Okolo Baskicka: Technickú šprintérsku koncovku zvládol najlepšie Michael Matthews

3.4.2017, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 3.4. zvlnena etapa ciel rovina Pamplona > Eguesibar 153 km Matthews
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Úvodná etapa bola navrhnutá pre rýchlych jazdcov, ale do kopcovitého Baskicka nezvyknú chodiť tie najväčšie šprintérske mená. Medzi favoritov na etapový triumf mal patriť Sam Bennet z Bora - Hansgrohe, ale írsky jazdec hneď po štarte opustil podujatie. Trápili ho žalúdočné problémy.
 
Na trati však zostávali motivovaní Michael Matthews a Ben Swift, ktorí chceli získať prvé víťazstvo v tomto ročníku a potešiť svojich nových zamestnávateľov. Na rýchlu koncovku sa mohol spoliehať aj Maximiliano Richeze, v tejto konkurencii cítili šancu na úspech aj Lobato s Gerransom.
 
Netrvalo dlho a vpredu sa objavila trojica jazdcov, ktorí si chceli nerušene vychutnať navrhnutý profil. Luis Mas (Caja Rural), Yoann Bagot (Cofidis) a Igor Anton (Dimension Data) si vybudovali maximálny náskok necelé štyri minúty, pelotón nechcel nič podceniť počas prvého dňa. Najznámejším mužom v úniku bol domáci Igor Anton, ktorý má na svojom konte štyri víťazné etapy na Vuelte, a na tomto podujatí sa pripravoval na Giro.
 
Utečenci dostali možnosť bojovať o vrchársky dres a pri obidvoch prejazdoch cez Alto de Erro bol úspešný Yoann Bagot, ktorý porazil spomínaného jazdca tímu Dimension Data. V pelotóne sa ukazovali na čele tímy Sunweb a Team Emirates, ktoré sa chceli v závere pobiť o vždy dôležité WT víťazstvo. Na tretej horskej prémii už bol rýchlejší Anton, ktorý sa revanšoval Bagotovi. Ale zajtra bude mať vrchársky dres oblečený francúzsky pretekár. Takmer okamžite nasledovala rýchlostná prémia a tam už vyrazil pre body Luis Mas.
 
Pretekári sa tak dostali cez dnešný najťažší úsek a pred sebou mali už len jednoduchý profil. V balíku kontroloval situáciu tím Sunweb, ktorý udržiaval rozdiel medzi skupinami na úrovni dvoch minút. Hlavná skupina mohla dobehnúť vedúcu trojicu v podstate kedykoľvek, ale pelotón sa nemal kam ponáhľa. Luis Mas preto ukoristil aj druhú rýchlostnú prémiu.
 
Tridsať kilometrov pred cieľom mal toho už dosť Igor Anton, ktorý si počkal na balík. Mas a Bagot boli chytení o desať kilometrov neskôr, pre jazdcov v pelotóne tak čakala posledné šprintérska prémia. Okolo nej však balík preletel veľkou rýchlosťou, posledná kilometre boli poznačené pozičnou bitkou. Dopredu sa tlačili takmer všetky zoskupenia, ktoré vo finále nechceli stratiť pozíciu.
 
Päť kilometrov pred páskou sa nachádzalo malé stúpanie, na ktorom zrýchlil Alaphilippe a vybudoval si menší náskok. Hlavný balík sa poriadne natiahol a musel si poradiť s húževnatým francúzskym jazdcom, ale ten dostal defekt zadného kolesa. A zápletka bola vyriešená. Potom sa pelotón spojil, no útoky pokračovali a v jednom z nich sa ukázal aj Valverde, ale tieto pohyby neboli úspešné.
 
V záverečnom špurte bol najrýchlejší Michael Matthews, ktorý výborne prebehol cez poslednú nepríjemnú zákrutu. Tristo metrov pred páskou bol na čele Jay McCarthy, ktorý tak rozbehol špurt jazdcovi tímu Sunweb. Michael Matthews vybojoval prvý triumf v ročníku, tretí na tomto podujatí, a vzhľadom na profily nasledujúcich etáp tu môže byť veľmi úspešný.
 
 
matthews 2017 baskicko vitazstvo sunf
Michael Matthews pri prvom triumfe sezóny (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Veľmi pekný výsledok dosiahol aj jeho krajan Jay McCarthy, ktorý sa výborne zorientoval v hektickom dojazde, a austrálske pódium doplnil Simon Gerrans. Naopak, na komplikovaný záver doplatil Ben Swift, ale britský jazdec si môže všetko vynahradiť už v zajtrajšej etape, ktorá by mala mať rýchlu koncovku a rovnakých protagonistov ako dnes. Nepríjemný moment prežil Alberto Contador, ktorý sa objavil v cieli s minútovou stratou. Nemal technické problémy, ale v záverečnom kilometri spadol, takže nestratil žiadny čas.
 
Martin Velits dosiahol stretu cez dve minúty a do cieľa prišiel s dnešným smoliarom Julianom Alaphilippom. Na čele poradia sa nachádza Michael Matthews, a keďže na podujatí sa nerozdávajú bonusové sekundy, priebežná klasifikácia je zhodná s výsledkami etapy.   
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (víťaz)
"Celý deň sme jazdili v balíku, lebo sme chceli vyhrať. Nemohol som sklamať kolegov, ktorí mi pripravili pozíciu, preto som dal do toho všetko. Finále bolo komplikované, ale pozične som to zvládol. Mám rád tieto preteky. V minulom roku som tu neštartoval, ale pri troch účastiach som získal tri víťazstvá. Vždy som tu bol úspešný a chcem v tom pokračovať."
 
 
Výsledky
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 3:45:07 50
2. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 20
3. GERRANS Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:00 8
4. RESTREPO Jhonatan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
5. DE BIE Sean Lotto Soudal link ikonka 00:00  
6. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00  
8. ROUX Anthony FDJ link ikonka 00:00  
9. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:00  
10. MÜHLBERGER Gregor Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále úvodnej etapy
 
 

 
Krátky opis trasy etapy:
Šprintéri nedostávajú v Baskicku veľa príležitostí, preto ich musela potešiť ponuka úvodnej etapy.  Pre najrýchlejších jazdcov budú najťažším momentom dva prejazdy cez Alto de Erro (5,6 km; 4,8 %), ale tento kopec nemá potrebné gradienty, aby ich vyhodil z tempa. Nevystraší ich ani Alto de Mezkiriz  (3 km; 5,4 %), a keďže posledných šesťdesiat kilometrov prebehne na jednoduchom profile, v cieľovom meste Eguesibar očakávame špurt hlavného balíka. Šprintéri musia mať vo finále pri sebe dobrú podporu, pretože len tristo metrov pred páskou stojí 90-stupňová zákruta.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop