Bretagne: Preteky ponúkli klasikársky priebeh a šprintérsku koncovku pre Vivianiho

27.8.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
ne 27.8. zvlnena etapa ciel rovina Plouay > Plouay 240 km Viviani
 
bretagne profil
profil pretekov, 3030 nastúpaných metrov (© bretagne-classique-ouest-france.bzh)
 
 
Hovorí sa, že kde sa dvaja bijú, zvíťazí tretí. V poslednú augustovú nedeľu sa vo Francúzsku bilo hneď niekoľko jazdcov, aby zvíťazili na Bretagne Classic. Preteky určené vytrvalým šprintérom alebo klasikárom boli vhodnou prípravou na svetový šampionát, pretože na balík čakali v Bretónsku mnohé kopčeky, ktoré urobili 241 kilometrov ešte náročnejšími.  

Odštartovalo sa o jedenástej pred pravým poludním v mestečku Plouay. To má takmer 5300 obyvateľov, čiže o niečo viac ako naše Bojnice. V tých istých uliciach sa aj finišovalo, cieľ bol na programe krátko pred piatou. O víťazstvo z minulého roka sa pokúsil aj Oliver Naesen, pre ktorého to bolo vtedy prvé veľké víťazstvo. Belgický pretekár je výborným klasikárom, čo svedčí o náročnosti celého podniku.
 
Ten mal viacero favoritov, asi tým najväčším bol Elia Viviani, nasledovaný Alexandrom Kristoffom, ktorý tu vyhral v oku 2015. Zahanbiť sa nechceli ani domáci jazdci Bryan Coquard, Arnaud Démare a Nacer Bouhanni, u ktorých sme sa o motivácii ani nemuseli rozprávať. Prekvapiť mohli aj Nicolo Bonifazio, Sonny Colbrelli, Caleb Ewan či Edvald Boasson Hagen. Na štart sa tiež postavili dvaja cyklisti so slovenským pasom. Juraj Sagan s Erikom Baškom mali pomáhať Samovi Bennettovi.
 
Zaznamenali sme viacero pokusov o únik, no na čelo sa napokon dostala až sedmička pretekárov, ktorú tvorili Jacopo Mosca (Wilier), Oliveiro Troia (UAE), Pierre Rolland (Cannondale), Arnaud Gerard (Fortuneo), Natnael Berhane (Dimension Data), Delio Fernandez (Delko) a Marco Maronese (Bardiani). Po 37 kilometroch mali k dobru už osem minút. Po ďalších tridsiatich kilometroch sa to ustálilo na sedem a pol minúty.  
 
Nič ale netrvá večne a pre cyklistiku to platí dvojnásobne. Vďaka práci Sunwebu, ktorý zažil na Vuelte nevídanú nepríjemnosť s Warrenom Barguilom, pomaly ale isto rozdiel klesal. Čiernobieli pracovali pre Michaela Matthewsa. Pochopiteľne ale pracovali viaceré tímy s ašpirantami na víťazstvo. Na čele sme zazreli aj nášho Erika.  
 
Nasledovali tak trochu nezáživné minúty a kilometre. Našťastie bol krásny slnečný deň, teplota vzduchu sa blížila k tridsiatke. Bolo potrebné dať si pozor aj na bočný vietor, ale tiež sa mohlo zmeniť úplne všetko. Bretónske počasie je vraj veľmi nevyspytateľné.
 
Potom sa mierne zvýšilo napätie, pretože boje o pozície začali byť čoraz citeľnejšie. Sunweb nahradil Sky a náskok naďalej klesal. Možno až príliš netakticky, pretože do cieľa chýbalo stále neuveriteľne veľa. Navyše vznikol priestor na ďalšie útoky. Ako prví túto možnosť využili jazdci Quick-Stepu a konkrétne Petr Vakoč s Driesom Devenynsom. Spoločnosť im robil Silvan Dillier z BMC. Pridali sa k nim po chvíli aj Paul Mertens (LottoNL) a Tao Hart zo Sky.
 
Táto päťka dohnala zostatok pôvodného úniku, čím vznikla na čele asi desaťčlenná skupina. Hlavné pole ich ale malo stále na dohľad, navyše sa tam príliš vzorovo nespolupracovalo. Predsa len sa im však podarilo vybudovať si náskok asi štyridsatich sekúnd. Eminentný záujem o to, aby sa išlo, mala hlavne dvojica "podlahárov". Quick-Step tu totiž nemal Kittela ani Gaviriu, za to sem priviedol silnú klasikársku zostavu. Medzi tým vypadli zo skupiny dvaja ľudia, takže ich ostalo už toľko, koľko je na Slovensku krajov. Osem.
 
Ani tento pokus ale nemal dlhé trvanie. Akoby v balíku nemal kto kontrolovať situáciu a početné nástupy únik zlikvidovali. Na čele sa osamostatnila len dvojica Dillier s Devenynsom. Ani oni sa však nemohli vetrať večne. Nasledovali tak ďalšie a ďalšie ataky.
 
Pretekár BMC, ktorý po sezóne prestúpi do francúzskeho Ag2r, však ukazoval veľkú chuť. Po pár kilometroch sme na špici videli opäť osem mužom. Okrem Dilliera tam bol Cyril Gautier (Ag2r), Alberto Bettiol (Cannondale), Nathan Haas (Dimension Data), Hector Carretero (Movistar), Pieter Serry (Quick-Step), Lilian Calmejane (Direct Energie) a Julian Simon (Cofidis).
 
No a pre týchto odvážlivcov to nevyzeralo vôbec zle. Desať kilometrov do pásky mali náskok blížiaci sa k pol minúte a v balíku nebolo po šprintérskych vláčikoch ani chýru ani slychu. Naopak, záškodnícku prácu tam robilo BMC.
 
Jazdci už ale mali v nohách 235 kilometrov, čo bolo cítiť. Ako dobre to pre nich začalo, tak to zle skončilo. Najdlhšie vydržal Bettiol, ktorého dostihli asi 800 metrov pred páskou. Posledné metre boli trochu chaotické, no pravá strana vozovky patrila jazdcovi s menom Elia Viviani!
 
Taliansky pretekár v službách Sky vyhral túto sezónu už ôsmy raz. V špurte dosť okresaného pelotónu porazil Alexandra Kristoffa a Sonnyho Colbrelliho. Z klasikárov finišoval najvyššie Sep Vanmarcke, ktorému pódium ušlo len veľmi tesne. Skončil štvrtý. Z ostatných favoritov sa do Top 10 dostali aj Nacer Bouhanni, Edvald Boasson Hagen a piaty Michael Matthews. Práca Sunwebu teda zostala neohodnotená. Elitnú desiatku uzatvára hrdina tohtoročnej jari Greg Van Avermaet. Bore záver nevyšiel. Jej šprintéri do cieľa neprišli.
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia Team Sky link ikonka 5:51:39 400
2. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 320
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 260
4. VANMARCKE Sep Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 220
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00 180
6. GUERREIRO Ruben Trek - Segafredo link ikonka 00:00 140
7. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 120
8. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 100
9. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:00 80
10. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 68
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe odstúpil  
DNF BAŠKA Erik BORA - hansgrohe odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných kilometrov
 
 

 
 
Krátke preview pretekov:
Preteky Bretagne Classic sú vhodnou prípravou na majstrovstvá sveta. A to nie len kvôli svojej dĺžke, ale aj profilu. Jazdci sa vydajú do bretónskej krajiny, ktorá je známa vďaka množstvu menších kopcov a kopčekov. Štartuje sa a aj finišuje v meste Plouay. Prvé významnejšie stúpanie prichádza na rad po päťdesiatich kilometroch, a to rovno pre podnik legendárny Mur de Bretagne (2,2 km, 6,3 %). Očakáva sa, že po tejto méte sa preteky trochu upokoja, vytvorí sa definitívny únik a šprintérske tímy začnú svoju prácu. Koniec sa tradične odohrá na 14-kilometrovom okruhu, kde si bude treba dať pozor na klasikárov alebo ešte stále unikajúcich pretekárov.
Obsadenie francúzskeho podujatia, ktoré bude merať 240 kilometrov, náramne pripomína to z nedávnej klasiky v Hamburgu. Všetci šprintéri sú totiž voľní, na Vuelte neštartujú, a tak si to medzi sebou rozdajú opäť tí istí. Favoritom číslo jeden bude Elia Viviani, ktorý vyhral práve na severe Nemecka. Zaujímavé bude sledovať aj výkon v pohode jazdiaceho Alexandra Kristoffa, ale tiež Caleba Ewana. Nesmierne motivovaní budú domáci jazdci Nacer Bouhanni, Bryan Coquard a Arnaud Démare, ktorý bude chcieť odčiniť druhé miesto spred týždňa. Z druhej vlny môžu zaútočiť Sam Bennett, Nicolo Bonifazio, Sonny Colbrelli, ale tiež Nór Edvald Boasson Hagen. Možno trochu na škodu veci budú absentovať jazdci s nemeckým pasom a síce Marcel Kittel a André Greipel. Možno však napokon vystrelí motyka a tešiť sa bude Greg Van Avermaet alebo Sep Vanmarcke či Oliver Naesen.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop