San Sebastián: Po rozhodujúcom kopci ušlo päť jazdcov, titul vybojoval Kwiatkowski

29.7.2017, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
so 29.7. rovinata etapa ciel rovina San Sebastián > San Sebastián 231 km Kwiatkowski
 
san sebastian 2017
profil pretekov (© klasikoa.eus)
 
 
Baskická jednorazovka láka kvalitných vrchárov a môže sa pochváliť tým, že na štarte sa objavia aj úspešní borci z Tour de France, ktorých priťahuje zaujímavá kopcovitá trasa. Vo finále sa mohli presadiť Rigoberto Urán alebo Simon Yates, ktorí majú dobrú koncovku, veľkou silou disponoval tím Sky v podobe Kwiatkowskeho a Landu. Bez šance nebol ani obhajca prvenstva Mollema, verili si Gallopin s Avermaetom, po zranení sa vracal do hry Alaphilippe, takže množstvo favoritov mohlo na konci rozohrať atraktívnu bitku o titul.
 
Preteky sa mali rozhodnúť na záverečnom okruhu, cez ktorý sa išlo dvakrát. Druhý prechod cez Alto de Jaizkibel (7,8 km; 5,8 %) bol ako stvorený na rozprúdenie akcie, aj na Alto de Arkale (2,7 km; 6,3%) sme mohli vidieť nejaké útočné pokusy, ale obidve stúpanie sa nachádzali ďaleko pred cieľom, takže hlavní favoriti sa sústredili na posledný kopec Murgil Tontorra (1,9 km; 10,2 %), kde sa nachádzali stovky metrov s prevýšením desať, pätnásť či dvadsať percent. A práve tu sa malo určiť, koľko málo cyklistov bude bojovať o víťazstvo.  
 
Na cyklistov bolo pripravené príjemné počasie, čo využili Jos Ander Insausti (Bahrain Merida), Christoph Pfingsten (Bora), Lic Chetout (Cofidis), Matthias Le Turnier (Cofidis), Mickeal Delage (FDJ), Sven Erik Bystrom (Kaťuša) a Imanol Erviti (Movistar), aby sa prezentovali pred hlavným balíkom. Tam prebral zodpovednosť tím Sky, ktorý si robil zálusk na dnešné víťazstvo, a britskej zostave sekundoval domáci Caja Rural.
 
Vedúca skupina sa sformovala veľmi rýchlo. Na čele pretekov sa pohybovali zástupcovia tých celkov, ktoré nemali favoritov na titul, a to platilo aj pre Movistar, ktorý trpel na neúčasť Alejandra Valverdeho. A ten sa na tomto teréne pohybuje vynikajúco. V prvej polovici pretekov sme videli niekoľko odstúpení, veľkú stratu utrpel tím Trek - Segafredo, ktorého opustili Gogl, Nizzolo a Felline. Do cieľa nedošli ani Lars Bak (Lotto-Soudal) a Beňat Intxausti (Sky). 
 
Španielsky borec mal absolvovať veľký návrat, kvôli zdravotným problémom naposledy pretekal presne pred rokom na Okolo Poľska, ale dnes sa trápil na trati. Jeho kolegovia kontrolovali vývoj pretekov, pretože sa mohli spoľahnúť na Kwiatkowskeho, ktorý dokáže výborne jazdiť klasika, a najmä Landu, ktorý ako správny baskický cyklista túžil uspieť na domácom podujatí.
 
Úvodný prejazd cez Jaizkibel a Arkale nepriniesol žiadne zmeny, náskok utečencov klesol pod tri minúty. Len v balíku začal pracovať celok Orica pre Simona Yatesa a na stúpaniach sa predvádzal aj Ag2r, ktorý tu mal Alexisa Vuillermoza. Francúzsky borec sa výborne predviedol na Tour de France, kde finišoval na trinástej priečke v GC.
 
Druhý prechod cez Jaizkibel rozdelil vedúcu skupinu, na čele pretekov sa osamostatnil Imanol Erviti. V tomto momente to zobral za svoje Can - Drapac, ktorý v pelotóne vytváral pozíciu pre Rigoberta Urána, a niektorí borci sa dostali do problémov. Medzi nich sa zaradil aj Philippe Gilbert. Hlavný balík chytil pôvodný únik už na tomto stúpaní, postaral sa o to tím Sky. Zloženie pelotónu sa oslabilo, tempo neudržali ani Leo König a Zdeněk Štybar, vpredu sme už nevideli ani Juraja Sagana. Ale Zdeněk Štybar sa potom dokázal vrátiť späť.
 
Po tomto kopci a zjazde sa odohralo niekoľko atakov, ale pred balíkom sa nikto neusadil. V jednom momente sa objavila pred pelotónom početná skupina, kde sa nachádzali aj Durašek, Moscon, Fernandez, Vanendert, Carthy, Henao, De la Cruz alebo Henao. Bola to silná skupina, ktorá mala menší náskok na Arkale. Na vrchole tohto kopca zostali na čele pretekov iba Mas, De La Cruz, Moscon, Ten Dam, Durašek, Henao, Fernandez, Vanendert, Vuillermoz a De Marchi, ktorí mali k dobru tridsať sekúnd na balík.
 
Na vzniknutú situáciu reagoval v pelotóne tím Orica a Roman Kreuziger, pomáhali mu aj farby Sunwebu a Can-Drapac. Vpredu mal silných zástupcov tím Sky, čo sa snažil využiť Gianni Moscon a nastúpil si. Aj keď sa vedúca skupina ešte rozrástla, balík ich dobehol, a na čele pretekov zostal iba Moscon. Taliansky talentovaný borec zvýšil svoj náskok na štyridsať sekúnd a predvádzal výborný výkon, keď už predtým výrazne ťahal v balíku. 
 
Bahrajn - Merida, BMC, Orica a Can - Drapac usilovne pracovali na čele pelotónu, Moscon strácal pôdu pred nohami. A pomaly sa blížilo rozhodujúce stúpanie. Na Murgil Tontorra vybehol s náskokom pätnásť sekúnd, ale ten Mosconovi nestačil.
 
Potom predviedol pekný atak Vanendert, no ten kľúčový pohyb predviedol Mikel Landa. Španielsky jazdec vyzval do bitky ostatných favoritov a na vrchole sa objavil spoločne s Gallopinom a Mollemom. Na tomto kopci bol veľmi silný Gallopin a koncovku veľmi dobre zvládol aj obhajca prvenstva Mollema. Za nimi sa pohybovali Kwiatkowski a Dumoulin.
 
Poľský pretekár nemal problémy, aby posilnil vedúcu skupinu, a to bola výborná správa pre tím Sky, ktorý tu mal dvoch zástupcov. A keď sa dopredu dostal aj aktuálny víťaz Gira, o titul bojovalo päť kvalitných jazdcov.
 
Kilometer pred cieľom zaútočil Mikel Landa, ktorého si postrážil Tom Dumoulin, ale nakoniec sa rozhodlo v špurte celej skupinky, a titul získal Michal Kwiatkowski, ktorý si poradil s Tony Gallopinom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných dvoch kilometrov
 
 
Podľa predpokladov sa hlavné karty rozdávali na záverečnom prudkom kopci, kde tím Sky predviedol výbornú stratégiu. Najskôr zaútočil Landa, ktorý rozbil skupinu favoritov, a potom sa prepracoval na čelo pretekov aj Kwiatkowski. Po Murgil Tontorra zostalo vpredu len päť jazdcov a aj tu mala britská zostava všetko pod kontrolou. Landa pred šprintom unavil Dumoulina a Michal Kwiatkowski eliminoval najväčšie nebezpečenstvo zo strany Tony Gallopina. A poľský pretekár vyhral svoju tretiu klasiku v ročníku, predtým bol úspešný na Strade Bianche aj Miláno - San Remo, hoci takmer žiadne ďalšie až na ardénsky týždeň neabsolvoval.
 
Kwiatkowski využil svoju formu, ktorou sa predvádzal na Tour de France, a druhá sezóna v tíme Sky mu vychádza nadmieru. Snažil sa aj Mikel Landa, ktorý sa chcel osamostatniť na poslednom kopci, ale keď sa mu to nepodarilo, pomohol svojmu rýchlejšiemu kolegovi. Tony Gallopin nezopakoval svoj triumf z roku 2013, aj v minulej edícii tu finišoval na druhej priečke. Francúzsky cyklista sa ukázal vo výbornom svetle na rozhodujúcom stúpaní, ale na páske doplatil na to, že Kwiatkowskemu pomohol tímový kolega.
 
Pekným výkonom sa predviedol aj Bauke Mollema, ktorý síce neobhájil titul, ale na konci bol tam, kde ma byť. Okrem Juraja Sagana, ktorý preteky nedokončil, sme mali zastúpenie aj v osobe Milana Dvorščíka, ktorý bol na baskickej klasike rozhodcom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michala Kwiatkowskeho (víťaz)
"Moji baskickí kolegovia dnes odviedli perfektnú prácu. Na konci ma parádne podporovali, ale to platí o celom tíme. Mohli ste vidieť, ako mi v závere pomohol Mikel Landa, bol to kľúčový moment, že som ho mal pri sebe. Preto bol finálny šprint pre mňa jednoduchší. Tímový duch bol na vysokej úrovni, verili sme, že môžeme uspieť. Po Tour som si zobral pár dní voľna, preto som nevedel, aké budem mať na trati pocity. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať"
 
 
Výsledky
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 5:52:53 400
2. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:00 320
3. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:00 260
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:00 220
5. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:02 180
6. BETTIOL Alberto Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:28 140
7. ROUX Anthony FDJ link ikonka 00:38 120
8. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:38 100
9. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:38 80
10. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:38 68
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop