Burgos: V šialenej prvej etape zvíťazil Grossschartner z Bory, v cieli vznikli malé rozdiely

28.7.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
1. 28.7. zvlnena etapa ciel rovina Burgos > Burgos 157 km Grossschartner
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1 perfil2
profil etapy, 1520 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Posledný júlový týždeň boli na programe španielske preteky Okolo Burgosu. Signalizovali reštart sezóny po dlhšej nútenej pauze a vyvolávali očakávania, akým spôsobom budú prebiehať preteky v čase pandémie.
 
Preteky sa tešili mohutnému záujmu či už zo strany tímov, alebo aj širokej verejnosti. Na štarte sa napokon objavilo až 14 tímov z kategórie World Tour. To predznamenávalo patričnú kvalitu.
 
Prvá previerka mala otestovať najmä odolných šprintérov alebo klasikárov. 175 kilometrov dlhá zvlnená etapa finišovala na tradičnom krátkom stúpaní Castillo (1 km; 6,1 %). Medzi najväčších favoritov sa preto zaradili najmä Sam Bennett (Quick-Step), Matteo Trentin (CCC), Jasper Stuyven (Trek – Segafredo), Arnaud Démare (FDJ) alebo Alejandro Valverde (Movistar).
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Štartovalo sa spred katedrály mesta Burgos v krásnom slnečnom počasí. Ručička na teplomere ukazovala príjemných 23 stupňov Celzia. Počas dňa mala narásť až na 27. Nemal však fúkať veľmi silný vietor, a preto sa očakával hromadný dojazd väčšej skupiny.
 
Na slávnostnom štarte mali cyklisti oblečené ochranné rúška a udržiavali medzi sebou rozostupy. Po prestrihnutí slávnostnej pásky organizátormi sa konečne začalo pretekať.
 
Boj o únik netrval dlho. Veľmi rýchlo sa dopredu dostala štvorica cyklistov. Jetse Bol (Burgos-BH), Gotzon Martin (Euskaltel – Euskadi), Diego Sevilla (Kometa) a Francisco Galvan (Equipo Kern Pharma) si pred pelotónom za krátky čas vybudovali päť minút náskoku. V hlavnej skupine medzičasom panovala dobrá atmosféra. Na jej čele sa točili najmä cyklisti celkov FDJ a Deceuninck – Quick Step, ktorí mali v dnešnej etape víťazné ambície.
 
Na méte 75 kilometrov pred cieľom vrcholilo najdlhšie stúpanie dňa Alto de Altotero (8,4 km; 5,97%). Pod kopec prišla ako prvá štvorica cyklistov s náskokom štyroch minút pred hlavnou skupinou.
 
 
burgos 20 unik finis burgos20f
Únik v závere svojej snahy (© Ricardo Ordóñez / Courtesy Vuelta a Burgos)

 
V kopci však pelotón výraznejšie zrýchlil a náskok úniku začal postupne skresávať. Na vrchol došiel únik pohromade a po najvyšší počet bodov si vyšprintoval Gotzon Martin. Hlavná skupina v tom čase strácala približne 2 minúty.
 
Veľké veci sa ale začali diať v zjazde. V jednom momente sa na zemi ocitlo asi 30 cyklistov. Do pádu sa zaplietli najmä cyklisti Bory, Jumba, FDJ a Ineosu. Bol medzi nimi aj Arnaud Démare (FDJ), no ten, na rozdiel od Sebastiana Henaa (Ineos), vyzeral byť v poriadku a mohol pokračovať ďalej v pretekoch. Najhoršie obišiel práve spomínaný cyklista Ineosu spoločne s jedným cyklistom Jumba, ktorých okamžite naložili do sanitky. S oboma to vyzeralo veľmi zle. Ešte v priebehu etapy sme sa dozvedeli veľmi smutnú správu, a to, že 20-ročný cyklista Jumbo-Visma Gijs Leemreize prišiel behom nešťastného pádu o prst.
 
Dôsledkom pádu sa pelotón rozdelil na dve časti. Tú prvú ťahali cyklisti NTT a Quick-Stepu, ktorých hromadný pád obišiel. Počíňali si celkom dobre, pretože náskok úniku stále klesal a zároveň sa im otvárala medzera medzi druhou skupinou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu
 
 
Únik bol onedlho minulosťou a v tom si z okresanej skupiny nastúpil Remco Evenepoel, jeden z hlavných favoritov v boji o celkové poradie, a upaľoval do cieľa sám. Bola to pre neho ideálna situácia, keďže v menšej skupine za ním nemal kto ťahať a druhá, väčšia skupina, ktorú zastihol pád, mala čo robiť, aby sa dostala na doraz tej prvej.
 
Mladý belgický supertalent si zakrátko vypracoval 40 sekúnd náskoku, zatiaľ čo za ním sa na čelo hlavnej skupiny poskladali cyklisti Movistaru. Hlavná skupina sa pomaly rozrastala, no spolupráca v nej zatiaľ viazla.
 
Po nesmierne akčných pätnástich kilometroch bolo zase všetko pohromade. Postarali sa o to najmä cyklisti Movistaru a NTT.
 
20 kilometrov pred cieľom sa pred hlavnú skupinu dostal Willie Smit (Burgos-BH). Pelotón mu nechal 20 sekúnd. Smitov pokus však trval veľmi krátko. Ešte pred prvým prejazdom cez Castillo (1 km; 6,1 %) bola jeho snaha ukončená.
 
Prvý prejazd cez Castillo prešiel pelotón pohromade. Na jeho čele usilovne pracovali najmä borci z Ineosu, Mitcheltonu a CCC. Samotný záver bol mimoriadne zmätočný. Na čelo hlavnej skupiny sa neustále tlačilo množstvo tímov so svojimi lídrami. Všetci sa dnes chceli skutočne pobiť o víťazstvo.
 
O všetkom napokon rozhodol finálny kopec, tak ako sa aj predpokladalo. Išlo sa tak rýchlo, že šancu na víťazstvo stratili skoro všetci šprintéri. 800 metrov pred cieľom zaútočil Felix Grosschartner (Bora) a svojim razantným nástupom nedal nikomu šancu.
Po druhé miesto si s 8-sekundovou stratou vyšpurtoval Joao Almeida z Quick-Stepu, tretí skončil Alejandro Valverde s totožnou stratou.
 
 
grosschartner 20 burgos finis burgos20f
Felix Grossschartner (© Ricardo Ordóñez / Courtesy Vuelta a Burgos)

 
Dnešná bláznivá etapa si našla nečakaného víťaza. Felix Grossschartner vyťažil zo skvelej práce Bory a svojim nástupom odrovnal súperov. Priebeh etapy výrazne ovplyvnil hromadný pád štyridsať kilometrov pred cieľom. Následne predviedol sympatický únik Remco Evenepoel, ktorému zjavne pretekanie veľmi chýbalo. V samotnom finiši to bolo veľmi zmätočné, na víťazné priečky sa tlačilo množstvo tímov. Záver nevyšiel z favoritov najmä Simonovi Yatesovi a Marcovi Solerovi, ktorí v cieli počítali väčšie straty. Ostatní favoriti prišli spolu.
 
V žltom drese zajtra uvidíme Felixa Grossschartnera. Bodkovaný dres pre najviac pozbieraných bodov z vrchárskych prémií si oblečie Gotzon Martin za ukoristenú vrchársku prémiu z úniku.
 
 
Výsledky
1. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 3:40:21 20
2. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:08 10
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:08 5
4. ARANBURU Alex Astana Pro Team link ikonka 00:08  
5. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:10  
6. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:10  
7. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:10  
8. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
9. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 00:10  
10. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo celej etapy v TV
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop