Po OH: Nibali, Henao, Porte so zlomeninami, Avermaet sa teší, že prelomil smolu

7.8.2016, 12:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Olympijské preteky pripravili jedno z najdramatickejších predstavení v celej sezóne. Na ťažkej trati cyklisti siahli na dno svojich síl a po nevyspytateľnom priebehu trošku prekvapujúco putovala zlatá medaila do Belgicka.
 
Greg van Avermaet sa na náročnej trase rozhodol statočne bojovať, hoci pred pretekmi sa mu nedávali veľké šance na úspech. Belgický jazdec však ukázal perfektnú odolnosť a akonáhle v závere zacítil blízkosť najcennejšieho kovu, bol takmer nezastaviteľný. "Na konci sa to pre mňa vyvíjalo veľmi dobre, mal som nohy, ktoré som potreboval. Bol to hektický finiš, ale dopadlo to výborne. V poslednom zjazde spadlo veľa pretekárov. Po tých pádoch som bol trošku zmätený, pretože som nevedel, koľko jazdcov zostalo pred nami. Potom som išiel s Fuglsangom a zbadal som pred nami Majku. Vtedy som vedel, že máme šancu. Ja som v tom klesaní nechcel príliš riskovať, čo sa ukázalo ako dobrá voľba. Je to veľmi pekný moment v mojej kariére. Mnohokrát mi unikalo veľké víťazstvo, ale tento triumf na olympiáde stojí za to."
 
Vynikajúci individuálny úspech dosiahol Jakob Fuglsang, ktorý v samom závere našiel ešte silu, aby zaútočil zo skupiny nachádzajúcej sa za Majkom. Aj keď z toho nebolo víťazstvo, bez tohto ataku by sa možno na pódium nedostal. "Boli to veľmi ťažké preteky, ale mal som dobré nohy, preto som zaútočil na konci predposledného kola. Presvedčil som sa, že je to veľmi nebezpečný zjazd, preto som na konci nechcel nič riskovať. Niekedy sa neoplatí ísť do rizika. Keď spadli Nibali a Henao, vedel som, že som v hre o medailu. V našej skupine sa taktizovalo, preto som vyrazil dopredu. Vedel som, že za mnou zostal van Avermaet, ale povedal som si, že kašlem na to a idem ďalej. Zbavili sme sa ostatných jazdcov a nakoniec sme dobehli aj Majku. Je to výborný pocit dostať sa na pódium, aj keď som trošku sklamaný. Ale musím to brať tak, že som získal striebornú medailu, a nie stratil najcennejší kov."     
 
Ďalší pekný úspech dosiahol Rafal Majka, ktorý mal pred cieľom najlepšiu pozíciu na získanie olympijského víťazstva, ale po predchádzajúcom úsilí už mal kŕče. Ale bol vďačný aj za bronzovú medailu. "Keď sa začalo útočiť v zjazde po predposlednom kopci, pridal som sa aj ja. Mal som výhodu, že vo vedúcej skupine bol aj Michal Kwiatkowski. Ten zjazd bol veľmi ťažký, ale ja som ho zvládol veľmi dobre, a nespomalil som ani vtedy, keď na konci spadli Nibali a Henao. Žiaľ, to je cyklistika, takéto okamihy sa môžu kedykoľvek prihodiť každému z nás. Potom som musel ísť do cieľa sám, a aj keď to vyzeralo, že si idem pre zlatú medailu, Avermaet a Fuglsang sú na rovinách silnejší ako ja. Na konci som išiel už len silou vôle. Nemám byť prečo sklamaný. Vybojoval som bronzovú medailu na OH, musíme sa z toho tešiť. Ďakujem Michalovi Kwiatkowskemu, že mi na konci pomohol. Ja som pre neho pracoval v Ponferrade a takto má vyzerať tímová spolupráca."
 
Na poslednom kopci predviedol kvalitný výkon Joaquim Rodríguez, ale skúsený španielsky jazdec doplatil na rozdelenie hlavnej skupiny po páde Richie Porta. Ak by sa na kľúčovom stúpaní nachádzal na čele pretekov, v tejto forme mal naozaj šancu na medailu. "Vedeli sme, že to bude veľmi ťažké, ale s prudkými kopcami, pádmi, vysokou teplotou a vlhkosťou to bolo ešte náročnejšie. Škoda, že som nezískal medailu, pretože som sa cítil naozaj dobre. Ale na trati som nechal úplne všetko, takže si nemôžem nič vyčítať. A myslím si, že to môžem povedať o celom tíme. Na konci predposledného kola mal v zjazde pád Richie Porte a pred nami sa vytvorila medzera. Mali sme menšiu stratu, ale Alejandro Valverde sa nechcel vzdať, preto začal ťahať na čele našej skupiny. Olympijské preteky boli pre mňa skvelým zážitkom."     
 
Jedným z favoritov na medailu bol aj Daniel Martin, ale írsky jazdec priznal, že v takýchto náročných pretekoch sa nedokázal vyrovnať tým najlepším. "Bol to najťažší deň na bicykli v mojej kariére. Boli to brutálne, brutálne preteky. Dúfal som, že budem bojovať o medaily, ale nemal som super-deň. Môžem byť spokojný, že som zostal v hre až do konca. Ale na poslednom kopci mi niečo chýbalo, aby som sa vyrovnal tým najlepším. Boli to zvláštne "old school" preteky." 
 
Tréner britskej reprezentácie Rod Ellingworth musel pochváliť svojich zverencov za predvedený výkon, hoci po výborne rozohranej partii nedokázali získať medailu. "Až do posledného okruhu sme išli výborné preteky. V podstate sme podali veľmi dobrý tímový výkon, chlapci išli presne tak, ako chceli. Chceli sme tvrdé preteky, čo sa nám podarilo zrealizovať. Bola jednoducho smola, že v závere to ovplyvnili pády. Vedel som, že ten zjazd môže byť kľúčovým faktorom v týchto pretekoch, čo sa aj potvrdilo. Bolo to šialené. Keď som videl Gerainta Thomasa po páde, bol veľmi, veľmi sklamaný, pretože zlatá medaila bola naozaj blízko. Aj Chris Froome išiel dobre. Na poslednom kopci nechal za sebou niekoľkých silných jazdcov. Teraz sa musí dobre zotaviť, aby bol pripravený na časovku."
 
Prvým z favoritov, ktorý mal pád, bol Richie Porte a austrálsky jazdec len natiahol svoju sériu nešťastných momentov na veľkých podujatiach. "V predposlednom kole sme si v zjazde niekoľko jazdcov vybudovali menší náskok. Po jednej zákrute sa predo mnou objavil cyklista, ktorý spadol, a ja som sa nemal kam uhnúť. Mal som šťastie, že môj pád zastavil strom, inak by som zletel do priekopy. Mám nejaké pomliaždeniny, ale som v poriadku, aj keď veľmi sklamaný. Isté je, že v časovke sa určite nepredstavím. Aspoň desať dní nemôžem chýbať ramenom." Neskôr boli zverejnené informácie, že Richie Porte má zlomenú lopatku.
 
Obrovský smútok zavládol aj v talianskej zostave, tréner Davide Cassani však nemohol svojim jazdcom nič vyčítať. "Je to pre nás veľké sklamanie. Na trati sme predvádzali presne to, čo sme mali naplánované. Po páde sedel Vincenzo Nibali na obrubníku a bol ticho. V tej chvíli nemali slová žiadny zmysel, len sme sa na seba pozreli a mlčali sme. Jeho morálka bola v troskách. Ako tím sme išli perfektné preteky, ale jeden šmyk to celé zmenil. Všetko sa pokazilo." Cassani následne informoval, že Vincenzo Nibali si zlomil obidve kľúčne kosti. 
 
Okrem Porteho, Nibaliho a Thomasa spadol aj Sergio Henao. Kolumbijský borec si v zjazde zlomil bedrovú kosť, ale podľa tímového lekára to nakoniec nie je príliš komplikované zranenie, pretože zlomenina sa nenachádza v blízkosti šľachy. Okrem toho si Henao poranil aj hrudník. Na zemi sa ocitol aj Wout Poels, ale v stúpaní. Holandský pretekár si poranil rameno, mal krvavý lakeť, ale najväčšie problémy mu robilo zápästie, ktoré si bolestivo narazil a musel ho nechať vyšetriť.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop