V San Juane si poradil Movistar s Alaphilippom, ukázali sa aj všetci Slováci

5.2.2019, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Argentínske podujatie sa stalo korisťou tímov World Tour. V celkovom poradí sa presadil Movistar a životný výsledok si vychutnal Winner Anacona. Po dve etapy získali UAE Emirates a Deuceninck - Quick-Step, plus obidva celky mali svojich jazdcov aj vysoko v poradí. Nestratil sa ani Bora - hansgrohe a veľkú zásluhu na tom mali aj Peter Sagan s Erikom Baškom.
 
Klasifikácia sa rozhodla v dvoch etapách. Časovka jednotlivcov vytvorila základ pre rozhodujúcu bitku na Alto Colorado a na jedinom cieľovom stúpaní pretekov sa potom diali veci. Movistar využil svoju vrchársku presilu a dokázal dostať do úzkych vynikajúco pripraveného Juliana Alaphilippa. Francúzsky jazdec mal skvelo rozbehnuté preteky a bol potrebne pripravený aj na Alto Colorado, no chýbala mu väčšia podpora do kopcov, hoci Petr Vakoč a Remco Evenepoel išli vynikajúco. Nepomohli mu ani bonusové sekundy z druhej etapy, lebo Winner Anacona dotiahol do úspešného konca dlhý atak v kráľovskej etape a okrem toho bol silný aj v ITT.
 
 
Titul získal dlhoročný verný pomocník
 
Winner Anacona je skúseným pretekárom, ktorý dlhé roky pôsobí ako spoľahlivý pomocník pre svojich lídrov na tých najdôležitejších podujatiach a len málokedy dokáže zažiariť takýmto spôsobom. Triumf na Alto Colorado bol len jeho druhým v kariére a ešte nikdy sa nepostavil na najvyšší stupienok v GC. "Odvtedy, čo jazdím za Movistar, mi Eusebio Unzué vždy prízvukuje, aké je moja úloha. Ja to akceptujem, ale stále si zachovávam aj nejakú ambíciu pre osobné úspechy. Musíte mať sny a musíte za ne bojovať. Aj keď je mojou prácou starať sa o lídrov na najdôležitejších pretekoch, vždy sa budem snažiť zažiariť, ak sa vyskytne podobná príležitosť, akú som dostal v San Juane," povedal spokojný kolumbijský cyklista, ktorý je pripravený naďalej odvádzať stopercentnú prácu pre Quintanu, Valverdeho a Landu.
 
O jeho celkovom triumfe rozhodlo, že Movistar rozohral odvážnu taktickú bitku na Alto Colorado, keď poslal do útoku Anaconu s Carapazom a Quintanu "si šetril" na Alaphilippa. Bolo to asi jediný možný spôsob, ako vyzliecť z najcennejšieho dresu francúzskeho konkurenta. Španielska zostava sa presadila aktívnym štýlom jazdy, ktorý jej tak chýbal alebo nevychádzal v minulom ročníku, čo môže byť dobrým znamením najmä pred Grand Tours. Nairo Quintana viac-menej stratil šancu na titul po časovke, ale na Alto Colorado podporoval svojich kolegov, čím znepríjemňoval život Alaphilippovi. Na začiatku ročníka sa ukázal v dobrej forme aj Richard Carapaz, štvrtý muž z Gira, čo musí byť len povzbudzujúce pre celé zoskupenie.
 
 
san juan 19 podium movfb
Pódium Vuelta a San Juan 2019 (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Preteky si užíval Julian Alaphilippe. Jeho víťazný sólový nástup na konci druhej etapy patril k tomu najlepšiemu na podujatí, plus predviedol perfektný výkon aj v krátkej časovke. Ani to mu však nestačilo na celkový triumf, lebo na Alto Colorado mu ušiel Winner Anacona. Kolumbijský jazdec nemusel byť silnejší po výkonnostnej stránke, no Alaphilippe ho nemohol v rozhodujúcej chvíli nasledovať ako líder pretekov už dvanásť-trinásť kilometrov pred vrcholom. "V San Juane som jazdil prvýkrát a ukázalo sa to ako pekná skúsenosť. Som spokojný s dvomi výhrami a atmosférou, ktorú vytvorili fanúšikovia. Okrem toho som sa dostal aj na pódium v klasifikácii, takže nič neľutujem, pretože spolu s tímom sme nechali na trati maximum," vyjadril sa pretekár, ktorý sa teraz presúva do Kolumbie a bude štartovať na ďalšom výborne obsadenom podujatí.
 
Tím Deuceninck - Quick-Step vytiahol hneď na začiatku sezóny Remca Evenepoela a devätnásťročný talentovaný jazdec okamžite zaujal. Pri svojej premiére medzi profesionálmi si počínal natoľko sebavedome, že ho pochválil aj Peter Sagan. História sa v tomto smere zopakovala, pretože aj slovenský jazdec si vyslúžil pochvalu pri svojom debute v drese Liquigasu na TDU, kde si ho všimol Lance Armstrong.
 
Remco Evenepoel sa pohyboval suverénnym spôsobom v balíku v rozhodujúcich momentoch jednotlivých etáp. Perfektný výkon predviedol v časovke, keď obsadil tretiu priečku, ale bol k sebe kritický, lebo mohol dopadnúť ešte lepšie. Na Alto Colorado jazdil v úlohe posledného jazdca pre Alaphilippa a aj keď bol Anacona nad jeho sily, v drese jedného z najlepších tímov na svete pôsobil ako skúsený mazák. Odmenou mu bola výhra v súťaži pre najlepšieho mladého cyklistu. "Na preteky som nenastúpil v najlepšej forme, ešte je len začiatok ročníka, ale získanie zeleného dresu a deviateho miesta v GC je úžasným výsledkom. Som hrdý na to, čo som predviedol. Získal som veľa skúseností a verím, že moja výkonnostná krivka bude stúpať." Belgický jazdec si teraz na chvíľu odpočinie od pretekania a najbližšie sa predstaví v Algarve.
 
 
alaphilippe 19 evenepoel san juan
Alaphilippe a Evenepoel (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Sigfrid Eggers)
 
 
Vysokú kvalitu si udržiava 42-ročný Oscar Sevilla, ktorý po minuloročnom triumfe obhájil miesto na stupňoch víťazov. Dobre sa pripravil na rozhodujúce etapy, keď v časovke skončil desiaty a na Alto Colorado dokázal zaútočiť. Dobrý vstup do ročníka predviedol Valerio Conti. 25-ročný taliansky jazdec dostal šancu na pódium po skvelom druhom mieste v ITT, ale na Alto Colorado sa dostali pred neho aktívnejší jazdci. Do najlepšej desiatky sa ešte zmestil Tiesj Benoot, ktorému nevyšla celkom podľa predstáv časovka, ale v kráľovskej etape vytiahol svoju kvalitu v kopcoch. Identický výsledný čas ako belgický jazdec dosiahol aj Gino Mäder, 22-ročný švajčiarsky cyklista, ktorý okúsil premiéru medzi profesionálmi. V časovke skončil pätnásty a na Alto Colorado vyšiel v spoločnosti Quintanu a Alaphilippa, preto sa môže právom sústrediť na etapové preteky.
 
 
Vytiahli sa všetci traja slovenskí jazdci
 
Dva hromadné dojazdy ukoristil Fernando Gaviria a nemohol lepším spôsobom potvrdiť svoj prestup do UAE Emirates. Kolumbijský pretekár nič nestratil zo svojej rýchlosti a bolo veľmi dôležité, že si začína na trati rozumieť so Simone Consonnim, z ktorého sa môže stať jeho dvorný rozbiehač šprintu. V tíme Deuceninck - Quick-Step sa nachádzali v tejto pozícii Max Richeze a Alvaro Hodeg. Argentínsky borec si splnil svoju úlohu pred cieľom, no Hodeg ešte nemal na začiatku roka želanú rýchlosť, aby vybojoval triumf. Jedno etapové víťazstvo napokon získal aj Bora - hansgrohe. Sam Bennett využil slovenský lead-out v poslednej etape a zaradil sa k tým jazdcom, ktorí na podujatí vybojovali svoje prvé výhry v novej sezóne.
 
 
bennett 19 san juan triumf bohfb
Triumf Sama Bennetta (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Nemecký celok rozložil koncovky etáp medzi Petra Sagana a Sama Bennetta. Slovenský pretekár mal bojovať o výhru na konci druhého dňa, ale o túto šancu prišiel po Alaphilippovom nástupe. Vo štvrtej etape obsadil druhé miesto, keď bol rýchlejší len Gaviria, a v ostatných rýchlych koncovkách pripravoval pozíciu pre Bennetta. Slovenský šampión hneď na konci prvej etapy rozbiehal šprint pre svojho kolegu, potom sa snažil chytať únik v závere šiestej etapy a napokon to všetko parádne vyšlo v samotnom závere pretekov. Peter Sagan sa predviedol na začiatku sezóny v tradične silnom prevedení, po TDU aj v San Juane patril medzi najlepšie pripravených cyklistov, čo potvrdil aj siedmym miestom v ITT, a položil tak základ svojej formy pred jarnými klasikami. Teraz si dá súťažnú prestávku a do hry sa vráti o šesť týždňov na Tirreno - Adriatico.
 
Okrem neho boli na podujatí viditeľní aj ďalší dvaja slovenskí zástupcovia. Erik Baška kontroloval únik v priebehu druhej etapy a potom sa v dvoch prípadoch zapojil do lead-outu. Na konci štvrtého dňa rozbiehal šprint pre Petra Sagana a v záverečnej etape to mal urobiť pre Bennetta, ale aj on si udržal rýchlosť až na pásku a potešil tretím miestom. Počas celého podujatia sa prezentoval sympatickým dojmom, snažil sa čo najviac pomáhať a plniť svoje úlohy, a pri tom sa dostal aj na stupne víťazov, čo vždy povzbudí do ďalšej práce. Matúš Štoček dostal šancu jazdiť proti elitným pretekárom WT a najviac zaujal v tej najťažšej etape, keď sa nebál ukázať sa v brejku. Dobrý výkon ukázal aj v druhej etape. Cez posledné stúpanie prešiel naplno a nevypustil ho, preto finišoval v strede štartového ukázali poľa. Ako 19-ročný pozbieral na podujatí neoceniteľné skúsenosti a skutočnosť, že mohol jazdiť po boku takých veľkých mien, ho musí veľmi motivovať.
 
 
Konečné poradie Vuelta a San Juan 2019
1. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 22:09:21 125
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:35 85
3. SEVILLA Óscar Medellin 00:57 70
4. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 01:03 60
5. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 01:13 50
6. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 01:20 40
7. PAREDES César Nicolás Medellin 01:24 35
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:29 30
9. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:36 25
10. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:38 20
50. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 11:24  
92. ŠTOČEK Matúš Beltrami TSA - Hopplá - Petroli Firenze 20:07  
109. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe link ikonka 26:06  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop