Québec: Peter Sagan nemal konkurenciu v špurte do kopca, odmenou sté víťazstvo

8.9.2017, 16:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
pi 8.9. zvlnena etapa ciel rovina Québec > Québec 202 km P. Sagan
 
quebec 2017 profil
profil pretekov, 16 kôl, 2976 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Jednoduchšia z kanadských klasík sa mohla skončiť špurtom do 4-percentného kopca najsilnejších jazdcov, ale v žiadnom prípade to neznamenalo, že na cyklistov čakal jednoduchý deň. Štyri krátke stúpania vždy ponúknu agresívnu cyklistiku a celky, ktoré majú záujem na záverečnom špurte, sa nadrú, aby preteky neovládol neskorý únik.
 
Cyklistami s potrebnou koncovkou disponovali tímy Sunweb (Matthews), Bahrajn – Merida (Colbrelli) a takýto dojazd obľubuje aj Greg van Avermaet, ktorému pomáhala silná zostava BMC. Peter Sagan ako obhajca prvenstva niesol číslo jeden a aj dnes patril medzi hlavných favoritov. Svetový šampión mal pri sebe svojho brata Juraja a celá zostava Bora – Hansgrohe bola motivovaná, aby mu vyšla generálka pred Bergenom. Na obidvoch pretekoch v Kanade sa zúčastnili aj Petr Vakoč a Roman Kreuziger.
 
 
sagan 2017 quebec start James Startt
Štart (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)

 
Odštartovalo sa pod zamračenou oblohou a v priebehu pretekov hrozilo, že zaprší. A to by dodalo technickému okruhu vo finále poriadnu šťavu. Na vytvorenie úvodného úniku sme nečakali dlho. Hneď po niekoľkých kilometroch sa ocitli vpredu Baptiste Planckaert (Kaťuša-Alpecin), Tosh van der Sande (Lotto-Soudal), Tyler Williams (Cycling Academy) a Pier-Andre Cote (Canada) a v tomto smere bolo vymaľované.
 
Okamžite po odčlenení vedúcej skupiny sa poskladali na čele pelotónu Sunweb, BMC a Bora, ktoré mali vo svojich radoch horúcich favoritov na získanie titulu. Štyria utečenci si vybudovali náskok, ktorý presahoval deväť minút, viac im spomínané zoskupenia nedovolili a počas prvých hodín sa išlo pomerne rezko.
 
V úniku sa objavili snaživí pretekári. Najskúsenejším z nich bol Tosh van der Sande, ktorý patrí medzi útočníkov na zvlnených alebo kopcovitých profiloch, no zatiaľ vybojoval len jediné víťazstvo. V minulom získal etapu na Tour de l'Ain. Baptiste Planckaert si vychutnáva svoju prvú sezónu vo World Tour a v predchádzajúcom ročníku vyhral aj etapu na Czech Cycling Tour. 22-ročný Tyler Williams je dobrým časovkárom a v sezóne 2014 vybojoval druhé miesto na Paríž - Roubaix v kategórii do 23 rokov. A Pier-Andre Cote na čele pretekov zastupoval domácu cyklistiku.
 
Priemerná rýchlosť atakovala 41 km/h a dalo sa očakávať, že najmä BMC bude mať záujem, aby preteky dostali čo najtvrdšiu podobu, čo by bolo vhodné pre Grega van Avermaeta. Bora - Hansgrohe vyslala na čelo balíka troch jazdcov a jedným z nich bol aj Juraj Sagan. Slovenský cyklista ešte neudával tempo, ale bol pripravený zasiahnuť neskôr. Po sto kilometroch sa za ním usadil aj svetový šampión.
 
Peter Sagan bol pred štartom správne naladený a pri prezentácii povedal, že sa cíti dobre, lebo má za sebou dobrý tréningový blok a na dnešnom podujatí chce predviesť maximum. Na otázku, s akým plánom sa predstaví Bora - Hansgrohe na podujatí, svetový šampión odpovedal, že majú pripravený tajný plán, ale nemôže ho prezradiť, lebo potom už nebude tajný. 
 
 
sagan 2017 quebec juro James Startt
Saganovci počas pretekov (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)

 
Vedúca štvorica ukazovala potrebnú výdrž. Aj keď pelotón pokračoval v solídnom tempe, náskok vedúcej skupiny zostával na úrovni ôsmich minút. Planckaert, Van der Sande, Williams a Cote jazdili pred balíkom už stodvadsať kilometrov, ale stále mali k dobru sedem a pol minúty. S pribúdajúcimi kilometrami mali byť čoraz viac vyčerpaní, ale aj ich zásluhou mali dnešné preteky svižný charakter. V druhej časti pretekov začalo svietiť slnko, preto cyklisti nemuseli riešiť podmienky na trati. 
 
Prvou obeťou peknej naháňačky medzi únikom a balíkom sa stal domáci Pier-Andre Cote, ktorý sa odpojil z vedúcej skupiny šesťdesiat kilometrov pred páskou. Sunweb, BMC a Bora tvrdošijne viedli hlavnú skupinu a následne sa k nim pridal aj Bahrajn - Merida, ktorý chcel zvýrazniť, že Sonny Colbrelli si verí na pripravenej koncovke. Bolo zaujímavé, že svojho zástupcu na čelo balíka vyslal aj tím Sky, ktorý tu nemal rýchleho pretekára. Britská zostava chcela ťažké preteky pre Sergia Henaa, ktorý mohol v závere zaútočiť. Túto aktivitu ďalších celkov využil Bora - Hansgrohe, aby sa stiahol na chvíľu a ušetril energiu.
 
V poslednej hodine podujatia sa začali tlačiť na čelo balíka viaceré celky, ktoré mali tie najvyššie ambície. Traja utečenci vzdorovali aj v štrnástom kole a ich statočný výkon odďaľoval útoky ďalších jazdcov. Ale bolo vidno, že Van der Sande, Planckaert a Williams už toho majú dosť. Potom opustil únik Tyler Williams.
 
Zvyšná dvojica z pôvodného úniku stále jazdila pred pelotónom aj v predposlednom kole, kde si privážala minútový náskok, ale už bola veľmi unavená. Nakoniec sa odohrala akcia aj v pelotóne, kde sa po aktivite tímu Sky dostalo pred hlavnú skupinu okolo pätnásť jazdcov. Toto rozdelenie však netrvalo dlho a borci ako Henao, Kreuziger alebo McCarthy sa vrátili späť do hlavného balíka. V predposlednom kole došli sily aj Van der Sandemu. Baptiste Planckaert bol chytený šestnásť kilometrov pre cieľom a pretekári v pelotóne museli byť prekvapení, že pôvodný únik vydržal tak dlho. Ďalšie útoky sa tak oddialili až na posledné kolo. 
 
Malý náskok si vybudoval Sean de Bie (Lotto-Soudal), ale jeho osamotená snaha pelotón veľmi nestrašila. Viacerí jazdci sa nechceli zmieriť s hromadným špurtom, ale všetky pokusy hlavný balík eliminoval. Na záverečných krátkych stúpaniach to vyskúšal Roman Kreuziger, ktorého stíhala Bora, a nemecká zostava bola silnejšia. Na záverečný kilometer tak dobehol balík pokope a mal rozhodnúť špurt do kopca. Ale podobne ako minulý rok tu atakoval Rigoberto Urán (Cannondale), no história sa zopakovala.
 
A na predchádzajúci ročník nadviazal aj Peter Sagan, ktorý predviedol bezkonkurenčnú koncovku a obhájil prvenstvo na podujatí. Druhý dorazil Greg van Avermaet, tretí finišoval Michael Matthews.
 
 
sagan 2017 quebec 100 James Startt
Petrov triumf (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)

 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka podujatia
 
 
Preteky mali monotónny, ale svižný charakter, a výrazne ich ovplyvnili štyria utečenci, ktorí vydržali pred balíkom veľmi dlho. Z toho dôvodu podujatie nemalo útočný charakter a o všetkom sa rozhodlo až v záverečnom špurte, iná koncovka dnes asi nebola možná. Peter Sagan potvrdil, že tento dojazd dokonale pozná a víťazný šprint odpálil presne v tom momente, kedy to bolo najvhodnejšie.
 
Tím Bora - Hansgrohe vytrvalo pracoval celý deň na čele pelotónu a v samotnom závere postrážil všetky útočné pokusy. Svetový šampión sa tak mohol sústrediť len na posledný kilometer, ktorý sa nachádzal v stúpaní, a keď nasadil svoje zrýchlenie, nikto mu nestačil. Hneď za ním sa pohyboval Greg van Avermaet, ale belgický jazdec nemal takú razanciu ako Peter Sagan, a na obhajcu prvenstva nestačil ani Michael Matthews.
 
Peter Sagan dosiahol sté víťazstvo v kariére a čo je takisto veľmi dôležité, jeho forma na konci sezóny je opäť vynikajúca a s takouto výkonnosťou musí miešať karty aj v Montreale a na majstrovstvách sveta. Saganov špurt bol vynikajúci, čo je veľmi dobrá a dôležitá správa pred Bergenom. Juraj Sagan stratil v cieli necelé štyri minúty. 
 
 
sagan 2017 quebec flasa 100 James Startt
Stovka je na svete (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)

 
Aj tentoraz obsadil Greg van Avermaet druhú priečku, no dnes sa musel presvedčiť, že Sagan je veľmi silný, takže to nebude mať ľahké, aby v Montreale nadviazal na minuloročnú výmenu stráží. Michael Matthews si polepši oproti ostatnej edícii o dve miesta, ale na víťazstvo nemal nárok. V závere zaujal odvážnym a dlhým šprintom Petr Vakoč, ktorému to nakoniec vydalo na siedme miesto. Dobrú koncovku predviedli Vuillermoz, Wellens a Slagter, jeden z favoritov Sonny Colbrelli skončil na konci najlepšej desiatky.    
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Vyzerá to tak, akoby sme zopakovali minuloročné výsledky. Vývoj pretekov bol veľmi podobný, na konci zaútočil Rigoberto Urán. Ja som sa rozhodol staviť na dlhý špurt, aj keď fúkal protivietor. Posledný kilometer bol do kopca, nebolo to jednoduché. Musím poďakovať mojim kolegom, ktorí odviedli perfektnú prácu. Celý deň jazdili na čele pelotónu a dokázali ustriehnuť aj záverečné tri kolá, kde pokryli niekoľko útokov. Dosiahnuť sto víťazstiev je pekné, ale možno je lepšie žiť sto rokov. Je to pekné číslo, ale nemôžeš byť s tým spokojný. Vždy sa musíš usilovať o ďalšie úspechy. Ak sa uspokojíš, nemôžeš napredovať. Znovu sa pokúsim vyhrať v nedeľu, ale cyklistické preteky sú nevyspytateľné. Spolu s tímom chceme nechať na trati všetko a uvidíme, čo sa stane."
           
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Naším jediným plánom bolo uspieť s Petrom Saganom. A na trati to bolo náročnejšie, ako to vyzeralo. V ťažkých pretekoch a v silnej konkurencii odviedla celá zostava perfektný výkon. Každý urobil presne to, čo mal. Vedeli sme, že na konci to nebude šprint s lead-outom, ale favoriti si to rozdajú jeden proti druhému. Peter bol veľmi dobre chránený až do posledného kilometra, potom zobral preteky do svojich rúk. Čakali sme, že to bude bitka medzi ním, Avermaetom a Matthewsom, čo sa aj potvrdilo. Je to zaslúžené víťazstvo pre Petra a celý tím. Zároveň je to pre nás česť a privilégium, že môžeme spolu s ním oslavovať jeho sté víťazstvo. Samozrejme, morálka v našom tíme je veľmi vysoká, ale nasledujúce podujatie nie je vôbec ľahké."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (2. miesto)
"Celkom sa to podobalo na minulý rok. Na konci som stratil Saganove koleso, keď zrýchlil, a potom som ho už nemohol prekonať. Ale aj tak som spokojný s mojim výkonom. Rád by som tu vyhral, ale ani druhé miesto nie je zlé. Som spokojný s mojou formu a aj tím fungoval veľmi dobre. Myslím si, že s trochou šťastia tu môžem vyhrať. Pre mňa je najdôležitejšou vecou to, že stále mám silu v nohách na poslednom kilometri. A tam už rozhodujú o víťazovi len detaily. Dúfam, že v Montreale dokážem napodobniť môj minuloročný výsledok."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (3. miesto)
"Náš tím pracoval veľmi tvrdo. Bola to jednoduchšia edícia, pretože nefúkal vietor. Na konci mi veľmi pomohol Tom Dumoulin, ktorý ma zobral za seba kilometer pred cieľom a dostal do pozície. Niečo mi chýbalo, aby som predviedol víťazný šprint, ale cítim, že v každých nasledujúcich pretekoch budem silnejší."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 5:00:31 500
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 400
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00 325
4. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 275
5. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:00 225
6. SLAGTER Tom-Jelte Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 175
7. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 00:00 150
8. VANMARCKE Sep Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 125
9. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:00 100
10. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 85
115. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 03:41  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre pretekov
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 100
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 130
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 20
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015, 2016
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 31
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 6x 2011-2015, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 257
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 294
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2400
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 2444 bodov / 3. miesto (zmena bodovania)
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 11 (v rátane iných disciplín 16)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 34 (59 % z 58 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2017): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017): 8
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2017): 16 víťazstiev z 62 etáp (25,8%), 7x bodovacia súťaž (86%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2017): 15 víťazstiev z 65 etáp (23,1%), 6x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 37
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop