Na Okolo Poľska obišli favoriti naprázdno, vytiahli sa talenty a najmä Pavel Sivakov

10.8.2019, 05:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Poľské podujatie sústredilo hlavnú pozornosť do posledných dvoch dní, ktoré sa odohrali na kopcovitom teréne, ale ani tie nedokázali vytvoriť veľké rozdiely. Napokon sa presadil šikovný únik zo šiestej etapy a na najvyššie pozície sa dostali dve vychádzajúce hviezdy svetového pelotónu. Pavel Sivakov a Jai Hindley.
 
V dvoch kľúčových etapách sa čakalo, že hlavní favoriti ako Majka, Formolo, Ion Izagirre, Higuita alebo Latour sa presadia na útočnom profile, ale štartové pole bolo natoľko silné a kopce príliš krátke, aby si to rozdali proti sebe v priamom súboji očakávané mená. Klasifikáciu tak rozhodol pekný nástup skupinky jazdcov pred posledným kopcom šiesteho dňa, ktorí využili skutočnosť, že nepatrili do okruhu najväčších kandidátov na titul. Mali však silné nohy a v Zakopanom si vybudovali síce malý, ale slušný náskok, ktorý dokázal prežiť aj okruhy v Tatranskej Bukovine.
 
 
pologne 19 podium polf
Mladučké pódium pretekov (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
V Zakopanom bol ešte smutný Pavel Sivakov, že nedokázal získať etapový triumf, ale na druhý deň už naplno zažiaril a vybojoval žltý dres. Ruský borec predvádza v tomto roku význačný výkonnostný progres a ako sám hovorí, veľmi mu v tom pomohla aj úspešná účasť na Gire. "Je to fantastické, vôbec som to nečakal. Boli to iné preteky, ako keď som vyhral Tour of the Alps. Vtedy to bola príprava na Giro a obsahovala dlhé stúpania, teraz to malo skôr charakter ardenských klasík. Som veľmi rád, že som sa presadil aj v inej krajine a na inom profile. Myslím si, že na mňa pozitívne zapôsobil úspech na Gire a výborný výsledok, ktorý som tam dosiahol. Posunul som sa dopredu, ale bol som prekvapený, v akej dobrej forme som jazdil v Poľsku," vyjadril sa ešte len 22-ročný borec, ktorý už skončil deviaty na Gire. Síce vyrastá v tieni Egana Bernala, ale aj on predvádza na svoj vek vynikajúce a vyzreté výkony. 
 
Tím Ineos pôsobil v poslednej etape veľmi motivovane a využil svoje kapacity, aby titul skončil v jeho rukách. Britskej zostave pomohlo, že v kľúčových momentoch to mohli staviť nielen na Sivakova, ale aj na Harta alebo Swifta, a v konečnom dôsledku sa usmialo šťastie práve na ruského cyklistu, ktorý sa dostal do rozhodujúceho útoku. Potvrdil to aj športový riaditeľ Gabriel Rasch. "Pavol Sivakov vybojoval veľkú výhru. Prvé dni sme len potrebovali prejsť do cieľa bez straty času a museli sme sa sústrediť iba na posledné dve etapy. Boli to tvrdé skúšky, ale pre nás dopadli dobre. Mali sme viacerých jazdcov, ktorí mohli uspieť v poradí, a v šiestej etape to bol nakoniec Pavol, ktorý finišoval na čele pretekov. Som si istý, že na celkovú výhru mal potrebné nohy aj Tao Hart. Pre oboch to bol skvelý týždeň a je fantastické vyhrať takéto podujatie s takým mladým jazdcom ako Pavel," povedal bývalý nórsky cyklista, ktorý šikovne pripravil svoje mladé hviezdy na náročné preteky.
 
 
pologne 19 podium polf
Pavel Sivakov (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Obidve kľúčové etapy zvládol na najvyššej úrovni Jai Hindley, ktorý si takisto užíva miesto na WT pódiu vo veku 23 rokov. Mladý austrálsky jazdec sa na takejto pozícii ešte neocitol, hoci v roku 2017 skončil druhý na Herald Sun Tour. Pochvalu si zaslúži za to, že v namáhavej finálnej previerke ani len nepripustil zaváhanie a tvrdo obhajoval pódium. "Som veľkým dlžníkom mojich kolegov. Starali sa o mňa perfektne a počas celej záverečnej etapy ma držali v bezpečí. Po predposlednom dni som bol veľmi unavený, ale chcel som bojovať a súperiť s hlavnými favoritmi. Vo finále sme viedli hlavnú skupinu a spolu s Chrisom Hamiltonom sme čakali na útoky. Nepodarilo sa mi už získať čas v klasifikácii, ale v cieli som bol veľmi spokojný." Veľká radosť panovala v celom Sunwebe, pretože na ôsmej priečke skončil ďalší mladík Chris Hamilton, ktorý v sebe tiež ukrýva sľubný potenciál. Ťarchu poslednej etapy a žltého dresu však neudržal Jonas Vingegaard, ale v celku Jumbo - Visma mali preňho pochopenie. Víťaznú etapu mu už nikto nezoberie a do budúcnosti nabral dôležité skúsenosti.
 
Na stupne víťazov napokon skočil Diego Ulissi, ktorý patril k aktívnym jazdcom, ale aj on musel priznať, že selekcia sa robila len veľmi ťažko. "Dostať sa na pódium je veľmi dobrý výsledok. Posledné dve etapy boli náročné a nemohol som urobiť nejakú výraznejšiu selekciu alebo predviesť veľký útok. V záverečnej etape ma veľmi podporovali spolujazdci, za čo im ďakujem. Okolo Poľska bolo veľmi náročné podujatie, ktoré pre nás skončilo dobre po súťažnej stránke, ale po emočnej stránke sme prežili hrozné okamihy s tragickým úmrtím Bjorga Lambrechta."
 
 
pologne 19 podium polf
Diego Ulissi (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Tím Bora - hansgrohe pricestoval na podujatie s veľkými ambíciami, ktoré splnili útočne naladený Davide Formolo a Rafal Majka pobytom v najlepšej desiatke. Ciele boli asi vyššie, ale ako povedal samotný Majka, to najlepšie by malo prísť na Vuelte. "Posledná etapa bola ako vždy brutálna. Najmä finále bolo obzvlášť ťažké. Odohralo sa mnoho útokov, skúšali to aj Formolo alebo Poljanski, ktorí boli veľmi aktívni. Všetci traja ideme na Vueltu a tieto preteky boli pre nás výbornou prípravou. Som spokojný s mojím miestom v poradí a honor najlepšieho poľského cyklistu na pretekoch je len čerešničkou na torte. Ako tím sme pracovali perfektne," vyjadril sa zástupca celku, ktorý vyhral dve etapy s Pascalom Ackermannom a na podujatí nosil päť dní žltý dres.
 
Bolo paradoxné, že jeden z najsnaživejších pretekárov na pretekoch Ion Izagirre sa neumiestnil ani v Top 10. Španielsky jazdec predviedol niekoľko útokov, ale kopce boli krátke, aby sa vzdialil konkurentom. "Ako tím sme sa snažili, aj v poslednej etape, ktorá bola dosť ťažká, ale zdá sa, že nie natoľko, aby rozdelila najsilnejších. Viackrát som to skúšal a ocitol som sa aj pred balíkom, ale súperi nás vždy chytili. Chcel som získať nejaké sekundy aj na cieľovom kopci záverečného dňa, ale ani tento pokus nevyšiel. Cítil som sa dobre, chcel som dosiahnuť dobrý výsledok, pokúšal som sa, no tentoraz to nevyšlo. S celým týždňom som však veľmi spokojný a cítim, že pred Vueltou ide všetko správnym smerom," povedal 30-ročný cyklista, ktorý na domácej GT bude chcieť predviesť lepší výkon ako na Gire, kde sa mu vôbec nedarilo.
 
 
Konečné poradie pretekov
1. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 26:20:58 500
2. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 00:02 400
3. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:12 325
4. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:14 275
5. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:14 225
6. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:15 175
7. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:16 150
8. HAMILTON Chris Team Sunweb link ikonka 00:16 125
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:16 100
10. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:16 85
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop