Bergen: Mesto nazývané brána k fjordom

14.9.2017, 18:00 | Magazín C-I.sk | Juraj Pivarči
História Nórska je úzko spätá s dávnymi ságami, ktoré ospevujú hrdinské činy obyvateľov chladného severu. Tieto básne ospevujú Vikingov, teda tvrdých mužov, ktorí dobyli poriadny kusisko našej zemegule. Od Európy, cez časti Ázie až po Ameriku, ktorú vlastne objavili, avšak zásluhy prevzal známejší Kolumbus. Potomkovia týchto chlapíkov obývajú Škandinávsky polostrov dodnes. A už onedlho sa s týmto svetom stretne aj svet na dvoch kolesách. Majstrovstvá sveta v cyklistike pre rok 2017 bude hostiť mesto Bergen, nazývané tiež brána k fjordom.
 
Po Osle je to druhé najväčšie nórske mesto. Počet obyvateľov je asi 252-tisíc, čo je o čosi viac ako obyvateľov našich Košíc. Aglomerácia je samozrejme väčšia, v širšom okolí mesta žije až 380-tisíc ľudí. Na nórske (a aj slovenské) pomery je to teda celkom veľké sídlo. Hovorí sa však, že jeho atmosféra skôr pripomína malé mestečko plné histórie a tradícií, na ktoré sú všetci veľmi hrdí. Možno to teraz trochu vyznieva, že je Bergen staré mesto, ktoré má svoju najslávnejšiu éru už dávno za sebou, no opak je pravdou. Je to moderné veľkomesto, navyše plné študentov, ktorí dodávajú uliciam a hlavne barom či diskotékam mladícky elán. Bergen patrí medzi univerzitné mestá, kde študuje asi 15-tisíc mladých. A tých je tam cítiť.
 
Založili ho ešte v roku 1070. Postaral sa o to kráľ Olaf III. Nórsky pod názvom Bjørgvin, čo sa dá preložiť ako "zelená lúka medzi horami". Turisti poznajú hlavne známych sedem bergenských vrchov. Sandviksfjellet, Fløyfjellet, Rundemanen, Ulriken, Løvstakken, DamsgårdsfjelletLyderhorn. Pre našinca krkolomné názvy kopcov, z ktorého ani jeden nie je vyšší ako 650 metrov. Bergen naberal na význame a v roku 1217 nahradil Trondheim ako hlavné mesto. Na význame ale naberalo aj Oslo, a tak sa v roku 1299 opäť menila metropola. Tento raz naposledy.  Bergen tiež patril do skupiny miest s názvom Hanza. Boli to mestá, ktoré medzi sebou obchodovali a bohatli. Samozrejme ako to býva, nie vždy sa len darilo. V 14. storočí zasiahol mesto mor, o storočie neskôr ľahlo popolom. Požiar si miestni "vychutnali" aj v roku 1916, tentokrát však našťastie nebol taký ničivý. Ešte v 18. storočí sa tiež postavili domy ležiace na pobreží Bryggen, ktoré v roku 1979 zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Celkovo je ich 58. Z nedávnej histórie môžeme spomenúť rok 2000, kedy sa stal Bergen hlavným mestom Európy v kultúre. Rovnaký titul získali aj už spomínané Košice. V roku 2013.
 
 
bergen2017 sceneria
Scenéria Bergenu (© bergen2017.no)
 
 
Bergen je tiež povestný kvôli svojim dažďom, ale tiež kvôli úzkym cestičkám štverajúcim sa do kopcov, malebným železniciam a pravdepodobne najstrmšou zubačkou v Európe vôbec. Tiež sa tu nachádza výskumné centrum zaoberajúce sa námorným výskumom. V podstate ide o to, že vedci sa tu snažia zistiť čo najviac informácií o mori, oceáne a o tom, ako to všetko môže čo najviac poslúžiť ľuďom. Mesto vo veľkom využíva aj nórska armáda, teda námorníctvo, ktoré si v prístave Haakonsvern vybudovalo najväčšiu námornú základu v krajine. Z medzinárodného letiska Flesland zase odlietajú tisícky pracovníkov na ropné polia nachádzajúce sa v Severnom mori. Obrovský vplyv na miestnu ekonomiku má aj turizmus, a to vrátane rôznych konferencií. V roku 2006 tu mala koncert legendárna hudobná skupina Rolling Stones. Koncert bol v septembri, ale už pár mesiacov pred ním, nebolo možné nájsť v miestnych hoteloch jedinú voľnú izbu.
 
Zo športu samozrejme dominujú zimné radovánky počnúc od lyžovania, cez bežkovanie až po korčuľovanie. Pod tímovou značkou fungujú hokejisti, hádzanárky, ale tiež futbalisti. A práve SK Brann založené v roku 1908, je asi najznámejším klubom v Bergene. Okrem toho sa tu často začínajú alebo finišujú etapy známych nórskych cyklistických pretekov Tour of Norway či Tour des Fjords. Naposledy sa tak udialo vlani, na druhom menovanom podniku tu finišovala hneď prvá etapa. Podmanil si ju niekdajší víťaz pretekov Okolo Slovenska Howard Leigh z Austrálie v drese vtedy ešte IAM Cycling. Mesto má tiež bohaté medzinárodné vzťahy. Medzi je partnerské mestá patrí švédsky Göteborg, na ktoré majú najkrajšie spomienky slovenskí hokejoví fanúšikovia, fínske Turku, eritrejská Asmara, kde sa narodil cyklista Merhawi Kudus jazdiaci za Dimension Data, no a americký Seattle, kde ordinoval legendárny doktor Frasier.
 
Svetový šampionát je v správnych rukách a nórsky Bergen latku nastavenú Richmondom či Dauhou rozhodne podliezť nechce. A úplne najkrajšie by bolo, ak by sa nezmenilo ani meno majstra sveta.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop