Nokere Koerse: V útočnej klasike sa napokon šprintovalo, vyhral Jakobsen z Quick-Stepu

14.3.2018, 14:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
st 14.3. rovinata etapa ciel rovina Deinze > Nokere 191 km Jakobsen
 
nokere koerse 2018
profil pretekov, 1140 nastúpaných metrov (© Lasterketa Burua / cronoescalada.com)
 
 
Menšia klasika na mačacích hlavách, ktorá vyhovuje rýchlym pretekárom, prešla v tomto roku profilovou obrodou, čo malo za úlohu vytvoriť selektívnejšiu jazdu. Hlavným motívom zostalo dláždené stúpanie Nokereberg (350 m; 5,7 %; max. 7 %), cez ktorý sa prebehlo osemkrát a na ktorom sa aj finišovalo.

Na trase bolo pridaných niekoľko pasáží na pavé, ale šprintéri mali stále pred sebou dobrú príležitosť. Na titul si trúfal Bryan Coquard, dobrý koncovku mohli predviesť Kristoffer Halvorsen, Adam Blythe alebo Fabio Jakobsen. V tíme Bora - hansgrohe sa spoliehali na Pascala Ackermanna, ktorý mal pri sebe Pelucchiho a Seliga, a v nemeckej zostave figuroval aj Michael Kolář.

V úniku sa objavilo osem pretekárov, Budding (Roompot), Dunne (Aqua Blue Sport), Martinez (Delko Marseille), Oliveira (Hagens Berman), Ruijgh (Tarteletto), Seller (Direct Energie), Stevens (Cibel-Cebon) a Turek (Cyling Academy) si vybudovali pred pelotónom až 10-minútový náskok. 
 
V hlavnej skupine pracovalo aktívne viacero celkov. Vital Concept poskytoval podporu pre Coquarda, CCC Sprandi chcel využiť dobrú formu Františka Sisra, český jazdec vyhral v nedeľu jednorazovku Ronde von Drenthe. Na čele pelotónu jazdil aj Veranda's Willems, pretože na podujatí sa chcel presadiť Wout Van Aert, ktorý už dosiahol niekoľko pekných výsledkov na ceste, alebo Sean de Bie. 
 
Balík išiel veľmi rýchlo, motivovaní boli najmä jazdci z CCC Sprandi, ktorí výrazne znižovali náskok utečencov. Niekoľkí jazdci sa pokúšali zaútočiť v pelotóne, ale ako sa blížil cieľ, šprintérske celky nikoho nepúšťali dopredu. Situáciu už kontroloval aj Bora - hansgrohe. Tridsaťpäť kilometrov pred cieľom však zaútočil na kockách Wout van Aert a rozbil pelotón. Po jeho snahe sa usadili spolu s ním pred balíkom Planckaert, Serry, Vliegen, Ackermann, Van Hooydonck, Senechal, Philipsen a Kirsch. Táto skupinka si vypracovala sľubný náskok, najrýchlejším jazdcom v nej bol Ackermann.
 
Pred poslednými tromi úsekmi na pavé sa spojil pôvodný únik so skupinou Van Aerta, vpredu zostali iba osamotený Connor Dunne, ale pelotón nestrácal veľa. V ňom odviedol veľmi dobrú prácu tím Sky, ktorý napokon dokázal eliminovať pokus útočiacej silnej partie, a jedenásť kilometrov pred cieľom sa začínalo od znovu. Chytený bol aj Dunne.
 
Na konci sa snažili poprieť záverečný špurt Kauša - Alpecin a BMC, ale ich snaha nepriniesla želané ovocie. Potom to neúspešne vyskúšal Quick-Step Floors a vo finále sa mohli ukázať rýchli pretekári, ktorí sa udržali v malej vedúcej skupine.
 
Na dlhý šprint stavil Pascal Ackermann, ale to nebola správna voľba a najlepšiu koncovku predviedol Fabio Jakobsen z Quick-Step Floors. Druhý finišoval Amaury Capiot (Sport Vlaanderen), na treťom miesto skončil Hugo Hofstetter (Cofidis).
 
 
jakobsen 18 ilustrak qst sigfrid eggers
Ilustračná fotografia Fabia Jakobsena (© Quick-Step Floors / Sigfrid Eggers)
 
 
Dlho sa zdalo, že podujatie skončí klasickým hromadným špurtom, ale potom Wout van Aert rozprúdil akciu a šprintéri museli tvrdo bojovať až do finále. Aj keď žiadny atak nebol víťazný, preteky dostali na posledných tridsiatich kilometroch šťavu a výrazne okresali pelotón. Dobrú prácu odviedol na konci Bora  - hansgrohe, ktorý pred páskou striehol na útoky, no Pascal Ackermann začal šprintovať až príliš vehementne a nakoniec sa nedostal ani do najlepšej desiatky.
 
Naopak, ten správny okamih vystriehol Fabio Jakobsen, ktorý mal takisto pri sebe kolegov aj vo finále, a získal svoj prvý triumf medzi profesionálmi. 21-ročný jazdec prestúpil do Quick-Step Floors na začiatku sezónu ako nádejný šprintér, ale zdá sa, že holandský borec sa bude dobre cítiť aj na klasikách, veď pred časom obsadil na Dwars door West-Vlaanderen pekné štvrté miesto. Michael Kolář stratil v cieli 47 sekúnd.
 
 
Výsledky
1. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Floors link ikonka 4:32:56 200
2. CAPIOT Amaury Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 150
3. HOFSTETTER Hugo Cofidis, Solutions Crédits 00:00 125
4. JANS Roy Cibel - Cebon 00:00 100
5. FENN Andrew Aqua Blue Sport 00:00 85
6. PLANCKAERT Baptiste Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 70
7. DEMPSTER Zakkari Israel Cycling Academy 00:00 60
8. DE BIE Sean Vérandas Willems-Crelan 00:00 50
9. VANTOMME Maxime WB Aqua Protect Veranclassic 00:00 40
10. GRADEK Kamil CCC Sprandi Polkowice 00:00 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledná hodina pretekov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop