Quintana sa márne snažil, veľká spokojnosť v Orice, Pistolero nemal rytmus

3.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Kráľovská etapa ukázala vzrušujúcu cyklistiku, niektorí jazdci si na konci polepšili, iní stratili šancu presadiť sa v GC. Hlavnými hrdinami dňa boli Robert Gesink a Orica a perfektný súboj pripravili aj dvaja vedúci borci v klasifikácii. 
 
Robert Gesink dlho čakal na veľké víťazstvo na Grand Tour, konečne sa mu to podarilo v drsnej etape, ktorá bola podľa mnohých tou najťažšou v celom ročníku. "Som veľmi šťastný. Na Covadonge som bol veľmi blízko, ale porazil ma Quintana. Chcel som druhú šancu a podarilo sa. Je skutočne krásne, že sa mi podarilo zakončiť etapy takýmto spôsobom. V závere som neprestával bojovať, dal som do toho všetko. Mal som kŕče, nemohol som sedieť na bicykli, ale išiel som za svojim cieľom. Je to moje prvé GT víťazstvo, ktoré som získal po toľkých rokoch jazdenia. Prišlo v pravý čas, lebo nemám dobrú sezónu."
 
Na cieľovom kopci predviedol niekoľko atakov Nairo Quintana, ale kolumbijský jazdec nezískal žiadny čas na Frooma. Pred ITT tak musí nájsť iné príležitosti, ale toto bola jeho najväčšia šanca. "Skúšali sme všetko, aby sme sa zbavili Frooma, ale vždy, keď som zrýchlil, skôr či neskôr sa ku mne vrátil. Jednoducho som mu nemohol utiecť. Bolo to intenzívny deň, celý čas sme jazdili na čele, aby sme reagovali na všetky scenáre. Najmä Dani Moreno bol v závere fantastický. Musím byť spokojný s naším výkonom, aj keď sme nezískali čas na Frooma. Atakoval som tvrdo, ako som chcel, ale nebol som úspešný. Spolu s Froomom máme takmer rovnaký súťažný kalendár, ale ja sa cítim celkom unavený v tejto časti sezóny. Polepšili si Cháves a Yates, sú to mladí borci, ktorým sme nechali istú voľnosť, ale v ďalších etapách ju už nedostanú. Čo sa týka Alejandra, jazdí tretiu GT, preto sme vedeli, že v istom momente môže za to zaplatiť."
 
Jedným z tých, ktorí doplatili na náročnosť pyrenejského profilu, bol Alejandro Valverde, u ktorého sa prejavil na záverečnom kopci poriadne nabitý program. "To, čo sa stalo, nebolo pre mňa prekvapenie. Musíme sa pozrieť, aké veľké výzvy a prekážky som musel absolvovať na Vuelte. Bol to ťažký deň, keď môžete vyhrať, alebo všetko stratiť. Na cieľovom kopci som sa necítil dobre, nemohol som sa udržať pri najlepších. Preto som išiel vlastným tempom. Teraz chcem čo najviac pomáhať Nairovi, aby červený dres udržal až do Madridu, čo bol vlastne náš hlavný cieľ na podujatí."
 
 
valverde 2016 quintana poza movf
Alejandro Valverde sa rozlúčil s pódiom i Top 10 (© Movistar Team)
 
 
Po etape museli byť spokojní v tíme Sky, pretože Chris Froome dokázal udržať na uzde Naira Quintanu. Športový riaditeľ celku Valerio Coni potvrdil náročnosť dňa. "Samozrejme, bol to ťažký deň. Mali sme vpredu Lopeza, ale na rozdiel od ostatných tímov sme s tým neboli spokojní. Preto sme chceli chytiť vedúcu skupinu, ale keď sa nám to nepodarilo, jazdili sme, akoby sme mali červený dres. V tomto smere odviedli naši jazdci výborný výkon. Valverde sa dostal mimo hru, to je pre nás dobré. Naopak, polepšili si jazdci z Oricy, ale Chris má na nich minútu k dobru, takže sa môže cítiť pohodlne."
 
Alberto Contador ani tentoraz nestačil na najlepších a definitívne stratil šancu na celkové víťazstvo. "Snažil som sa zostať s Froomom a Quintanom, ale častá zmena rytmu mi to nedovolila. Na druhej strane, dokázal som sledovať ostatných jazdcov. Možno bude niekto prekvapený, ale cítim sa dobre. Zameral som sa na Frooma s Quintanom a dlhý čas som pri nich vydržal, ale boli tam ataky od rôznych jazdcov, ktoré neboli nebezpečné pre túto dvojicu, ale pre mňa áno, ktoré som teda musel pokrývať. Spôsob, akým sa najskôr išlo na cieľovom kopci, mi nevyhovoval, lebo sa išlo veľmi pomaly. Keď zaútočil Cháves, bolo to veľmi, veľmi pomalé, preto bolo pre mňa ťažké, aby som zrýchlil. Cítil som sa dobre, aj som sa snažil atakovať, ale bol to skôr pokus dostať sa do správneho lezeckého rytmu ako skutočný útok."
 
Výbornú taktiku a jej realizáciu predviedla Orica, v poradí si preto výrazne polepšil Simon Yates. "Pred etapou sme mali plán a podarilo sa nám ho parádne zrealizovať. Celý tím sa snažil a je pekné, že sa nám to vyplatilo. Keď som zaútočil, bolo predo mnou veľa jazdcov z úniku, ale ja som celý čas jazdil v balíku, takže na cieľovom kopci som bol čerstvejší."
 
Parádny tímový výkon ocenil aj športový riaditeľ austrálskeho celku Neil Stephens. "Prvú časť plánu sme splnili, keď sme dostali troch jazdcov do úniku. Potom išiel Jack Haig veľmi dobre v balíku a pridal sa k nemu Simon Yates. To spôsobilo v pelotóne istú paniku, ostatní borci sa začali pozerať jeden po druhom, keď mal Simon pri sebe troch kolegov. Naší borci udržiavali jeho náskok na dobrej úrovni a po jeho ďalšom zrýchlení sa rozbila skupina favoritov. Pomohol nám aj Chávesov atak, pretože vtedy už nemali naši súperi pri sebe dostatok spolujazdcov. Pred etapou sme boli plní nádejí, ktoré sme premietli do reálneho výsledku. Tretie a štvrté miesto v GC sú pre nás perfektnou pozíciou pred ďalšími etapami."       
 
V náročnej etape si polepšil aj Samuel Sánchez, ktorý sa pevne usadil v Top 10. "Mali sme vpredu Tejaya a Bena, ktorí mi na konci pomohli, takže naša taktika dopadla dobre. Zaútočil som ešte predtým, ako to vyskúšali Quintana a Froome. Prečo by som to neskúsil? Bolo to nakoniec dobré rozhodnutie, pretože na niektorých súperov som získal čas a na Frooma s Quintanom som stratil len tri sekundy. V klasifikácii som predbehol troch jazdcov, nachádzam sa na veľmi dobrej pozícii. Je pred nami ešte veľa etáp, ale sme na tom dobre."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop