Bergen bol dejiskom šampionátu s najlepšou diváckou kulisou (sumár a komentár)

28.9.2017, 07:00 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Svetový šampionát sa vrátil na starý kontinent, no jeho vrchol nového šampióna nepriniesol. Dúhové farby ostali u svojho pána. Nóri počas celého týždňa ukazovali svetu, prečo majú byť šampionáty v cyklistických krajinách.
 
Prvé dni šampionátu patrili Tomovi Dumoulinovi a jeho mužom. Sunweb narušil hegemóniu Quick-Stepu a BMC ziskom titulu v časovke družstiev. Kto by to bol povedal, že zvíťazí celok s Andersenom, Kämnom či Oomenom v zostave, hoci týchto mladíkov rozhodne nepodceňujeme. Leví podiel na zlate mal Dumoulin, ktorý o tri dni neskôr deklasoval konkurenciu v individuálnej časovke. Opäť trochu zabrnkal na nervy fanúšikov Chrisa Frooma pred ich prvým veľkolepým súbojom na budúcoročnej Tour de France. V nedeľu sa prepisovala história. Peter Sagan opäť ukázal, že je úplne imúnny voči všetkým tlakom a hoci nemal svoj najlepší deň, majstrovsky z minima vyťažil maximum. Narozdiel od Richmondu, dnes sa dal poraziť. Eddy Merckx mal sčasti pravdu, že až na Alaphilippa väčšina ostatných konkurentov zlyhala.
 
Celkovo sa na šampionáte mimoriadne darilo Holanďanom s Talianmi. Prví získali štyri zlaté medaily, druhí spolu až sedem. Povesti budúcej veľmoci neostali dlžní Dáni, ktorí si medzi mladými zapísali päť cenných kovov. Naopak, na nule ostali tradičné bašty Španielsko s Belgickom. Dva individuálne medaily dokázali získať iba dve pretekárky. Katrin Garfootová sa medzi ženami radovala zo striebra i bronzu, juniorka Elena Pirroneová dokonca z oboch zlatých medailí.
 
 
bergen po dojazde elite
Poľovačka fotografov na Petra Sagana po dojazde (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
Nóri nesklamali, cyklistike fandia
 
Nóri pripravili pre fanúšikov nezabudnuteľnú divácku kulisu. Už počas tímových časoviek sa dalo tušiť, že to bude v ďalších dňoch, a hlavne v nedeľu, absolútne šialenstvo. To sa potvrdilo. Ľudí neustále pribúdalo a všetci pretekári boli atmosférou uchvátení. Desiatky tisíc priaznivcov náruživo burácalo pri prejazdoch všetkých skupín, dokonca hnali i jednotlivcov, ktorí odpadli z pelotónu a mleli z posledného. Mladým pretekárom to určite pomohlo k ďalšej motivácii.
 
Mesto šampionátom žilo celý týždeň. Na letisku nás vítali plagáty, ľudia boli ústretoví a všade sa pohybovalo spolu 2500 dobrovoľníkov. V plnej pohotovosti boli aj stovky policajtov, no dojem nekazili a v drvivej väčšine prípadov sa usmievali a pomáhali s čímkoľvek. Na veľkom pódiu na námestí celé dni koncertovali populárne nórske kapely a aj po polnoci ste mali na niektorých miestach problém prejsť cez davy väčšinou mladých ľudí. Nič podobné sme nikde pred tým nevideli. Bolo to aspoň minulý týždeň jedno úžasne pulzujúce mesto. Česká funkcionárska legenda, niekdajší viceprezident UCI, Vladimír Holeček chodieva na svetové šampionáty tri desaťročia, no podotkol, že na takýto divácky ošiaľ si nespomína.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBergen: Mesto v pozadí šampionátu
 
 
Zaujalo nás, že hoci celosvetoví odborníci dávali viac šancí Alexandrovi Kristoffovi, domáci fanúšikovia viac držali palce obľúbenejšiemu Edvaldovi Boassonovi Hagenovi, ktorého fotografiu či meno na zástavách sme videli oveľa častejšie ako neskôr strieborného medailistu. Dokonca si dovolíme povedať, že po Hagenovi znelo v uliciach najčastejšie meno Sagan. Nikto nepochybuje, že po domácich priaznivcoch ich bolo najviac zo Slovenska (minimálne tisíc), no Peter je taký populárny, že nie zriedka sme videli s jeho podobizňou či slovenskou vlajkou aj domácich priaznivcov. Niektorí si niesli obe vlajky - nórsku i slovenskú.
 
Šampionát ako taký bol zorganizovaný veľmi dobre. Po prepočte stál 16,7 milióna eur. Zasadený bol do krásneho prostredia v blízkosti Fjordov na jednej strane a rozsiahlych lesov na druhej strane pekného mesta s mnohými zaujímavými atrakciami. Pre Slovákov bol Bergen drahý, hoci ceny boli určite vyššie ako tradične. Hotelové izby začínali až na 150-180 eurách za noc, aj to musel mať človek veľké šťastie, aby na takú izbu natrafil. Jedlo či taxi služba tu stoja zhruba trojnásobok.
 
 
bergen lod
Jedna z miestnych atrakcií (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
Slovenská stopa až na tradičného Sagana opäť menej výrazná
 
O Petrovi Saganovi sa u nás i všade vo svete písalo mnoho, doplníme snáď len to, že mal naozaj zdravotné problémy, nejednalo sa o žiadne zavádzanie. Ak by to chceli fingovať, asi by ho talianski manažéri neprehnali do Bergenu a späť. Podľa jeho blízkeho okolia mal menšie ťažkosti aj pár dní pred štartom a v nedeľu nešiel na saganovských sto percent. Nemal na to, aby v kopci odišiel súperom ako Alaphilippe. O to je pozoruhodnejší výsledok.
 
Juraj opäť raz potvrdil, že vo veľkých pretekoch je schopný stáť pri bratovi a jeho výkonnosť je dlhodobo na domestika postačujúca. Michaelovi Kolářovi nechýbalo k spokojnosti veľa, no nemal teraz takú formu ako vlani. Zlomil ho desiaty prejazd Salmon Hillu, rovnako ako Erika s Marekom, no Mišo osudu srdnato vzdoroval a dostal sa aj do kolóny mechaničákov, no úplne späť už nie. Baška predviedol zhruba to, čo sa čakalo, rovnako ako Čanecký, u ktorého bolo jasne zreteľné trápenie sa po prekročení dvoch stovák kilometrov. Patrik Tybor mierne sklamal, nemal v nedeľu dobré nohy.
 
 
canecky 2017 ms rozhovor lt
Marek Čanecký v rozhovore pred štartom (© Lukáš Timko, Cycling-Info.sk)
 
 
Medzi juniormi nemal problémy iba Matúš Štoček. Prežil všetky selekcie štartového poľa. Síce nebol príliš aktívny, ale bol si vedomý toho, že balík sa určite podelí. V špurte skupiny od druhého do 44. miesta bol dvadsiaty prvý. O jednu pozíciu tak vylepšil náš najlepší výsledok tohto desaťročia v podaní Ľuboša Malovca z Valkenburgu. Vtedy prišiel do cieľa celý natiahnutý balík. Zahraničných manažérov to asi neupútalo, ale Matúš s najväčšou pravdepodobnosťou skončí v Taliansku alebo Česku. Kamkoľvek pôjde to bude mať veľmi náročné, pretože časy mládežníckej hviezdy skončili. Nasledovať bude tvrdá realita.
 
Matej Blaško mal viacero problémov a viackrát dobiehal pelotón, čo ho stálo priveľa síl a na prvú veľkú skupinu stratil v cieli dve minúty. Spokojný nebol, cítil svoju šancu. Pre prvoročákov je totiž budúcoročný Innsbruck veľkým strašiakom. Budeme veľmi zvedaví, či sa mu podarí pripraviť tak, aby zabojoval o výsledok. Adam Foltán s Tomášom Meriačom preteky nedokončili. Druhý menovaný sa domov vrátil s viacerými obväzmi na tvári a jeho pád sa stal jedným z highlightov šampionátu. Hádam ich jedinečná atmosféra podujatia motivuje do ďalšej práce, aby si účasť zopakovali o rok, no budú to mať ťažké, pretože naša juniorská konkurencia je veľmi vyrovnaná.
 
 
bergen juniori durkova
Novosad - Foltán - Blaško - Meriač - Štoček - Machálková (© Katarína Ďurková)
 
 
Ostatní traja jednotlivci dopadli podľa predpokladov, tieň neprekročili. Petre Machálkovej sa podarilo prísť do cieľa v strede štartového poľa, Ján Andrej Cully tak ako pri svojich viacerých štartoch v sezóne dobojoval za pelotónom a Alžbete Bačíkovej sa do cieľa prísť nepodarilo.
 
Pred všetkými našimi pretekármi je veľká výzva pripraviť sa na ťažký rakúsky profil. Vzhľadom na blízkosť budúcoročného šampionátu s najväčšou pravdepodobnosťou obe komisie navrhnú poslať na štart viac ľudí, no stále by to podľa nás mali byť takí, ktorí budú mať šancu preteky dokončiť. S výnimkou elitnej kategórie. Jej pretekári majú za úlohu hlavne pomáhať Petrovi Saganovi. O tom, či sa postaví na štart rozhodne zrejme jarná časť sezóny. My všetkým našim pretekárom želáme veľa šťastia v budúcej sezóne!
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop