ME: Veľmi vyrovnanú časovku Elite ovládol Campenaerts, porazil Bodnara o tri sekundy

3.8.2017, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
št 3.8. rovinata etapa ciel rovina Herning > Herning 46 km Campenaerts
 
me herning itt eltie
profil časovky je úplne rovinatý (© uec.ch)
 
 
Hlavná časovkárska disciplína videla na trati niekoľko kvalitných pretekárov, ktorí mali motiváciu vybojovať európske zlato, a všetkých jazdcov potešila skutočnosť, že oproti poludňajšej jazde proti chronometru bolo počasie oveľa priaznivejšie.
 
Na trati sme videli veľmi vyrovnaný priebeh, do ktorého sa zapojilo hneď niekoľko jazdcov. Veľké očakávania mal írsky borec Ryan Mullen, ktorý dlhý čas viedol na všetkých meraných úsekoch, a v cieli zastavil časomieru na úrovni 53:17. Na celej trati mu konkuroval Matthias Brändle, ktorý nakoniec stratil päť sekúnd, a  nestačil na neho ani Jos van Emden, ktorému chýbalo sedemnásť sekúnd.
 
Do bitky o zlatú medailu sa výrazne zapojil aj Maciej Bodnar, ktorý bol síce na medzičasoch o nejakú tú sekundu pomalší ako Mullen, ale v cieli prekonal írskeho súpera o dve sekundy. Poľský jazdec musel byť spokojný so svojím výkon, ale ani jeho výsledok 53:15 nestačil na prvé miesto, pretože v druhej časti časovky perfektne zrýchlil Victor Campenaerts a usadil sa na vedúcej priečke. Bodnara pokoril o tri sekundy.
 
Victor Campenaerts sa stal európskym šampiónom v časovke a vylepšil svoju minuloročnú pozíciu, keď bral striebornú medailu. Belgický pretekár nemá za sebou najlepšiu sezónu, ale na dnešný deň sa pripravil perfektne, keď si správne rozložil sily a pred cieľom výrazne zrýchlil. Na druhej priečke finišoval Maciej Bodnar, ktorý ešte nezískal medailu na takomto fóre, ale keďže tá zlatá mu ušla o tri sekundy, mohla ho mrzieť takáto obrovská príležitosť.
 
Aj tretí v poradí Ryan Mullen predviedol výborný výkon, ale írsky borec doplatil na mimoriadne vyrovnaný priebeh, veď na víťaza stratil len päť sekúnd. A do tejto spoločnosti musíme zaradiť aj Matthiasa Brändla, ktorému chýbalo len desať sekúnd na prvé miesto, ale obišiel bez medaily.
 
K najlepším pretekárom sa priblížil Jos van Emden, ale holandský jazdec bral "iba" piatu priečku. Dobrú formu potvrdil Boasson Hagen, Jan Bárta stratil takmer dve minúty a skončil desiaty.  
 
 
Výsledky
1. CAMPENAERTS Victor Team LottoNL - Jumbo link ikonka   53:12
2. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe   0:03
3. MULLEN Ryan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka   0:05
4. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka   0:10
5. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka   0:22
6. MADSEN Martin Toft BHS - Almeborg-Bornholm   0:45
7. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka   1:23
8. MATHIS Marco Kaťuša - Alpecin link ikonka   1:30
9. GANNA Filippo UAE Team Emirates   1:38
10. BÁRTA Jan BORA - hansgrohe   1:55
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Krátke preview:
Organizátori nešpekulovali pri tvorbe trasy pre hlavnú mužskú kategóriu. Pomerne dlhá a rovinatá časovka vyzve na súboj o cenné kovy špecialistov na jazdu proti chronometru, na tomto profile sa môžu presadiť len silní cyklisti, ktorí dokážu udržať vysoké tempo po dlhú dobu. Len v okolí štartu a cieľa sa nachádza niekoľko zákrut, inak je trasa priamočiara a obsahuje len spätnú otočku približne v polovici časovky. Vyše tridsať kilometrov sa pôjde na jednoduchom a svižnom profile, čo veľmi rýchlo odhalí skutočných kandidátov na medailu.
 
Minuloročný titul obhajuje Jonathan Castroviejo, no španielsky borec tentoraz nemá také výsledky ako v minulej sezóne. Ale keďže vybojoval tretí časovkársky titul na španielskom šampionáte, na dôležité preteky sa dokáže správne pripraviť, a to môže byť aj tento prípad. Jeho veľmi zdatným súperom bude Stefan Küng, ktorý sa v poslednom období prezentuje výbornými výkonmi, a švajčiarsky jazdec to bude chcieť pretaviť do cenného kovu na európskom šampionáte. Po víťazstve v marseillskej časovke na TdF má veľké sebavedomie Maciej Bodnar a poľský cyklista si bude veriť, že podobný výkon dokáže predviesť aj v Herningu.
 
Jos van Edmen pre zmenu ovládol záverečnú ITT na Gire a aj holandský pretekár bude cítiť, že má výbornú príležitosť na obsadenie stupňov víťazov. Striebornú medailu obhajuje Victor Campenaerts, no zdá sa, že belgický jazdec bol v minulej sezóne v silnejšom rozpoložení, ale aj tak bude patriť do okruhu favoritov na dobré umiestnenie. Do výsledkovej listiny bude chcieť prehovoriť aj Jan Bárta, uvidíme, ako sa mu bude dariť po súťažnej prestávke. Kvalitný výsledok môžu dosiahnuť aj Brändle, Erviti, Bialoblocki, na Tour de France bol v časovkách veľmi silný Nikias Arndt a budeme zvedaví, ako sa na túto disciplínu pripraví Boasson Hagen, ktorý má za sebou vydarené účinkovanie na Starej dáme.    
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop