Trofeo Laigueglia: Presadili sa domáce nádeje, po sólovom úniku vyhral Simone Velasco

17.2.2019, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 17.2. zvlnena etapa ciel rovina Laigueglia > Laigueglia 203 km Velasco
 
laigueglia 2019
profil pretekov, 3000 nastúpaných metrov (© lasterketaburua.wordpress.com)
 
 
Na talianskej klasike predstavoval kľúčové územie záverečný okruh, ktorý obsahoval náročný výstup  Colla Micheri (2 km; 8,1 %) a aj miernejší Capo Mele (1,7 km, 3,7 %). Terén vhodný pre útočníkov alebo odolných jazdcov sa stal napokon korisťou pre Simone Velasca, ktorý sa presadil sólovým pokusom.

O prvý únik dňa sa postarala sedmička cyklistov, ale ich púť sa skončila už na kopci Testico. Tým pádom sa otvoril priestor pre iných pretekárov a na záverečnom okruhu jazdili pred hlavnou skupinou Ciccone (Talianska repre), Montaguti (Androni), Velasco, Gabburo (obaja Neri Sottoli), Cataford (Cycling Academy), Mosca (D'Amico) a Toniatti (Colpack). Na stúpaní Colla Micheri sa rozbila aj táto skupina a v najlepšom rozpoložení sa javili Velasco s Cicconem.

Sólovým pokusom sa osamostatnil na čele pretekov Simone Velasco, ktorý zaútočil v druhom kole, a pri poslednom prejazde cez Colla Micheri mal k dobru tridsať sekúnd na hlavnú skupinu. Za ním zostával už len Giulio Ciccone a v balíku viedol stíhaciu jazdu Ag2r. V okresanom pelotóne už začali nastupovať favoriti, dobré pokusy predviedli Frankiny (Groupama-FDJ), Bagioli (Nippo Vini Fantini) a Gavazzi (Androni). Táto trojica sa spojila s Cicconem, no Velasco vybehol na Capo Mele s odstupom tridsať sekúnd a to už bola pre prenasledovateľov neriešiteľná úloha. Preto spomalili a dobehli ich ďalší jazdci. 
 
Simone Velasco zaknihoval svoje prvé víťazstvo medzi profesionálmi, vo veku 23 rokov, pekným sólovým nástupom, ktorý trval 25 kilometrov. Mal dostatok energie, aby udržal za sebou skupinu prenasledovateľov a nedostali sa k nemu ani borci z pelotónu. Preteky výborne zvládol jeho tím Neri Sottoli, ktorý v druhej časti dostal do úniku dvoch svojich zástupcov, neskoršiemu víťazovi pomáhal Davide Gabburo, a v hlavnej skupine čakal na svoju šancu ešte Giovanni Visconti. Tento úspech bude veľkým povzbudením pre mladého cyklistu a postupne sa môže pridať k tradičným talianskym pretekárom, ktorí odvážnym spôsobom bojujú o výhry na tých najväčších pretekoch.
 
Druhé miesto si pripísal Nicola Bagioli, ďalší nádejný taliansky borec, ktorý v minulom roku finišoval na tomto podujatí na štvrtej priečke, a dnes sa chcel presadiť nástupom po poslednom prejazde cez Colla Micheri. Na stupne víťazov sa dostal aj Matteo Sobrero a ako 21-ročný dosiahol zatiaľ svoj najväčší úspech. Matúš Štoček preteky nedokončil rovnako ako všetci jeho kolegovia.
 
 
Výsledky
1. VELASCO Simone Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 5:10:21 200
2. BAGIOLI Nicola Nippo Vini Fantini Faizané 00:42 150
3. SOBRERO Matteo Taliansko 00:42 125
4. GAVAZZI Francesco Androni Giocattoli - Sidermec 00:42 100
5. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 00:42 85
6. CICCONE Giulio Taliansko 00:42 70
7. FRANKINY Kilian Groupama - FDJ link ikonka 00:42 60
8. ARSLANOV Ildar Gazprom - RusVelo 00:42 50
9. BIDARD Francois Ag2r La Mondiale link ikonka 00:42 40
10. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 01:18 35
DNF ŠTOČEK Matúš Beltrami TSA - Hopplá - Petroli Firenze odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
    
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop