zem v kolízii Alberta Contadora. Lekár tímu BMC zhodnotil jeho zranenia: "Brent má niekoľko pomliaždenín na celej ľavej strane tela. Najviac nás znepokojuje jeho pravé bedro, na ktoré spadol vo veľkej rýchlosti. Jeho zdravotný stav budeme vyhodnocovať a podľa toho sa rozhodneme, akú liečbu zvolíme. Brent má na tele aj niekoľko odrenín a tržnú ranu na pravom lakti."
 
Tesne pred cieľom mala ťažký pád dvojica Michael Morkov a Sam Bennet. Jazdcovi tímu Kaťuša v nemocnici nezistili žiadne zlomeniny, ale veľmi bolestivý je veľký krvný výron na pravom stehne, a poranil si aj obidve ruky. Morkov sa pokúsi nastúpiť na štart druhej etapy. Sam Bennet bol takisto prevezený do nemocnice a v páde si bolestivo zranil rameno, bolela ho chrbtica a problémy mal aj s jedným prstom.
 
Na druhú etapu, ktorá finišuje klasikárskym štýlom, sa chystá Greg van Avermaet. "Podľa očakávania to bola hektická etapa. Fúkal vietor, preto sme si dávali pozor, aby sme nestratili čas. Šprint bol tiež nervózny, takže som na konci nechcel veľmi riskovať. Videl som záverečný pád, ale bol som dostatočne ďaleko, aby som sa mu vyhol. Teším sa na druhú etapu, ktorá mi bude vyhovovať oveľa viac. Je to pre mňa dobrý finiš, preto verím, že budem bojovať o etapový triumf. Ale sú tu silní súperi ako Sagan, ktorý je vo forme, Alaphilippe či Matthews, Bude to pekný súboj."
 
Na pripravený dojazd si trúfa aj Bryan Coquard, ktorý dobre pozná záverečné kilometre. "Bol som si prezrieť záverečné stúpanie Cherbourg. Samozrejme, je to finiš, ktorý sa mi páči. Všetci šprintéri sa nedostanú do koncovky. Silní budú Sagan alebo Matthews, no nie som si istý, že vyhrá práve šprintér. Môže sa to podariť útočníkovi, ktorý vyrazí dopredu kilometer pred cieľom na jednoduchšom úseku."          
   

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop