Reakcie po 6. etape: Na Saganov zelený dres nemá nikto, vraví Cav, Kittel kritizuje dojazdy

7.7.2016, 19:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Ďalšia šprintérska etapa dopadla výborne pre Marka Cavendisha, ale britský jazdec znižuje svoje šance na získanie zeleného dresu. Tentokrát nebol úspešný Marcel Kittel, ktorý v cieli kritizoval organizátorov. 
 
Športový riaditeľ Tinkoffu Steven de Jongh si pochvaľoval pokojný priebeh etapy, ktorý zapasoval Pistolerovi. "Bola to pokojnejšia etapa ako predtým. Očakávali sme hromadný dojazd a boli sme pripravení na métu 11 km pred cieľom, kde začínali úzke cesty, aby sme tadiaľ previedli Petra a Alberta bez problémov. Naši jazdci to urobili perfektne. V závere sa Peter dostal príliš rýchlo dopredu, preto sa stiahol, ale potom bol zase v šprinte zavretý. Alberto sa cítil lepšie, každý deň sa jeho stav zlepšuje. Na druhej strane s Petrom sa môžeme zameriavať na ďalší etapový triumf."    
 
Mark Cavendish si znovu užíva veľké dni na Tour de France, ale ani napriek trom triumfom nemyslí na zelený dres. "Súhlasím s Rolfom Aldagom, ktorý hovorí, že môj návrat na dráhu zlepšil moje rozhodovanie a reakcie v hromadných špurtoch. Je súčasťou môjho tímu takmer celú kariéru. Počúva ma a vie, ako riešiť problémy. Spolu so športovým riaditeľom Rogerom Hammondom dokážu robiť impozantné rozhodnutia. Moje víťazstvá neboli takéto, ale teraz sú výsledkom presného plánu, ktorý robíme na každý deň. Jedno víťazstvo na Tour robí sezónu, ja mám tri. Som veľmi spokojný. Teším sa, že mám zelený dres, ale keď prídeme do hôr, neexistuje spôsob, ako by som porazil Petra Sagana. To nedokáže nikto z nás šprintérov. Je na úplne inom leveli."
 
Druhý tohtoročný triumf Marcel Kittel nepridal do svojej zbierky, podľa neho za to môžu aj nepríjemné, technické dojazdy. "Organizátori chceli mať z tohto dojazdu asi veľké divadlo. Bolo to chaotické. Len po poslednej zákrute som vedel, že začína šprint. Mal som dobrú pozíciu, Cav bol za mojím kolesom. Bol super rýchly a predbehol ma. Ja som znovu skončil druhý. Keď mám byť úprimný, v tomto roku sa nedá na konci jazdiť s pomocou vláčika. Neviem, o čo ide organizátorom. Vo finále jazdíme v meste s úzkymi uličkami alebo sa striedajú široké cesty z úzkymi. Každý musí bojovať, aby sa udržal na čele. Je to čistý chaos. Preto môžete vyhrať len vtedy, keď robíte na trati múdre a správne rozhodnutia. Spolujazdci sa o vás postarajú len do určitého momentu a potom neviete, čo sa stane."
 
Vynikajúci výsledok dosiahol britský šprintér David McLay, ktorý si bude v ďalších etapách trúfať na viac. "Myslím si, že na konci som nebol ďaleko, etapový triumf bol možný. Predviedol som naozaj dobrý šprint. Po tomto úspechu som získal sebadôveru, že môžem konkurovať najlepším šprintérom. Cavendish bol na konci sám a snažil sa nájsť svojich kolegov. Ale podľa mňa sa mohol udržať vpredu pokope len Etixx - Quick-Step a možno Kaťuša. Ja som tiež zostal sám na posledných troch kilometroch, ale dovtedy som mal pri sebe kolegov. V tomto smere to mohlo byť lepšie, ale na Tour sa to nemôžete začať učiť. Ak sa mi podarí prejsť cez kopce, verím, že môžem vyhrať etapu."     
 
Alexander Kristoff mal pred cieľom dobrú pozíciu, ale napokon musel priznať, že rýchlostne nemal na jazdcov, ktorí finišovali pred ním. "Mark a Marcel sú teraz rýchlejší ako ja. Mohol som začať šprintovať, keď som chcel, pretože som dostal výbornú tímovú podporu, a naozaj som sa dostal do najlepšej pozície. Ale tí dvaja popri mne prebehli, nemohol som sa im vyrovnať. Boli naozaj najrýchlejší. Verím, že v náročnejších etapách budem silnejší, a dostanem svoju šancu."
 
Lepší výsledok čakal aj Dylan Groenewegen. Jeho tím Lotto-Jumbo sa mu v závere snažil pomôcť, hoci s tým nemajú veľké skúsenosti. "Na tento scenár sme nemali dostatok jazdcov. A to je dôvod, prečo som musel v závere meniť plány a surfovať pomedzi ostatných jazdcov a hľadať tú správnu pozíciu. Nie som spokojný s mojím výsledkom. Šprint bol dobrý, ale dostali sme sa na front príliš skoro. Viem, že sa musíme ešte učiť, ale som si istý, že môžem dosiahnuť viac. Je to frustrujúce."
 
André Greipel ešte nevyhral etapu a v tíme Lotto-Soudal sa dá očakávať dusná atmosféra. Športový riaditeľ Marc Sergeant priznal, že vláčik nefunguje. "Je to pre nás veľké sklamanie. Pre Andrého je vždy ťažké prijať, keď nedostane v šprinte šancu a nepresadí sa. Je to ťažké pre celý tím. V tomto momente je uzavretý sám do seba, ale nie je dôvod na paniku. Vyzerá to tak, že náš lead-out nefunguje. André si musí uvedomiť, že ak Cavendish vyhral tri šprinty, asi je najrýchlejší, a za každú cenu treba pri ňom zostať. To však nebol náš prípad. Andrého ambíciou nie je zelený dres, preto nebojuje na rýchlostných prémiách."   
 
Parádny deň prežil Greg van Avermaet, ktorý na trati nemal žiadne problémy. "Nemohlo to pre mňa dopadnúť lepšie. Bol to krásny deň, bez kopcov, pekné počasie, žiadny stres. Náročný bol len dojazd. Bol to nádherný deň, jeden z najlepších v mojej kariére. Pri ceste ma podporovalo množstvo belgických fanúšikov. Po mojom víťazstve som sa snažil čo najlepšie zregenerovať. Hneď v nasledujúcej etape sa budem snažiť udržať žltý dres. Uvidím, ako sa budem cítiť. Môj náskok je pomerne veľký, ale v horskej etape to nemusí nič znamenať."
 
V úniku strávil celý deň Yukiya Arashiro a práve on sa stal najbojovnejším jazdcom šiestej etapy. "Chcel som ísť do úniku, ale keď bolo ticho, iniciatívu som prebral ja. Pridal sa ku mne len Jan Bárta, čakal som, že bude väčší záujem. Aj keď sme na konci nemali veľký náskok, snažil som sa bojovať o víťazstvo. Som rád, že som pred nasledujúcou etapou získal červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca, pretože poznám Toulouse, kde som žil jeden rok. Na začiatku roka v Katare som si zlomil stehennú kosť, veľa som v tejto sezóne nejazdil. Ale už som úplne fit a mám výbornú kondíciu."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop