San Juan: Skvelý Evenepoel si vytvoril v ITT obrovský náskok, Sagan šetril sily

28.1.2020, 21:45 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
3. 28.1. rovinata etapa ciel rovina Ullum > Ullum 15,2 km Evenepoel
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy, 201 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
Časovka jednotlivcov zohrávala významnú úlohu z pohľadu celkovej klasifikácie. Rovinatému profilu s rýchlymi úsekmi vhodnými pre špecialistov sekundovalo krátke 1100-metrové stúpanie s prevýšením 7,6 %, ktoré sme videli aj v prvej etape a kde sa dali získať dôležité sekundy. Na trati nemalo fúkať a teploty sa pohybovali na úrovni tridsať stupňov.

Na podujatí nečakane skončil Julian Alaphilippe. Hlavného favorita na celkový triumf zaskočili žalúdočné problémy. Najväčšia pozornosť tak smerovala na jeho kolegu Remca Evenepoela, ktorý dnes mohli odštartovať svoje ťaženie za celkovým triumfom. Kombináciu časovkárskych a vrchárskych schopností sme našli aj u Nelsona Oliveiru a na etapový triumf si mohli trúfnuť aj borci Ganna, Bodnar alebo Bohli. Aj Peter Sagan zvláda takéto kratšie jazdy proti chronometru, v minulej sezóne obsadil siedmu priečku, a ako šiesty muž poradia vybehol na trať o 23:37.

Spomedzi kandidátov na etapový triumf najskôr ukázal svoju formu Tom Bohli (UAE Emirates), ale nedosiahol najrýchlejší čas. Dostal sa pred neho len 21-ročný Leonardo Cobarrubia (Sindicato Empleados Públicos), ktorý zastavil časomieru na hodnote 21:09. Bohli za ním zaostal 34 sekúnd. Pred švajčiarskeho jazdca sa dostal aj Stojnič (Vini Zabú) so stratou 26 sekúnd. Potom ohrozil lídra časovky Rob Britton (Rally Cycling), ktorý na  Cobarrubiu stratil iba štyri sekundy. Úspešnejší bol jeho tímový kolega Gavin Mannion a americký jazdec sa dostal s časom 20:59 na vedúcu priečku.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
cycling kalendar boxovy posledne2
- ponuka z nášho eshopu -
 

Úlohu favorita potvrdil Maciej Bodnar a jeho čas 20:43 mu dával veľké predpoklady na úspešný výsledok. Poraziť ho mohli len skutočne výborne pripravení konkurenti. Slušný výkon predviedol Eduardo Sépulveda (Movistar) a so stratou 29 sekúnd sa zaradil na štvrté miesto. Dobré predstavenie ponúkol aj ďalší jazdec z Rally Cycling a Colin Joyce stratil na Bodnara iba trinásť sekúnd. Patrila mu druhá priečka. Ukázal sa aj Zdeněk Štybar a český cyklista zaostal za lídrom štyridsať sekúnd. Stačilo mu to na najlepšiu desiatku.
 
Netrvalo dlho a zmenil sa aj priebežný líder, keď Nelson Oliveira z Movistaru porazil Bodnara o dve sekundy. Portugalský jazdec preukázal oprávnenosť ambícii na podujatí. Ani on sa však dlho neudržal na čele poradia, lebo ho prekonal skúsený mazák Oscar Sevilla (Medellin), ktorý zastavil časomieru na úrovni 20:24 a teda porazil Oliveiru o sedemnásť sekúnd. Ani tento výsledok nemal vydržať dlhú dobu, keďže na trati doslova letel Remco Evenepoel a mladý belgický pretekár nemal konkurenciu. Predviedol skvelý výkon a v cieli deklasoval konkurenciu. Trasu absolvoval za 19:16 a suverénnym spôsobom sa dostal na čelo poradia. Dovtedajší líder Sevilla za ním zaostával neuveriteľných 68 sekúnd. Vo výbornom svetle sa previedol Filippo Ganna a jeho manko 32 sekúnd mu bohate stačilo na to, aby sa zaradil na priebežnú druhé miesto.
 
Keď sa dostal na trať Peter Sagan, v okolitých horách sa rozpútala búrka a poslední pretekári jazdili v horších podmienkach. Rozfúkalo sa a dážď visel na vlásku. Slovenský cyklista v nepríjemných podmienkach nešiel naplno a finišoval na konci štartového poľa so stratou 5:27. Napokon začalo pršať a počasie nedovoľovalo vysielať živé televízne obrázky. Nikto z posledných štartujúcich už nedosiahol dobrý čas.
 
 
evenepoel 20 san juan itt dqtf
Remco Evenepoel (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Časovka jednotlivcov sa stala pretekmi jedného muža. Remco Evenepoel si prvýkrát obliekol dres európskeho šampióna v ITT a na argentínskom území doslova zničil súperov. Výrazne najrýchlejší bol už v polovici na meranom úseku a do konca časovky svoj výkon ešte vyšperkoval, preto si v cieli mohol vychutnať obrovský náskok. Neuveriteľné predstavenie ho dostalo do pohodlnej pozície v klasifikácii a na jeho protivníkov čaká nesmierne náročná úloha, aby ho zničili na Alto Colorado. Remco Evenepoel potvrdil formu a nepochybujeme, že si nepripúšťa nič iné ako výhru v celkovom poradí. V časovke si vytvoril luxusný náskok po monštruóznom predstavení.

Na druhej priečke finišoval Filippo Ganna, ale aj 23-ročný taliansky jazdec stratil v cieli x sekúnd. Dáva mu to však dobrý predpoklad na výrazný výsledok v GC, keďže v roku 2018 obsadil na podujatí druhé miesto.  Z favoritov na celkový triumf zvládli dnešnú previerku dobre Oscar Sevilla a Nelson Oliveira a očakávame, že práve oni dvaja budú chcieť podkopať sebadôveru Remca Evenepoela v kráľovskej etape. Na Alto Colorado potrebujú za pomoci kolegov podať mimoriadny výkon, aby sa im to podarilo.
 
Maciej Bodnar stále disponuje silným tempárskym motorom a jeho kolega Matteo Fabbro môže zase myslieť na klasifikáciu, lebo aj dobrým vrchárom. Jazdu proti chronometru zvládli veľmi dobre dvaja borci z Rally Cycling. Potrebnú východiskovú pozíciu si vytvoril Brandon McNulty a talentovaný americký pretekár môže tiež vytiahnuť vrchárske danosti na Alto Colorado. Petra Sagana postihli na trati zlé podmienky, nešiel naplno a ušetril energiu na zaujímavú zajtrajšiu etapu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz)
"Časovka bola síce krátka, ale pripadala mi nekonečná kvôli rovným cestám, po ktorých sme išli. Získal som čas na rovinách a na stúpaní som ešte dokázal zrýchliť, čo znamená, že mám formu. Som rád, že som lídrom klasifikácie, ale nemôžeme stratiť koncentráciu, lebo nás čakajú ešte štyri etapy. Nemyslím na celkové víťazstvo. Budem to brať deň za dňom, naďalej pracovať pre tím, kde budem môcť, a uvidíme, kam to dotiahnem na konci pretekov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Macieja Bodnara (6. miesto)
"Môžem to brať pozitívne, šieste miesto nie je zlý výsledok. Rozdiely boli značné, ale na začiatku sezóny to nie je nič nečakané. Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách. Počasie bolo dosť premenlivé, najmä v druhej časti časovky, takže jazdci na konci štartového poľa to mali náročnejšie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eduarda Sepulvedu (Movistar)
"Trochu som mal problémy s nastavením tempa, čo je normálne na začiatku ročníka. Aj tak som sa cítil na trati dobre, ale mal som vyššie očakávania. Nasledujúca etapa by mohla byť nervózna, lebo pred dvomi rokmi tam fúkal silný bočný vietor a vytvoril sa chaos. Musíme jazdiť sústredene."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (Bora)
"Mojím cieľom bolo ušetriť energiu na nasledujúce etapy. Ako sa blížila časovka ku koncu, počasie sa zhoršovalo a mňa to ovplyvnilo v druhej časti ITT. Začalo pršať a silno fúkal vietor, preto bolo dôležité iba to, aby som došiel bezpečne do cieľa a nespadol som."
 
 
Výsledky
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 19:16 20
2. GANNA Filippo Taliansko 00:32 10
3. SEVILLA Óscar Team Medellin 01:08 5
4. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 01:25  
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 01:26  
6. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe link ikonka 01:27  
7. JEVTUŠENKO Alexander Rusko 01:28  
8. JOYCE Colin Rally Cycling 01:40  
9. FABBRO Matteo BORA - hansgrohe link ikonka 01:41  
10. MANNION Gavin Rally Cycling 01:43  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 7:34:36 5
2. GANNA Filippo Taliansko 00:32  
3. SEVILLA Óscar Team Medellin 01:08  
4. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 01:25  
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 01:26  
6. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe link ikonka 01:27  
7. JEVTUŠENKO Alexander Rusko 01:28  
8. JOYCE Colin Rally Cycling 01:40  
9. FABBRO Matteo BORA - hansgrohe link ikonka 01:41  
10. MANNION Gavin Rally Cycling 01:43  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Utorok výraznou mierou prehovorí do boja o najcennejší dres v 38. edícií pretekov. Súboj s chronometrom bude dlhší ako pred rokom, o tri a pol kilometra. Zvýhodnení by mali byť skvelí tempári, pretože na trase je minimum technicky náročnejších pasáži. Prvá polovica časovky obsahuje iba tri zákruty, v ktorých účastníci pretekov nebudú musieť siahať na brzdy. Druhá polovica trasy už nie je taká jednoduchá, tri kilometre pred páskou sa terén trochu zdvihne a v zapätí aktérov časovky bude čakať zopár prudkých zákrut, v ktorých sa bude dať veľa stratiť. Najväčšiu šancu vyhrať súboj s chronometrom budú mať Maciej Bodnar a Remco Evenepoel, v treťom dni by to malo byť hlavne o nich dvoch. Kvalitné časovky vedia zájsť aj Nelson Oliveira, Peter Sagan, Tom Bohli alebo Julian Alaphilippe, vlaňajší víťaz časovky z Pocita.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop