Celý konvoj v piatok myslel na obete v Nice, Mollema zajazdil životnú časovku

15.7.2016, 19:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
AKTUALIZOVANÉ. Časovka pre niekoho kruto, iného priaznivo, no hlavne spravodlivo a poriadne zamiešala celkovým poradím 103. ročníka najslávnejších pretekov. Tom Dumoulin sa dostal do role veľkého favorita na zlato v Riu, Chris Froome demonštroval svoju silu, Quintana znova stratil. Zvláštnosťou bolo, že na pódiu sa neprezentovali dresy, ale pretekári si uctili pamiatku obetí teroristického útoku v Nice.
 
Vyhrať časovky na troch po sebe idúcich Grand Tours sa už dávno nikomu nepodarilo, ale Tom Dumoulin je v životnej forme a konkurenciu prevalcoval. Myšlienky ale hneď presmeroval do neďalekého Nice: "Som dnes mužom dvoch tvárí. Minulú noc sa stalo veľké nešťastie. Keď som sa ráno zobudil, bol som z tej správy veľmi smutný. Obával som sa, či Tour bude vôbec pokračovať a bolo dobrým rozhodnutím, že áno. Nesmieme dovoliť teroristom, aby ovplyvňovali naše životy. Dve hodiny pred štartom som sa už začínal sústreďovať na moju časovku. Chcel som zájsť čo najlepšie a podarilo sa to." O trati mal perfektné informácie, pretože absolvoval jazdu Johna Degenkolba v mechaničáku Giantu-Alpecin. "Zaznamenal som viacero zradných pasáží s bočným vetrom, takže som si ich poznačil a pripravil sa na ne. Rozhodli sme sa tiež, že použijem obyčajné predné koleso. Bolo ťažké vysporiadať sa s niektorými nebezpečnými pasážami, kde poriadne fúkalo, v jednom momente som takmer vyletel z trate, našťastie to dobre dopadlo." Giant-Alpecin pre zlepšenie jeho výkonov v ITT dokonca na 3D tlačiarni vytvoril Dumoulinovu presnú kópiu, ktorá je využívaná vo veternom tuneli na analýzu jeho posedu. 
 
 
dumoulin 2016 aerotest tgaf
 Tlačená 3D verzia Toma Dumoulina vo veternom tuneli (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Christopher Froome podľa očakávania výrazne odskočil konkurencii. V cieli mal ale zmiešané pocity a k svojmu výkonu veľa nepovedal: "Je to najzvláštnejší moment mojej kariéry. Dal som do toho všetko, ale je to smutné. Je ťažké hovoriť o dnešnej etape. To, čo sa stalo v Nice, prináša odlišnú perspektívu pretekov. Moje myšlienky smerujú k všetkým rodinám, ktoré zastihlo nešťastie a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, ktorí stratili svojich milovaných."
 
Veľmi spokojný mohol byť Bauke Mollema. Po tom, čo v časovke prežil na Tour pred dvoma rokmi, to dnes bol úplný opak a posun na druhú priečku poradia so slušným náskokom na Yatesa a spol. "Bez pochýb, bola to najlepšia časovka v mojom živote. Bol som veľmi dobre pripravený, poznal som trať, prešiel som si ju dopredu. Na zlepšení časovky som poriadne trénoval, mal som dnes aj špeciálny ľahší bicykel. Tiež si myslím, že do karát mi zahral vietor, ktorý ja ako Holanďan dobre poznám a viem v takýchto podmienkach pretekať."
 
Tradične slušný výkon predviedol Tejay Van Garderen. Američan však pôsobí trocha odovzdaným dojmom. "Bol to priemerný výkon z mojej strany. Tour je o konzistentnosti, tú som zachoval. Dúfam, že sa v poslednom týždni ešte trošku posuniem vyššie a na dobrom mieste prídem do Paríža."
 
Veľmi dobre odštartoval časovku líder BMC Richie Porte, ale v ďalšom priebehu strácal viac a viac až sa cez neho dostal aj vyššie spomínaný kolega, ktorý má stále v GC výhodu jednej minúty, hoci v kopcoch je Tasmánec lepší. "Bolo to ťažké. Nič som nepočul vo vysielačke, dosť ma to bolelo. Včerajší direkt do motorky mi tiež nepomohol. Uvidíme, čo sa ešte z tej Top 10 vykľuje. Som stále sklamaný z toho včerajška, ale preteky nie sú na konci."
 
S Nairom Quintanom to vyzeralo veľmi zle, zdalo sa, že sa cez neho v celkovom poradí dostanú Van Garderen aj spolujazdec z Movistaru Valverde, výkon ale zachránil na poslednom kopci. "Moje telo reagovalo lepšie v záverečnej časti časovky. V úvode som veľmi trpel. Mám už trojminútovú stratu, a to je trochu veľa. Je tu ešte veľa kopcov. Pokúsim sa atakovať ako vždy. Dúfam, že budem mať dobré nohy. Skúsime všetko čo budeme môcť."
 
S nástrahmi trate sa poriadne mordoval Romain Bardet, ktorý nemá ešte tak vybrúsenú techniku a s prispením vetra bol viackrát blízko problémov, našťastie ich ustál a so štyrmi minútami straty sa zaradil do priemeru favoritov. "Bolo to zložité. Vietor ma poriadne vynášal. Snažil som sa limitovať stratu vediac, že mojím revírom sú kopce. Dúfam, že o mne ešte budete počuť v budúcom týždni. Bolo ťažké podať výkon po tom, čo sa stalo včera. Šport je za týchto okolností druhoradý."
 
Časovka Etixxu absolútne nevyšla. Tony Martin sa nepresadil, Julian Alaphilippe spadol (nie je to nič vážne) a od Daniela Martina boli už horší iba Aru a Rodríguez. "Bezpečnosť na prvom mieste, to bolo dnes moje motto. Zameriavam sa hlavne na kopce, takže som nechcel ísť na hranu v boji s tým vetrom. Mojím cieľom je doraziť do ďalších kopcov v jednom kuse a pri najlepšom zdraví. Som spokojný, jazdí sa mi celkom dobre."
 
Jedným zo sklamaní dňa bol Tony Martin. Trojnásobný majster sveta v boji proti chronometru zažíva slabú sezónu a dnes to potvrdil iba deviatym miestom: "Ak mám byť úprimný, cítil som sa veľmi unavený po včerajšku a vietor bol veľmi silný. Najmä zjazdy a zákruty urobil veľmi nebezpečné. Nechcem sa vyhovárať, musím si zanalyzovať moju jazdu. Po dvoch týždňoch uberenia síl som dnes v niektorých častiach trate veľmi trpel."
 
Na Nice si spomenul aj líder vrchárskej súťaže Thomas De Gendt, ktorý práve na miestnej promenáde vyhral etapu v roku 2012.
 
S obeťami útoku súcití tiež Peter Sagan, ktorý zažil ľahší deň bez stresu a na pódiu si netradične zelený dres neprevzal. "Pre mňa to bol normálny deň na bicykli ako každý iný, ale veľmi mi je ľúto ľudí, ktorí stratili svojich najbližších. Som rád, že sme na Tour preukázali sústrasť s ľuďmi, ktorí zomreli. Ostane to v našich hlavách."
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana
{play}images/music/sagan-2016/Sagan-tdf-po-13-etape.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 
Najhoršie dopadol, a to doslova, Edward Theuns. Nádejný belgický šprintér vo farbách Treku sa tešil na zajtrajšiu etapu, ale napokon ju bude sledovať iba z nemocničného lôžka. V časovke tvrdo spadol a zlomil si dvanásty stavec chrbtice. "Všetko sa vyvíjalo dobre, ale jeden moment všetko zmenil. V zjazde som vchádzal do zákruty a odfúklo mi koleso. Vyšiel som z cesty a trafil nejaký konár. Tvrdo som pristál na zemi a hneď vedel, že budem mať niečo s chrbtom. Necítim veľké bolesti, ale nesmiem sa vôbec pohnúť, takže je to veľmi nekomfortné. Trochu som nervózny z operácie."
 
---
 
Medzi prekvapenia časovky patril Adam Yates, ktorý sa po tejto disciplíne udržal na skvelom mieste v GC. "Časovka nie je moja silná stránka, myslím si, že spomedzi jazdcov na GC som v nej jeden z najslabších. Stratil som nejaký čas, ale vzhľadom k tomu, akú mám postavu, som predviedol veľmi dobrý výkon a s výsledkom som spokojný. Na obidvoch kopcoch som sa cítil silný, problémy mi robili len rovinaté pasáže so silným vetrom. Je ťažké povedať, ako sa bude situácia vyvíjať, pretože v každej nasledujúcej horskej etape môžem stratiť nejaký čas. Ale do Paríža budem bojovať."
 
Ťažké chvíle prekonal na trati Joaquim Rodríguez, ktorý musel poriadne bojovať so silným vetrom. "Úprimne povedané, na bicykli som sa cítil zle. A trpel som vo vetre. Na rovinách a v zjazdoch bolo pre mňa náročné tlačiť do pedálov. Všetku silu som musel použiť na to, aby som udržal rovnováhu. Už tretí deň nám robil problémy vietor, a to nehralo v môj prospech. Mám len 58 kg, bolo to nebezpečné." 
 
Fabian Cancellara zažil vo svojej kariére na TdF mnohé úspešné časovky, ale tá jeho predposledná na podujatí bola veľkou výzvou aj pre takéhoto skúseného pretekára. "Bolo to ťažké, teda presne rovnaké ako v predchádzajúcich dňoch. V ostatných etapách som tvrdo pracoval pre Baukeho na vetre, v každej etape som išiel naplno. Bola to veľmi zvláštna časovka. Po štarte zvyčajne nejdete na sedemkilometrový kopec, potom fúkal silný vietor. Boli tam aj technické úseky, ale najväčšou prekážkou bol ten vietor." 
 
Po etape vysvetlil športový riaditeľ FDJ Marc Madiot, prečo Thibaut Pinot skončil na pretekoch: "V posledných dňoch mal veľké ťažkosti, bolo to pre neho ťažké. Pôjde na lekárske vyšetrenia. Nakoniec sme sa rozhodli, že odstúpi, hoci by bolo pre nás lepšie, ak by pokračoval. Prvé príznaky choroby mal už na Arcalise, kde padali krúpy, a veľmi mu nepomohlo ani to, že po tej etape musel čakať a ísť na pódium pre vrchársky dres. V ďalších etapách sa jeho problémy stupňovali. Bolo to komplikované. Keď musíte opustiť Tour, vaša morálka nikdy nie je dobrá."  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop