Baskicko: Štvrtá etapa priniesla chaotický záver, vyhral ju Primož Roglič

6.4.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
4. 6.4. zvlnena etapa ciel rovina San Sebastián > Bilbao 174 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 4
profil etapy
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Štvrtý diel v Baskicku odštartoval krátko po jednej hodine. Na cyklistov čakalo náročných 174 kilometrov a ešte náročnejšie stúpania. Štvrtá etapa ich obsahovala konkrétne dve. Organizátori trať postavili v duchu hesla, že kvalita presahuje kvantitu. Počas dňa narazil pelotón najprv na Alto de Sollube (5,2 km, 8,2 %), no a tá najväčšia bitka sa mala odohrať na Alto de Vivero (5,6 km; 8,2 %) iba necelé dve desiatky kilometrov pred cieľom.
 
Dnešný deň odštartoval v San Sebastiáne, teda v meste, ktoré ma s cyklistikou skúseností viac ako dosť. Hneď od úvodu sa jazdilo aktívne a prvé ataky prišli už po piatich kilometroch od ostrého štartu. O pár kilometrov neskôr sa vyprofiloval zaujímavá skupina. Odvážlivcami boli Kristijan Durašek (UAE), Luis Angel Maté (Cofidis), Alexej Lutsenko (Astana), Clément Chevrier (Ag2r) a Amael Moinard (BMC).
 
Tento pokus ale nevyšiel a pelotón skupinu od seba nepustil. Hlavne preto, že sa išlo dosť rýchlo. Prvá hodina pretekania priemerne 47 km/h. Snaha odtrhnúť sa ale bola veľká, čo sa napokon to aj podarilo. Na čele sa ocitla štvorica Maxim Belkov (Kaťuša), Jonathan Lastra (Caja Rural), Toms Skujinš (Cannondale) a z pôvodného pokusu pochádzajúci Amael Moinard z BMC. Až teraz sme mohli hovoriť o klasickom úniku dňa.
 
V čase, keď ostávalo do pásky 80 kilometrov, sa náskok vyšplhal na viac ako štyri minúty. A to bol strop. Na čele balíka pochopiteľne pracovali chlapci z Quick-Stepu Floors, medzi ktorými bol aj Martin Velits. Púchovčan pár minút ťahal celý pelotón.
 
Nasledovalo prvé stúpanie Alto de Sollube. Náskok štvorice bol veľký, a tak bola pre každého z úniku pripravená 25 % šanca na výhru. Kopec druhej kategórie nakoniec prvý zdolal Moinard, avšak bez boja. Nikto z prítomných o body do klasifikácie o hory záujem neprejavil. Tú zatiaľ viedol Alex Howes, jazdec Cannondalu však jazdil v pelotóne a jeho zadnej časti.
 
Na rad prišli dlhé a "nudné" kilometre, počas ktorých si museli dávať lídri pozor hlavne na vietor. Pod palcom to mala v týchto chvíľach všetko Astana. Bledomodrí pracovali pre Luisa Leóna Sáncheza či pre Jakoba Fuglsanga. Ani jeden z tejto dvojice dnes nebol úplne bez šance. A práca ruského tímu bola efektívna, náskok štvorice klesal.
 
 
bakicko 2017 sceneria baskickof
Aj toto je scenéria Okolo Baskicka 2017 (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Do pásky ostávalo posledných 40 kilometrov a lídri zacítili "pach" Alta de Vivero. Nebol to cieľový kopec, ale i tak sme mohli predpokladať, že víťaz dnešného dňa ho musí zdolať bez akýchkoľvek problémov. Tiež sa tu mohli vytvoriť prvé veľké rozdiely v GC. Takmer šesť kilometrov je skrátka dosť veľa. O desať kilometrov neskôr podliezol náskok utečencov hranicu jednej minúty.
 
Videli sme tiež nepríjemný pád jazdca Orica - Scott Roberta Powera, ktorý narazil do kužeľa na ceste. Austrálčan ale nasadol na bicykel a pokračoval ďalej. Astanu na čele balíka doplnil Movistar a Bahrajn - Merida.  Pádov ale asi nebolo dosť. Po kolíziách si to odniesol Daniel Navarro z Cofidisu, ktorého do cieľa odviezla sanitka, ale tiež Steve Cummings z Dimension Data. Do problémov sa dostal aj Alberto Contador, ale ten by mal byť v poriadku.
 
A do problémov sa dostal ďalší favorit. Vzadu sa ocitol Julian Alaphilippe! Spoločnosť mu robil len náš Maťo Velits, no nebolo jasné, prečo Francúz stratil s pelotónom kontakt. Na čele sa medzi tým blížil ku svojmu koncu únik. O česť bojovali už len Moinard a Skujinš. A začalo sa záverečné stúpanie.
 
Ďalší problém zahlásil Contador, ktorý musel meniť bicykel. O atak sa pokúsil Nicholas Roche, no neúspešne. Jazdci Quick-Stepu zatiaľ všetko pozorne strážili. David De La Cruz mohol byť teda pokojný. Videli sme tiež útok Romana Kreuzigera, ale aj ten sa musel zaradiť do kategórie neúspešných. Po zdolaní vrcholu nasledovalo klesanie a ešte stále dlhých trinásť kilometrov. Vyselektovala sa skupina favoritov.
 
V závere etapy sa o víťazstvo pokúsil Primož Roglič. Slovinec je časovkár na skvelej úrovni, a tak si asi povedal, že by nebolo zlé získať pred rozhodujúcim bojom proti chronometru nejaké sekundy navyše, no hlavne etapový triumf. A jazdcovi Lotto NL - Jumbo to vyšlo! Vyhral etapu číslo štyri a po celkovom ovládnutí Volty ao Algarve, si pripísal druhé víťazstvo v ročníku. Druhý finišoval už z preriedenej skupiny Michael Matthews z Orica - Scott a tretiu priečku bral Giovanni Visconti z Bahrajn - Merida. Favoriti finišovali v tejto partii so stratou troch sekúnd.
 
 
roglic 2017 baskicko vitaszstvo baskickof
Primož Roglič neprestáva udivovať cyklistický svet (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Celkové vedenie udržal David De La Cruz, dnešný víťaz sa posunul na druhú priečku. Hneď za nimi nasledujú Kwiatek a Valverde. Piaty je Patrick Konrad z Bory - Hansgrohe. Ion Izagirre načína druhú desiatku. Dnes však stratili viacerí jazdci - Simon Yates (Orica) či Jay McCarthy z Bory - Hansgrohe alebo Sergio Henao a Romain Bardet. O to zaujímavejší teda bude zajtrajší deň.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Čo môžem k tomu povedať? Som veľmi šťastný. Zaútočil som tesne pred cieľom, nechal som všetkých za sebou a vyhral som. Na zajtrajšiu etapu sa teším, momentálne sa cítim veľmi dobre. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, a uvidíme, ako to dopadne. Ale spoločne s tímom necháme na trati všetko."
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 4:23:46 50
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:03 20
3. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:03 8
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:03  
5. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:03  
6. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 00:03  
7. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 00:03  
8. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:03  
9. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 00:03  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:03  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 16:38:43 8
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
3. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:03  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:03  
5. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 00:03  
6. MOLARD Rudy FDJ link ikonka 00:03  
7. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:03  
8. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 00:03  
9. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:03  
10. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo poslednej polhodiny pretekov
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
V Baskicku bude stúpať náročnosť etapových dojazdov, ten štvrtý otestuje nohy favoritov cez stúpanie Alto de Vivero  (5,6 km; 8,2 %). Ešte predtým bude pripravený ďalší strmý kopec Alto de Sollube  (5,2 km, 8, 2 %) a hrozbu môže znamenť aj silný vietor, ktorý hrozí na pobreží. Ale tá hlavná bitka sa odohrá na Alto de Vivero. Toto stúpanie má najťažšie úseky hneď na začiatku, ale aj tesne pred vrcholom vystúpia sklony na deväť percent. Odtiaľ zostáva do cieľa už iba štrnásť kilometrov, ktoré prebehnú vo veľmi rýchlom tempe. Môžeme tu očakávať útoky najlepších vrchárov a bude záležať len od ich formy, v akom rozložení sa príde do cieľa. Na etapový triumf má opäť najväčšie šance ten pretekár, ktorý zvádne takúto horskú previerku a na páske je stále veľmi rýchly.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop