Okolo Baskicka: V 3. etape zaútočil v závere De La Cruz, má etapu a vedie GC

5.4.2017, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 5.4. rovinata etapa ciel rovina Vitoria-Gasteiz > San Sebastián 160 km De la Cruz
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 3
profil etapy
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Pretekári sa dočkali prvých kopcov, ale tie stále nemali potrebnú náročnosť, aby vytvorili rozdiely medzi favoritmi. Tí si mohli vyskúšať svoju silu na záverečnom kopci, ktorý obsahoval aj úseky s priemerom deväť percent, takže v závere sme mohli očakávať aktivitu zo strany niektorých jazdcov na GC.
 
Na rozdiel od predchádzajúcich dní sa etapa začala veľmi svižne a vytvorenie úniku trvalo veľmi dlho. Vedúca skupina sa vytvorila definitívne až pred úvodnou horskou prémiou, ale bol to veľký boj. Nakoniec sa vpredu usadili De Marchi (BMC), Rossetto (Cofidis), Montaguti (Ag2r), Fuglsang (Astana), Pardilla (Caja Rural), Courteille (FDJ), Nibali (Bahrain Merida), Howes (Can-Drapac) a Capecchi (Quick-Step Floors). 
 
Na čele sa usadila silná skupina, Fuglsang, De Marchi alebo Montaguti majú dostatočnú kvalitu, aby na takomto profile mohli vydržať vpredu až do cieľa, navyše, ak sa nachádzali v početnej skupine. Prvé horské prémie si podelili Nibali a Howes.
 
V balíku sa poskladali na vedúcich miestach tímy Sky a Movistar. Obidve zoskupenia držali pod kontrolou náskok vedúcej skupiny, aby nebola ohrozená pozícia ich lídrov na celkové poradie. Utečenci mali k dobru približne štyri minúty. Po treťom stúpaní to bolo o minútu menej, na vrchole sa objavil ako prvý Howes, ktorý mal evidentný záujem o vrchársky dres. Cyklistom komplikovalo situáciu aj počasie, jazdilo sa pod zamračenou oblohou a na trati sa objavili prehánky, čo bolo nepríjemné vzhľadom na niekoľko pripravených zjazdov.
 
V bufete, 50 km pred páskou, mal pád Alaphilippe. Francúzsky jazdec patril medzi kandidátov na dnešný etapový triumf, táto kolízia mu pred zaujímavým finišom veľmi nepomohla. Okrem toho sa musel vracať do balíka na kopci Alkiza. Na tomto kopci v pelotóne zvýšil tempo Lotto - Soudal a náskok vedúcej skupiny klesol pod jednu minútu. Po tomto stúpaní zostali na čele pretekov už iba Fuglsang, De Marchi, Montaguti a Courteille
 
Balík išiel veľmi rýchlo aj na predposlednom stúpaní, o čo sa teraz postaral Movistar, a v hlavnej skupine zostalo len okolo 50 jazdcov. Na jej konci bojoval líder pretekov Michael Matthews. Vpredu sa snažili stoj čo stoj udržať Fuglsang a De Marchi, ktorí sa nechceli vzdať ani malého náskoku. V nasledujúcom klesaní však museli akceptovať silu pelotónu. V týchto momentoch mali defekt Valverde a Simon Yates. Španielsky borec sa vrátil do hlavnej skupiny, Yates musel zmazať manko 40 sekúnd. 
 
Posledný kopec bol svedkom mnohých atakov. Ako prvý ho prekonal De La Cruz (Quick-Step), ktorý si vybudoval menší náskok pred skupinou favoritov, kde sa atakovalo na každom kroku. Ale nikomu sa nepodarilo pripojiť k španielskemu pretekárovi. Za ním zostávala skupina najlepších vrchárov a potom sa nachádzala početná skupina, kde sa udržal aj Matthews, ktorý mal stratu cez tridsať sekúnd. A to už ohrozovalo jeho vedúcu priečku v GC a chúťky na druhý etapový triumf.
 
 
de la cruz 2017 baskicko stupanie baskickof
David De La Cruzov atak v poslednom kopci (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
David de la Cruz predvádzal v zjazde perfektný výkon a svoj krehký náskok udržal až do cieľového mesta. Jazdec tímu Quick-Step Floors zvládol na čele pretekov aj posledné momenty a tešil sa z druhé víťazstva v ročníku. Na druhom mieste skončil Michal Kwiatkowski, ktorý vyhral špurt hlavnej skupiny, keď porazil Jay McCarthyho.
 
Tretia etapa sa zlomila na poslednom stúpaní, kde skupina favoritov nechala priestor Davidovi de la Cruzovi, ktorý to parádne využil. V technickom klesaní išiel na hrane možností a to bolo rozhodujúce, aby po Paríž - Nice vyhral druhú WT etapu v tomto ročníku. A v minulej sezóne sa ešte tešil na Vuelte. Jeho zamestnávateľ zároveň oslavuje druhý dnešný triumf, na Scheldeprijs bol úspešný Marcel Kittel. 
 
Dobrý finiš predviedol Michal Kwiatkowski, ktorému nechýbalo veľa, aby vyhral etapu, a podobné koncovky tu vychádzajú Jay McCarthymu, ktorý bol úspešný aj v prvej etape, kde obsadil druhé miesto. Alejandro Valverde sa musel uspokojiť so štvrtou priečkou, v závere ho vyradil z rytmu defekt a výmena bicykla, keď do cieľa neprišiel na svojom stroji. 
 
Michael Matthews bojoval na posledných stúpaniach, aby zostal na vedúcej priečke v klasifikácii, ale nepodarilo sa mu to, a na tejto pozícii ho tak vystriedal dnešný hrdina. Na záverečný defekt doplatil Simon Yates, ktorý sa takmer vrátil do hlavnej skupiny, ale práve vtedy sa začali útoky na poslednom kopci a v cieli stratil 1:33, čo je veľmi veľa na úspech v klasifikácii. A dobrý deň neprežil ani Julian Alaphilippe, ktorý sa po páde na bufete nedokázal dostať späť do pelotónu. 
 
 
Výsledky
1. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 3:54:25 50
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:03 20
3. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe link ikonka 00:03 8
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:03  
5. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:03  
6. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 00:03  
7. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:03  
8. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 00:03  
9. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal link ikonka 00:03  
10. BARGUIL Warren Team Sunweb 00:03  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 12:14:54 8
2. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe link ikonka 00:03  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:03  
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:03  
5. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 00:03  
6. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 00:03  
7. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal link ikonka 00:03  
8. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:03  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03  
10. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 00:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Tretí deň sa bude finišovať v meste San Sebastián, a to je znamením, že na trati sa objaví viacero krátkych kopcov, ktoré budú nasledovať v rýchlom slede za sebou. Najťažšie stúpanie je pripravené presne v polovici, ale Alto de Santa Ageda  (8,6 km; 6,7 %) nebude mať kľúčový vplyv na vývoj etapy. Potom budú nasledovať Alto de Alkiza (4 km; 6,5 %) a Alto de Andazarrate (5,9 km; 6,2 %), na ktorých už môžu vypadnúť z balíka menej odolní jazdci. Nasledovať bude 30-kilometrová miernejšia pasáž, kde sa môžu cyklisti zotaviť, a kľúčová bitka sa odohrá na Alto de Mendizorrotz (7,7 km; 5 %), ktorého vrchol sa nachádza len desať kilometrov pred páskou. Záverečné stúpanie nie je náročné, aby vytvorilo rozdiely medzi favoritmi, ale môžeme tu uvidieť prvé testovacie pokusy najlepších vrchárov. Aj príchod do cieľa je pomerne jednoduchý, takže o etapový triumf môže bojovať odolný jazdec s dobrým finišom, ktorý sa udrží v skupine najsilnejších.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop