CDD: 6. etapu rozhodol v šprinte štvorice favoritov Fuglsang, do žltého ide Porte

9.6.2017, 10:00 | Preteky vo svete | Marek Šnajdr
6. 9.6. rovinata etapa ciel rovina Villars-Dombes > Motte-Serv. 147 km Fuglsang
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
dauphine 1
profil etapy (© letour.fr)
 
 
 
Na pretekárov v piatok čakali tri kategorizované stúpania a "len" 147,5 kilometrov pretekania. Prvé dva kopce boli tretej a štvrtej kategórie, Mont du Chat s 8,7 km stúpania, 10,3 % sklonu a vrcholom len 15,5 km pred cieľom ale znamenal, že o etapový triumf sa mali pobiť predovšetkým vrchári, a hlavne tí, ktorí sa neboja rýchlych zjazdov. Na štarte sa už neobjavili rýchli jazdci Max Richeze, Jonas Van Genechten, Jacopo Guarnieri, Alexander Kristoff, Borut Božič a Sonny Colbrelli, pre ktorých už tohtoročné Dauphiné nemalo v zásobe vhodnú etapu.
 
V žltom znovu nastupoval Thomas De Gendt (Lotto Soudal), dnešná etapa už ale mohla otriasť jeho postavením. Hneď od začiatku sa objavovali pokusy o únik, úspešný bol ale až ten, do ktorého sa na deviatom kilometri dostali Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale), Anthony Turgis (Cofidis), Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac), Serge Pauwels (Dimension Data) a Thierry Hupond (Delko Marseille Provence KTM). Skupinu sa pokúšal následne dobehnúť aj Manuele Mori (UAE Team Emirates), svoju snahu ale vzdal, keď videl, že k ničomu nevedie.
 
Na 32. kilometri mali utečenci náskok už 7:20, prvý kopec Cote de Corlier prešli ako prví Serge Pauwels a Alberto Bettiol. Pelotón do tejto chvíle nevyvíjal väčšiu snahu sťahovať náskok, ktorý sa tak vyšplhal až k hodnote 8:10 na 56. kilometri trasy.
 
Po dvoch hodinách pretekania dosahovala priemerná rýchlosť hodnotu 45,1 km/h, pelotón tak aj napriek veľkej strate rozhodne nemohol úplne oddychovať. Práve naopak, na čele sa poskladala sedmička jazdcov AG2R a počas asi pätnástich minút stiahli náskok z maximálnej hodnoty 8:25 o viac než pol minútu. Tento tím mal v úniku Oliviera Naesena, očividne ale spriadal zaujímavú taktiku. Zhruba 50 kilometrov pred cieľom bol náskok šestice rovný siedmim minútam.
 
Ako sa blížili rozhodujúce momenty dňa, náskok utečencov rýchlo padal. Na krátkom stúpaní Cote de Jongieux bral jediný bod Serge Pauwels. V pelotóne panovala nervozita, čo sa odrazilo v pádoch. V prvom z nich bol zapletený aj Alejandro Valverde, vyzeralo to ale tak, že si neodniesol vážnejšie následky. Ďalší pád zastihol napríklad Franca Pelizottiho, zle to vyzeralo s jedným z pretekárov Kaťuše. V nájazde na Mont du Chat, činil náskok vedúcej šestice päť minút.
 
Na oficiálnom štarte stúpania 8,7 km pred vrcholom činil náskok skupiny 2:55, v hlavnom poli sa v tej dobe držalo zhruba 50 cyklistov. Tím AG2R vystriedalo na čele zoskupenie BMC, hneď za nimi sa poskladali pretekári zo Sky. Vpredu začali odpadávať Politt s Hupondom, z pelotónu odpadol De Gendt v žltom tričku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaThomas de Gendt stráca žltý dres
 
 
V bode 21,5 km pred cieľom nastúpil ostatným Alejandro Valverde (Movistar), ktorému predtým rozbehol tempo jeden z kolegov, Dani Moreno. Na čelo pretekov v tej dobe strácal jednu minútu a päťdesiat sekúnd. Spolu sa v úniku držala už len trojica jazdcov, keď začal strácať Turgis. Valverdeho si dolepila trojica cyklistov - Esteban Cháves (Orica), Fabio Aru (Astana) a Rafael Valls (Lotto Soudal). Zrýchľovať sa začalo aj za nimi, skupina hlavných favoritov bola značne preriedená. Útočníci vrátane Valverdeho boli dobehnutí ďalšími skvelými vrchármi, následne odišli Aru Buchmann, ujsť sa snažil aj Daniel Martin a ďalší. Vpredu medzitým odpadol aj Serge Pauwels. Dobehnutie zvyšnej dvojice ale už bolo len otázkou času.
 
Ako prvých ich míňala dvojka z Astany Jakob Fuglsang a Fabio Aru, ktorí sa oddelili od ostatných skvelých vrchárov. Kúsok za nimi išli Richie Porte (BMC) a Chris Froome (Sky). V ďalšej skupinke sme mohli vidieť Bardeta, Contadora ValverdehoFuglsang sa následne stiahol do druhej skupiny a pre najviac bodov na vrchole stúpania si došiel Aru, ktorý mal náskok 12 sekúnd. Francúz s dvojicou Španielov už strácali cez minútu.
 
Na vrchole Mont du Chat sa medzi skupinami Frooma a Valverdeho nachádzali ešte Dan Martin, Oliver Naesen a Emanuel Buchmann. V zjazde bol dobehnutý Aru, tempo udával predovšetkým Froome, ktorý výborne zvládal nebezpečné zatáčky, z ktorých navyše nastupoval. Ostatným trochu poodišiel, tri kilometre pred cieľom ale bola štvorica pohromade. Rozhodnúť sa malo v špurte tejto skupinky.
 
Tempo rozbehol Aru, k šprintu nasadil ako prvý Chris Froome, tesne pred páskou ho po pravej ruke predbehol Porte a zdalo sa, že vyhrá. Nakoniec ale najväčšiu rýchlosť ukázal Jakob Fuglsang, ktorý využil početnú prevahu Astany. Podľa cieľovej fotografie bol dojazd mimoriadne tesný, Porte zaostal len o galusku. Zhruba 50 sekúnd za čelnou štvorkou dorazili Valverde, Martin BardetContador v závere zaostal a došiel v spoločnosti bojovníka z pôvodného úniku Oliviera Naesena. Top 10 etapy doplnil Emanuel Buchmann.
 
V celkovom poradí sa do žltého posunul Richie Porte, na Chrisa Frooma má náskok 39 sekúnd. Medzi Fuglsangom (strata 1:15), Valverdem, Aruom a Contadorom (1:47) sú len malé rozdiely, boj o pódiové umiestnenia je tak otvorený.
 
Rozhodujúce momenty v piatkovej etape podľa očakávania priniesol kopec Mont du Chat, v ktorom bol dobehnutý pôvodný únik, a kde sa medzi favoritmi poriadne útočilo. Najlepšia štvorka si to potom medzi sebou rozdala vo vyrovnanom šprinte. Valverde, Bardet alebo Contador síce dnes počítali straty, poradie na čele GC je ale pomerne vyrovnané a ne radno týchto pretekárov odpisovať. Už v sobotu sa môže poradie znovu preskupiť, na pretekárov totiž čaká náročná etapa so šiestimi kategorizovanými kopcami, vrátane dojazdu na Alpe d'Huez.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakoba Fuglsanga (víťaz)
"V tomto roku sa nášmu tímu vôbec nedarilo, ale zdá sa, že sa to začína obracať v náš prospech. Našťastie, stalo sa to pred najdôležitejšími pretekmi v sezóne. Verím, že už budeme konkurencieschopní. Páčilo sa mi, že sme vpredu jazdili spolu s Fabiom s dvomi veľkým favoritmi na Tour. Je skvelé, že som tu vyhral prvýkrát v kariére. Ale nie je to len môj úspech alebo Fabiov, ale celý tím bol perfektný a pred finále nám obom veľmi pomáhal."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porta (líder GC)
"Od začiatku etapy predvádzal náš tím výborný výkon. Sú to neuveriteľné pocity, že som vybojoval žltý dres. Na záverečnom kopci sa odohralo veľa atakov, ale zostali sme spokojní. Som rád, v akej spoločnosti som prišiel do cieľa. Bola to pekná etapa so šialeným zjazdom do cieľa. V klasifikácii máme dobrú pozíciu, ale nasledujúce dva dni budú super-ťažké. Ale máme silný tím, s ktorým to môžeme zvládnuť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chris Frooma (druhé miesto v GC)
"Klamal by som, ak by som povedal, že som spokojný s tretím miestom v etape. Chcel som vyhrať, ale na konci som minul veľa energie, keď som sa vydal za Fuglsangom. Ale som spokojný s tým, ako mi to išlo do kopca. Mohlo to byť horšie. Som rád, že som prišiel do cieľa s Richiem, ktorý má momentálne vynikajúcu formu a je najlepším vrchárom. Posledný kopec som nepoznal, ale vedel som, že keď začali ostatní útočiť, na vrchol zostávala ešte dlhá cesta. Preto som išiel svojím tempom a nechal som si niečo v zálohe. Veľa som počul o tom klesaní, ale bolo zábavné tadiaľ prechádzať. Dve najťažšie etapy máme ešte len pred sebou, ale ja sa pozerám iba na Tour. A dnes som uvidel, že som na správnej ceste."
 
 
Výsledky
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 3:41:48 60
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 25
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:00 10
4. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:00  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:50  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:50  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:50  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 01:06  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:06  
10. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 01:14  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 20:52:34 10
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:39  
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:15  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:20  
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:24  
6. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:47  
7. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:14  
8. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 02:30  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:49  
10. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 03:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 

 
 
Najdôležitejší kopec na trase:
hc 20 15,5 km - Mont du Chat (dĺžka 8,7 km; sklon 10,3 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Najlepší vrchári čakali na svoju príležitosť až do šiestej etapy, ale kopec Mont du Chat bude presne vyhovovať ich tajným želaniam. Stúpanie HC kategórie bude hlavným motívom celej etapy a s takýmto prudkým kopcom sa stretneme len výnimočne na francúzskom území. Mont du Chat obsahuje dlhé úseky s dvojciferným prevýšením a na celej dĺžke neklesne pod deväť percent. V podstate tu môžu vrchári útočiť kdekoľvek, všetko bude záležať len od toho, ako si poradia s týmto lezeckým rébusom. Vrchol sa nachádza pätnásť kilometrov pred páskou a  nemenej dôležitý zjazd skončí len dvetisíc metrov pred príchodom do cieľovej destinácie. Pre jazdcov na GC bude prechod cez Mont du Chat veľkým testom aj z toho dôvodu, že na tomto kopci sa bude rozhodovať deviata etapa TdF 2017.               
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop