Okolo Valencie: V šprinte potvrdil úlohu favorita Groenewegen, porazil krajana Jakobsena

5.2.2020, 14:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
1. 5.2. rovinata etapa ciel rovina Castelló > Vila-Real 180 km Groenewegen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1
profil etapy, 1146 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
 
 
Dobre obsadené španielske podujatie ponúklo dva druhy profilov. Šprintéri sa mohli tešiť na tri hromadné dojazdy a o víťazovi klasifikácie sa malo rozhodovať na dvoch zaujímavých cieľových kopcoch. Hneď druhý deň sa finišovalo na krátkom výbušnom stúpaní a ešte väčšia bitka sa očakávala vo štvrtej etape na prudkom kopci Sierra Bernia (5 km; 12 %). Favoritov sme museli hľadať medzi vrchármi a na titul nepochybne cielili Valverde, Pogačar, Poels, Dan Martin alebo Ion Izagirre.

Otváracia etapa a odohrala na jednoduchom profile a len v polovici sa objavila jediná horská prémia s prevýšením v okolí piatich percent. V meste Vila-Real tak všetko smerovalo k prvému stretu najrýchlejších jazdcov v balíku, medzi ktorých patrili Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff, Fabio Jakobsen, John Degenkolb alebo Matteo Trentin.
 
Jazdilo sa v príjemných podmienkach a netrvalo dlho, keď sa pred balík dostali Cédric Beullens (Sport Vlaanderen), Julen Irizar (Orbea), Cristian Scaroni (Gazprom-RusVelo) a Diego Sevilla (Kometa Xstra). Vedúca štvorica robila, čo mohla, ale pelotón vedený motivovanými šprintérskymi celkami jej nedaroval na trati veľký priestor. Všetko mali pod kontrolou najmä Jumbo - Visma a Deceuninck - Quick-Step, ktorí najviac verili svojim šprintérom. Všetci favoriti na etapový triumf začínali svoju sezónu práve dnes a aj preto sme mohli očakávať zaujímavú koncovku.
 
Na čele pretekov sa striedali mladí pretekári, ktorí ešte nedosiahli nejaké úspechy. Na šprintérskej prémii sa presadil Irizar a na jedinom hodnotenom kopci vybojoval vrchársky dres Beullens. Pelotón mal dostatočnú palebnú silu, aby postupne klesal náskok utečencov. Väčšina dňa prebiehala po rovinatom teréne a tam mohla vyniknúť kvalita skúsených jazdcov pohybujúcich sa na čele pelotónu. Stále ťahali iba Jumbo a Quick-Step. Utečenci sa snažili, ale bolo len otázkou času, kedy ich hlavný balík eliminuje. Vpredu mali najviac energie Beullens a Irizar.
 
Približne desať kilometrov pred páskou sa začal odohrávať v pelotóne pozičný súboj a v tom momente boli chytení aj poslední dvaja utečenci. Začali sa ukazovať aj farby Lotto - Soudal alebo Mitchelton - Scott. Vo finále sa neobjavili žiadne nepríjemné pasáže, takže jednotlivé tímy mali dostatočný priestor, aby vytvorili pozíciu pre svojho šprintéra. Na páske vytiahol najrýchlejšie nohy Dylan Groenewegen, ktorý vyfúkol výhru Fabiovi Jakobsenovi. Za nimi preťal cieľovú čiaru Alexander Kristoff.
 
V hromadnom dojazde sa veľmi dobre zoradil Deceuninck - Quick-Step a Fabio Jakobsen mohol vyraziť z prvej pozície, ale ako sa neskôr ukázalo, bolo to príliš skoro. Aktuálny holandský majster síce predviedol silnú koncovku a nikoho nepustil pred seba, kto sa zavesil za jeho zadné koleso, ale ešte lepší šprint ponúkol Dylan Groenewegen. Ten sa musel predierať dopredu z nevýhodnej pozície a takisto začal šprintovať z väčšej diaľky, ale na rozdiel od Jakobsena mu vydržala vysoká rýchlosť až na pásku. Jazdec tímu Jumbo - Visma vyhral na tomto podujatí jednu etapu aj pred rokom, no musel na ňu čakať až do posledného dňa. Tentoraz sa presadil okamžite.
 
Obaja holandskí cyklisti potvrdili veľmi dobrú formu na začiatku sezóny, no obaja budú chcieť podať ešte lepší výkon pri ďalšej príležitosti. Groenewegen dnes na konci stratil pozíciu, ale ustál to, a Jakobsenovi by pomohlo, ak by ho "vypustili" kolegovia o čosi ďalej. Na treťom mieste skončil Alexander Kristoff, ktorý vo finále kopíroval zadné koleso Jakobsena, ale nebol schopný dostať sa pred neho. V šprinte sa pomerne dobre zorientoval Swift a medzi úplne najlepších sa nedostal Degenkolb.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (víťaz)
"Bolo to hektické finále, ale napokon som sa dostal do pozície. Teším sa, že som vybojoval prvú výhru pre náš tím v novej sezóne. Na začiatku sezóny majú všetci konkurenti dostatok energie, preto je fajn, že som ich dokázal poraziť. Mám dobrú formu a aj tím je silný, preto sa pokúsime vyhrať aj ďalšie dva očakávané hromadné dojazdy."
 
 
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 4:07:40 20
2. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 10
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 5
4. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:00  
5. LOBATO Juan José Fundación - Orbea 00:00  
6. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
7. DEGENKOLB John link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
9. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain - McLaren 00:00  
10. NAESEN Lawrence Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 4:07:40  
2. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
4. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:00  
5. LOBATO Juan José Fundación - Orbea 00:00  
6. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
7. DEGENKOLB John link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
9. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain - McLaren 00:00  
10. NAESEN Lawrence Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Úvod pretekov obstará jednoduchšia etapa, merať bude 180 kilometrov. Počas nich pelotón prelezie iba cez jednu horskú prémiu, a to ešte veľmi ďaleko pred cieľom. Z kopca Alto del Marianet už jazdci nebudú čeliť žiadnej ťažšej prekážke, takže záver prvého dňa by mal priniesť konfrontáciu najrýchlejších mužov na podujatí. Tí budú čerství a dobre nabudení, takže na konci bude v pelotóne pravdepodobne veľká nervozita a tlačenica. Posledné metre budú aj technicky náročné, najmä prejazd cez kruhový objazd bude veľmi rizikový. Úspech úniku by bol veľkým prekvapením, aj z toho dôvodu, že celý deň sa pôjde po pobreží, takže svoje zohrajú aj vetry od mora.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop