Dumoulin si privlastnil druhý týždeň, ostatní favoriti hľadia s vierou na horské etapy

22.5.2017, 17:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V druhom týždni na talianskej Grand Tour mal navrch Tom Dumoulin, ktorého už všetci považujú za reálneho kandidáta na ružový dres. Za iných okolností by sa nachádzal v perfektnej pozícii, ale posledný blok v kopcoch bude pre všetkých veľkou neznámou.
 
 
dumoulin 2017 giro taha sunf
Tom Dumoulin vedie Giro po dvoch týždňoch (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Nečakaný líder pretekov vo výbornej pozícii
 
Jazda proti chronometru spôsobila v poradí rovnaký rozruch ako Blockhaus a v týchto etapách sa presadili cyklisti, ktorí mali na to najväčšie predpoklady. Rozdiel bol len v tom, že Tom Dumoulin dokázal maximálne využiť svoje časovkárske schopnosti, aby si razantne vylepšil pozíciu v GC. A to všetko potom, ako prežil bez väčšej ujmy likvidačnú jazdu na Blockhaus.
 
Po uvedených previerkach sa dostal Dumoulin do jasného vedenia a ak mal niekto pochybnosti o jeho zámeroch v klasifikácii, musel ich začať brať vážne. Holandský pretekár si užíval v druhom týždni hru, ktorou šteklil súperov svojím ružovým dresom, ale pre konkurenciu skončila všetka sranda na Orope, keď dokázal eliminovať Quintanov vytrvalý útok a ešte aj vybojoval etapový triumf. Ak prvý týždeň na Gire patril kolumbijskému cyklistovi, tak v tom druhom bloku mu to Dumoulin vrátil aj s úrokmi a navrch pridal ešte peknú dávku sebavedomia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSilný Dumoulin na Orope
 
 
Po získaní maglia rosa mu všetko zahralo do kariet. V programe sa nenachádzali náročné profily, ani v jednom prípade ho súperi nevyhodili z rytmu a jeho spolujazdci odviedli kvalitnú prácu. Vychutnal si aj etapu končiacu na Orope, ktorá bola akoby navrhnutá pre neho. Dumoulin si nemohol želať ideálnejší prostredný týždeň.
 
Ale teraz sa všetko zmení. Séria ťažkých horských etáp, viacero nepríjemných kopcov v jednom dni a vysoká nadmorská výška preveria odolnosť aj tých najsilnejších jazdcov. Líder pretekov zatiaľ neukázal slabosť, pôsobil chladnokrvne a ukázal silu aj v tom teréne, kde mali dominovať iní. Uvidíme, či to bolo znakom perfektnej pripravenosti, ktorá dokáže prekonať aj nástrahy záverečného týždňa, alebo doteraz išiel na hrane svojich možností a v nasledujúcich etapách bude bojovať o prežitie a túžobne očakávať milánsku časovku. Ale v jednom si môže byť istý, že na jeho ružový dres bude vypísaná bohatá odmena. 
 
 
dumoulin 2017 podium zprofilu rcsf
Tom Dumoulin na pódiu (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Časovka naštrbila Quintanovu pozíciu
 
Nairo Quintana dostal v druhom týždni dve rany. Najskôr v časovke stratil oveľa viac času, ako predpokladal, a potom sa presvedčil v štrnástej etape na vlastnej koži, že Dumoulin nebude v kopcoch ľahkým sústom. Pritom na Orope urobil Quintana všetko dobre. V správnom čase atakoval, ušiel skupine favoritov, ale strojový Dumoulin nespanikáril a na cieľovom kopci sa presadil racionálnou jazdou. 
 
Kolumbijský jazdec musí v poslednom týždni nájsť cestu, ako bojovať proti svojmu hlavnému súperovi. Keďže rozdiel medzi nimi je pomerne veľký a jazdec tímu Sunweb bude mať navrch aj v milánskej ITT, Quintana nemôže čakať len na cieľové kopce. Musí ho dostávať pod tlak ďalej pred cieľom, v kopcoch čo najskôr udrieť na jeho slabinu, tímovú podporu, a izolovať ho. A potom sa uvidí, ako si bude Dumoulin počínať v náročnom horskom teréne, keď bude v ohrození. V takom prípade sa môže stať čokoľvek.
 
V nasledujúcich etapách musí Movistar vytiahnuť svoje najlepšie lezecké schopnosti čo najskôr, aby sa dostal Quintana do priameho súboja s Dumoulinom v dostatočnej vzdialenosti pred cieľovou páskou. A takúto bitku by si mal užiť kolumbijský vrchár. Okrem toho, ak ostatní favoriti uvidia v problémoch lídra pretekov, veľmi rýchlo využijú príležitosť, aby aj oni priliali olej do ohňa.   
         
 
quintana 2017 podpisuje rcsf
Nairo Quintana pri fanúšikoch (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Na pódium vedie dlhá a ťažká cesta
 
Na stupňoch víťazov sa stále drží Thibaut Pinot, no francúzsky jazdec bol presvedčený, že po časovke bude jeho pozícia v klasifikácii silnejšia. Najlepší deň neprežil ani na Orope, ale vďaka svojej tvrdošijnosti dokázal minimalizovať straty. Pinot patrí medzi tých jazdcov, ktorí sa nevedia dočkať horských profilov posledného týždňa, kde bude rozhodovať len lezecká forma, preto by sa mal predstaviť v aktívnej podobe, keď si chce udržať stupne víťazov. 
 
Ale po druhom týždni zostali na vysokých priečkach v poradí len kvalitní pretekári, čo meno, to pojem, takže priebežné poradie sa môže meniť každý deň a všetci favoriti budú bojovať proti sebe o každú jednu priečku. Vincenzo Nibali doteraz tvrdil, že sústredí svoje sily na posledný týždeň a že mu vyhovujú len skutočne ťažké etapy. Budeme teda zvedaví, či sa mu podarí predviesť rovnaké zmŕtvychvstanie ako v minulom roku, ale jeho výkony na Orope či Blockhaus nedávali signály, že na konci pretekov môže ničiť súperov.
 
 
nibali 2017 giro prezentacia zdravi rcsf
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Zdá sa, že do pohody sa dostal Ilnur Zakarin. Na Orope sa chystal útočiť,  takže v záverečných previerkach môže rozbaliť svoj potenciál. Jeden zlý deň na cieľovom stúpaní už prežil Bauke Mollema, ale holandský borec to pokladal len za chvíľkovú indispozícii. No v takejto vyrovnanej spoločnosti ho to stálo tri priečky v poradí. Na výbornej pozícii sa drží Domenico Pozzovivo, ktorého z Top 10 nedostala ani časovka, preto sa teraz môže sústrediť, aby ešte raz vybojoval pozíciu v najlepšej desiatke na Grand Tour.
 
Výborné preteky má zatiaľ za sebou Bob Jungels, ktorý síce strácal čas na posledných dvoch cieľových kopcoch, ale jazdu proti chronometru využil správnym spôsobom. Momentálne má oblečený biely dres, na ten si však robia zálusk aj Adam Yates a Davide Formolo. Na nasledujúcich stúpaniach uvidíme zaujímavé súboje aj v tejto súťaži a luxemburský jazdec bude mať so svojimi súpermi poriadnu prácu, pretože obidvaja sú kvalitnými vrchármi. Ale Jungels má k dispozícii ešte jednu časovku. Na hranici Top 10 sa nachádza Steven Kruijswijk, ktorý si predstavoval priaznivejší vývoj pretekov. Jazdec tímu Lotto - Jumbo chce vyťažiť čo najviac z náročného finálneho bloku, ale zo svojej pozície bude musieť čakať aj na zaváhania súperov. Jeho predstavenie na Orope naznačilo, že jeho výkonnosť bude stúpať.
 
 
formolo 2017 ilutrak cdtf
Davide Formolo prežil lepšie aj horšie momenty (© Slipstream Sports)
 
 
Na čele pretekov má dvojicu zástupcov len Movistar. Andrej Amador sa pripravil na Giro rovnako dobre ako pred rokom, keď kryl chrbát Valverdemu, a aj teraz má šancu na dobrý výsledok. V nasledujúcich etapách to však bude všetko o Quintanovi, ktorý potrebuje dostať do úzkych konkurenciu. Z tohto pohľadu bolo veľkou škodou, že kolumbijský jazdec nevyužil prítomnosť svojich kolegov v úniku jedenástej etapy, ale len čakal v pelotóne. Alberto Contador sa musel pri sledovaní prenosu len chytať za hlavu.     
 
Gaviria kraľuje šprintérom, vrchárom chce Landa
 
V druhom týždni sa darilo tímu Quick-Step Floors, pretože ďalšie dve etapy uchmatol Fernando Gaviria. Kolumbijský cyklista sa presadil v hromadných špurtoch a vždy na tom mali veľkú zásluhu jeho kolegovia, ktorí ho dostali do najvýhodnejšej pozície. Pri svojom debute na GT získal už štyri etapy a takýto kúsok naposledy predviedol Bernard Hinault v roku 1978 na Vuelte. Gaviria si tak môže vychutnávať veľký náskok v bodovacej súťaži a bude mať ohromnú motiváciu, aby na podujatí vydržal až do konca a v Miláne sa tešil z cyklamenovej. Belgickú zostavu potešil aj Bob Jungels, ktorý bol najlepší v pätnástej etape. A aké je doterajšia bilancia Quick-Stepu na Gire? Jedenásť dní v bielom drese, desať dní v cyklamenovom, šesť dní v ružovej a k tomu päť etapových triumfov.
 
 
giro 2017 jungels dumoulin tlacovka rcsf
Bob Jungels a Tom Dumoulin pred novinármi (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Víťazstvo v jedenástej etape bolo najlepším momentom v kariére Omara Fraileho a španielsky reprezentant si po tomto úspechu trúfa aj na vrchársky dres. Ale v tomto ťažení bude mať silných protivníkov. Ak ho nezískajú favoriti na titul, tak medzi vážnych kandidátov bude patriť Mikel Landa, ktorý na Gire ešte nepovedal posledné slovo. Jazdec tímu Sky chce na pretekoch dosiahnuť dobrý výsledok, takže v poslednom týždni urobí všetko preto, aby získal etapu a zabojoval o vrchárske body. Bude jazdiť aktívne, skákať do únikov a táto jeho stratégia môže podľa niektorých ovplyvniť bitku o ružový dres. Ak spolu s ním zaútočí niektorí z favoritov, v osobe Landu dostane silného spoločníka, s ktorým bude radosť jazdiť v kopcoch výmenou za etapový triumf alebo vrchárske body.

 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 63:48:08 100
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:41 40
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 03:21 20
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:40 12
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 04:24 4
6. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 04:32  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 04:59  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 05:18  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 06:01  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 07:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 86
6. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 51
2. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 49
3. POLANČ Jan UAE Team Emirates 46
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 44
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 37
6. VAN RENSBURG Jacques Dimension Data for Qhubeka link ikonka 34
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 63:53:26
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:25
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:51
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 03:53
5. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 17:13
6. PETILLI Simone UAE Team Emirates 20:48
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop