San Juan: Gaviria má tretiu výhru, Sagan skončil druhý, Evenepoel s celkovým triumfom

2.2.2020, 21:30 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
7. 2.2. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 141 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 7
profil etapy, 1083 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
Na konci pretekov bola pripravená ešte jedna možnosť pre šprintérov. Na nekomplikovanom a rýchlom okruhu všetko smerovalo k ďalšiemu hromadnému dojazdu a očakávanému súboju medzi starými-známymi Gaviriom, Saganom a Hodegom. Pod najmenším tlakom bol jazdec tímu UAE Emirates, ktorý už dvakrát vyhral. V celkovej klasifikácii sa už nemali odohrať žiadne zmeny.

Aj tentoraz boli charakteristickým znakom etapy vysoké teploty, až 35 stupňov, a aktivita jazdcov z kontinentálnej scény. Na čele pretekov sa usadili Joice, Brown (obaja Rally), Marchesini (Amore Vita), Rodriguez (Somos Todos), Lucero (San Juan), Monte a Curuchet (obaja argentínska reprezentácia) a nasadili pomerne vysoké tempo. Dnešný program obsahoval deväť kôl, ale organizátori sa rozhodli započítať do klasifikácie len osem okruhov a ten deviaty sa išiel len na etapový triumf.

Na začiatku sme videli viacero atakov, ale nie všetky sa vydarili. Niektorí jazdci sa síce dostali pred balík, ale do vedúcej skupiny už nie. Ani v pelotóne sa nečakalo len na záverečnú časť a kandidáti na etapový triumf okamžite sledovali utečencov. Náskok brejku neprekročil dve minúty a väčšinu len zľahka prekračoval jednu minútu. Na čele balíka pracoval najmä UAE Emirates, na všetko dohliadal Deceuninck - Quick-Step a do hry sa dostávali aj Androni alebo Medellin. Bora - hansgrohe s Petrom Saganom vyčkávali na kľúčové momenty etapy.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Najznámejším borcom v úniku bol Nathan Brown, ktorý v uplynulých šiestich rokoch jazdil na WT úrovni za organizáciu EF Education, ale ako jazdec alebo pomocník na etapové podujatia nedosiahol výraznejší výsledok. Pre utečencov boli lákavé rýchlostné prémie a na oboch predviedol najrýchlejší šprint Juan Curuchet.  Po druhej prémii sa únik rozbil. Zaútočila dvojica z tímu Rally a následne sa vydal na sólovú jazdu Colin Joyce, ktorý pred dvomi rokmi vyhral etapu na Arctic Race Norway. V pelotóne naďalej vyvíjali najväčšiu aktivitu UAE Emirates, Quick-Step a Androni. Posledných tridsať kilometrov pracoval v balíku aj Bora.
 
Na konci ôsmeho kola sa skončili súboje v klasifikácii a Coli Joyce si polepšil o pätnásť sekúnd, ktoré stále svietili na jeho konte na čele pretekov. Remco Evenepoel tak mohol v záverečnom kole oslavovať celkový triumf a šprintéri sa ešte museli sústrediť na finálny hromadný dojazd. Posledný utečenec bol chytený dvanásť kilometrov pred cieľom.
 
Najrýchlejší jazdci si užili vo finále priamočiaru a širokú cestu a po výbornom šprinte sa opäť presadil Fernando Gaviria. Peter Sagan skončil na druhom mieste a tretí finišoval Alvaro Hodeg.
 
 
gaviria 20 san juan etapa 7 bohfb
Triumf Fernanda Gaviriu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V koncovke sa pretláčali šprintérske vláčiky tímov UAE Emirates a Deceuninck - Quick-Step. Obidve zostavy dostali svojich šprintérov na potrebnú pozíciu a pred páskou predviedol najväčšiu guráž Fernando Gaviria, ktorý rozbehol šprint ako prvý a nikto mu nestačil. Aj tretí triumf v tohtoročnej edícii získal po výbornej tímovej podpore a vlastnej suverénnej koncovke. Celkovo tak vybojoval už svoju ôsmu etapu na tomto podujatí a v žiadnej edícii zatiaľ netriumfoval trikrát.
 
V dobrej pozícii sa ocitol aj Alvaro Hodeg, ale akoby trošku dlhšie čakal, kým vyrazil dopredu, a na rozbehnutého Gaviriu to už potom nestačilo. Na konci zvádzal tuhé lakťové súboje Peter Sagan, ktorý si chcel silou-mocou udržať Gaviriove zadné koleso, čo sa mu aj podarilo, hoci prežil niekoľko nervóznych okamihov. Na zrýchlenie svojho súpera nemal, ale využil svoju vybudovanú pozíciu a nikoho ďalšieho pred seba nepustil. Predviedol najlepší výkon na podujatí, keď mu vydržala vysoká rýchlosť až na pásku a nechal za sebou dotieravých konkurentov. Prvýkrát sa dostal na stupne víťazov a bolo vidno, že jeho rýchlosť v priebehu podujatia naberala na obrátkach. Teraz ho čaká dlhá súťažná pauza a na pretekoch sa objaví na začiatku marca na Strade Bianche.
 
 
sagan 20 san juan v pelotone bohfb
Peter Sagan v pelotóne (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Vo výbornej forme odštartoval novú sezónu Remco Evenepoel a dosiahol svoj druhý titul na etapovom podujatí. V minulom roku ovládol Baloise Belgium Tour. Tentoraz rozdrvil konkurenciu v časovke a poradil si aj s cieľovým stúpaním Alto Colorado, kde napriek počiatočným problémom ukázal jazdeckú vyspelosť. Mladý belgický cyklista potvrdil oprávnenosť vysokých tohoročných ambícii.

Na stupne víťazov sa dostal aj Filippo Ganna, pôvodne jazdec tímu Ineos, a okrem známych časovkárskych schopností predviedol aj dobrý výkon v kráľovskej previerke. Podobne ako v sezóne 2018, keď rovnako finišoval na druhej pozícii. Na pódiu nemohol chýbať Oscar Sevilla, už štvrtýkrát za sebou na tomto podujatí, a aj on zvládol veľmi dobre ITT a Alto Colorado. Talent ukázali McNulty a Flórez, ktorému sa podarilo vyhrať kráľovskú previerku, a do najlepšej desiatky sa dostali aj skúsení Oliveira a Martin.
 
 
Remco Evenepoel (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Cítil som sa dobre. Tím pracoval výborne a v šprinte ma dostal do potrebnej pozície. Mal som dobré nohy a dokázal som vyhrať. Je to skvelý začiatok sezóny a získanie troch etáp ma veľmi povzbudilo. Mám veľkú motiváciu a teraz idem domov trénovať na nasledujúce preteky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz GC)
"Tento úspech pre mňa veľa znamená. Bolo skvelé zúčastniť sa týchto pretekov, tak ďaleko od domova. Robil som svoju prácu a robil som to najlepšie, ako som vedel. Veľmi som chcel vyhrať. Stal som sa víťazom klasifikácie a mám aj etapový triumf, čo je fantastické. Som rád, že som sa stal najmladším jazdcom v histórii, ktorý ovládol tieto preteky. Na začiatku sezóny nikdy neviete, v akom stave sa nachádzate, ale takéto výsledky vám ukazujú, že ste na tom dobre."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (2. miesto)
"Znovu to bol rýchly šprint a vďaka výbornej práci od mojich kolegov som sa dostal do dobrej pozície na finálnych úsekoch. Myslím si, že som dosiahol najlepší možný výsledok, aký som mohol, lebo Gaviria bol veľmi silný. Rád by som poďakoval organizátorom a verejnosti za krásny týždeň pretekania."
 
 
Výsledky etapy
1. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 2:58:03 20
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 10
3. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
4. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:00  
5. HOFSTETTER Hugo Israel Start-Up Nation 00:00  
6. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00  
7. APPOLLONIO Davide Amore & Vita - Prodir 00:00  
8. MORA Sebastián Movistar Team link ikonka 00:00  
9. SOTO Nelson Andrés Colombia Tierra de Atletas - GW Bicicletas 00:00  
10. BENFATTO Marco Bardiani-CSF-Faizanè 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 23:13:59 200
2. GANNA Filippo Taliansko 00:33 150
3. SEVILLA Óscar Team Medellin 01:01 125
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 01:21 100
5. FLÓREZ Miguel Eduardo Androni Giocattoli - Sidermec 02:11 85
6. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 02:27 70
7. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 02:28 60
8. PAREDES César Nicolás Team Medellin 02:36 50
9. MANNION Gavin Rally Cycling 02:53 40
10. DOTTI Juan Pablo Sindicato Empleados Públicos of San Juan 03:05 35
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih poslednej etapy

 

 
 
Krátke preview etapy:
Koncovka podujatia prebehne v uliciach San Juanu, kde budú pretekári krúžiť na okruhu dlhom skoro 16 kilometrov. Celkovo urobia deväť kôl. Organizátori sa s poslednou etapou príliš nenatrápili a vsadili na úplne rovnakú trasu ako pri minuloročnej rozlúčke. Tie isté ulice, tie isté cesty a tie isté prekážky by mali byť predzvesťou, že nás čaká úplne rovnaké finále. Okruh nie je profilovo náročný, je to prakticky čistá rovina, takže v závere by sa mali opäť zviditeľniť najrýchlejší muži v pelotóne. Zvýhodnené však budú tímy, ktoré sa na podujatí objavili aj v minulom roku, pretože budú lepšie poznať zákernosti záverečných metrov. Etapa je šitá na mieru rýdzim šprintérom, svoju extratriedu by mali deklarovať Fernando Gaviria, Christophe Laporte, Álvaro Hodeg a tiež Peter Sagan.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop