Yates má po páde bannera štyri stehy, Garderen čaká útočný ohňostroj + video

9.7.2016, 06:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Siedma etapa nepriniesla žiadne ataky medzi favoritmi na titul, v závere najviac upútal spadnutý banner, ktorý zranil Adama Yatesa. V cieli zaujali aj Fabian Cancellara, ktorý kritizoval kolegov v úniku, a Tom Dumoulin, ktorý priznal, že sa trápi. 
 
Adam Yates predviedol na vrchole Col d’Aspin odvážny atak, ale tesne pred cieľom ho zranil spadnutý nafukovací banner, ktorý označuje posledný kilometer. Nechtiac ho zhodil jeden z divákov, ktorý sa opaskom zachytil o jednu zo šnúr, ktoré držia banner. Yates bol v cieli sklamaný, ale biely dres získal. "Na vrchole stúpania Col d’Aspin som nasledoval Daniela Martina, ktorý atakoval, a potom som išiel v zjazde do rizika, aby som získal biely dres. Vybudoval som si náskok sedem sekúnd. Nevidel som presne, ako sa to stalo, ale spadol na mňa banner. Nemohol som reagovať, bola to milisekunda. Našťastie sa tade nerútil pelotón v obrovskej rýchlosti pred šprintom, to by dopadlo oveľa horšie. Som sklamaný, pretože takéto veci sa nemajú stávať. Mám štyri stehy na brade, tržnú ranu na ramene a pomliaždeniny na kolene a zápästí. Ale som v poriadku."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo inkriminovaného pádu Adama Yatesa
 
 
Aktivita britského pretekára mala najväčší dopad na Juliana Alaphilippa, mladý francúzsky jazdec prišiel o biele tričko po rozhodnutí rozhodcov. "Bola to veľmi rýchla etapa. Na začiatku sme ako tím nechceli nechať vpredu Sagana a Cavendisha, ktorí boli pre nás nebezpeční. Aj potom sme jazdili aktívne, aby sme pred záverečným kopcom získali najlepšiu pozíciu. Dva kilometre pred vrcholom Col d’Aspin som sa dokonca pokúsil atakovať, aby som začal klesať pred favoritmi a prípadne získal nejaký čas na mojich súperov či pomohol Danielovi Martinovi. Ale tím Sky ma nikam nepustil. Ale vďaka tomu som sa udržal v balíku. Neviem, čo sa stalo na konci, ale každý kričal, že na zemi leží jazdec. Bolo čudné zastaviť balík kvôli takémuto technickému problému. Neviem, koho je to vina, ale bola to škoda. Bol som smutný, keď som sa po etape dozvedel, že prídem o biely dres, ale vedel som, že k tomu skôr či neskôr príde."
 
Šancu získať etapový triumf nevyužil Vincenzo Nibali, ale taliansky jazdec sa chce a bude na tomto podujatí naďalej prezentovať v dobrom svetle.  "Nemal som v pláne ísť do úniku, mal som zostať v balíku s Aruom, ale keď sa začal tvoriť nový brejk a uvidel som tam žltý dres, mohla to byť pre mňa dobrá príležitosť. Minul som však veľa energie, kým som sa dostal do vedúcej skupiny. Keď zaútočil Cummings, vedel som, že môže získať etapu. Preto som udržoval vysoké tempo v úniku. Na záverečnom kopci sme ho videli. Snažil som sa ho dobehnúť a predviedol som neuveriteľné úsilie, ale nestačilo to. Cummings mi v cieli povedal, že na rovine atakoval kvôli mne. Myslím si, že môžem mať dobrú Tour, aj keď som vyhral Giro. Chcem sa dostať do svojej top formy. Ale naším hlavným cieľom je úspech Fabia Arua v GC. Má perfektnú formu." 
 
Pre Chrisa Frooma to bola včera len štartovacia etapa v kopcoch, britský jazdec očakáva oveľa ťažšie skúšky počas víkendu. "Dnešná etapa je ešte ťažšia, preto bolo rozumné v tej predchádzajúcej šetriť sily. Doteraz neboli jednoduché etapy, všetci sme unavení, takže počas víkendových dní očakávam vytvorenie poriadne veľkých rozdielov. Bolo veľké prekvapenie, keď sme sa pred cieľom vyrútili zo zákruty a uvideli Adama Yatesa na zemi. Bolo to veľmi nečakané."
 
 
tdf 2016 7 etapa unik cptfw
únik včerajšieho dňa (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Včerajšiu etapu zvládli bez problémov aj jazdci z tímu Movistar. Podľa Alejandra Valverdeho sa začína prejavovať únava po náročných dňoch a Nairo Quintana stále čaká na svoju príležitosť: "Bola to rýchlejšia etapa, ako sme očakávali. Na Col d’Aspin sa išlo veľmi rýchlo, viac, ako sme si mysleli, takže favoriti už nemali dostatok energie, aby zaútočili. Všetci sme jazdili najmä preto, aby utečenci nezískali veľkú časovú výhodu a aby sme sa pripravili na ďalšie etapy."
 
Pre Alberta Contadora je to po páde stále tá istá pesnička. Vyliečiť sa zo zranení a dovtedy minimalizovať svoje straty. "Aj keď mala etapa len jedno stúpanie, bola to rýchla záležitosť, navyše, silno fúkalo. Napriek protivetru bola priemerná rýchlosť veľmi vysoká. Kvôli vetru som jazdil v zadnej časti balíka. Riskoval som, že sa pelotón roztrhne, ale bol som veľmi dobre chránený pred vetrom a nemusel som telo vystavovať veľkému napätiu. Stúpanie po stúpaní, deň po dni sa cítim lepšie. Bude to ťažké, ale verím, že sa dostanem do top formy. Mojím cieľom je dostať sa cez Pyreneje. Potom sa pre mňa preteky druhýkrát začnú."
 
Richie Porte je pripravený na náročný víkend, na Tour má dobré lezecké nohy. "Tempo na Col d’Aspin nebolo príliš vysoké, ale na vrchole som mal malú medzeru. Neviem, čo sa presne stalo, ale v takomto rýchlom zjazde nikdy nezostanete vzadu, keďže sa dopredu posúvajú viacerí pretekári. Cítim sa naozaj dobre, dokážem liezť s najlepšími pretekármi. Strata z druhej etapy stále bolí, ale sme pripravení na ďalšie etapy."
 
Ďalší líder tímu BMC Tejay van Garderen hovorí, že všetci s napätím očakávajú, ako sa budú vyvíjať najťažšie pyrenejské etapy. "Na konci vlastne nikto neútočil, na kopec sme všetci prišli pomerne svieži, keďže etapa neobsahovala ďalšie ťažké stúpania. V závere bolo tempo vysoké, pre Pinota to nemohlo byť jednoduché, keď vypadol z našej skupiny. Jazdci sú nervózni pred dvomi ťažkými etapami, myslím si, že uvidíme útočný ohňostroj."
 
V úniku sa ukázal aj Fabian Cancellara, zahraniční novinári mu pripomenuli, že na Tour sa objavil v prednej skupine naposledy v roku 2009. Švajčiarsky jazdec v cieli kritizoval kolegov z brejku. "Vpredu bolo príliš veľa jazdcov a slabá organizácia. Bolo to zvláštne. Jazdci sa chcú dostať do úniku a potom nespolupracujú. Je to neúctivé k celej situácii. Mnoho z nich sa pohybuje na konci skupiny, naťahujú ju a spôsobujú medzery. Nemám rád, keď sa skupina naťahuje ako akordeón. A to sa presne stalo vo včerajšom úniku."
 
Ťažké chvíle prežíva na Tour Tom Dumoulin, ktorý sa nedokáže dostať do toho správneho tempa. "Nefunguje to. Včera som sa snažil ísť do úniku, ale nepodarilo sa mi to. A potom to už bolo zlé. Pred pretekmi som bol chorý, ale už som v poriadku. Zvyčajne nemám problém jazdiť s tými najlepšími pretekármi, ale teraz mi to nejde. Ak by som vedel, čo mám robiť, aby som sa zlepšil, tak to urobím. Musím sa dostať cez tieto dni a veriť, že sa to zlepší."  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop