Kalendár nebol nikdy taký rozhádzaný, Gréci chystajú prehliadku starovekých pamiatok

11.1.2021, 17:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Cyklistickú sezónu poznáme ako tú, ktorá je jednou z najtradičnejších. Kalendár je už desiatky rokov takmer identický, svoj priestor si hľadá pár novších podujatí, no tie s dlhoročnou pôsobnosťou menia svoje miesto len zriedka. Pandémia koronavírusu nabúrala mnoho plánov a veľa pretekov sa muselo presúvať. V niektorých prípadoch to ale dopadlo ešte horšie a nekonali sa, čím sa prerušili aj dlhé série ročníkov, často až od druhej svetovej vojny.
 
Preteky World Tour sa dali rozdeliť do mnohých kategórií. Tých, ktoré sa uskutočnili ešte pred pandémiou (5), tých, ktoré sa preložili na iný termín (16), dokonca takých, ktoré boli preložené, ale aj tak sa nekonali (5), no a napokon takých, ktoré sa rovno zmierili s tým, že v roku 2020 do menoslovu víťazov to nové nedopíšu (10). Suma-sumárum, 21 pretekov sa odjazdilo, 15 nie.
 
 
roglic 20 tour pred startom s ruskom asofpb
Primož Roglič vlani na Tour (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
V tomto trpeli najmä španielskí fanúšikovia a taký Movistar, ktorý aj prežil najhoršiu sezónu od svojho vzniku. Nakonalo sa Katalánsko, Baskicko ani San Sebastian. Našťastie, v závere roka sme sledovali aspoň Vueltu. Rovnako sa so situáciou rýchlo zmierili aj Švajčiari s Romandiou a Švajčiarskom. Na smolu neskorého dátumu a prichádzajúcej druhej vlny doplatil Amstel Gold Race a najmä Paríž - Roubaix, ktoré prežilo už 117 ročníkov a neorganizovalo sa iba počas oboch svetových vojen, aj to počas tej druhej len tri roky.
 
Hoci dopadla cyklistika oveľa lepšie ako iné športy a zorganizovalo sa mnoho podujatí, netreba zabúdať na to, že veľmi trpela mimo žiaru reflektorov v Pro aj kontinentálnej sfére. Zrušilo sa obrovské množstvo podujatí. Ak sa nebudeme venovať exotike, ktorá vypadla prakticky celá (v Afrike sa od začiatku pandémie konalo len GP Chantal Biya, v Ázii jediné medzinárodné preteky v Thajsku, v Amerike len dve podujatia), tak aj Európa mala obrovské straty. Zrátali sme, že z kalendára UCI vypadlo 25 talianskych, 29 belgických a dokonca neuveriteľných 41 francúzskych podujatí mužského kalendára.
 
 
alps 19 etapa 2 ilustrak alpsf vaisar
Nevideli sme ani populárne Tour of the Alps (© Josef Vaisar / TotA)
 
 
Tomu zodpovedá aj slabá aktivita tímov. Už pred mesiacom sme písali, že len šesť zo 170 registrovaných UCI kontinentálnych tímov malo viac ako 13 štartov Dukly Banská Bystrica na UCI pretekoch, čo je žalostne málo. To znamenalo aj krach mnohých tímov, či výrazné zredukovanie rozpočtu na nový rok. Do uzávierky tohto článku ešte UCI nezverejnila menoslov kontinentálnych tímov sezóny 2021, čo je vzhľadom na pokročilý termín a nutnosť registrácie do 10. novembra zvláštne. Na ProCyclingStats ich je 133, ale určite tam bude rôzna chybovosť. Je preto veľkým predpokaldom, že úroveň tretej ligy klesne. Ako ste u nás čítali v novembri, na Slovensku paradoxne kontinentálny tím vznikol v Trenčíne.
 
Mnohí tiež prehliadajú fakt, že najväčšiu katastrofu prežila kategória do 23 rokov. Vypadli tri štvrtiny pretekov 1.2U a 2.2U a Ncup sa konal jediný. Čerešničkou na torte bolo zrušenie kategórie U23 na MS v Imole. Ak teda mladí pretekári nedostali priestor v konkurencii starších mazákov vo svojich tímoch, nemali takmer žiadnu pretekársku prax. Nehovoriac o tímoch, ktoré sú čisto zamerané na dvadsaťtrojkárov. Taký Štočkov Beltrami šiel dva etapáky za celý rok 2020 a mnohé iné kontinentálne celky U23 dopadli ešte horšie.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
kalendar c i 2021 website
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Nová sezóna s chaotickým začiatkom, no vierou v stabilizáciu
 
Aj keď všetci veria, že v novej sezóne to bude lepšie a nedôjde k toľkým rušeniam či presúvaniam pretekov, určite to ešte bude, minimálne na jej začiatku, nevyspytateľné. Nie sú totiž jasné pravidlá testovania či očkovania, pretože v jednotlivých krajinách sa postupuje rôzne a je ťažké povedať, či UCI pristúpi k razantnému kroku o povinnej vakcinácii. Vo väčšine krajín sa ešte len očkujú zdravotníci, potom majú prísť na rad dôchodcovia či učitelia. Niektoré tímy už ale avizujú, že sa pokúsia dostať k vakcíne a svojich pretekárov zaočkovať na predsezónnych sústredeniach. Napríklad Tadeja Pogačara a celý tím UAE už ako prvých priekopníkov zaočkovali minulý piatok, no urobili to v Spojených arabských emirátoch, kde dokonca dostali čínsku vakcínu Sinopharm BBIBP-CorV, ktorú okrem domácej Číny zatiaľ autorizovali len SAE, Bahrajn, Egypt a Jordánsko. Sama uvádza aj pomerne menšiu účinnosť 79 %.
 
Už teraz je však jasné, že z kalendára UCI vypadnú ďalšie podujatia. Viaceré, ktoré ešte Covid-19 vlani nezasiahol ako Tour Down Under, Cadel Evans GORR či Tour Colombia, ktorá bola vlani parádne obsadená. Prakticky vyškrtnutá je aj Vuelta a San Juan, kde sa európske tímy nezúčastnia. Zaujímavé je, že z podujatí starého kontinentu sa do kalendára UCI v roku 2021 neprihlásilo Tour de Yorkshire. Ešte stále sú veľmi otázne Saudi Tour či Tour of Oman. Dnes vyšla informácia, že boli zrušené aj jednorazovky na Malorke, kde zvykla polovica tímov WT štartovať sezónu na konci januára. Mnohé podujatia sa síce prihlásili, ale či aj zorganizujú svoj ročník je ešte vo hviezdach.
 
 
tdu fanusik efef
Austrálsky fanúšik (© EF Pro Cycling / 2020 Getty Images)
 
 
Po kríze sa chcú vrátiť, posunúť či vzniknúť nové podujatia
 
Našli sa ale aj pozitívne správy. Napríklad Gréci zaznamenali počas koronakrízy ako turistická veľmoc veľký odliv turistov a prišli na to, že by bolo dobré upriamiť pozornosť sveta na svoje najväčšie pamiatky prostredníctvom cyklistiky. Preto vstupujú do kalendára UCI už v kategórii 2.1 s novým štvoretapovým podujatím Okolo gréckych monumentov (6-9. mája). Štartovať sa bude v antickej Olympii a cez niekdajšiu Spartu, Mykény či Korint sa pôjde až do Atén. Aké tímy sa im podarí prilákať a či sa prípadne dostanú na TV obrazovky zatiaľ nie je jasné. Čo vieme je, že pozvánku drží banskobystrická Dukla.
 
Po ročnej koronapauze sa v polovici mája vráti aj fanúšikmi obľúbená klasika, ktorá je niečo ako vychádzajcou hviezdou, a to Tro-Bro Léon s mačacími hlavami. Spomíname ju preto, lebo si polepší z kategórie 1.1 na prosériovú 1.Pro. No a po desiatich rokoch sa pokúsi vrátiť do kalendára UCI aj známe etapové podujatie Giro di Sardegna, alebo Okolo Sardínie, na ktoré radi spomínajú fanúšikovia Petra Sagana a aj my v redakcii, keďže ich dosiaľ posledný ročník bol prvými pretekmi, ktoré sme pokrývali už pod súčasnou značkou Cycling-Info.sk vo februári 2011 a celkovo (+3 etapy) ich vtedy vyhral Peter Sagan pred Cunegom či Scarponim. Tento rok by mali tieto preteky uzatvárať európsku sezónu v októbri, takže uvidíme, či sa ich po dlhej pauze podarí zorganizovať a do zoznamu slávnych víťazov k Saganovi, Van Looyovi, Anquetilovi či Merckxovi pribude ďalšie meno. Alebo sa nebodaj Peter vráti a pokúsi opäť vyhrať?
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop