Na Tirrene sa presadí všestrannosť a aktivita, Sagan ide pre ďalší etapový triumf

11.3.2019, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tirreno - Adriatico vynechalo z tohtoročného programu náročný horský dojazd, väčšina vrchárov tak zamierila na Paríž - Nice, a o celkovom titule budú rozhodovať kratšie, ale prudké kopce. Peter Sagan tradične prichádza na talianske cesty vyladiť svoju formu pred jarnými klasikami.
 
 
tirreno 18 podium rcsf
Vlaňajšie pódium Caruso - Kwiatkowski - Thomas (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Útočné kopce a časovky budú vyžadovať všestrannosť

Preteky nemôžu začať inak ako tímovou časovkou, ktorej vážnosť v tohtoročnom itinerári ešte porastie. V celkovej klasifikácii budú rozhodovať detaily a kvalitný výkon v TTT bude veľmi dôležitý pre úspech v poradí. Druhý deň ponúkne klasikársku koncovku a pekný šprint do kopca v meste Pomarance, kde záverečné úseky vyskočia na šesť percent. Do finále vhodného pre výbušných jazdcov sa môžu zapojiť aj jazdci na GC s dobrým zrýchlením, ktorých môžu čakať na páske dôležité sekundy. Najrýchlejší borci dostanú na podujatí dve príležitosti, preto kontrolu nad treťou etapou prevezmú šprintérske zoskupenia a budú maximálne odhodlané zariadiť hromadný dojazd balíka.

Najťažšie previerky čakajú na cyklistov počas víkendu. Štvrtá etapa bude zakončená na dvoch okruhoch, kde sa objaví kopec I Cappuccini (1,5 km; 10,6 %), a posledný raz sa pôjde po jeho sklonoch necelých šesť kilometrov pred páskou. Krátke, ale tvrdé stúpanie bude nútiť k aktivite favoritov na titul, ktorí jednoducho potrebujú získavať na svoju stranu dôležité sekundy. Jazdci na GC však musia myslieť aj na to, že pred cieľom sa potrebujú zbaviť odolných a rýchlych klasikárov. Nasledujúci deň sa bude finišovať v okolí mesta Recananti a štyri okruhy s dvomi strmými kopcami vytvoria mimoriadne dynamické predstavenie. Fine Salita San Pietro (3 km; 6,8 %) a Recanati (1,8 km; 10,8 %) výrazne okrešú zloženie hlavnej skupiny a vo finále sa môžeme tešiť na útočné predstavenie najsilnejších vrchárov. Obidve stúpania obsahujú maximá na úrovni dvadsať percent a budú vyžadovať špičkovú formu.

Šiesta etapa znovu zapojí do hry šprintérov, ktorí sa budú musieť zmobilizovať po náročnom víkende, ale bude veľmi prekvapujúce, ak v meste Jesi vytiahnu víťaznú vlajku utečenci. Krátka individuálna jazda proti chronometru zvyčajne vytvára na konci pretekov len kozmetické úpravy, ale v očakávanom vyrovnanom súboji môže dostať oveľa väčší význam. Kvalitná časovka bude veľmi dôležitá pre úspech v tohtoročnej edícii.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tirrenoadriatico.it)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Nad ostatnými o čosi vyčnieva trojica favoritov
 
Pri pohľade na štartovú listinu vynikajú tri mená, ktoré sa môžu pochváliť kvalitnou zostavou pre TTT, dobrou časovkou a aj schopnosťou jazdiť agresívne na prudkých stúpaniach. Vo vynikajúcej forme sa ukazuje Primož Roglič, ktorý si vychutnal preteky v Abú Zabí. Na arabskom podujatí zvládol parádnym spôsobom všetky dôležité stúpania, čo znamená potrebnú vrchársku výkonnosť, a tím Jumbo - Visma navyše ovládol tímovú časovku. Slovinský cyklista je nesmierne silný na krátkych a strmých kopcoch, ktoré budú hrať prím na tohoročnej trase, preto ak si udrží fazónu z Abú Zabí, bude rozhodne bojovať o najvyššie priečky.
 
Mix časovkárskych daností a vrchárskej odolnosti nájdeme aj u Toma Dumoulina. Aj on absolvoval súťažnú premiéru na spomínaných arabských pretekoch a jeho forma postupne gradovala, keď na vrchole Jebel Jais bral druhé miesto. Na cieľovej čiare ho však pokoril Roglič, takže budeme zvedaví, ako sa vyvinie ich rivalita na talianskych cestách. Dumoulin takisto zvláda vyzývavú bitku po zvlnenom teréne s nepríjemnými stúpaniami, preto očakávame, že na prudkých sklonoch bude pripravený bojovať o každú jednu sekundu. A možno jeho súboj s Rogličom rozlúskne len záverečná krátka záverečná jazda proti chronometru.
 
 
dumoulin 19 uae prezentacia rcsf
Tom Dumoulin (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Po triumfe na Strade Bianche musí mať najvyššie ambície Julian Alaphilippe. Deuceninck - Quick-Step mu môže vytvoriť potrebný priestor po TTT a samotný francúzsky jazdec potom môže vytiahnuť svoju akceleráciu na kľúčových stúpaniach. Šprint do kopca, odolnosť na strmých úsekoch a aj kvalitná koncovka na konci selektívnych pretekov budú hrať v jeho prospech, čím môže získavať dôležitý čas. Rozhodujúcim momentom sa však môže stať úplne posledná etapa a Roglič s Dumoulinom sú silnejšími časovkármi, hoci aj Alaphilippe dokáže zabojovať v ITT na takejto krátkej trase. Máme tak pred sebou vyrovnaný súboj o titul.
 
Na kvalitne zvládnuté časovky sa budú spoliehať aj v tíme Sky. Thomas, Poels a aj Moscon sú dostatočne kvalitnými pretekármi, aby si poradili s pripravenými profilmi, otázkou len zostáva, kto z nich sa bude prezentovať najlepším rozpoložením. Thomas sa dostáva len pomaly do tempa, a aj keď na Strade Bianche podal pomerne dobrý výkon, nemusí to stačiť na ostatných rozbehnutých favoritov. Poels bude povzbudený výsledkom, ktorý dosiahol na Algarve, a najmladší z tejto trojice Moscon zase predvedie ohromnú motiváciu, aby využil agresívne profily. Na predchádzajúcich pretekoch sa mu veľmi nedarilo, ale domáci fanúšikovia mu dodajú potrebný impulz.
 
 
thomas 18 dojazd vycerpany rcsf
Geraint Thomas (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
 
Astana postaví na štart dvoch mimoriadne silných cyklistov a znovu zabojuje o úspech v klasifikácii. Fuglsang bude veľmi silný na krátkych stúpaniach, a keďže nemá takú silnú časovku ako jeho konkurenti, bude musieť jazdiť aktívne. A Lutsenko veľmi rád pristane na takýto scenár, pretože aj on sa výborne pohybuje v kopcoch. Tímová a aj časovka jednotlivcov dostane do miernej nevýhody takých jazdcov ako Wellens, Benoot, Adam Yates alebo Pinot. Všetci títo aktuálne disponujú dobrou vrchárskou formou a neboja sa útočiť, preto najmä počas víkendu od nich očakávame záujem prehovoriť do celkovej klasifikácie.
 
Na podujatí sa ukáže aj Nibali, ale jeho aktuálne forma nie je na vysokej úrovni, a v tíme Bahrajn - Merida ho môže zaskočiť Caruso, ktorému viac svedčia kratšie stúpania. Konkurenciu dopĺňajú Formolo s Majkom. Obaja môžu byť dobrý v kopcoch, ale v oboch časovkách budú strácať. V Movistare čaká na svoju príležitosť Carapaz a budeme zvedaví aj na výkony Mikela Landu, ktorý sa vracia po zranení.
 
 
majka 18 san juan stupanie bohfb
Rafal Majka (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Slovenský šampión vždy nájde na Tirrene vhodné profily

Peter Sagan jazdí na tomto podujatí nepretržite od sezóny 2012 a za ten čas vybojoval sedem víťazstiev. Do súťažného rytmu sa vracia po viac ako päťtýždňovej prestávke, ktorú strávil najmä tréningom vo vysokej nadmorskej výške. Uvidíme, v akom stave sa predstaví v ostrej pretekárskej súťaži po tomto bloku, na niekoľko dní bol vyradený z tréningu kvôli chorobe, chytila ho črevná viróza, ale môžeme sa tešiť, že jeho forma sa bude dostávať na maximálnu úroveň, lebo sa už blížia jarné klasiky.

V minulom roku sa mu nepodarilo vybojovať etapový triumf, ale na talianskych cestách vždy nájde dostatok príležitostí, aby vytiahol svoje najväčšie zbrane. V hromadných dojazdoch budú jeho hlavnými súpermi Elia Viviani a Fernando Gaviria, ktorí v tomto ročníku získali po tri výhry, a šprintérsku konkurenciu dopĺňajú Bouhanni, Modolo alebo Nizzolo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSagan vyhráva kopcovitú etapu v edícii 2017 
 

Slovenskému šampiónovi sa budú núkať oveľa zaujímavejšie ponuky vo zvlnených etapách. Hneď druhý deň si môže v meste Pomarance vyskúšať svoj šprint do kopca v silnej konkurencii. Klasikársky rukopis sa objaví aj na záverečnom okruhu štvrtého dňa a kopec I Cappuccini preverí jeho aktuálnu výkonnosť. Ešte väčšia výzva ho bude čakať v okolí mesta Recanati a budeme zvedaví, ako si poradí s dvomi prudkými kopcami. Nesmieme ale zabúdať na to, že na víkendové etapy sa budú maximálne koncentrovať jazdci na GC, a favoritovm na titul bude vyhovovať čo najťažší vývoj pretekov. Peter Sagan však niekoľkokrát na Tirrene dokázal na vyzývavých profiloch konkurovať aj tým najsilnejším vrchárom.
 
 

 
 
1. 13.3. rovinata etapa ciel rovina Lido di Camaiore 21,5 km cieľ: 16:10
2. 14.3. zvlnena etapa ciel rovina Camaiore > Pomarance 189 km cieľ: 16:20
3. 15.3. rovinata etapa ciel rovina Pomarance > Foligno 224 km cieľ: 16:20
4. 16.3. zvlnena etapa ciel rovina Foligno > Fossombrone 223 km cieľ: 16:20
5. 17.3. zvlnena etapa ciel rovina Colli al Metauro > Recanati 178 km cieľ: 16:20
6. 18.3. zvlnena etapa ciel rovina Matelica > Jesi 195 km cieľ: 16:20
7. 19.3. rovinata etapa ciel rovina San Benedetto del Tronto 10,1 km cieľ: 16:20
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
fotogaleria ikonkaCelková trasa pretekov (© tirrenoadriatico.it)
tirreno 19 mapa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop