Valónsky šíp: V dramatickej edícii Valverdeho zosadil z trónu Julian Alaphilippe

18.4.2018, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
st 18.4. rovinata etapa ciel rovina Seraing > Mur de Huy 198 km Alaphilippe
 
valonsky sip 18
profil pretekov, 3257 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Klasiku s vopred daným scenárom a rozhodujúcim momentom na Mur de Huy mimoriadne obľubuje Alejandro Valverde a španielsky jazdec sa pred štartom vyjadril, že sa cíti lepšie ako kedykoľvek predtým. A to muselo strašiť súperov, no Daniel Martin a Julian Alaphilippe mali ohromnú motiváciu, aby zastavili jeho štvornásobnú víťaznú sériu.
 
Podujatie sa odohralo v príjemnom, slnečnom počasí s teplotami cez dvadsať stupňov. Po agresívnom štarte sa dostali na čele pretekov Romain Hardy (Fortuneo), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Cesare Benedetti (Bora-hansgrohe), Anthony Perez (Cofidis), Romain Combaud (Delko Marseille) a Patrick Müller (Vital Concept), ale to nebolo všetko, pretože únik si nechceli nechať ujsť ani  Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe) a Antoine Warnier (VB Aqua Protect), ktorým sa to napokon podarilo po zvýšenej aktivite.
 
Pelotón bol spokojný so zložením vedúcej skupiny a od úvodných kilometrov okamžite prebral zodpovednosť tím Movistar. V brejku sa objavili len dvaja zástupcovia WT celkov, FDJ a Bora však nemali vo svojich radoch tých najväčších kandidátov na pódium. Zaujímavosťou bolo, že Anthony Roux a Patrick Müller dnes oslavovali narodeniny, preto sa nechceli voziť len v balíku.
 
Utečenci si postupne vybudovali náskok necelých šesť minút, ale po príchode na prvé stúpania rozdiel medzi skupinami klesol. Situáciu na trati kontroloval Movistar, čo znamenalo len jediné, že Alejandro Valverde túžil vyhrať šiesty titul na tomto podujatí. Jeho doterajšia suverenita na Mur de Huy mohla vyprovokovať niektorých jazdcov k útokom ešte pred cieľovým kopcom, ale španielska zostava sem priniesla silné mená ako Landa alebo Betancur, aby všetko vyvrcholilo záverečnom stúpaní.
 
V polovici pretekov mali pád Lawson Craddock (EF Education) a Ben King (Dimension Data). Lawson Craddock musel odstúpiť, čo nepotešilo EF Education, lebo americký jazdec predviedol vynikajúci výkon na Amstli, kde po celodennom úniku vybojoval deviate miesto. V pelotóne diktoval tempo aj UAE Emirates, Daniel Martin chcel konečne poraziť Valverdeho. Po stúpaní Côte d'Amay mala vedúca skupina k dobru tri minúty.
 
 
valonsky sip 18 sceneria efefv
Scenéria dnešných pretekov (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Ako sa blížil prvý prejazd cez Mur de Huy, v pelotóne sa začali ukazovať aj ostatné celky. Pozornú jazdu predvádzali aj Quick-Step Floors a BMC, ktoré dnes vsádzali všetko na Alaphilippa a Teunsa. Na tomto kopci vypadol z vedúcej skupiny Antoine Warnier a zaujímavé veci sa diali v pelotóne. Už pri prvom prejazde stavili na aktivitu jazdci z Mitchelton - Scot, ktorým sa podarilo odčleniť silnú skupinu, kde sa usadili aj Power, Kwiatkowski, Costa, Fuglsang a Landa, ale balík túto snahu eliminoval. Costa s Landom len sondovali, ako sa to vyvinie ďalej, ale Movistar dokázal všetko upokojiť a túto snahu chytil. Lenže bolo to pre neho upozornenie, že viaceré celky nebudú čakať len na samotné cieľové stúpanie. 
 
Aktívna cyklistika pokračovala aj ďalej a už pri prvom prechode cez Côte d'Ereffe bol zlikvidovaný únik dňa a na čelo pretekov sa dostala početná, približne 30-členná skupina. V tejto partii sa objavili aj Rojas, Costa, Caruso, Nibali, Gilbert, Ion Izagirre, Marczynski, Kangert alebo Mas. Movistar tu mal síce Rojasa, ale nemohol byť spokojný s takýmto vývojom, preto tvrdo prenasledoval útočníkov.
 
Silná vedúca skupina sa napokon sama rozdelila a vpredu zostali iba Roux, Benedetti, Nibali, Kangert, Haig a Schachmann. Na Côte de Cherave zaútočili v balíku De Marchi a Kwiatkowski, ktorí sa chceli dostať na čelo pretekov. V pelotóne musel nasadiť vysoké tempo Movistar, Nibali a spol. nemohli dostať veľký priestor.
 
Ešte pred druhým prejazdom cez Mur de Huy musela rozdeliť pelotón menšia kolízia, lebo Daniel Martin stratil kontakt s hlavnou skupinou. Tú viedol Mikel Landa, ale bol to už posledný pomocník pre Valverdeho, no aj tak dostával viacerých jazdcov do problémov. Na začiatku záverečného kola mala Nibaliho skupina k dobru takmer štyridsať sekúnd, Kwiatkowski a De Marchi boli späť v balíku. 
 
Vedúca skupina sa razom ocitla vo výbornej pozícii, lebo Movistar sa už takmer vystrieľal, UAE Emirates stratil lídra, Quick-Step Floors a Astana mali svojho zástupcu na čele pretekov, takže palebná sila okresaného pelotónu nebola príliš kvalitná. Preto sa pustil do práce Dimension Data pre Tom-Jelte Slagtera a na čelo balíka sa vytiahol aj tím Sky, ktorý chcel podporiť Sergia Henaa. A keď začal tlačiť na pílu aj Lotto - Soudal, finále dostalo ešte zaujímavejšie parametre.
 
 
valonsky sip 18 sceneria huy efefv
Dnešná scenéria na Mur de Huy (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Po Côte d'Ereffe si vybudovali utečenci 50-sekundový náskok, ale po snahe spomínaných celkov rozdiel medzi skupinami klesal. Po predposlednom stúpaní to bolo už len pätnásť sekúnd a dráma bola na svete. Vpredu už nefigurovali Roux a Benedetti. Tesne pred záverečným kopcom sa rozdelila vedúca skupina, Schachmann a Haig sa zbavili Nibaliho s Kangertom a zozadu sa blížili ostatní favoriti.  
 
O všetkom sa napokon rozhodlo až na Mur de Huy, všetci štyria utečenci tu boli chytení, Schachmann len tesne pred páskou, a o titul bojovali hlavní favoriti. Novým kráľom Valónskeho šípu sa stal Julian Alaphilippe, druhý skončil Alejandro Valverde a na pódium sa dostal aj Jelle Vanendert.
 
Najdramatickejšia edícia posledného obdobia videla tvrdú bitku hlavných favoritov o šancu získať prestížny titul, problémy im robili aktívni jazdci, ktorí neváhali atakovať ďaleko pred cieľom. Táto snaha zvyšovala tempo v balíku, oberala hlavných favoritov o dôležitých pomocníkov a vytvorila veľmi tvrdú edíciu, takže vo finále na Mur de Huy dorazili všetci oveľa viac vyčerpaní ako v minulosti.
 
Na cieľovom kopci predviedol dobrý tímový výkon Lotto - Soudal, ktorý zakončil pekným tretím miestom Jelle Vanendert, a bola to práve táto zostava a belgický jazdec, ktorého na konci využil Julian Alaphilippe ako svoj lead-out. Francúzsky cyklista sa pohyboval vynikajúco na Mur de Huy, skrýval sa za Vanendertom a vyštartoval presne vtedy, kedy to potreboval. Zozadu sa síce k nemu blížil Alejandro Valverde, ale akonáhle Alaphilippe zrýchlil, obhajca prvenstva nemal šancu. Jazdec tímu Quick-Step Floors získal prvý triumf na ardenských klasikách skutočne parádnym spôsobom. Po dvoch druhých miestach si tentoraz vychutnal Valverdeho.
 
 
valonsky sip 18 dojazd movfb
Julian Alaphilippe a Alejandro Valverde (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Španielsky pretekár sa spolu s kolegami nadrel, aby boli eliminovaní utečenci, v tomto smere predviedol perfektný výkon najmä Mikel Landa. Únik sa im podarilo zlikvidovať, ale Valverde pri tom stratil všetkých svojich kolegov, ktorí mu chýbali na Mur de Huy. Na tomto kopci si nestrážil tie najvyššie priečky v balíku ako zvyčajne, čo bola veľká chyba, lebo keď sa aj dostal vo finále k Alaphilippovi, na jeho akceleráciu mu už nezostala energia.
 
Na konci sa pobili o vysoké priečky v poradí Roman Kreuziger, ktorý sa povzbudil pred L-B-L, dobrú formu predviedol Michael Matthews a austrálskeho jazdca musí ešte teraz mrzieť defekt na Amstli. Kvalitné nohy ukázali aj Mollema, Wellens, Bardet, Konrad a po dlhom úniku mal Schachmann ešte dostatok síl, aby finišoval v najlepšej desiatke. Nemecký cyklista ukázal kvalitný výkon, keďže jeho silnou zbraňou je najmä časovka.
 
Preteky rozprúdil aj Vincenzo Nibali, ktorý neváhal atakovať ďaleko pred cieľom, a táto aktivita mu určite pomôže na prichádzajúcom monumente, kde chce uspieť. Vo finále prekvapujúco chýbal Daniel Martin, z balíka vypadol pri druhom prechode cez Mur de Huy a boli sme zvedaví, čo sa mu prihodilo, keď už v tomto bode pretekov stratil šancu na titul. UAE Emirates po pretekoch vyhlásil, že írskeho jazdca zastavil pád v tom inkriminovanom momente, po ktorom sa rozdelil pelotón, a Martin sa už nedokázal vrátiť späť, hoci sa mu nič nestalo.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Je to moja tretia účasť na tomto podujatí a vždy som skončil na pódiu, ale teraz tu stojím ako víťaz. Vždy som veril, že sa mi to môže podariť, a tvrdo som kvôli tomu trénoval. Počas pretekov som nepočul dobre vysielačku, nemal som presné informácie, ale vedel som, že vpredu je Nibali. Ďakujem kolegom za ich pomoc. Od začiatku to boli ťažké preteky, každý to musel cítiť. Mám rád toto finále, ale nebolo vôbec jednoduché šprintovať do kopca na konci takýchto pretekov. Som veľmi, veľmi šťastný, že som mi podarilo vyhrať."
  
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alejandra Valverdeho (druhé miesto)
"V žiadnom prípade nie som sklamaný. Ak by som opäť vyhral, ľudia by si mohli myslieť, že triumfovať je jednoduchá záležitosť, ale vôbec to tak nie je. Vo finále to bol chaos, vpredu sa usadila silná skupina, bolo pre nás veľmi náročné udržať veci pod kontrolou. Myslím si, že moji kolegovia robili, čo mohli, najmä Mikel Landa, musím im len poďakovať. Na Mur de Huy som sa pohyboval príliš vzadu a snaha dostať sa dopredu má stala veľa energie. Vedel som, že hlavným súperom bude Alaphilippe, ktorý vyštartoval o čosi skôr, ale jeho výkon bol výborný."
 
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:53:37 400
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:04 320
3. VANENDERT Jelle Lotto Soudal link ikonka 00:06 260
4. KREUZIGER Roman link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:06 220
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:06 180
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:06 140
7. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:06 120
8. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:06 100
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:06 80
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:12 68
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer pretekov
 
 

 
 
Kopce na trase pretekov:
133 km: Côte de la Vecquée (sklon: 4,7 %; dĺžka: 6,9 km)
116 km: Côte de la Redoute (sklon: 8,3 %; dĺžka: 2,1 km)
98 km: Côte de Mont (sklon: 4,7 %; dĺžka: 2,5 km)
72 km: Côte d'Amay (sklon: 6,7 %; dĺžka: 1,4 km)
58 km: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
45 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
35 km: Côte de Cherave (sklon 8,1 %; dĺžka 1,3 km)
29 km: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
16 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km)
5,5 km: Côte de Cherave (sklon: 8,1 %; dĺžka: 1,3 km)
Cieľ: Mur de Huy (sklon: 9,6 %; dĺžka: 1,3 km)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop