V premočenom Frankfurte znova vyhral Kristoff. Viacero favoritov odstúpilo, aj Sagan

1.5.2017, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
po 1.5. zvlnena etapa ciel rovina Eschborn > Frankfurt 216 km Kristoff
 
frankfurt profil 2
profil pretekov, 2210 nastúpaných metrov (© eschborn-frankfurt.de)
 
 
Klasika vo Frankfurte je jedným zo symbolov progresu nemeckej cyklistiky. Dostala sa do World Tour a spolu s Vattenfall Cyclasics je teda špičkou najľudnatejšej krajiny Európskej únie, keďže už je to viac ako desať rokov, čo zanikli etapové preteky Okolo Nemecka a hoci existujú plány na ich obnovenie, v tomto i budúcom roku to ostane na jednorazovkách, hoci veľkou slávou má byť aj Grand Depart Tour de France, ktorý sa v Düsseldorfe uskutoční presne o dva mesiace.
 
Organizátori postupne predlžujú trasu klasiky z predmestia Frankfurtu Eschbornu do samotného centra bohatého veľkomesta. Tento rok sa už cyklisti museli popasovať s 216 kilometrami a 2210 nastúpanými metrami, hoci najťažší jedenásťkilometrový kopec Feldberg sa nachádzal príliš ďaleko od cieľa.
 
Únik sa vytvoril pomerne rýchlo, nebola to žiadna hodina boja. Dostalo sa do neho osem ľudí, a to Twan Castelijns (LottoNL), Jens Wallays (Sport Vlaanderen), Nikolaj Trusov (RusVelo), Dries De Bondt (Verandas Willems), Antoine Warnier (Veranclassic), Brian Van Goethem (Roompot), Peter Koning (Aqua Blue) a Carl Soballa (repre Nemecka). Tomu sa podarilo na kĺzskej aj spadnúť a bol to pre jazdca kontinentálneho LKT Brandenburg veľmi ťažký deň.
 
Spomínaný Feldberg (10,8 km; 5%) na 55. kilometri vyšľapali jazdci v úniku i pelotón bez väších problémov s medzerou desiatich minút. Vpredu boli hlavne prokontinentálni pretekári a až na Trusova slabšie mená, takže nepredstavovali veľkú hrozbu. Pelotón viedla najmä Kaťuša a ukazovali sa tam možno trošku prekvapujúco aj borci Cannondalu.
 
Očakávalo sa, že únik bude mať dnes minimálne šance, pretože toľko šprintérov sa v spoločných pretekoch nestretne veľakrát v sezóne. Očakával sa veľmi prestížny súboj v cieľovej rovinke od domáceho tria Kittel, Greipel, Degenkolb, dvojice Bory Sagan - Bennett a v tomto prípade vyzývateľa Kristoffa. Čiernym koňom mohol byť v závetrí čakajúci Gaviria.
 
Pre Slovensko boli tieto preteky dôležité aj z toho dôvodu, že Peter Sagan ich vlani neabsolvoval, a teda prípadným úspechom si mohol výrazne pomôcť vo svetovom rebríčku. Nie len individuálnom, ale hlavne národnom, kde sme na desiatej pozícii (5068 bodov) a už tesne za nás sa dostali Poliaci (5011) s Nórmi (4799), ktorí nás určite budú chcieť o deväť miesteniek na MS obrať.
 
 
sagan 2017 dazd bohfst
Peter Sagan v štýlovej pláštenke (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Ani Frankfurt nad Mohanom sa nevyhol chladnému a daždivému počasiu, ktoré tieto dni sužuje Európu. Pretekári sa celý deň museli vysporiadať iba s desiatimi stupňami a dažďom, ktorý mal ustať až podvečer.
 
Presne v polovici pretekov sme videli na čele pelotónu ťahať Erika Bašku, ktorý mal rovnako ako Peter Sagan tieto preteky v pláne už od decembra a určite je pozitívnym faktom to, že ho zo štartovej listiny žiadny iný kolega nevytlačil, pretože dnešnému dňu prikladala Bora pochopiteľne veľký význam. Práve Erik bol na čele v čase, keď náskok osmičky v úniku klesol pod sedem minút.
 
Najdôležitejším kopcom pretekov bol Mammolshain (1 km; 6,9 %; max. 23 %), teda ako vidíte podľa parametrov - krátky, ale veľmi prudký kopec, ktorý sa šiel štyrikrát. Prvý raz 102 km pred páskou, posledný raz 40 km. Už úvodný prejazd urobil problémy Belgičanovi De Bondtovi z Verandas Willems, ktorý začal strácať na kolegov v úniku. Tí išli oveľa pomalšie ako hlavné pole. To strácalo už iba 5:50 sto kilometrov pred páskou.
 
Ako sme už informovali v krátkej správe, v roli mechanika Bory sa dnes predstavil Peter Doležal, technický koordinátor MSR a ČR v Žiari nad Hronom a distribútor tejto značky v ČR a SR, ktorý kedysi pôsobil v tíme ešte v jeho prokontinentálnej ére. "Vážim si toto pozvanie, asi som musel v minulosti robiť niečo dobre, keď ma oslovili. Pýtali sa ma aj na to, či nechcem absolvovať viac pretekov, že si mám vybrať, ale Ralfovi Denkovi som povedal, že ďakujem za ponuku, ale mám toho vyše hlavy. Som hrdý, že sme ostali kamarátmi. Pre Boru sú to dnes najdôležitejšie preteky v Nemecku," povedal nám Doležal.
 
Zaujímavé je, že o štart tu zasa nebol prehnaný záujem elitných celkov. Astana, Sky, FDJ, Dimension Data, Bahrain Merida, Orica-Scott ani Movistar sem nepricestovali a využili možnosť neúčasti na nových podujatiach najvyššej kategórie.
 
Nepriaznivé počasie pokračovalo, a tak sa buď Peter Sagan sám, ale pravdepodobnejšie po konzultácii s tímom, rozhodol ukončiť snahu. Zastavil pri jednom z vozidiel Bory na bufete 58 km pred páskou. Čaká ho oveľa teplejšia Kalifornia, a tak zrejme nechcel riskovať svoj zdravotný stav.
 
 
sagan 2017 frankfurt odstupenie bohfst
Odstúpenie Petra Sagana (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
V tom čase začali mať problémy ďalší favoriti. André Greipel (Lotto Soudal) s Marcelom Kittelom (Quick-Step) sa nachádzali úplne vzadu a začalo sa to trhať. Pôvodný únik už bol 50 km pred páskou minulosťou, resp. jeho najväčšia časť. Snahu nevzdali ešte Jens Wallays (Sport Vlaanderen) a Brian Van Goethem (Roompot), ale balík už bol tesne za nimi a padli aj oni.
 
Keďže sa štartové pole rozdelilo na viacero partií a únik už vpredu nebol, začalo sa vo veľkom nastupovať. Situácia bola veľmi neprehľadná, pretekári jazdili v pláštenkách, identifikácia nebola jednoduchá. V novom úniku sa objavilo deväť ľudí, ktorí sa ale po chvíli zaradili späť. Vpredu ostali Nemci Nils Pollit z Kaťuše a Nico Denz z Ag2r.
 
V poslednom prejazde Mammolshainu (1 km; 6,9 %; max. 23 %) sa situácia zmenila a vpredu sa ocitlo osemnásť nových ľudí. Za nimi ostávalo asi tridsaťpäť v pozostatku balíka. Na čele šli napríklad Michael Matthews (Sunweb), John Degenkolb (Trek) či Ben Swift (UAE). Zdalo sa nám, že sme tam videli aj Juana Josého Lobata (LottoNL) či Jana Tratnika (CCC), vlaňajšieho víťaza etapy Okolo Slovenska v Piešťanoch. Alexander Kristoff (Kaťuša) ostával v druhej väčšej skupine. Medzi tým už prišla informácia, že Greipel s Kittelom odstúpili.
 
30 km pred páskou ostávala situácia rovnaká, stále bolo vpredu 18 ľudí, ale ťahali iba traja kolegovia Swifta, Lobata a Degenkolba, ostatní sa viezli, a tak sa Kaťuša zozadu blížila. Spojili sa 18 km pred páskou. Vpredu tak bolo zhruba štyridsať ľudí. S tým sa ešte nechcel zmieriť spomínaný Jan Tratnik, ku ktorému sa pridal Aime De Gendt (Sport Vlaanderen) a táto dvojica viedla preteky.
 
 
frankfurt 2017 peloton bohfst
Pretekári to mali dnes veľmi ťažké (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
V balíku ostali už iba tieto veľké mená: Degenkolb (Trek), Swift (UAE), Matthews (Sunweb), Lobato (LottoNL), Kristoff a Zabel (Kaťuša), Drucker (BMC) a z Bory tam bol zo šprintérov už iba Ackermann.
 
Tratnik s De Gendtom podľahli tlaku skupiny štyri kilometre pred páskou a špurtovalo sa. Výborne to zvládla Kaťuša, Rick Zabel bol na poslednej päťstovke taký silný, že za druhým Kristoffom sa vytvorila diera, ktorú Degekolb už nemal šancu dolepiť, zdalo sa nám, že tam zaváhali niektorí rozbiehači. Nór sa v samom závere dostal cez svojho kolegu a bral tretí triumf na tomto podujatí v rade. V historickom rebríčku vyrovnal práve bilanciu Erika Zabela, otca dnes druhého Ricka, ktorý pochopiteľne nezvesil nohy, keď videl, že to ešte aj sám dotiahne na pódium.
 
John Degenkolb sa musel uspokojiť s tretím miestom. Ak dnes nebol slabší ako Kristoff, doplatil na zlú pozičnú jazdu, prípadne aj prácu, ktorú odviedol pol hodinu pred dojazdom, keď sa párkrát pretočil na čele unikajúcej skupiny v snahe ujsť tej s Kristoffom. Slušný bodový prídel aj výsledky dosiahli štvrtý J-P Drucker z BMC, piaty Pim Ligthart z Roompotu (zvlášť úspech pre prokonti tím) i šiesty Juanjo Lobato, ktorý zaznamenal zatiaľ najvýraznejší výsledok vo farbách LottaNL po prestupe z Movistaru. Ľudia ako Swift či Matthews boli aktívni, no nemali sily na špurt. Domáca Bora sa dostala iba na 22. miesto s Bennettom, čo je rozhodne sklamaním. V závere dostal kŕče a navyše mal náhradný bicykel, a tak ho odhalili až oficiálne výsledky.
 
Zaujímavosťou je nezvyčajne veľký počet favoritov, ktorí do cieľa neprišli. Okrem Sagana z domáceho celku to boli aj Kittel, Gaviria či Greipel. Napriek veľmi ťažkým podmienkam sme nevideli jedný väčší pád v hlavnej skupine.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa pre tímový web (víťaz)
"Trošku som zaostal v poslednom kopci, ale mal som okolo mňa silný tím, ktorý ma vrátil späť. Bez kolegov by som nemal šancu. Do čelnej skupiny sme sa dostali až skoro úplne na konci. Rick ma previedol cez všetky zákruty a výborne rozbehol špurt. Mal som šťastie, že je mojim tímovým kolegom, lebo ak by šiel na seba, mohol to kľudne vyhrať. Vážim si to, ďakujem celému tímu. Bola to dnes úžasná robota!"
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana pre RTVS
"Bol som dlho bez pretekov, mal som voľno. Nemôžem byť kúzelník a hocikedy si vyčarovať formu. Aspoň vidíme, že dobre to môže dopadnúť iba ak má pretekár formu. Tá nepríde zo dňa na deň. Postupne sa potrebujem dostať na moju úroveň."
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 5:29:32 300
2. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 250
3. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 215
4. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00 175
5. LIGTHART Pim Roompot - Nederlandse Loterij 00:00 120
6. LOBATO Juan José Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 115
7. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 95
8. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00 75
9. KREDER Michel Aqua Blue Sport 00:00 60
10. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:00 50
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop