Baskicko: Časovka rozhodla o ďalšom triumfe Valverdeho, Contador opäť druhý

8.4.2017, 13:00 | Preteky vo svete | J. Pivarči, L. Timko
6. 8.4. rovinata etapa ciel rovina Eibar > Eibar 27 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 6
profil etapy
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Dočkali sme sa posledného baskického dňa. Na programe bola dlhšia časovka, ktorá svojimi 27 kilometrami a stúpaním v jej úvode vzbudzovala rešpekt. Rozdiely medzi jazdcami v GC neboli veľké, a tak sme očakávali obrovský boj o žltý dres!
 
Ten mal po včerajšej kráľovskej etape na sebe Alejandro Valverde, no ostatní jazdci s tým výrazne nesúhlasili. Najväčším favoritom dnešného dňa bol Alberto Contador, Primož Roglič, motivovaný Kwiatek či Vasil Kirienka. Bez šance ale neostávali ani spomínaný Valverde a Ion Izagirre.
 
Prvý jazdec odštartoval 13:43. Bol to Laurent Didier z Treku - Segafredo. Ako posledný vyštartoval Alejandro Valverde, presne o tri hodiny neskôr. Žiaľ, počas včerajšej etapy odstúpil Martin Velits, takže to dnes bolo bez slovenskej vlajky. Dlhšie sa na čele držal Pello Bilbao z Astany. Svoju porciu kilometrov zvládol za 37:59. Španiel bol na 125. priečke, so stratou 41 a pol minúty na lídra.
 
Bilbao bol zbavený svojho neporaziteľného štítu neporaziteľnosti až jazdcom, ktorý bol o tridsať miest vyššie ako on. Bol to Anthony Roux z francúzskeho FDJ. Špecialistu na disciplínu však čoskoro nahradil jeho tímový kolega Jérémy Roy. Royov čas sa zastavil na úrovni 37:35. Ešte pár minút pokračoval minisúboj medzi FDJ a Astanou. Misky váh priklonil na stranu Ázie Michael Valgren. Jeho čas určujúci priebežného lídra zastal na 37:32.
 
Do cieľa sa ale potom vrútil Vasil Kirienka, teda jeden z najväčších favoritov dnešného dňa. Exmajstrovi sveta v boji proti chronometru namerali prístroje čas 36:50. Pred Valgrena sa dostal aj Gorke Izagirre. Na Bielorusa stratil 39 sekúnd. Pre jazda Sky to bola najlepšia cesta k víťazstvu. Poslednú dvadsiatku pretekárov načal svojim štartom ďalší veľký favorit Primož Roglič. Jeho strata presahujúca o osem sekúnd jednu minútu, nebola neriešiteľnou situáciou. Zvlášť pri jeho časovkárskych schopnostiach.
 
Do cieľa dorazil aj Michael Matthews z tímu Sunweb. Patril "len" do širšieho okruhu favoritov, no jeho výkon bol bravúrny. Na čele bol už na medzičase po 12 700 metroch a v cieli len potvrdil svoju rýchlosť. Kirienkovi nadelil jedenásť sekúnd! Časovku v pretekoch World Tour ešte nikdy nevyhral, ale už na Paríž - Nice ukázal, že sa v tejto disciplíne zlepšil. Tam to bola ale kratšia časovka, takže dnes znova prekvapil.
 
Ako prvý z favoritov na celkový triumf prišiel na medzičas spomínaný Roglič. Podľa očakávania bol najrýchlejší, no očakávali sme tam jeho súperov, s ktorými sa potreboval porovnávať. De la Cruz (Quick-Step) mu tu dal až 11 sekúnd. Izagirre ešte aj Španielovi desať. Contador (Trek) ako jediný zvolil na prvú časť klasický bicykel a v stúpaní vyzeral rýchlejšie aj prirodzenejšie ako ťažké kozy zo sedla ťahajúci súperi. Výmena stroja mu vzala pár sekúnd, ale bol to on, kto mal najrýchlejší čas po takmer polovici trate. Valverde za Pistolerom zaostal o deväť sekúnd a veľký súboj pokračoval. Vyzeralo to na pódium Contador - Valverde - Izagirre. Ostatní ako Woods, Meintjes, Bardet či Urán boli mimo hry.
 
Primož Roglič sa objavil v cieli s jasne najrýchlejším časom 35:58, čo bol o 41 sekúnd lepší výkon ako Matthews a bolo jasné, že sa posunie celkovo dopredu, ale na pódium sme to netipovali. V hre bol etapový triumf. Jeden z hrdinov tohtotočnej edície David de la Cruz sa objavil v cieli s časom o 34 sekúnd horším ako Roglič, no mohol pomýšľať na postup vrámci druhej polovici Top 10.
 
Jon Izagirre (Bahrain Merida) napokon za Slovincom, ktorý perfektne zvládol druhú polovicu etapy, zaostal o 15 sekúnd, ale v novom tíme už vedeli, že vybojujú pódium. Alberto Contador preťal čiaru s mankom 21 sekúnd, teda celkovo bol iba o päť rýchlejší ako jeho krajan. No a Alejandro Valverde to rozhodol - pre seba. Na Rogliča o deväť sekúnd nestačil, ale bol rýchlejší ako všetci ostatní favoriti a postavil sa do stredu čisto španielskeho pódia, keď vyhral aj tretí etapák, do ktorého tento rok odštartoval. Contador sa znova musí zmieriť s druhou pozíciou tak ako v Andalúzii, Paríž - Nice aj Katalánsku. V celkovom súčte zaostal o 17 sekúnd, ktoré stratil v rovinatej časti časovky. V tejto konkurencii je asi tretí Izagirre spokojný.
 
 
valverde 2017 podium baskicko movf
Alejandro Valverde ovládol po Andalúzii a Katalánsku aj Baskicko (© Movistar Team)
 
 
Pomyselný súboj zvyšku sveta vyhral ďalší Španiel David de la Cruz, ktorý síce včera na najlepších nestačil, ale dnes podal asi svoj životný časovkársky výkon. Piaty celkovo skončil Primož Roglič, ktorý pokračuje vo skvelých výkonoch a môže to dať pokojne na úroveň Tirrena (4.) aj Algarve (víťaz), vďaka dvom etapám aj nad ne. Prvý raz sa vo farbách UAE výborne ukázal včera aj dnes Louis Meintjes a dvojicu Henao - Urán predbehol nádejný Patrick Konrad z Bory. Woods s Bardetom časovky stále na extra úrovni jazdiť nevedia vypadli z Top 10.
 
Valverde vyhral tiež bodovaciu súťaž. Alex Howes z Cannondalu vrchársku, Enric Mas (Quick-Step) do 25 rokov, Luis Mas (Caja Rura) získal trofej za najbojovnejšieho jazdca a pretekári Bahrain Merida ovládli tímovú súťaž.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alejandra Valverdeho (celkový víťaz)
"Veľmi som chcel vyhrať tu v Baskicku. Bol som k tomu blízko toľko rokov, ale stále mi to ušlo. Konečne sa to podarilo. Zdá sa, že ťahám dobrú sériu v tejto sezóne, ale tento úspech je naozaj špeciálny. Bolo to iné Baskicko ako minulé. Boli tu ľahšie kopce a táto časovka. Dal som do toho všetko."
 
 
Preteky budeme sumarizovať v pondelok. Pripravujeme aj špeciálny článok o Valverdem...
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 35:58 50
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:09 20
3. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:15 8
4. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:23  
5. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:34  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:41  
7. KIRIENKA Vasil Team Sky link ikonka 00:52  
8. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:52  
9. DE LA PARTE Víctor Movistar Team link ikonka 01:04  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:23  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 20:41:25 400
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:17 320
3. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:21 260
4. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:44 220
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:59 180
6. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 01:19 140
7. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 01:40 120
8. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 01:51 100
9. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:56 80
10. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:01 68
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Na celkovú klasifikáciu bude mať veľký dopad časovka jednotlivcov. Tá odštartuje pekným stúpaním (6,7 km; 6,5 %), ktoré určite vytvorí medzi pretekármi rozdiely, ale po krátkom zjazde sa musia všetci pripraviť na zmenu tempa. Zvyšných sedemnásť kilometrov sa odohrá na jednoduchom teréne, ktorý bude pre zmenu vyhovovať kvalitným tempárom. Zaujímavý profil časovky sadne univerzálnym jazdcom, budeme však zvedaví, aký bude mať vplyv na vývoj pretekov, keďže po predchádzajúcich etapách nemusia byť v klasifikácii vytvorené veľké rozdiely. Do výsledkov tak môže zasiahnuť aj pomerne dlhá rovinatá pasáž. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop