CDD: V 3. etape FDJ nezvládlo svoju úlohu, vďaka čomu vyhral Bouwman z úniku

6.6.2017, 12:20 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
3. 6.6. zvlnena etapa ciel rovina Chambon-Lignon > Tullins 184 km Bouwman
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
Tretí deň patril opäť šprintérom. Bol to tiež posledným dňom, kedy sme mohli vo Francúzsku vidieť rýchly dojazd. Dnešná etapa bola akousi oddychovou či transportnou, aby sa už zajtra mohol začať boj o žltý dres. Včera dominoval Arnaud Démare z FDJ, dnes sa predpokladal rovnaký scenár. Avšak jazdci ako Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni či iní, sa chceli revanšovať.
 
V poradí už tretia etapa Critérium du Dauphiné odštartovala krátko po dvanástej. Merala 184 kilometrov a pretekárov počas nej čakali štyri kategorizované stúpania. Boli to len tri štvorkové a jeden trojkový kopec, čo rozhodne nemohlo ovplyvniť priebeh tretieho vystúpenia. Počas prvej hodiny sa z celkovej porcie odkrojilo takmer 48 kilometrov. Z pelotónu sa počas nej odtrhlo šesť pretekárov.
 
Boli to Koen Bouwman a Alexey Vermeulen (LottoNL), Bryan Nauleau (Direct Energie), Frederick Backaert (Wanty), Quentin Pacher a Edvaldas Siskevicius (2x Delko). Silné zastúpenie Lotta bolo zrejmé. Koen Bouwman bojoval o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Mal ho síce na sebe, ale jeho skutočným držiteľom bol Thomas De Gent. Vyhral prvé dve stúpania, no v súčte to boli len dva body. Utečenci si vytvorili solídny náskok siedmich minút, čo bol ale strop. Postupne začal klesať. 
 
Etapa odštartovala z mesta Chmabon - Lignon. To je známe turistické stredisko. Aktuálny názov prijalo v roku 1923 a hovorí sa, že sa tam nachádza sto hotelov a penziónov. Turistický ruch je tu pre domácich zdrojom obživy už viac ako sto rokov. V súčasnosti má mestečko 2500 obyvateľov. Derniéra dnešného dňa zažije naopak mesto Tullins. To má asi 7600 obyvateľov a je známe pestovaním orechov.
 
Koen Bouwman vyhral v poradí aj tretie a štvrté stúpanie. Na programe tak nebolo už žiadne. Na Belgičana v službách Lotto Soudal mal tak stále manko troch bodíkov. Do cieľa v týchto chvíľach ostávalo posledných štyridsať kilometrov, a tak náskok trojice kontinuálne klesal. Zásluhu na tom niesli jazdci FDJ. Na čele balíka sme ale videli tiež jazdcov Kaťuše, Cofidisu či Dimension Data. Akosi v úzadí sa skrýval vláčik britského Sky s Chrisom Froomom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo včerajška cez onboard kamery
 
 
Išlo sa celkom rýchlo. Po troch odjazdených hodinách bola priemerná rýchlosť 45,6 kilometra za hodinu. Navyše sa dalo čakať, že v záverečných kilometroch sa na to šliapne ešte viac. Zodpovednosť na svoje plecia respektíve na svoje nohy plne prevzalo FDJ. Penzum práce odvádzal hlavne mladučký Jérémy Maison, pre ktorého to boli zaujímavé skúsenosti. Pätnásť kilometrov pred bránami mesta Tullins mali utečenci stále nebezpečný náskok presahujúci pol druha minúty.
 
A jazdci v úniku skutočne vycítili šancu! Sedem kilometrov pred cieľom sa túžby šprintérov vzďaľovali čoraz rýchlejšie a rýchlejšie. Začala sa typická naháňačka po podcenenom úniku. Pre šestku odvážnych to vyzeralo veľmi sľubne!
 
O pár minút neskôr bolo jasné, že pelotón ich už nedobehne. Okruh favoritov sa tak zredukoval na číslo šesť. Niektoré tímy to vzdali, no po dojazde na tabuli všetci jazdci videli meno víťaza. Tým šťastným bol Koen Bouwman, ktorý tak perfektne zavŕšil výborný deň. Po dlhom špurte, ktorý aj otvoril, získal mladý Holanďan prvé profesionálne víťazstvo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 
Druhý finišoval Litovčan Edvaldas Siskevicius a tretí Belgičan Frederick Backaert. Nešťastný pelotón napokon stratil jedenásť sekúnd. Špurt v ňom vyhral Arnaud Démare, ktorý nevzdal ani takýto súboj, aj kvôli bodovacej súťaži. Od Francúza na francúzskych cestách sa ale nič iné ani neočakávalo.
 
Pochopiteľne nič sa nezmenilo ani v GC, stále vedie Thomas De Gendt. Belgičan ale túto pozíciu možno stratí. Už zajtra je totiž na programe boj proti chronometru, ktorý mu kedysi šiel, no v súčasnosti to už nie je také ružové. Stiahnu Froome a spol 69 sekúnd na 23 500 metroch?
 
 
Výsledky
1. BOUWMAN Koen Team LottoNL - Jumbo link ikonka 4:06:06 60
2. SISKEVICIUS Evaldas Delko Marseille Provence KTM 00:00 25
3. BACKAERT Frederik Wanty - Groupe Gobert 00:00 10
4. NAULEAU Bryan Direct Energie 00:00  
5. VERMEULEN Alexey Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
6. PACHER Quentin Delko Marseille Provence KTM 00:00  
7. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:11  
8. COQUARD Bryan Direct Energie 00:11  
9. ACKERMANN Pascal Bora - Hansgrohe link ikonka 00:11  
10. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:11  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 12:37:04 10
2. DOMONT Axel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
3. ULISSI Diego UAE Team Emirates 01:03  
4. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:07  
5. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 01:07  
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:09  
7. SWIFT Ben UAE Team Emirates 01:09  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:09  
9. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 01:09  
10. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:09  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Ani tretia etapa neposkytuje pre najrýchlejších jazdcov úplne rovinatý profil, ale bude veľkým prekvapením, ak si túto previerku nepostrážia šprintérske zoskupenia. Pripravené hodnotené stúpania sú krátke, bez tvrdých úsekov a v záverečnej časti sa nenachádzajú na trati žiadne prekážky, takže v meste Tullins bude všetko pripravené na ďalší šprintérsky súboj.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop