V Hamburgu šprintérske manévre, Bora vytiahne do boja s Ackermannom a Saganom

24.8.2019, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Sériu kvalitne obsadených jesenných klasík štartuje EuroEyes Cyclassics Hamburg, kde v posledných ročníkoch triumfovali najrýchlejší pretekári. Po mesačnej súťažnej prestávke sa znovu postaví na štart Peter Sagan, ktorý sa na tomto podujatí predstaví po štvrtý raz.
 
 
Šprintéri sa nezľaknú ani prudkého kopca
 
Trasa v okolí Hamburgu zaujme svojou dĺžkou, vyše 220 kilometrov bude vyžadovať dobrú vytrvalosť, a zvlnenou časťou v záverečnej tretine pretekov, kde sa bude rozhodovať o tom, kto bude bojovať o víťazstvo. Charakteristickým znakom podujatia je kopec Waseberg (800 m; 9 %), kde sa objaví aj 300-metrový úsek s prevýšením pätnásť percent. V tomto ročníku sa pôjde po jeho sklonoch až štyrikrát a najmä v závere to môže byť hrozba pre najrýchlejších jazdcov v balíku.
 
Najskôr sa pôjde po jednoduchej trase, ktorú si vychutnajú utečenci, a v pelotóne zistíme, ktoré celky majú víťazné ambície. Približne deväťdesiat kilometrov pred cieľom sa nabehne na zvlnený  terén a cyklisti si ihneď vyskúšajú dvojnásobný prejazd cez Waseberg, kde sa nenájde príliš času na odpočinok. Dráma sa začne stupňovať po prvom prejazde cez cieľovú pásku, pretože po tom príde kľúčová pasáž pre tie zostavy, ktoré chcú zabrániť hromadnému dojazdu balíka. Cez Waseberg sa pôjde ešte tridsať a pätnásť kilometrov pred cieľom a práve tu sa musí odohrať tvrdá jazda na eliminovanie klasických šprintérov. V minulej edícii sa vo finále prechádzalo len raz po tomto kopci, čo šprintéri ustáli  a za pomoci kolegov pochytali útoky, ale dvojnásobný prejazd cez Waseberg môže dať pretekom úplne inú dynamiku. Minimálne bude motivovať klasikársky naladených favoritov, a keď aj nevytvorí výraznú selekciu, na cieľovú čiaru prídu všetci ešte viac vyčerpaní. A aj to prehovorí do výsledkovej listiny.
 
 
euroeyes cyclassics 2018
profil pretekov, 2255 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Kvalitná šprintérska konkurencia, Peter Sagan začína opäť súťažiť
 
Na štarte sa predstaví hneď niekoľko cyklistov, ktorí už dokázali triumfovať na tomto podujatí. Dve predchádzajúce edície si podmanil Elia Viviani a taliansky jazdec bude chcieť natiahnuť svoju sériu. Deceuninck - Quick-Step berie na preteky silný lead-out Lampaert, Sabatini, Morkov a takisto aj potrebnú tempársku silu, aby na konci dokázal vybaviť hromadný šprint pre Vivianiho. Ten sa naposledy ukázal vo výbornej forme na RideLondon a najmä na európskom šampionáte, preto bude veľmi motivovaný, aby prvý štart v drese kontinentálneho šampióna dopadol pre neho víťazným spôsobom. Jeho odolnosť a rýchlosť na konci ťažkých pretekov by mali patriť k rozhodujúcim faktorom nemeckého podujatia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále minulého ročníka
 
 
Medzi najrýchlejších jazdcov bude patriť aj Dylan Groenewegen. Na BinckBank Tour výhru nezískal, predvádzal tam nevyrovnané výkony, ale ak sa dostane do svojej obávanej pohody, na cieľovej čiare bude veľmi nepríjemný. Pre tím Jumbo - Visma bude dôležitým mužom aj Mike Teunissen, ktorý bude rozbiehať šprint pre Groenewegena, no v prípade potreby môže byť schopný bojovať o výsledok aj sám. Na nemeckom podujatí už triumfovali Caleb Ewan, Alexander Kristoff a Arnaud Démare, no všetci títo traja predvádzali mierny útlm po TdF. Budeme zvedaví najmä na austrálskeho šprintéra, ako sa mu podarilo dobiť baterky, keďže na Starej dáme pútal mimoriadnou rýchlosťou, ale na klasike RideLondon už nemal energiu, aby ju dokončil. Kristoff a Démare budú spokojní s náročným priebehom, aby vo finále bojovalo o titul čo najmenej šprintérov. V šprinte okresaného balíka sa cítia najlepšie.
 
Na konci pretekov by mali pôsobiť aktívne tímy Mitchelton - Scott a Bahrajn - Merida, ktoré sa budú spoliehať na Mattea Trentina a Sonnyho Colbrelliho. Obidvaja talianski šprintéri sú síce rýchli, ale nie natoľko, aby dokázali ohroziť klasických šprintérov, preto ich cesta za úspechom bude viesť len cez skutočne náročnú koncovku pretekov, aby mohla vyniknúť ich odolnosť. Podobným spôsobom sa možno bude chcieť presadiť aj Magnus Cort z Astany. Dobrú šprintérsku konkurenciu dopĺňajú Modolo s Nizzolom, svoje kvality bude chcieť vytiahnuť aj 23-ročný Halvorsen a pred domácimi fanúšikmi bude mať zvýšenú motiváciu Greipel, ale víťaz pretekov z roku 2015 však už nemá želanú výkonnosť.
 
 
viviani 18 hamburg trofej qstf
Elia Viviani s vlaňajším triumfom (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)
 
 
Veľmi odhodlaný bude tím Bora - hansgrohe, ktorý musí mať na nemeckom podujatí len tie najvyššie ambície. Prítomnosť Petra Sagana a Pascala Ackermanna mu dáva vysoký potenciál, aby bol pripravený bojovať o výhru v každom prípade. Nemecký šprintér jazdí vo veľmi dobrej forme. V Poľsku získal dve etapy, na ME bronzovú medailu a pre Boru bude najviac cenený v hromadnom dojazde pelotónu, kde je schopný bojovať s najrýchlejšími šprintérmi. Peter Sagan od TdF nepretekal, v tomto má výhodu jeho kolega, ale slovenský jazdec nepotrebuje veľa času, aby dokázal znovu predviesť kvalitný výkon. V minulom roku skončil v Hamburgu desiaty. Na trati budú tvoriť veľmi silnú dvojicu a celý tím Bora - hansgrohe bude motivovaný, aby koncovku ovládol podľa svojich predstáv. Vo finále bude cenená najmä prítomnosť Rüdigera Seliga, ktorý môže zohrať kľúčovú úlohu pred cieľovou čiarou.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop