Giro odkrylo svoje možnosti, spoznal to aj Roglič, ale to najlepšie ešte len príde

27.5.2019, 08:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Čakanie na talianske kopce sa oplatilo. V každej etape druhého týždňa, ktorá obsahovala relevantné stúpanie, sa menili pomery v klasifikácii a to najlepšie nás ešte len čaká. Svoju pohodlnú zónu opustil Roglič, na úspešnej, ružovej vlne sa vezie Movistar a Nibali stále číha na záverečný súťažný blok.
 
 
giro 19 etapa 15 favoriti 2 rcsff
Carapaz s Nibalim (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Hory nesklamali a prídu ešte náročnejšie výzvy
 
Po veľkých rozdieloch v časovkách mnohí nespokojní favoriti nabehli do kopcov s veľkou chuťou. Na stúpaní Montoso úspešne atakovali Landa s Lópezom, v trinástej etape spôsobil celodenný únik Zakarina s Mollemom veľkú bitku na Lago Serrú, ťažkú koncovku vedúcu cez Colle San Carlo si podmanil majstrovským nástupom Carapaz a medzi najlepšími sa vytvorili medzery aj v meste Como. V klasifikácii sa situácia zdramatizovala, rozdiel medzi prvým a piatym mužom poradia presahuje tri minúty, ale očakávame, že medzi Carapazom, Rogličom, Nibalim, Majkom a Landom sa rozprúdi ešte dramatický súboj. A pri tom nesmieme zabúdať ani na Yatesa s Lópezom.
 
V poslednom týždni sú pripravené dve eliminačné horské etapy, zradný finiš vedúci do Anterselvy, jedno cieľové stúpanie a finálna časovka jednotlivcov, preto sa bude rozhodovať až v poslednej etape. A nie je to klišé. Kráľovská etapa aj bez Passo Gavia rozdelí favoritov na Mortirole. Nenápadný finiš sedemnástej etapy môže pred vrcholom nachytať vyčerpaného favorita. Cieľový kopec San Martino neobsahuje strmé prevýšenie, ale na konci tretieho týždňa bude nekonečným výstupom a udrie na unavený pelotón. Predposledný deň, Passo Manghen a spol., takmer 6000 výškových metrov a najobávanejšia etapa celých pretekov bude veľkou výzvou vytrvalostných a regeneračných schopností jazdcov na GC. Sedemnásť časovkárskych kilometrov vo Verone bude utrpením a stále miestom, kde sa dá prekonať konkurent v poradí.
 
 
zakarin 19 stupanie z hora rcsfa
Ilnur Zakarin na Ceresole Reale (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
V poradí už dominuje Carapaz, ale posledný týždeň Gira dokáže všetko otočiť
 
Primož Roglič už nemá situáciu pod takou kontrolou ako na začiatku druhého týždňa. Po časovkách si mohol dovoliť jazdiť v kopcoch defenzívne a púšťať dopredu mnohých súperov kvôli svojmu náskoku v GC. Snažil sa pretekať šetrným štýlom, nemíňať energiu, pokiaľ to nebolo nevyhnutné, ale jeho pohodlie zmenil Carapazov útok v štrnástej etape a situáciu mu skomplikovala aj séria problémov o deň neskôr. Dostal sa do pozície, keď aj on musí nájsť spôsob, ako sa prepracovať do ružového. Bolo evidentné, že mal rešpekt pred tretím týždňom, a teraz musí predviesť, že jeho doterajšie výkony smerovali k tomu, aby to naplno rozbalil až na konci pretekov. Inú možnosť ani nemá a ak sa mu to naozaj podarí, stále to má výborne rozohrané, aby vybojoval maglia rosa.
 
Druhý týždeň zvládol perfektne Movistar. Mikel Landa začal okamžite útočiť a významne si polepšil v poradí. Richard Carapaz bol čoraz silnejší a vynikajúcim spôsobom zvládol všetky dôležité etapy, až sa dostal na vedúcu priečku v poradí. Ekvádorský jazdec vyzerá byť mimoriadne dobre pripravený a určite nemá strach pred záverečnými etapami. Španielska zostava má kvalitu, aby mu poskytla želanú podporu, a sebavedomie mu dodajú aj jeho minuloročné výkony v treťom týždni Gira, kde patril k najsilnejším a najčerstvejším jazdcom na trati. Dôležitú úlohu bude zohrávať aj Mikel Landa, ktorý môže mať voľné ruky a svojimi útokmi dostávať pod tlak súperov. Movistar už dlho nevyzeral na Grand Tour takto spokojne. Ak im vydrží tímová súdržnosť a sila v kopcoch, na konci musia dosiahnuť úspešný výsledok.
 
 
video v clanku ikonka ciernaCarapaz si berie ružový dres
 
 
Vincenzo Nibali prežil bez ujmy nástrahy úvodných dní a potom v horách sa predviedol potrebným spôsobom. Teraz bude zvedavý, ako sa pripravia súperi na ťažký tretí týždeň, kde má taliansky jazdec vždy energiu na rozdávanie. Bol silný na prvých kopcoch a miestami sa dokonca zdalo, že neukázal všetko, čo má v talóne. Na Civiglio mu stačil iba Carapaz a môžeme si byť istí, že v závere pretekov bude ešte silnejší. Mortirolo a najmä likvidačná dvadsiata etapa musia byť jeho javiskom, aby vybojoval ružový dres. Chce vyhrať a urobí pre to všetko. Pomôžu mu skúsenosti, Pozzovivo s Carusom a silná vôľa prekonať dobrú konkurenciu.
 
V dôležitých momentoch predviedol Rafal Majka, že patrí k najlepším vrchárom na podujatí. S takouto výbavou by si nemal nechať vziať Top 5 a v prípade priaznivých okolností môže zabojovať o stupne víťazov. Vítanú podporu mu obstará Davide Formolo a u obidvoch je predpoklad, že v treťom týždni nebudú slabnúť. Taliansky cyklista bol na vysokej úrovni aj v minulom roku na konci Gira a Majka už dlho nejazdil takto dobre. Navyše, v najlepšej desiatke sa nachádza priestor, ktorý by mohol pri stabilných výkonoch zabrať práve Formolo.
 
 
formolo 19 giro ilustrak rcsff
Davide Formolo (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Bauke Mollema sa veľmi snaží, ale akonáhle sa dostane pelotón do najťažších kopcov, nestíha s najlepšími. Ponúkol pekný únik v trinástej etape, ale na trati musí urobiť ešte oveľa viac, ak sa chce posunúť v poradí. Výbornú periódu má za sebou tím UAE Emirates a predovšetkým Jan Polanc, ktorý nosil dva dni ružový dres a stále sa nachádza v Top 10. Slovinský borec sa cíti dobre v tejto spoločnosti a bude v nej chcieť zostať čo najdlhšie. Parádne bojuje Pavel Sivakov, ktorý si robí výborné meno a svojimi stabilnými výkonmi dokonca nepustí do bieleho Miguela Lópeza. V treťom týždni ho čaká náročná skúška, ale keď sa sústredí na tie najdôležitejšie momenty, môže skončiť vysoko v poradí. Na Top 10 bude mieriť aj Ilnur Zakarin, ktorý bol veľmi silný v trinástej etapa, ale následne doplatil na túto snahu. Ak sa mu podarí patrične zregenerovať, vo finále podujatia môže ešte vytiahnuť svoje najlepšie výkony a posúvať sa v poradí.
 
Na konci pretekov musí smerovať pozornosť aj na Simona Yatesa a Miguela Lópeza. Obaja jazdia pod svoje možnosti, ale určite ešte nepovedali posledné slovo. Britský pretekár ukázal zlepšenie v posledných dňoch a jeho obrovská motivácia môže patriť medzi hybné momenty záverečných etáp, keď sa k nemu pridajú do útoku zaujímavé mená. Miguel López musel najskôr prekonať v horách nejaké mechanické ťažkosti, čo ho zabrzdilo, ale keď dostal skutočnú šancu atakovať, chýbali mu nohy. Ani kolumbijského cyklistu však nemôže nikto odpísať, pretože v treťom týždni býva veľmi silný a v závre nájde ideálne miesto na realizáciu. Obaja sú draví jazdci a pre klasifikáciu bude výborné, ak dodajú posledným horským etapám poriadny náboj.
 
 
yates s 19 atak rcsff
Simon Yates (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V poslednom týždni sa odohrá aj bitka o cyklámenový dres. Arnaud Démare má k dobru iba trinásť bodov na Pascala Ackermanna. Z tohto hľadiska bude kľúčová osemnásta etapa, ktorá predpokladá hromadný šprint, a potom týmto dvom nezostáva nič iné, len to v prípade potreby skúsiť na rýchlostných prémiách. Pre tieto body bude treba vždy prejsť cez kopec v úniku a na takýto spôsob boja sa môžu hodiť sedemnásta alebo devätnásta etapa.
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po 2. týždni
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 64:24:00 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:47  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:47  
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:35  
5. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:15  
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:38  
7. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 04:12  
8. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 05:24  
9. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 05:48  
10. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 05:55  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 2. týždni
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 200
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 187
3. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 78
4. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 50
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 49
6. CIMA Damiano Nippo Vini Fantini Faizané 46
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 2. týždni
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 171
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 66
3. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 43
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 42
5. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 40
6. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 39
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 2. týždni
1. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 64:29:48
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:07
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 08:39
4. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 08:50
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 19:49
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 20:57
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop