San Juan: Etapu vyhral Flores z Androni, Evenepoel sa zapotil, ale na konci bol výborný

31.1.2020, 21:30 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
5. 31.1. rovinata etapa ciel rovina Caucete > Alto Colorado 175 km Flores
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy, 2493 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
V najťažšej etape pretekov číhalo na cyklistov dlhé cieľové stúpanie vo vysokej nadmorskej výške, ale bez strmých sklonov, no aj tak malo vytvoriť definitívnu podobu celkovému poradiu. V minulej sezóne vytvorilo Alto Colardo pomerne zaujímavé rozdiely, a to mal byť varovný signál pre Remca Evenepeola, ktorý neohrozene kraľoval klasifikácii.
 
Aj dnes trápili pelotón vysoké teploty. Do úniku sa dostali Contreras (Puertas de Cuyo), Juarez (Virgen De Fatima), Atencio (Municipalidad de Pocito), Montes (Argentínska repre), Soto (Tierra de Atletas), Zullo (Amore & Vita ) a Nazaret (San Juan), všetko zástupcovia kontinentálnej scény. Vytvorili si aj 5-minútový náskok, ale tím Deceuninck - Quick-Step im potom nedoprial väčšiu časovú výhodu. Belgický celok celý deň jazdil osamote sám na čele balíka a jeho hlavní konkurenti potrebovali, aby sa čo najviac vyčerpala pomoc pre Remca Evenepoela pred cieľovým kopcom.
 
Obidve rýchlostné prémie získal v úniku Juarez a na prvom hodnotenom kopci sa presadil Montes. Vedúca skupina dokázala držať stabilný náskok na úrovni piatich minút a využívala, že v balíku Quick-Stepu nikto nepomáhal. Pred treťou horskou prémiou zaútočili vpredu Soto, Atencio, Nazeret a vytvorili silnú partiu, ktorá ešte dokázala navýšiť náskok na šesť minút. A to dostávalo pod tlak Remca Evenepoela, lebo Nazaret strácal na neho v poradí iba 2:20. Pelotón sa ocitol v zaujímavej situácii, keď trojica najsilnejších utečencov začala dobiedzať. Preto sa posunuli na čelo balíka aj tímy UAE Emirates alebo Medellin.
 
Na rovinatej pasáži pred cieľovým kopcom zabral aj Bora - hansgrohe a podarilo sa mu rozdeliť balík a vpredu zostalo len zopár jazdcov. Pomáhal aj Peter Sagan. Vytvorila sa nečakaná situácia, keď Bora, UAE Emirates, Cofidis a Movistar významne rozdelili pelotón a podarilo sa im dostať do problémov Remca Evenepoela, ktorý na nich strácal tridsať sekúnd. Spolu s ním zostal vzadu aj Sevilla a vpredu si užívali situáciu Ganna, McNulty a Oliveira. Na rovinatej plošine sa objavil dostatočný vietor a pred samotným Alto Colorado bola chytená vedúca trojica. Evenepoel sa nachádzal v druhej skupine, zaostával deväťdesiat sekúnd a nemal mu už kto pomáhať.
 
 
san juan 20 etapa 5 ilustrak movfb
Delenie pelotónu (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Líder pretekov však dokázal zmobilizovať partiu, v ktorej jazdil, a štrnásť kilometrov pred páskou sa vracal na čelo pretekov. Pomohlo mu, že v útočiacej a vedúcej skupine ťahali najmä tempári a šprintéri, ktorí spomalil, akonáhle sa cesta zdvihla. Približne v tom čase opustil čelo pretekov aj Peter Sagan, ktorý dovtedy urobil maximum pre svojho nového kolegu Mattea Fabbra. Do hlavnej skupiny sa vrátil Evenepoel jedenásť kilometrov pred cieľom a vtedy už útočili na čele pretekov McNulty a Martin. Osem kilometrov pred páskou bolo všetko pokope na čele pretekov a to len nahrávalo Evenepoelovi, ktorý bol stále veľmi silný.
 
O víťazovi etapy sa rozhodlo len tesne pred vrcholom a Eduardo Flores z tímu Androni ukázal najlepšie zrýchlenie. Za ním finišovali Oscar Sevilla a Brandom McNulty. V tejto partii preťal pásku aj Remco Evenepoel a udržal vedúce postavenie v klasifikácii.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop bidony
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Najťažšia etapa ponúkla dramatické momenty ešte pred cieľovým kopcom, keď sa delil pelotón a vzadu sa pohyboval aj Remco Evenepoel. Mladý belgický pretekár sa ocitol v náročnej situácii, ale poradil si s ňou veľkolepo. Nevzdal sa a na Alto Colorado sa vrátil späť po výbornom výkone. Pred vrcholom sa snažil zaútočiť aj na etapový triumf, ale vzhľadom na vývoj etapy mohol byť maximálne spokojný, ako to nakoniec dopadlo. Na čele poradia si udržal veľký náskok.
 
V cieli bol najrýchlejší Eduardo Flores, ktorý vybojoval najväčšie víťazstvo v kariére. 23-ročný kolumbijský cyklista predviedol vo finále naozaj pekný finiš. Na stupne víťazov sa dostal aj Oscar Sevilla, ktorý takisto musel hasiť oheň rovnako ako Evenepoel a ešte mu zostala energia, aby skončil druhý. Za pomoci kolegov rozohral veľmi peknú partiu Brandon McNulty, ale nepodarilo sa mu výrazne pomôcť si v klasifikácii, a vrchárske danosti predviedol Guillaume Martin. Po bojovnom výkone zostal na druhej priečke v GC Filippo Ganna a na najvyšších pozíciách dnes chýbali farby Movistaru. Remco Evenepoel má naďalej sľubný náskok v poradí a po prekonaní najťažšej prekážky je na najlepšej ceste vyhrať celkový titul. Peter Sagan sa zapojil do tímovej ofenzívy pred cieľom stúpaním a na Alto Colorado zostával bojovať pre kolegu Mattea Fabbra, pokiaľ mu sily stačili. Talentovaný taliansky borec sa však nezmestil do Top 10.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (líder GC)
"Bol som veľmi nahnevaný, keď sa pelotón rozdelil. Taký je však život. Veľmi dlho mi pomáhal môj tím, ale napokon som musel medzeru zlikvidovať sám. Našťastie som bol dosť silný. Spolu so Sevillom sme si pomohli, aby sme udržali stupne víťazov. Unavil som sa pri tejto naháňačke, ale stále mám dres pre lídra pretekov. Bol to zlý moment, ale napokon to dopadlo dobre. Musím byť spokojný."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Brandona McNultyho (3. miesto v etape)
"Vedeli sme, že sa môže objaviť silný vietor a hrozba delenia balíka, preto sme jazdili pozorne. Moji kolegovia sa ocitli vo výbornej pozícii a snažili sa dištancovať konkurentov. Bolo to veľmi hektické a ja som v tom momente premýšľal najmä nad etapovým triumfom. Ešte je len január, takže moja koncovka v kopci nie je dosť silná, ale v konečnom meradle som spokojný aj s treťou priečkou."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mattea Fabbra (Bora)
"Máme za sebou ťažkú etapu. Mojím cieľom bolo zostať medzi najlepšími a v najlepšej desiatke. Keď začal fúkať vietor, začali sme útočiť a vyzeralo to sľubne, lebo sme odtrhli nejakých favoritov. Na cieľovom kopci sa však vo vedúcej skupine nasadilo vysoké tempo, ktoré som nedokázal udržať."
 
 
Výsledky etapy
1. FLÓREZ Miguel Eduardo Androni Giocattoli - Sidermec 4:36:23 20
2. SEVILLA Óscar Team Medellin 00:02 10
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 00:02 5
4. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 00:04  
5. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04  
6. GANNA Filippo Taliansko 00:04  
7. PAREDES César Nicolás Team Medellin 00:18  
8. MELIVILO Juan Javier Equipo Municipalidad de Pocito 00:36  
9. TIVANI German Nicolás Agrupacion Virgen De Fatima 00:36  
10. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 01:05  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 16:19:05 5
2. GANNA Filippo Taliansko 00:33  
3. SEVILLA Óscar Team Medellin 01:01  
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 01:21  
5. FLÓREZ Miguel Eduardo Androni Giocattoli - Sidermec 02:11  
6. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 02:27  
7. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 02:28  
8. PAREDES César Nicolás Team Medellin 02:36  
9. MANNION Gavin Rally Cycling 02:53  
10. DOTTI Juan Pablo Sindicato Empleados Públicos of San Juan 03:05  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih piatej etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 106 km - Alto de El Villicum: dĺžka 18 km; sklon 2,5 %
2 20 62,3 km - Banos de Talacasto: dĺžka 7,3 km; sklon 3 %
2 20 47,6 km - Alto de la Crucelia: dĺžka 10,7 km; sklon 2,3 %
1 20ciel Cieľ - Alto Colorado: dĺžka 19 km; sklon 4,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Hneď po dni voľna pelotón čaká kráľovská etapa a mystické stúpanie Alto Colorado. Pod neho bude viesť strastiplná cesta, iba úvodných 50 kilometrov bude jednoduchších. Už tak skoro sa pretekári začnú driapať na prvú zo štyroch horských prémií. Kopec Alto de El Villicum nemá drastické prevýšenie, ale je veľmi dlhý. Nasledovať budú kratšie stúpania Banos de Talacasto a Alto de la Crucelia, no v prípade vysokých teplôt v oboch budú sily rýchlo ubúdať. Krátko po prejazde cez vrchol posledné menovaného kopca bude nasledovať cieľové stúpanie Alto Colorado, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou definitívne rozhodne o celkovom víťazovi. Práve na ňom by mali predviesť svoje schopnosti najlepší vrchári na podujatí, a to Julian Alaphilippe, Guillaume Martin, Óscar Sevilla a im podobní.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop