P-N: Ťažké podmienky poznačili aj 2. etapu, šprint ovládol Colbrelli, Porte vypadol z GC

6.3.2017, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 6.3. rovinata etapa ciel rovina Rochefort-Yvelines > Amilly 195 km Colbrelli
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
nice 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Po včerajšej veľkolepej bitke nemali cyklisti dôvod na radosť ani v druhej etape, hoci ich čakal len rovinatý profil. Predpovede počasia boli nepriaznivé a všetci museli byť pripravení na ďalší namáhavý deň.

Na začiatku sa síce dostalo do úniku deväť jazdcov, medzi nimi aj Hardy, ktorý získal ďalšie body na prvej horskej prémii, ale už po pol hodine jazdy sa začal pelotón deliť, pretože znovu fúkal silný vietor a pršalo. Hektické momenty eliminovali vedúcu skupinu a na trati sa vytvorilo niekoľko skupiniek, medzi ktorými sa jazdci každú chvíľu preskupovali.

Podobne ako včera túto situáciu najlepšie zvládli FDJQuick-Step Floors, na čele sa vždy pohybovali Démare so svojimi kolegami a zástupcovia belgickej zostavy AlaphilippeKitttel. V druhej skupine bojoval predovšetkým Contador, ktorý už neplánoval dostať v cieli ďalšiu stratu. Situáciu mu najviac  komplikovali ZakarinHenao, ktorí jazdili vo vedúcej skupine. Opačné problémy mal Porte, ktorý sa prepadol až na koniec štartového poľa a jeho pozícia v klasifikácii dostávala fatálne údery. Bora -Hansgrohe informoval, že Michael Kolář jazdil v Pistolerovej skupine a vo vedúcej skupine sa udržal Bennett.

Sedemdesiat kilometrov pred cieľom bola situácia nasledovná. Vo vedúcej skupine jazdilo 22 cyklistov, zo zaujímavých borcov tam boli Degenkolb, Zakarin, Kristoff, Alaphilippe, Kittel, Gallopin, Henao alebo Bennett. Za nimi sa vyprofilovala približne 50-členná skupina, kde sa postupne prepracovali Contador, Ion Izagirre, Dan Martin či Kruijswijk. Táto početná prevaha sa nakoniec na trati prejavila a vyše päťdesiat kilometrov pred páskou sa vedúce skupiny spojili. A to nebola dobrá správa pre Porteho, ktorý sa stále nachádzal príliš vzadu.
 
Po spojení vedúcich skupín nasledovali nové ataky, vpredu sa usadili Bystrom, Gallopin, Wynants, Sarreau, Siskevicius, ku ktorým sa čoskoro pripojil aj Gilbert. Pre jazdcov na GC bol nepríjemným najmä Gallopin, ktorý bol úspešný aj vo včerajšej etape, a ďalší časový bonus na jeho konte by ho v klasifikácii výrazne zvýhodnil. Marc Sarreau mal následne defekt a vypadol z čela pretekov. 
 
Záverečných štyridsať kilometrov absolvovali jazdci na okruhu v okolí cieľového mesta. Silný dážď a vietor pokračovali, takže cyklisti stále vetrili nebezpečenstvo. Úvodné dve hodiny dosiahli rýchlostný priemer až 49 km/h, potom rýchlosť mierne klesla. Pätica utečencov si vybudovala minútový náskok, ale v hlavnej skupine sa striedali na čele tímy FDJ, Trek, SkyBahrajn, ktoré mali väčšiu silu. Druhú rýchlostnú prémiu vyhral Gilbert, dvomi bonusovými sekundami si polepšil Gallopin.
 
Dvadsať kilometrov pred páskou mala vedúca skupina náskok tridsať sekúnd, keď atakoval Gilbert a na čele pretekov zostal sám. Medzitým to zabalil na pretekoch Bouhanni, ešte pred ním to dnes urobili Bonifazio a Bouet.
 
Philippe Gilbert hrýzol na čele pretekov, pred záverečnými desiatimi kilometrami mal k dobru 40 sekúnd. Ale na konci etapy fúkal protivietor. A práve to zabrzdilo belgického pretekára, ktorý sa vráti do hlavného balíka šesť kilometrov pred páskou. Do hromadného špurtu sa chceli zapojiť Groenewegen, Kittel, Greipel, Démare alebo Kristoff. Ale nesmeli sme zabúdať ani na Degenkolba a Matthewsa.
 
Balík si postrážil záverečné ataky a v hromadnom špurte sa presadil Sonny Colbrelli, ktorý stavil na dlhý špurt a nikoho pred seba nepustil. Jeho skorý štart sa snažili využiť Degenkolb a Démare, ale ani jeden z nich sa nedokázal dostať pred talianskeho pretekára. Ten bol v závere veľmi silný, keďže sa udržal dlhú dobu na samom čele. Colbrelli vybojoval svoje prvé víťazstvo vo WT.
 
 
colbrelli 2017 nice triumf tbmf cor vos
Sonny Colbrelli s prvým WT triumfom (© Team Bahrain-Merida / @ Cor Vos)
 
 
Aj druhý deň sa na trati poriadne bojovalo, no dnešok nepriniesol takú výraznú selekciu, akú sme videli včera. Ale každého pretekára to stálo množstvo energie. Delenie pelotónu opäť najlepšie zvládli FDJQuick-Step Floors, ktoré mali vo vedúcej skupine pekné zastúpenie, ale rozhodujúcim momentom etapy bolo, že za nimi sa dokázala sformovať veľká skupina s favoritmi na GC, ktorá eliminovala hroziace nebezpečenstvo. S náročnými podmienkami si však neporadil Richie Porte, ktorý vypadol z boja o celkovú klasifikáciu. Stratil cez štrnásť minút.
 
V celkovej klasifikácii zostal na čele Arnaud Démare, ktorý výborne zvládol aj túto náročnú etapu. Dobrú pozíciu udržujú Gallopin, Dan MartinHenao, veľmi dobre jazdil Zakarin a spokojný musí byť aj Contador, ktorý vo veternej časti dokázal eliminovať svoje straty.  
 
Dnešnú etapu veľmi dobre zvládol Michael Kolář, ktorý v cieli stratil trinásť sekúnd a všetky selekcie prežil vo vedúcich skupinách. Najskôr sa pohyboval v tej druhej, a keď sa vedúce skupiny spojili, prišiel do cieľa v hlavnom balíku. Juraj SaganErik Baška prišli do cieľa v predposlednej skupine s mankom cez štrnásť minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sonny Colbrelliho (víťaz)
"Začal som šprintovať veľmi skoro, ale vyšlo mi to. Veľmi sa teším, pretože je to moje prvé víťazstvo na najvyššej úrovni. A dodalo mi sebadôveru pred Miláno – San Remo, čo je mojím veľkým cieľom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Arnaud Démara (líder poradia)
"Bola to náročná etapa, ešte ťažšia ako včera, pretože sa začalo bojovať už po tridsiatich kilometroch. Vietor nebol taký silný, ale bola veľká zima. V závere som si necítil ruky a do šprintu som nešiel v najlepšom stave, ale nemôžem byť nespokojný. Udržal som žltý dres, hoci útočili takí jazdci ako Gallopin alebo Gilbert. Dúfam, že počasie už nebude také zničujúce. Cítim, akoby sme jazdili každý deň klasiku."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Yvon Ledanois (DS BMC)
"Richie bol vo vedúcej skupine po štyridsiatich kilometroch, ale potom odtiaľ vypadol. Ak nemôžete udržať svoju pozíciu v skupine, znamená to, že nemáte dobré nohy. Musíme to prebrať, nevieme, kde sa stala chyba. Potom pri ňom zostali naši jazdci, veď Richie je náš líder. Preteky ešte neskončili, budeme sa snažiť získať späť našu hrdosť."
 
 
Výsledky
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:20:59 60
2. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 25
3. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:00 10
4. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
5. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
6. BRESCHEL Matti Astana Pro Team link ikonka 00:00  
7. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
8. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
10. SISKEVICIUS Evaldas Delko Marseille Provence KTM 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 7:43:28 10
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:06  
3. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:17  
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:19  
5. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:19  
6. HARDY Romain Fortuneo - Vital Concept 00:21  
7. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:23  
8. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 00:23  
9. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 00:23  
10. KOREN Kristijan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečných tridsať kilometrov etapy
 
 

 
Krátky opis trasy etapy:
Ani druhý deň sa nenachádzajú na trati výrazné prekážky, ktoré by mohli ohroziť spoločný dojazd pelotónu. A tentoraz zostanú spokojní aj šprintéri, pretože v pripravenej koncovke by ich nemalo nič vyrušiť. Po štarte sa cyklisti vydajú smerom na juh a zastavia sa až v meste Amilly, okolo ktorého absolvujú jeden okruh. Šprintérske celky tak dostanú šancu naštudovať si prejazd cez cieľovú čiaru. V Amilly sa finišovalo na tomto podujatí aj v roku 2011, keď v špurte zvíťazil Greg Henderson a Peter Sagan obsadil piatu priečku.    
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop