Na šampionáte v časovke triumfoval Ganna, porazil Van Aerta a Künga, Cully 48.

25.9.2020, 13:30 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
ms imola cofidis banner 560x100
pi 25.9. rovinata etapa ciel rovina Imola > Imola 31,7 km Ganna
 
casovka
profil časovky, 200 nastúpaných metrov (©uci.org)
 
 
Cyklistické majstrovstvá sveta sa pôvodne mali konať vo Švajčiarsku, avšak kvôli prísnym hygienickým pravidlám v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou koronavírusu, museli napokon, na poslednú chvíľu, zmeniť svoju lokalitu. Zavítali preto do Talianska, ktoré sa zhostilo úlohy hostiteľa po siedmych rokoch. Celé podujatie sa uskutoční na pretekárskom ukruhu v Imole, ktoré ponúka zvlnený profil so zaujímavým technickým terénom s mnohými menšími stúpaniami.
 
Celkový program bol ochudobnený o preteky juniorov a jazdcov do 23 rokov. Na programe boli preto len časovky jednotlivcov spolu s pretekmi elite. To platilo ako pre mužov, tak i pre ženy. Podujatie odštartovalo už včera časovkou žien. Bez účasti slovenských pretekárok. Zo zlatej medaily sa tešila Anna Van der Breggenová z Holandska. Strieborná medaila pripadla Švajčiarke Marlen Reusserovej. Dominanciu holandskej ženskej cyklistiky demonštrovala aj tretia priečka Ellen Van Dijkovej.
 

 
 
V piatok podujatie pokračovalo pomerne krátkou, zvlnenou časovkou, ktorá merala len necelých 32 kilometrov. Medzi favoritov sa radili najmä obhajca titulu z minulého roka Rohan Dennis, Victor Campeanerts, Wout Van Aert, Rémi Cavagna, Stefan Küng, Filippo Ganna, Edoardo Affini, Jos Van Emden či Tom Dumoulin. Práve holandský pretekár bol pred pretekmi označovaný za najväčšieho favorita, avšak ten zostával pevne nohami na zemi: "Trať tohtoročných majstrovstiev nie je pre mňa úplne ideálna, ale ak budem mať dobré nohy, môžem pomýšľať o dobré umiestnenie," povedal Dumoulin, ktorý zároveň poznamenal, že bude zaujímavé sledovať súboj jazdcov, ktorí absolvovali Tour v porovnaní s tými, ktorí nepretekali.
 
Odštartovalo sa o pol tretej poobede. Počasie cyklistom priveľmi neprialo. Mrholilo a k tomu fúkal aj silný bočný vietor. Ako prvý vyštartoval Ahmad Badreddin Wais zo Sýrie. Zaujímavosťou je, že Wais počas nekonečnej občianskej vojny, v roku 2014, utiekol zo svojej krajiny. Pre obavu o vlastný život, rovnako ako tisíce ďalších ľudí, emigroval do Európy. Počas svojej cesty si prešiel peklom. Musel cestovať na vratkých nafukovacích lodiach cez Stredozemné more a takmer prišiel o život. Ako utečenec sa dostal až do Švajčiarska, kde konečne našiel pokoj. Dnes reprezentuje Sýriu na vrcholných podujatiach, a to aj napriek tomu, že ho v jeho rodnej krajine považujú za vlastizradcu kvôli vyhýbaniu sa brannej povinnosti. Jeho čas na medzičase i v cieli však patril k tým najhorším.
 
Prvý solídny čas na medzičase aj v cieli dosiahol nemecký cyklista Max Walscheid. Tridsaťdva kilometrov dlhú trať prekonal za 37 minút a 51 sekúnd. Krátko za ním prišiel do cieľa Poliak Maciej Bodnar, ktorý si dnes veril na dobré umiestnenie, no za Walscheidom zaostal o 40 sekúnd.
 
 
- reklama -
ms imola cofidis banner 560x300
- reklama -
 
 
Za nimi štartovala favorizovaná trojica Edoardo Affini (Taliansko), Luke Durbridge (Austrália)  a Jos Van Emden (Holandsko). Všetci traja boli na medzičase rýchlejší ako priebežne prvý Walscheid. Van Emdenovi však v druhej polovici trate došli sily a na Walscheida prekvapivo nestačil. Stratil 17 sekúnd. Affini bol na tom lepšie. Na medzičase viedol o dve stotiny sekundy pred Durbridgom a v cieli sa usadil do horúceho kresla s časom 37:25. Durbridge bol iba o päť sekúnd pomalší.
 
Mikkel Bjerg, dánsky mladík z tímu UAE Emirates, patril na medzičase priebežne k tým najrýchlejším. Pri jeho posledných šiestich štartoch na časovkách sa mu až trikrát podarilo zvíťaziť. Jednalo sa však o menšie preteky a pretekár z Dánska sa preto medzi dnešných favoritov neradil. Aj v cieli mu priebežne patrila tretia priečka. Jeho strata bola na úrovni šestnástich sekúnd.
 
Následne sa na trať dostal Geraint Thomas. Cyklista Ineosu stanovil na medzičase najrýchlejší čas. Bezmála pätnásť kilometrov zdolal za 18:41, a to už bola hodená rukavica aj pre ostatných favorizovaných pretekárov, ktorí štartovali až za ním.
 

 
 
Geraint Thomas sa výborne popasoval so silným vetrom a v druhej polovici trate ešte viac zrýchlil. V cieli porazil Affiniho až o 54 sekúnd. Jeho priemerná rýchlosť dosiahla 52,1 km/h. Victor Campeanerts strácal na medzičase 18 sekúnd. Totožnú stratu dosiahol Thomasov krajan Alex Dowsett a tiež Kasper Asgreen.
 
Potom prešiel medzičasom aj Wout Van Aert. Belgický pretekár Jumbo-Visma, ktorý sa predviedol svojimi výkonmi na tohtoročnej Tour de France, strácal na Thomasa desať sekúnd. Bola to však hrateľná strata. Dôležité bolo dobre sa popasovať s nepríjemným vetrom v druhej polovici trate. Ešte menej stratil Stefan Küng, a to iba šesť sekúnd.
 
Victor Campeanerts v cieli nestačil na Thomasa a stratil 15 sekúnd. To bolo pre belgického cyklistu sklamaním. Kasper Asgreen stratil ešte menej, iba 10 sekúnd, a zaradil sa priebežne na druhú priečku.
 
Na medzičase dosiahol najrýchlejší čas Filippo Ganna. Thomasa predbehol o 36 sekúnd a smeroval za svojím najväčším kariérnym úspechom. Rohan Dennis bol na medzičase druhý o dvadsaťjeden sekúnd a vyzeralo to, že svoj minuloročný úspech neobháji.
 
 
ganna 20 itt msf
Filippo Ganna (© BettiniPhoto / Imola2020)
 
 
Do cieľa následne prišiel výborný Wout Van Aert, ktorý bol v druhej polovici trate rýchlejší ako Thomas a usalašil sa, aspoň nakrátko, na priebežnom prvom mieste. Iba tri sekundy stratil Stefan Küng a odsunul Thomasa na tretie miesto. Medzičasom mal problémy Tom Dumoulin, ktorý v zákrute pravdepodobne vykopol pedál. To ho stálo cenné sekundy.  V závere pokračoval v trápení a do cieľa prišiel s takmer 50 sekundovým mankom za Van Aertom. Aj Rohan Dennis stratil v druhej časti cenný čas. Stálo ho to napokon umiestnenie na pódiu. Skončil až na piatom mieste.
 
Z víťazstva sa tešil Filippo Ganna, ktorý ovládol preteky na domácej pôde a stal sa vôbec prvým talianskym víťazom časovky na majstrovstách sveta. Zo striebornej medaile sa môže tešiť Wout Van Aert a tú bronzovú vybojoval pre Švajčiarsko Stefan Küng. Jediný slovenský zástupca, Ján Andrej Cully, prišiel do cieľa so stratou 4:48 na 48. mieste.
 
 
 
 
Zlatá medaila zostáva v dejisku svetového šampionátu, keďže novým majstrom sveta sa stal Talian Filippo Ganna. Tridsaťdva kilometrov dlhú trať prekonal priemernou rýchlosťou 53 km/h a pripísal si na svoje konto už tretie víťazstvo v tejto sezóne a šieste celkovo. Pre cyklistu Ineosu je to zároveň životný úspech v jeho kariére, keďže na podobne veľkom podujatí ešte doteraz netriumfoval. Najbližšie k tomu bol minulý rok. Z britského Yorkshire si vtedy odviezol cennú bronzovú medailu. Nestačil iba na Dennisa a Evenepoela.
 
Fantastickým dojmom sa túto sezónu prezentuje Wout Van Aert. Ten momentálne vyčnieva v rôznych typoch pretekov. Či už sú to klasiky, etapy s hromadným dojazdom alebo časovky. Dnes si vybojoval cennú striebornú medailu a nechal za sebou aj také esá, akými sú Dennis, Thomas, Dumoulin či Campeanerts, ktorí dnes jednoznačne verili v lepšie umiestnenia. Spokojný bude po dnešku aj Stefan Küng, ktorý počas celého priebehu pretekov držal vysoko švajčiarske zástavy. Strieborná priečka mu síce ušla iba  o tri sekundy, no tretie miesto je pre neho pri takejto konkurencii veľkým úspechom. Nástupca Cancellaru navyše drží dres pre európskeho časovkárskeho šampióna, takže túto sezónu zatiaľ musí hodnotiť veľmi pozitívne.
 
 
ms 20 itt podium msf
Pódium Van Aert - Ganna - Küng (© BettiniPhoto / Imola2020)
 
 
Svetový šampionát pokračuje v sobotu pretekmi s hromadným štartom žien, ktoré si zmerajú svoje sily na piatich okruhoch s dĺžkou 143 kilometrov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Filippa Gannu (víťaz)
"Som nesmierne šťastný. Je to pre mňa splnený sen. Chcel by som sa poďakovať svojmu národnému tímu, ktorý pre mňa odviedol dobrú prácu v aute aj mimo neho, a tiež tímu Ineos. Necítil som na sebe žiadny tlak. S priateľmi sme tu už niekoľko dní, ale o pretekoch sme sa vôbec nerozprávali. To mi pomohlo. V minulosti som vyhral dúhový dres na dráhe, ale na ceste sa mi to dnes podarilo prvýkrát. Veľmi sa z toho teším a najbližšie hodiny to oslávim v kruhu svojej rodiny."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Andreja Cullyho (48. miesto)
"Dnešná časovka bola sprevádzaná veľmi silným, čiastočne nárazovým, vetrom silou 40-50 km/h. Prvá polovica sa šla proti vetru, naspäť po vetre. Na trati som sa snažil dať zo seba maximum a nerobiť chyby, no nárazový vietor mi robil celkom problémy ísť čisto. A určite ani čo sa týka výkonu to nebola moja najlepšia časovka - takže určite nemôžem byť ani čo sa toho týka spokojný. Vieme, kde mám svoje slabiny a musím na ich eliminácii pracovať a v budúcnosti ich postupne odstráňovať."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS reprezentácie)
"Vieme, kde sa vo svete v časovke nachádzame, takže sme sa snažili dať si reálne ciele a spraviť v tej poslednej príprave všetko správne. Andi však dnes nešiel svoju najlepšiu časovku. Veľmi silný nárazový vietor vôbec nezvládal a v úsekoch, kde bol bočný vietor, mal čo robiť s udržaním bicykla v línii. Áno podmienky mali všetci podobné, ale u Andiho to bola veľmi slabá stránka. Samozrejme, neprehrali sme na plnej čiare, pár dobrých pretekárov bolo za nami, ale čakali sme od tejto časovky viac. Dúfam, že sa o rok znovu výkonnostne posunie, nakoľko iného pretekára, ktorý by sa mohol pasovať s časovkou, v mladých ročníkoch zatiaľ nenájdeme."
 
 
Výsledky
1. GANNA Filippo Taliansko 35:54 350
2. VAN AERT Wout Belgicko 00:26 250
3. KÜNG Stefan Švajčiarsko 00:29 200
4. THOMAS Geraint link ikonka Veľká Británia 00:37 150
5. DENNIS Rohan link ikonka Austrália 00:39 125
6. ASGREEN Kasper Dánsko 00:47 100
7. CAVAGNA Rémi Francúzsko 00:48 85
8. CAMPENAERTS Victor Belgicko 00:52 70
9. DOWSETT Alex Veľká Británia 01:06 60
10. DUMOULIN Tom link ikonka Holandsko 01:14 50
48. CULLY Ján Andrej Slovensko 04:48  
 
Zobraziť kompletné výsledky

 
mapa casovky
mapa časovky (© uci.org)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop