Roglič vytiahol na T-A všestrannosť, Yates získal dôveru, valcovala aj Astana

20.3.2019, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Tirreno - Adriatico sa odohralo parádne divadlo aj bez dlhých kopcov a krátke, prudké stúpania vytvorili medzi najlepšími ešte väčšie rozostupy, ako tomu bolo v minulom roku. Dramatický súboj o titul bol už len čerešničkou na torte, ktorý zakončil mimoriadne súťaživý týždeň. Peter Sagan sa musel počas všetkých dní vyrovnať s účinkami predchádzajúcej choroby.
 
 
roglic 19 tirreno trojzubec rcsff
Primož Roglič a jeho trojzubec (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Sekunda pre Rogliča, povzbudenie pre Yatesa
 
Primožovi Rogličovi ide karta a momentálne je asi najsilnejším jazdcom na týždňových podujatiach. V minulom roku triumfoval v Baskicku, Romandii, Slovinsku a tentoraz už dobyl UAE Tour a Tirreno. Na talianskom podujatí vynikla jeho všestrannosť. Jumbo - Visma predviedol silný výkon v TTT, slovinský pretekár si potom výborne poradil s rozhodujúcimi kopcami a všetko zakončil kvalitnou jazdou proti chronometru. Adam Yates bol však zdatný súper.
 
V tomto roku neplánuje jazdiť veľa pretekov, ale keď sa už postaví na štart, chce ukázať formu a kvalitnú výkonnosť. "Som veľmi šťastný, bolo to veľmi tesné a aj vzrušujúce. Niekedy musíte mať aj šťastie. Musím sa poďakovať celému tímu. Počas celých pretekov boli moji kolegovia veľmi silní. Toto víťazstvo je obrovská podpora pre mňa a celé zoskupenie pred našimi hlavnými cieľmi," vyjadril sa očividne spokojný víťaz podujatia. Roglič sa zameriava predovšetkým na Giro d'Italia a takéto výsledky len a len zvyšujú jeho sebavedomie pred veľkou bitkou na prvej Grand Tour ročníka. "Stále potrebujem získavať skúsenosti, toto bol iba týždňový etapák. Trojtýždňové preteky vyžadujú iné zručnosti, ale aj na kratších podujatiach sa môžete naučiť potrebné veci. Trénujem na Giro, čo je môj hlavný cieľ, ale stále to bude len prvýkrát v mojej kariére, čo budem lídrom na GT. Verím, že mi to vyjde," vyjadril sa všestranný cyklista, ktorý je silný v časovke, kopcoch a aj na prudkých stúpaniach. A to všetko sa mu náramne zíde na Gire.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih piatej etapy
 
 
Vynikajúcu formu predviedol Adam Yates. Už perfektný výkon Mitcheltonu v TTT ho dostal do výbornej pozície a všetko to dokonal počas víkendu, keď bol najsilnejší na prudkých víkendových stúpaniach spomedzi favoritov na titul. Dokonca dokázal dostať do úzkych Rogliča, čo len tak hocikto nedokáže na týždňovom etapáku. V rozhodujúcej jazde proti chronometru doplatil na protivietor v druhej časti, ale bojoval statočne a takmer vyhral svoj prvý veľký titul na etapovom podujatí. "Ako som povedal pred záverečnou časovkou, 25 sekúnd nebol pohodlný náskok. Myslel som, že idem dobrú jazdu, nechal som na trati všetko, ale na takomto profile má Roglič navrch. Počas celej jazdy som len strácal. Môžete sa pozrieť dozadu a povedať si, kde ste mohli získať viac času, ale to sa dá len po skončení pretekov. Robíte rozhodnutia priamo počas boja a musíte s nimi potom žiť."
 
Na rozhodujúcich kopcoch pôsobil sebavedomým a nesmierne silným dojmom, hoci do jeho výbavy skôr patria dlhé stúpania, ale 26-ročný britský jazdec ukázal, že ani strmé a výbušné kopce mu nerobia žiadne problémy. Síce evidentne popracoval na svojej časovke, ešte to nestačí na najsilnejších univerzálnych cyklistov. "Tento výsledok chutí horko, ale odviedli sme svoje maximum. Najmä som predviedol, že moja forma je dobrá. Vyhrali sme tímovú časovku a takmer získali dve ďalšie etapy. Dokázali sme pracovať ako tím a aj kontrolovať preteky s líderským dresom. A to sú všetko skúsenosti, ktoré sa nám zídu v najdôležitejších pretekoch. Zároveň ma teší, že som môjmu bratovi Simonovi ukázal nejakú Rogličovu slabosť, čo bude môcť využiť na Gire." Adam ladí svoju formu na Tour de France, kde chce napraviť svoje minuloročné zaváhanie. S takouto formou a veľkým odhodlaním sa už začína špekulovať, kedy aj on predvedie útok na titul na GT spôsobom "na Simona".
 
 
yates a 19 tirreno atak roglic rcsff
Primož Roglič a Adam Yates (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Astana si vychutnala kopce, Sagan sa musel dostávať do pohody
 
Medzi hlavných protagonistov patrila aj Astana s Jakobom Fuglsangom a Alexejom Lutsenkom. Kazašský celok stratil v tímovej časovke až 73 sekúnd na vedúce zostavy, ale napriek tomu dokázal Fuglsang vybojovať stupne víťazov. Astana rozbila preteky počas víkendových predstavení a obaja jej lídri získali po etapovom triumfe. Jakob Fuglsang bol nesmierne silný v druhej časti pretekov, v takejto forme sme ho asi ešte nevideli jazdiť a po boku odhodlaných tímových kolegov to dokonale využil, aby v kopcoch odpáral väčšinu favoritov na titul. "Veľmi sa teším z tretieho miesta v poradí. Je to ďalší úspech na začiatku roka a byť tretí na Tirrene je vždy veľká vec. Som rád najmä z toho dôvodu, že po TTT to vyzeralo, že sme stratili klasifikáciu. Ako tím sme však bojovali, vrátili sme sa späť do poradia a môžeme byť hrdí, že sme vyhrali dve najťažšie etapy. Aj tieto preteky ukázali, že v tomto roku sme výborne pripravení, a ja verím, že sa dokážem ešte zlepšovať," povedal dánsky jazdec, ktorý aj v tomto ročníku smeruje za úspechom na Starej dáme, ktorý sa snaží získať už dlhú dobu.
 
Tom Dumoulin predviedol dobrý výkon, ale na tých úplne najlepších nestačil. Trojica na stupňoch víťazov bola jasne lepšia na prudkých kopcoch. Ako sám hovorí, ešte potrebuje doladiť svoju formu, ale do začiatku Gira má na to stále čas. V kráľovskej etape sa ukázal Thibaut Pinot, ktorý si potom dokázal vylepšiť svoju pozíciu aj v časovke jednotlivcov, a v kvalitnom prevedení ho môžeme čoskoro očakávať aj v Katalánsku. Bojovať o celkový titul nedokázal Julian Alaphilippe. Ovládol síce výbušný dojazd druhej etapy, ale niekoľko prudkých kopcov v sérii počas víkendu bolo nad jeho možnosti. Zaujal ešte v hromadnom špurte predposledného dňa a jeho výkonnosť tak ukazuje parádne možnosti pred MSR. Tím Sky dotiahol do najlepšej desiatky Wout Poels, sympatický dojem zanechal Simom Clarke, najlepším mladým jazdcom sa stal Sam Oomen, ktorého hodnota stále rastie, a Top 10 uzatváral Rui Costa a bude to pre neho povzbudenie pred ardenskými klasikami.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka tretej etapy
 
 
V ťažkej pozícii sa ocitol Peter Sagan. Po dlhej súťažnej prestávke ho zastihla tesne pred podujatím choroba a to výrazným spôsobom ovplyvnilo jeho výkonnosť. V druhej etape doplatil na defekt približne dvadsať kilometrov pred cieľom a už sa nevrátil späť do balíka, v stopercentnej forme by s tým nemal problém. Tretí deň dosiahol najlepší výsledok na podujatí, keď v šprinte vybojoval druhú priečku po výborne zvládnutej pozičnej pozičnej jazde. Najťažšie etapy so strmými kopcami boli mimo jeho dosahu, vytiahli sa tam len najsilnejší vrchári, a ešte jednu šancu dostal v koncovke šiestej etapy, ale v náročnom šprinte sa musel uspokojiť s piatym miestom. V minulosti dokázal na Tirrene predvádzať kvalitné výkony, teraz mu to nebolo dopriate po zdravotnej stránke, ale všetko to najdôležitejšie počas jarnej kampane sa začne odohrávať až od MSR.  
   
 
 
Konečné poradie Tirreno - Adriatico 2019
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 25:28:00 500
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:01 400
3. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:30 325
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:25 275
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 02:32 225
6. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:34 175
7. POELS Wout Team Sky link ikonka 02:42 150
8. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 03:01 125
9. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 03:12 100
10. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 03:18 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop