V Murcii udržala žltý dres Astana, Sánchez prešpurtoval Valverdeho a vyhral preteky

16.2.2019, 14:45 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
1. 15.2. zvlnena etapa ciel rovina Yecla > San Javier 189 km Bilbao
2. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Beniel > Murcia 177 km LL Sánchez
 
 
1. 15.2. zvlnena etapa ciel rovina Yecla > San Javier 189 km Bilbao
 
murcia 1
profil etapy, 1099 nastúpaných metrov (© vueltamurcia.es)
 
 
34. ročník španielskych etapových pretekov prilákal aj WT tímy, ktoré vyslali do Španielska kvalitných cyklistov na čele s Alejandrom Valverdem, no zahanbiť sa nechcela ani Astana s Jakobom Fuglsangom či Mitchelton s majstrom Európy Matteom Trentinom. Pretekári odštartovali z mesta Yecla na poludní a vydali sa na 188-kilometrovú trasu.
 
Hneď po oficiálnom začiatku sa z balíka odtrhla sedmička pretekárov. Pred pelotónom sa prezentovali Mathias De Witte (Roompot – Charles), Nuno Bico (Burgos – BH), Issac Cantón (Kometa Cycling Team), Mikel Alonso (Fundación Euskadi), Robin Carpenter (Rally UHC Cycling), Denis Nekrasov (Gazprom – RusVelo) a Perrig Quéméneur (Direct Energie). V meste Cieza ich náskok činil necelé štyri minúty.
 
Pretekári vpredu vzorne spolupracovali, no ich náskok sa na 97. kilometri znížil na dve minúty päťdesiat sekúnd. Bola to zásluha celkov Bora-Hansgrohe a Mitchelton-Scott. Na čele balíka pracoval aj Juraj Sagan. Náskok utečencov utešene klesal a 68 kilometrov pred páskou činil dve minúty.
 
Na 150. kilometri bol únik pohltený pelotónom a vpredu sa už ukazovali aj celky s favoritmi na víťazstvo. K špurtu balíka však napokon nedošlo, pretože sa pred cieľom podarilo utrhnúť viacerým jednotlivcom, iniciátorom bola Astana a vyšlo jej to dokonale. Pello Bilbao sa dopracoval k víťazstvu, keď modrí roznastupovali skupinu a jemu to vyšlo. Na stupne víťazov sa dostali aj jeho kolegovia Omar Fraile Luis León Sanchéz. Hneď za ním prišiel do cieľa Alejandro Valverde a v tejto prvej skupine ešte boli Konrad (Bora) s Fuglsangom (Astana). Prvá časť balíka priletela na pásku so stratou deviatich sekúnd. Juraj Sagan prišiel do cieľa so stratou takmer desiatich minút v grupette.
 
Po dnešnom suverénnom výkone Astany sa dá očakávať, že v sobotu budú musieť odtiahnuť celú etapu a vôbec to nebudú mať jednoduché. Valverde či Konrad a ich kolegovia budú určite trápiť kazašský celok už v polovici etapy na kombinácii dvoch kopcov. No Bilbao a spol sú tu vo veľmi silnom zložení, takže to je veľmi dobrá pozvánka na sobotu.
 
 
Výsledky
1. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 4:15:02 14
2. FRAILE Omar Astana Pro Team link ikonka 00:03 5
3. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:03 3
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:03  
5. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:03  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:03  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 4:15:02 3
2. FRAILE Omar Astana Pro Team link ikonka 00:03  
3. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:03  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:03  
5. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:03  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
2. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Beniel > Murcia 177 km LL Sánchez
 
murcia 2
profil etapy, 2063 nastúpaných metrov (© vueltamurcia.es)
 
 
Dnes čakala na pelotón etapa so štyrmi vrchárskymi prémiami, ktorá merala 177 kilometrov. Pretekári odštartovali z mesta Muriel pätnásť minút pred jedenástou a mali namierené do Murcie. Všetky tromfy držala v rukách Astana, no Valverde a spol. sa nechceli vzdať, a preto sme sa mohli tešiť na zaujímavú etapu. Na cyklistov čakalo slnečné počasie, teplota sa mala vyšplhať na šestnásť stupňov.
 
Pretekať sa začalo od samého začiatku a už po desiatich kilometrov sa vpredu usadila 20-členná skupina, to sa však balíku nepáčilo a po chvíli bol pelotón kompletný. Pred prvou horskou prémiou Alto de El Garruchal (3,6 km; 3,1%) sa pred balíkom nikto nenachádzal.
 
Na 25. kilometri sa podarilo odtrhnúť dvojici Peter Kennaugh (Bora - hansgrohe) a Tom Devrient (Wanty - Groupe Gobert). Ich náskok sa pohyboval na úrovni 25 sekúnd. O desať kilometrov sa k ním pridali Justin Timmermans (Roompot - Charles), Mauricio Moreira (Caja Rujal), Nikolaj Čerkasov (Gazprom - RusVelo), Robin Carpenter (Rally UHC Cycling), Urko Berrade (Euskadi - Murias), Ángel Madrazo (Burgos - BH), Paul Ourselin (Direct Energie) a Txomin Juaristi (Fundáción Euskadi). Po 40 kilometroch mali k dispozícií minútový náskok.
 
Pelotón nedával desiatke utečencov veľký priestor a po šesťdesiatich kilometroch bol rozdiel medzi nimi na úrovni 55 sekúnd. Medzitým v rádiu Marca istý fanúšik označil za favorita Mattea Trentina, ktorý včera finišoval siedmy a španielsky expert na cyklistiku Pepe del Remo v tom istom rádiu povedal, že Astana si žltý dres bez problémov udrží. Boli sme zvedaví, či sa naplnia tieto predpovede.
 
Balík sa približoval k dvojici horských prémií a rozdiel medzi ním a únikom zostával na minútovej hodnote. Na čele balíka pracoval predovšetkým kazašský tím. Úniku sa podarilo mierne zvýšiť svoj náskok, sto kilometrov pre páskou mal k dobru 70 sekúnd. Z pelotónu zaútočili Damien Howson (Mitchelton-Scott), Carlos Barbero, Rubén Fernandéz (Movistar), Jakob Fuglsang (Astana), Riccardo Zoidl (CCC) a dotiahli sa do vedúcej skupiny, ktorá mala 40 sekúnd k dobru. To už bola naozajstná vysoká hra.
 
Horské prémie pochovali únik a na čele sa osamostatnil Riccardo Zoidl. Za ním sa pohybovali malé skupinky jazdcov a tak nasledoval pelotón. Ku Rakúšanovi sa pripojili FuglsangHowson. Útoky z pelotónu pokračovali, ale balík už nechcel nikoho pustiť. Napriek tomu doplnili Howsona a Zoidla ďalší dvanásti jazdci, zatiaľ čo Dán sa odhodlal na sólovú jazdu. Pred prenasledovateľmi udržiaval pätnásťsekundový náskok, do cieľa zostávalo 60 kilometrov.
 
V pelotóne zostalo približne 35 jazdcov, ku Fuglsangovi sa dotiahol Antonio Soto (Fundación Euskadi). Túto dvojicu však pelotón pohltil a následne zaútočil Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), lenže ani tento pokus nebol úspešný a do cieľa trielilo 40 cyklistov. Pred cieľom striehla na cyklistov ešte jedna horská prémia, 25 kilometrov pred páskou jazdil na čele pretekov Jakob Fuglsang, no nastolené tempo sa zjavne nepáčilo Ángelovi Madrazovi (Burgos – BH), ktorý sa rozhodol zaútočiť, ale udržať pred balíkom sa mu nepodarilo.
 
Na poslednom stúpaní sa na čele poskladalo viacero tímov, okrem Astany tam bolo vidieť aj Mitchelton či Kaťušu. Z pelotónu začal odpadať jeden jazdec po druhom a, na čele pretekov sa osamostatnili Alejandro ValverdeLuis León Sanchéz. Prvý menovaný sa zbavil svojho súpera a trielil do cieľa. Z vrcholu poslednej horskej prémie zostávalo do cieľa dvanásť kilometrov. Za vedúcou dvojicou sa nachádzali Trentin, Konrad, Bilbao, Fernandez, Fraile, Herrada a ďalší.
 
Sanchéz sa v zjazde dotiahol na majstra sveta a o víťazovi rozhodol špurt, v ktorom vyhral Luis León Sanchéz a získal aj celkové víťazstvo! Druhý skončil Valverde, špurt skupiny za dvojicou vyhral Matteo Trentin. Na výbornom štvrtom mieste skončil Patrick Konrad a prvú päťku uzavrel Pello Bilbao. Iba deväť ľudí napokon prišlo do cieľa v pozostatku pelotónu s mankom trinástich sekúnd. Boli tam ešte Rodríguez (Euskadi), Herrada (Cofidis), Fuglsang a Fraile (2x Astana).
 
Celkovým víťazom sa stal Luis Léon Sánchez, ktorý v záverečnom zjazde odvrátil prehru kazašského tímu, ktorá by ich dlho mrzela. Mal lepší súčet umiestnení, keďže bonifikácie sa tu neudeľovali. Valverde tu mal slušnú podporu, ale nie až takú akou kompaktnosťou sa vyznamenala Astana, ktorá dostala do Top 6 konečného poradia štyroch ľudí a vyhrala aj obe etapy. Bilbao bol celkovo tretí, Fraile piaty a Fuglsang šiesty. Medzi nich sa vklínil len Patrick Konrad z Bory.
 
 
Výsledky
1. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 4:14:33 14
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 5
3. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:13 3
4. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:13  
5. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:13  
6. RODRíGUEZ Óscar Euskadi Basque Country - Murias 00:13  
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné poradie


Konečné poradie pretekov
1. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 8:29:38 125
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 85
3. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:10 70
4. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:13 60
5. FRAILE Omar Astana Pro Team link ikonka 00:16 50
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:16 40
 
Zobraziť kompletné poradie
 

 
 
Krátke preview pretekov:
 
Tradičné španielske preteky tento rok napíšu už svoju 34. edíciu a opäť prilákali pozornosť WT tímov. Oproti minuloročnému ročníku pribudla jedna etapa a svoje schopnosti by mali preukázať predovšetkým odolní šprintéri, no do súboja o víťazstvo by mohol prehovoriť aj únik. Prvá etapa odštartuje v meste Yecla, odkiaľ budú cyklisti klesať až na 33 metrov nad morom. Po poslednej šprintérskej prémii sa však cesta opäť zdvihne a na pelotón bude čakať Alto Cabezo de la Plata (4,2 km; 4,8 %), po ktorom čaká na pelotón už len záverečný zjazd do mesta San Javier. Nasledujúci deň vyrazí balík z Benielu, pričom sa bude musieť popasovať s 2063 nastúpanými metrami. Prípadných „uprchlíkov“ budú čakať štyri vrchárske a jedna šprintérska prémia a po 177 kilometrov spoznáme v Murcii jazdcov, ktorí sa so španielskymi vrchmi popasovali najlepšie.
 
Na štart sa postaví aj minuloročný víťaz Luis León Sanchéz. Jazdec Astany sa postaví na štart po piatykrát a okolo seba bude mať silný tým, v ktorom nechýba elitný dánsky vrchár Jakob Fuglsang či šiesty muž vlaňajšieho Gira Pello Bilbao. Na dobrý výsledok myslia aj v Movistare. Alejandro Valverde by chcel ešte vylepšiť svoju striebornú pozíciu z vlaňajšej edície a k tomu mu pomôžu Carlos Betancur, Rubén Fernandéz a ďalší. Na preteky zavíta aj Mitchelton-Scott a premiéru v novom drese si odkrúti Američan Brent Bookwalter. Okrem neho sa bude chcieť presadiť aj Matteo Trentin, resp. Michael Albasini. V drese CCC sa môže ukázať Serge Pauwels a vo farbách Kaťuše sa predvedú Simon Špilak alebo Daniel Navarro, pre ktorého to budú prvé preteky vo švajčiarskom celku. V  Bore si môže trúfať na dobrý výsledok Patrick Konrad. Siedmemu jazdcovi minuloročného Gira bude pomáhať aj Juraj Sagan.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop