Tirreno - Adriatico: V 2. etape vyhral po útoku Geraint Thomas, Sagan skončil tretí

9.3.2017, 12:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 9.3. zvlnena etapa ciel rovina Camaiore > Pomarance 229 km Thomas
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 2
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
etapa 2 ciel
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Pretekárov čakalo v druhej etape príjemné počasie, takže sme sa mohli tešiť na zaujímavú koncovku. O etapovom triumfe mal rozhodnúť špurt do kopca a medzi favoritov patril aj Peter Sagan, keďže výbušný dojazd patrí medzi jeho domény. Svetový šampión sa už cíti lepšie, preto sme sa tešili na jeho záverečný súboj s Avermaetom, Hagenom alebo Štybarom. Práve český jazdec vyhral minuloročný finiš v meste Pomarance, ale tá koncovka bola trochu iná.

Takmer okamžite po štarte sa dostali do úniku Hugo Houle (Ag2r), Davide Ballerini, Raffaello Bonusi (obaja Androni–Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani), Alan Marangoni (Nippo–Fantini) a Charles Planet (Novo Nordisk). Pelotón bol spokojný so zložením vedúcej skupiny a na trati im nechal potrebný priestor.
 
V balíku sa usadil na čele tím BMC, ktorý si vo včerajšej etape vybojoval pekný náskok, takže americká zostava si verila, že lídersky dres udrží aj do tretieho dňa. Najväčšiu šancu na to mal Greg van Avermaet, ktorý bol pripravený bojovať o etapový triumf.
 
Náskok utečencov neprekročil päť minút, pretože po včerajšej časovke neboli v klasifikácii vytvorené veľké rozdiely a Hugo Houle strácal len jednu minútu na Damiana Carusa. Kanadskému cyklistovi na čele pretekov robili spoločnosť predovšetkým domáci pretekári, ktorých doplnil francúzsky zástupca Charles Planet.
 
 
tirreno 2017 etapa 2 unik 1 rcsf
Klasický únik dnešného dňa (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Po jednoduchšej prvej časti etapy sa nabehlo na zvlnený terén, úvodnú horskú prémiu tohto ročníka ukoristil Marangoni. Pelotón v tom momente strácal štyri minúty. O malú chvíľu nasledovali dve rýchlostné prémie, kde sa chceli ukázať talianski jazdci, a v obidvoch prípadoch bol úspešný Mirco Maestri.
 
BMC podával počas druhého dňa dobrý výkon, v priebehu mu nikto nepodával pomocnú ruku. Na najdlhšom kopci (Volterra) pelotón znižoval stratu na utečencov.  V dnešnej etape odstúpil Roger Kluge (Orica), ktorý mal byť v hromadných špurtoch dôležitým článkom pre Caleba Ewana. Nemecký jazdec sa necítil dobre, dlhý čas jazdil osamotený za hlavnou skupinou, až nakoniec ukončil svoje trápenie. O malú chvílu tak urobil aj samotný Caleb Ewan, čo bola veľká rana pre austrálsku zostavu.
 
Na druhej horskej prémii sa presadil Ballerini, menší pád mal Jurgen van den Broeck, ale vyzeral byť poriadne otrasený. A belgický cyklista musel odstúpiť. Potom pelotón výrazne zrýchlil a vedúca skupina bola chytená už na predposlednom kopci. Nervozita v balíku tak začala stúpať.
 
 
tirreno 2017 etapa 2 pad 1 rcsf
Jurgen Van den Broeck na zemi Tirreno-Adriatico / LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na tomto stúpaní sme videli niekoľko atakov, aktívni boli najmä jazdci z tímu Sky, ale pelotón preťal vrchol v kompletnom zložení. Tempo však bolo veľmi vysoké, čo mohlo ovplyvniť pripravený dojazd. Záverečný kopec začínal šesť kilometrov pred páskou a balík privážal do rozhodujúcich úsekov tím Quick-Step Floors. Svoju prácu si tu odviedol aj Štybar, ktorý sa tak nezapojil do dnešnej koncovky.
 
Päť kilometrov pred páskou zrýchlil Jungels, ale len natiahol hlavnú skupinu. Po ataku Thomasa však zostala vpredu malá supinka, ktorú okrem jazdca tímu Sky tvorili Caruso, Jungels a Castroviejo. Najväčšiu chuť mal britský jazdec, ktorý sa na čele pretekov osamostatnil. Za ním zostala spomínaná trojica a až potom nasledoval balík, kde bol aj Sagan. Jungels a spol. boli chytení.
 
Na záverečných 1500 metroch mal Thomas k dobru necelých dvadsať sekúnd, ale v pelotóne bolo stále dostatok jazdcov, ktorí chceli vyhrať etapu. Pred páskou zaútočil aj Dumoulin, ale Geraint Thomas dotiahol svoju snahu až do cieľa. Tom Dumoulin finišoval na druhej priečke, Peter Sagan vyhral špurt hlavnej skupiny a skončil tretí.
 
 
thomas 2017 tirreno vitazstvo 1 rcsf
Geraint Thomas s krásnym triumfom (© Tirreno-Adriatico / LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Podobne ako pred rokom videl dojazd v meste Pomarance úspech útočiaceho jazdca. Pomerne ďaleko pred cieľom na najťažších úsekoch záverečného kopca atakovali viacerí jazdci, ale najväčšie odhodlanie a výkonnosť ukázal Geraint Thomas. Jazdec tímu Sky sa po včerajšom sklamaní okamžite rozhodol vylepšiť si náladu, pekným útokom a etapovým triumfom sa mu to podarilo.

Hlavná skupina nakoniec nestihla eliminovať jeho pokus, aktivita pred cieľom priniesla úspech aj Tomovi Dumoulinovi, ktorý obsadil druhú priečku. Aj holandský jazdec v TTT očakával lepší výsledok, ale dnes predviedol, že je pripravený na pretekoch bojovať.
 
V pelotóne zostalo niekoľko silných jazdcov, ktorí sa mohli presadiť v prípadnom špurte do kopca, ale nakoniec im to nevyšlo. Najrýchlejší z nich bol Peter Sagan, ktorý porazil Greg van Avermaeta, hoci začal špurtovať neskôr, ale na páske bol vitálnejší. Svetový šampión tak ukázal, že na podujatie prišiel výborne pripravený, a môžeme sa tešiť na jeho predstavenia v nasledujúcich zaujímavých etapách.
 
V celkovom poradí nastala výmena na kľúčovom poste. Damiano Caruso síce  prišiel do cieľa v hlavnej skupine, ale na vedúcej priečke ho vystriedal Greg van Avermaet, ktorý dnes obsadil vyššiu priečku. 
 
Večer budeme publikovať sumár reakcií na dnešnú etapu...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (tretie miesto)
"Bol to pre mňa dobrý deň a som spokojný s výsledkom. Gratulujem Thomasovi, víťazstvo si zaslúžil. Cítim, že moja forma sa zlepšuje a teším sa na ďalšie etapy. Pôjdem do toho naplno a budem chcieť využiť príležitosti, ktoré prídu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Geraint Thomasa (víťaz)
"Vo včerajšej etape to nebolo dobré, dnes sme to chceli napraviť a atakovať. Vieme, že každý deň môžeme byť úspešní, a presne to chceme urobiť. V závere som chcel mať dobrú pozíciu v najstrmšej časti stúpania, pretože som sa cítil dobre. Keď zaútočil Jungels, išiel som za ním, ale nemyslel som si, že to môže byť víťazný pohyb. Ale keď sme získali nejaký čas, chcel som to využiť."
 
 
Výsledky
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 5:51:44 60
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:09 25
3. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 00:09 10
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:09  
5. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli - Sidermec 00:09  
6. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:09  
7. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:09  
8. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:09  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:09  
10. CLARKE Simon Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:09  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 6:15:14 10
2. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
3. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
4. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:00  
5. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 00:16  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:16  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:21  
8. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 00:21  
9. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 00:21  
10. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:21  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPríchod do cieľa druhej etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaRozhodujúce momenty etapy
 
 

 
Krátky popis trasy etapy:
Druhý deň je pripravená najdlhšia previerka na podujatí a v jej závere sa môžeme tešiť na atraktívnu koncovku. Prvá časť prebehne na jednoduchom profile na pobreží, potom sa pelotón vydá smerom do vnútrozemia, kde sa začne situácia meniť. Cyklisti sa dostanú na náročný zvlnený terén, kde sa nachádzajú tri hodnotené stúpania, ktoré síce neobsahujú strmé úseky, ale v spoločnom meradle môžu okresať zloženie pelotónu. Na najsilnejších jazdcov potom čaká vyzývavá koncovka. Záverečných osem kilometrov prebehne v stúpaní, ktoré bude mať priemerný sklon takmer päť percent, ale v niektorých momentoch sa cesta vyrovná. Posledný kilometer dosahuje prevýšenie 4,7 % a na samotnej páske až šesť percent, takže to bude ideálna šanca pre výbušných jazdcov ukázať svoju silu v špurte do kopca. Finále však bude motivovať k mnohým útokom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop