Očakávaný boj na Tirrene ochudobnil Froome, štartovka ale zostáva nabitá

9.3.2015, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Talianske podujatie alternuje vhodným spôsobom Paríž - Nice, dokonca môžeme povedať, že v posledných rokoch sem prichádza silnejšie štartové pole. Pre fanúšikov je obrovským lákadlom, že sa na trati proti sebe postavia Contador, Nibali a Quintana, Chris Froome nakoniec kvôli chorobe odmietol účasť. Popri týchto skvelých jazdcoch uvidíme na štarte aj Petra Sagana, ktorý má na toto podujatie len dobré spomienky.
 
 
Klasicky dobré preteky
 
Charakteristickým znakom pretekov je to, že pelotón sa presúva z brehu Tyrrhenského mora na jadranské pobrežie, pričom organizátori vo vnútrozemí radi využívajú apeninské stúpania. Podobne ako Paríž - Nice je to prvý dôležitý test pre mnohých cyklistov, preto aj Tirreno - Adriatico odhalí ich skutočnú formu. V poslednom čase sa stali dominantou pretekov horské etapy, ktoré zákonite priťahujú tých najsilnejších jazdcov na GC. Na talianskych cestách však číhajú rôzne nástrahy, najmä pri chladnom a daždivom počasí, takže adepti na celkový triumf musia jazdiť koncentrovane každý deň.
 
Cesta k úspechu vedie cez dve časovky a dve kopcovité etapy. Nesmierne očakávania smerujú najmä na Monte Terminillo, kde si prvýkrát v sezóne zmerajú sily Contador, Nibali a Quintana. Alberto Contador sa vyjadril, že by privítal ťažší cieľový kopec, ale nič to nemení na tom, že sa môžeme tešiť na skvelé divadlo. Zaujímavý bude aj štvrtý deň, kde si môžu favoriti podkurovať vzájomnými atakmi. Pre špurtérov zostali dve etapy, ale aj tak je to pre nich výborná príprava na blížiace sa Miláno - San Remo. Peknú cyklistiku sľubuje explozívny finiš v tretej etape, kde budú súperiť výbušní jazdci.
 
 
Pistolero stratil silného súpera, čo je šanca pre ostatných 
 
Alberto Contador prichádza na podujatie ako obhajca prvenstva a len z tohto dôvodu, pretože podľa vlastných slov mu v tomto roku viac vyhovuje trasa na P-N. Už sme spomínali, že by bol radšej, keby boli pripravené ťažšie vrchárske etapy, teda presne také, na ktorých v uplynulej edícii exceloval. Ale nemusíme sa obávať toho, že sa bude šetriť, lebo o Pistolerovi je známe, že len čo vysadne na bicykel, zakaždým chce vyhrať. Pri sezónnom debute ukázal vynikajúcu výkonnosť, i keď samotný cyklista túto skutočnosť nepreceňoval. Na Monte Terminillo bude mať tentoraz iných súperov, ale ak ukáže formu ako v Andalúzii, môže tam zasadiť smrtiaci úder.
 
Je veľká škoda, že na poslednú chvíľu vypadol z pretekov Chris Froome, pretože sme ochudobnení o ďalší súboj medzi ním a Contadorom, ktoré majú v poslednom čase punc maximálnej kvality. Britský cyklista bol niekoľko dní chorý a z týchto problémov sa stále nedokázal vyliečiť. "Po dobrom začiatku sezóny je to pre mňa frustrujúce, ale sú to len menšie problémy. Niekoľko dní som bol chorý a nedokázal som sa z toho dostať pred týmito pretekmi. Po konzultáciách s lekármi sme sa rozhodli pre toto alternatívne riešenie, aby som sa úplne vyliečil. Rád by som sa potom predstavil na Okolo Katalánska."
 
Vincenzo Nibali, ktorý v rokoch 2012 a 2013 dominoval na tomto podujatí, sa sem vracia po ročnej prestávke. V minulom roku tím Astana rozhodol, že sa musí zúčastniť na Paríž - Nice, tentoraz dostáva príležitosť ukázať svoju formu na domácich cestách. Úradujúci šampión Tour de France sa na každom kroku stretáva s otázkami, či je spokojný so svojou výkonnosťou, preto má dobrú príležitosť, aby na známych terénoch umlčal kritikov. Pre neho je stvorená etapa číslo štyri, kde môže využiť svoj útočný inštinkt.
 
Ďalšou veľkou osobnosťou na štarte bude Nairo Quintana, ktorý však prichádza na preteky po dlhšej prestávke. V tomto roku sa predstavil len na Tour de San Luis, potom si na domácom šampionáte poranil rameno a od cyklistiky si na chvíľu oddýchol. Preto je jeho výkonnosť veľkou neznámou. V minulom roku sa snažil na týchto pretekoch vyrovnať Contadorovi, ale španielsky borec bol nad jeho sily. Quintana sa v tomto roku sústredí na Tour de France, preto si môže dovoliť, aby jeho marcová forma bola na vyššej úrovni ako pred rokom, keď sa pripravoval na Giro d´Italia. Ale vzhľadom na jeho pretekársku absenciu sa môže zopakovať situácia z predchádzajúcej edície.
 
 
tirreno-2014-podium-movf
Pódium T-A 2014: Quintana - Contador - Kreuziger (© Movistar Team)
 
 
Zvedaví budeme na Joaquima Rodrígueza, ktorého jarná forma by mala vyvrcholiť na ardenských klasikách. Po Ománe bol sklamaný zo svojho výkonu na Zelenej hore a naozaj zaskočený, že na víťaza tam stratil vyše päť minút. Pre španielskeho cyklistu tak prichádzajú dôležité preteky, aby zistil, kde sa v skutočnosti nachádza. Pre Rigoberta Urána sú pripravené zaujímavé profily, ktoré by ho mali vystreliť na vysoké miesta v klasifikácii. Do kariet mu hrajú obidve časovky, pretože si dokáže túto disciplínu vychutnať. Ak k tomu prirátame tempárske cieľové stúpanie Monte Terminillo, kolumbijský jazdec sa môže v klasifikácii dostať veľmi vysoko.
 
Do celkového poradia budú chcieť prehovoriť aj ostatní jazdci. Bauke Mollema máva na začiatku sezóny dobrú formu, ale v Andalúzii ochorel a podujatie musel opustiť. Potom však dokázal obsadiť na La Drome Classic ôsme miesto, takže sa zdá, že je už v poriadku. Thibaut Pinot predviedol na Zelenej hore veľmi dobrý výkon a jeho kondícia by mala byť v súčasnosti ešte lepšia. V Andalúzii predviedol slušné výkony aj Jurgen van den Broeck, ale stále to nie je to, čo od neho očakáva vedenie tímu. Silnú zostavu priváža Ag2r, uvidíme, či Carlos Betancur konečne ukáže aspoň záblesk svojho veľkého talentu. A v neposlednom rade sa budeme zaujímať o mladíkov ako Formolo, Villela, Konrad, Meintjes a van Rensburg, ako sa presadia v silnej konkurencii.
 
 
S najlepšou formou Cavendish, ovplyvní Sagana prítomnosť Contadora?
 
Šprintérske pole bude ukrátené o Marcela Kittela. Podľa vyjadrenia svojho tímu sa nikdy poriadne nezotavil z choroby, ktorú utrpel pred začiatkom sezóny, preto sa rozhodli, že mu doprajú priestor na úplné vyliečenie. Najväčšou hviezdou tak bude Mark Cavendish, ktorý prežíva rozprávkový vstup do ročníka. Nikto nepochybuje, že v hromadných dojazdoch bude práve on jazdcom, ktorého treba poraziť.
 
Pokúšať sa o to budú domáci jazdci Elia Viviani, ktorému sa to v Dubaji raz podarilo, Sacha Modolo a Matteo Pelucchi, ktorý zas porazil britského špurtéra v minuloročnej edícii. Silnú zostavu priváža tím MTN-Qhubeka, ktorý sa spolieha na Hagena, Farrara, Cioleka či Bossa. Premiéru na WT pretekoch si odkrúti talentovaný Magnus Cort, ktorý sa dobre javil na Strade Bianche.
 
Samozrejme, nás bude najviac zaujímať, ako sa bude dariť Petrovi Saganovi. Slovenský šampión čaká na prvý triumf v drese tímu Tinkoff-Saxo a okrem toho bude prvýkrát jazdiť spoločne s Albertom Contadorom. Rusko-dánsky celok si zameranie na rýchle dojazdy a GC vyskúšal na Okolo Ománu, kde počas rovinatých etáp zostávali pri Saganovi dvaja spolujazdci, ostatní pretekári pomáhali druhému lídrovi Majkovi. Môžeme očakávať, že podobnú stratégiu uvidíme aj na tomto podujatí.
 
Peter Sagan zápasil v Ománe s ochorením, čo určite ovplyvnilo jeho výkony. Na Tirrene zatiaľ vyhral štyri etapy, všetky triumfy dosiahol počas posledných troch ročníkov. Jeho jazdecké vlastnosti najlepšie vystihuje tretia etapa, uvidíme, ako sa bude správať nielen on, ale celý tím Tinkoff-Saxo počas rovinatých etáp. Slovenský jazdec má určite potrebnú výkonnosť, aby bol na podujatí úspešný, čo by bola pre neho vítaná vzpruha pred blížiacimi sa jarnými klasikami.       
 
 
 
 
Tirreno - Adriatico 2014
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka CONTADOR Alberto vlajka SAGAN Peter QUINTANA Nairo
QUINTANA Nairo vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (2):
vlajka KREUZIGER Roman vlajka CANOLA Marco vlajka CONTADOR Alberto
Tirreno - Adriatico 2013
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka NIBALI Vincenzo vlajka CONTADOR Alberto vlajka KWIATKOWSKI Michal
vlajka FROOME Chris vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (2):
vlajka CONTADOR Alberto vlajka CUNEGO Damiano vlajka SAGAN Peter
Tirreno - Adriatico 2012
celkové pódium bodovacia súťaž: súťaž do 25 r.:
vlajka NIBALI Vincenzo vlajka NIBALI Vincenzo vlajka POELS Wout
vlajka HORNER Chris vrchárska súťaž: naj. víťazstiev (1):
vlajka KREUZIGER Roman vlajka PIRAZZI Stefano šesť cyklistov
 
 
sagan-p 2014 2013 2012 2011
zlty-dres 29. miesto zlty-dres 33. miesto zlty-dres 43. miesto
zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 2. miesto zeleny-dres 2. miesto
vitaz 1x vitaz 2x vitaz 1x
Top 3: 2x Top 3: 2x Top 3: 2x
Top 5: 4x Top 5: 3x Top 5: 3x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop