Giro bude oslavovať s kvalitnou štartovkou, tempo chcú diktovať Quintana, Nibali a Sky

4.5.2017, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V poslednom čase prichádza na Giro čoraz viac elitných jazdcov na celkové poradie a usporiadatelia musia byť maximálne spokojní, aká kvalitná konkurencia a veľký okruh favoritov sa predstaví v jubilejnej edícii.
 
giro 2016 podium movf
Vlaňajšie pódium: Cháves - Nibali - Valverde (© Movistar Team)
 
 
Dvaja predošlí víťazi majú znovu chuť na ružovú
 
Pretekom dodá poriadny šmrnc prítomnosť Naira Quintanu, ktorý neodolal vábeniu stého ročníka. Kolumbijský jazdec dlho váhal medzi Girom a Tour, až sa nakoniec rozhodol zúčastniť sa na obidvoch pretekoch s vedomím, že na každom môže byť úspešný. Preto si zvolil ekonomický plán prípravy, ale svoju silu ukázal na všetkých podujatiach, kde štartoval. 
 
Na Okolo Valencie a Tirreno - Adriatico vybojoval celkový triumf na cieľových stúpaniach, dobrý výkon predviedol aj v kráľovskej etape na Abú Zabí a v silnom prevedení sa ukázal aj na Okolo Astúrie. Preto sa môže na Gire spokojne spoliehať na svoje vrchárske schopnosti, ktoré predstavujú to najlepšie zo súčasnej cyklistiky.
 
 
quintana na podiu palec rcsf
Nairo Quintana je odhodlaný napodobniť triumf z roku 2014 (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Quintanovou obrovskou výhodou je, že v záverečnom týždni jeho výkonnosť neklesá, práve naopak, takže z tohto pohľadu dostane na Gire dostatok možností, ako knokautovať súperov. Veľmi mu sadne etapa končiaca v Bormiu, ktorá prebehne vo vysokej nadmorskej výške a na ťažkých, dlhých kopcoch. Tešiť sa môže aj na Blockhaus a súperov môže poštekliť na Orope
 
Koncentrovaný výkon musí podať v úvodnej časovke, a potom v kopcoch urobiť všetko preto, aby milánska jazda proti chronometru už nezasiahla do poradia. Jeho lezecké schopnosti a ťažké etapy ho favorizujú, aby vybojoval druhý titul na Gire, a my budeme zvedaví, akým spôsobom to bude chcieť dosiahnuť. Či zvolí pragmatický, ale sebavedomý štýl s vidinou TdF, alebo sa nechá strhnúť a súperi ho vybičujú k nevídanej bitke.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNibaliho minuloročná cesta za ružovým dresom v 20. etape
 
 
Na obhajobu prvenstva sa zameral Vincenzo Nibali. Štvornásobný víťaz GT presne vie, akým spôsobom sa má pripraviť na dráždivú trojtýždňovú zaberačku, preto výsledky na predchádzajúcich podujatiach nemusia harmonizovať s jeho ambíciami na Gire. Pred pár týždňami triumfoval na Okolo Chorvátska, ale na podujatí sa nepresadil kvalitou v kopcoch, ale víťaznou vôľou, ktorá sa nikdy nevzdáva a bojuje až do samého konca. Predviedol to aj v minuloročnej edícii, preto nikto nepochybuje, že v ťažkom záverečnom týždni nerezignuje v žiadnej pozícii.
 
Jeho minuloročný výkon v posledných etapách Gira bude pre ostatných mementom, že podujatie sa rozhodne len na samom konci. A Nibali je dostatočne skúseným pretekárom, aby vedel, ako má nakladať so svojou energiou počas Grand Tour a byť na fyzickom vrchole v správnom čase. Uvidíme, ako bude reagovať  na Quintanove zrýchlenia alebo tímovú jazdu celku Sky. Na druhej strane on bude strašiť súperov svojou agresivitou v posledných etapách, keď bude mať oproti ostatným dostatok energie, a nevystraší ho ani vysoká nadmorská výška či ťažké vytrvalostné previerky. A to robí z neho vážneho kandidáta na výborný výsledok v GC.
 
 
nibali 2016 giro trofej rcsf
Vincenzo Nibali s vlaňajšou trofejou (© ANSA / Alessandro di Meo)
 
 
Sky a Pinot prichádzajú s vysokými ambíciami
 
V tíme Sky stavili na dvojicu lídrov a britská zostava sa chce konečne presadiť na tomto podujatí. Životnú šancu dostáva Geraint Thomas, ktorý sa na svoju úlohu pripravoval niekoľko mesiacov. Na Tirrene sme sa mohli presvedčiť, že úspešne, pretože na Monte Terminillo predviedol skutočne vynikajúci výkon. A sebavedomie mu dodalo aj víťazstvo na Tour of the Alps.
 
Nevýhodou britského pretekára môže byť to, že ešte nikdy nejazdil ako líder na trojtýždňovom podujatí, preto sme zvedaví, ako si poradí s intenzívnou jazdou od začiatku pretekov až do samého konca, či sa mu neskríži plány nejaký zlý deň. Na trati sa môže oprieť o veľký lezecký pokrok, a aj keď nepatrí k pravoverným vrchárom, v kopcoch bude odolný. Z kandidátov na titul patrí k tým lepším časovkárom, takže bude záležať len od neho, ako zúročí tieto svoje dispozície priamo na trati.
 
 
sky 2017 sustredenie zjazd skyf
Ilustračná fotografia tímu Sky (© Team Sky / Beardy McBeardy)
 
 
Veľmi mu pomôže, že tím Sky má bohaté skúsenosti s Grand Tours, a jeho situácii uľahčí aj prítomnosť Mikela Landu. Zo vzájomnej spolupráce môžu vyťažiť obidvaja, o čom sa presvedčili na Tour of the Alps. Španielsky borec sa v podobnej situácii už ocitol, v roku 2015 spolu s Aruom dokázali v kopcoch vytrápiť Alberta Contadora.
 
Landa môže byť aj teraz rozbuškou na dôležitých stúpaniach a neviazane vyrážať do útokov ešte predtým, ako sa zdvihnú zo sedla ostatní favoriti. Landovi táto pozícia veľmi sedí, a keď zvládne aj úvodnú časovku, na čo má tiež predpoklady, môže výrazne prehovoriť do celkovej klasifikácie. Tím Sky to má veľmi dobre pripravené, ale aby dostali súperov pod tlak útočný Landa a trpezlivý Thomas, obidvaja musia prežiť úvodné dni bez ujmy, aby sa udržali na dobrých priečkach v GC. To bude prvotná výzva pre celú britskú zostavu. Až keď sa im to podarí, len potom môžu rozprúdiť v horách kolotoč.
 
 
thomas landa 2017 alpsf
Geraint Thomas a Mikel Landa na Tour of the Alps (© Tour of the Alps / Remo Mosna)
 
 
Na tomto podujatí sa predstaví prvýkrát Thibaut Pinot, no francúzsky jazdec ukázal na ostatných previerkach vášeň pre talianske preteky. Na Tirrene skončil tretí, Tour of the Alps zakončil na druhej priečke, a keď k tomu pridáme aj výborný výkon na Ruta del Sol, Pinot musí byť so svojou prípravou veľmi spokojný.
     
Určite sa teší na horské previerky. V tomto teréne by mal patriť medzi najsilnejších cyklistov, ktorí sa navyše neboja útočiť. Do kariet mu zahrá aj pomerne dlhá porcia časovkárskych kilometrov, v tomto smere bude mať veľkú sebadôveru. Ale veľký pozor si musí dať na zradné úvodné etapy alebo vrtochy počasia, ktoré môžu skomplikovať aj jednoduché previerky, aby sa kvôli tomu nedostal do defenzívnej pozície ešte pred rozhodujúcou fázou pretekov. A niekedy sa mu stáva, že po výbornom lezeckom výkone si vyberie zlý deň, čo môže mať pre neho fatálne následky v poslednom týždni.
 
 
pinot 2016 tour of alpsf
Thibaut Pinot v stúpaní (© Tour of the Alps 2016)
 
 
Stupne víťazov lákadlom pre mnohých jazdcov
 
S typologicky rovnakými lídrami prichádza na Giro tím BMC. Tejay van Garderen a Rohan Dennis budú chcieť vyťažiť čo najviac z obidvoch časoviek. Americký borec sa dostal do akéhosi útlmu na GT, a predovšetkým na Starej dáme, preto si tentoraz vyskúša jazdu na talianskom podujatí. Uvidíme, ako sa mu bude dariť na tých pravých horských výzvach ako Glockhaus či Stelvio, ale tempárske, vytrvalostné skúšky mu vždy sedeli viac ako prudké steny.
 
Rohan Dennis bude prvýkrát v kariére jazdiť ako líder na trojtýždňových pretekoch, a to hneď na mimoriadne ťažkej trase stého Gira. Jeho najväčšou zbraňou bude jazda proti chronometru, kde si môže vylepšiť pozíciu v poradí, ale oveľa dôležitejšie bude, ako sa mu bude dariť v kopcoch. V tomto roku predviedol niekoľko veľmi dobrých výkonov v horách, ale bude pre neho veľkou výzvou, aby tento štandard udržal počas troch týždňov. Dennis však nebude pod výsledkovým tlakom a v prom rade sem príde zbierať skúsenosti, ktoré potom zúročí v nasledujúcich ročníkoch.    
 
 
dennis 2017 vitazstvo alpsf mosna
Aj Rohan Dennis ladil formu v Alpách a vyhral etapu (© Tour of the Alps / Remo Mosna)
 
 
Na jazdu proti chronometru sa bude spoliehať aj Tom Dumoulin, ktorý si v tomto roku vybral tú Grand Tour, ktorá ponúka najväčšiu časovkársku porciu. Holandský borec dostal v tomto smere k dispozícii necelých sedemdesiat kilometrov, ale ak chce uspieť v poradí, musí byť veľmi silný aj v kopcoch. V roku 2015 sa mu to podarilo na Vuelte a minimálne rovnaký lezecký výkon musí predviesť aj teraz. Dumoulin je v horách čoraz odolnejší, preto budeme zvedaví, ako sa vysporiada s náročným tretím týždňom a ako dlho bude ťažiť z úvodnej časovky. Určite mu pomôže prítomnosť Ten Dama a Keldermana, ktorí disponujú potrebnými skúsenosťami.
 
V tíme Orica - Scott bude jediným lídrom Adam Yates. Pôvodne mal na podujatí štartovať aj jeho brat Simon, ale pri neistote okolo Estebana Chávesa sa bude Simon pripravovať na Tour. Adam Yates je lepším vrchárom z talentovanej britskej dvojice, v minulom roku finišoval na štvrtom mieste na TdF, preto môže mať vysoké ambície aj na Gire. Najlepšie sa môže ukázať v ťažkých horských etapách, presne tak, ako to predviedol v tejto sezóne v Katalánsku. Ako výborný lezec si je vedomý, že v milánskej časovke môže skôr stratiť, ako získať, preto bude musieť v kopcoch jazdiť aktívne. Ak sa tu predstaví vo svojej najlepšej forme, s touto taktikou nebude mať problém.
 
Po minuloročnom perfektnom výkone, ale aj veľkom sklamaní, si príde pre revanš Steven Kruijswijk. Holandský borec sa v ostatnej edícii presvedčil, že počas troch týždňov dokáže konkurovať najlepším vrchárom. Ak sa dostane do takej formy, akú predviedol pred rokom, bude mať zaručené miesto na popredných miestach v GC, pretože bude silný aj v poslednom týždni. Kruijswijk sa zatiaľ najlepšie predviedol v Katalánsku, kde obsadil siedmu priečku, ale jeho prvoradou úlohou bolo, aby sa svedomito pripravil na talianske podujatie. Na štarte bude veľmi motivovaný a odhodlaný, aby vybojoval svoj životný výsledok.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZlomový moment ostatnej edície - Kruijswijkov pád
 
 
V ostatnom ročníku predviedol svoj veľký potenciál aj Ilnur Zakarin. Nebyť smoliarskeho pádu mohol finišovať na vysokej priečke v poradí. Ako univerzálny jazdec, ktorý dokáže výborne liezť a aj jazdiť proti chronometru, môže vyťažiť z časovkárskych kilometrov, ale bez silného výkonu v kopcoch sa nepresadí. Dobré lezecké nohy ukázal už v Abú Zabí na Jebel Hafeet, ani v tomto smere by nemal mať problém,  preto bude horúcim kandidátom na vysoké priečky v GC.
 
Svoje zameranie mení Bauke Mollema. Po niekoľkých účastiach na TdF sa vracia na Giro, kde naposledy pretekal v sezóne 2010. Holandský jazdec je vhodným typom na trojtýždňové preteky, zvláda nielen kopce, ale po príchode do Treku výrazne zlepšil aj svoju časovku. V tomto roku už vyhral Tour de San Juan a dobré výkony predviedol v Abú Zabí a na Tirrene, preto vyzerá byť správne naladený, aby sa mohol pohybovať v popredí.
 
Na minuloročné šieste miesto bude chcieť nadviazať Bob Jungels, ktorého určite potešila porcia časovkárskych kilometrov, ale na druhej strane si bude musieť poradiť s náročnými horskými etapami. Na pretekoch sa predstaví Rui Costa, ktorý primárne nemyslí na celkovú klasifikáciu, ale bude naháňať etapové triumfy. Víťazstvo v Abú Zabí a druhá priečka v Ománe ukázali, že portugalský borec bude pripravený, aby sa presadil na náročných profiloch.
 
 
jungels 2017 itt 2 rcsf
Bob Jungels počas časovky na Tirreno - Adriatico (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Silné výkony v kopcoch môže predviesť Domenico Pozzovivo, ktorý sa ukázal v kvalitnej forme na Tour of the Alps, kde finišoval na pódiu. Zaujímavú vrchársku zostavu sem privedie tím Cannondale - Drapac. Rolland, Formolo alebo Carthy môžu dosiahnuť pekný výsledok v klasifikácii, ale určite zaútočia na etapový triumf. To isté budeme očakávať od Dombrowskeho a Villellu, takže americká zostava bude v kopcoch veľmi aktívna.
 
Na pretekoch sa predstavia aj traja českí zástupcovia. Najskúsenejším z nich bude Jan Bárta, ktorý na Gire štartoval už v roku 2012 a v trinástej etape dosiahol pamätný výsledok. Po úniku obsadil v horskej previerke druhú priečku, keď ho na vrchole kopca Cervinia porazil Amador. A český jazdec sa bude chcieť v únikoch zviditeľniť aj tentoraz.
 
V celku CCC Sprandi, ktorý je známy aktívnou cyklistikou na najväčších podujatiach, sa ukážu Jan Hirt a Michal Schlegel. Obidvaja zažijú premiéru na Grand Tour a nedávno na Okolo Chorvátska ukázali, že na túto udalosť sú veľmi dobre pripravení. Jan Hirt v minulom roku vyhral ťažkú edíciu Okolo Rakúska a teraz si môže vyskúšať jazdu proti najlepším cyklistom na veľkom javisku. V poľskom tíme dostal dôveru aj 21-ročný Michal Schlegel, ktorý v ostatnej sezóne jazdil za kontinentálnu zostavu Klein Constantia a na Tour de l'Avenir bral ôsmu priečku. Talentovaný jazdec môže získať na Gire neoceniteľné skúsenosti.
 
 
hirt 2017 katalansko stiehl cccf
Jan Hirt v Katalánsku (© Courtesy CCC Sprandi Polkowice / Mario Stiehl)
 
 
Posledné ročníky Giro d'Italia
 
2016 víťaz: vlajka Nibali 2. m.: vlajka Cháves 3. m.: vlajka Valverde
body: vlajka Nizzolo vrchy: vlajka Nieve U25: vlajka Jungels
 
2015 víťaz: vlajka Contador 2. m.: vlajka Aru 3. m.: vlajka Landa
body: vlajka Nizzolo vrchy: vlajka Visconti U25: vlajka Aru
 
2014 víťaz: vlajka Quintana 2. m.: vlajka Urán 3. m.: vlajka Aru
body: vlajka Bouhanni vrchy: vlajka Arredondo U25: vlajka Quintana
 
2013 víťaz: vlajka Nibali 2. m.: vlajka Urán 3. m.: albansko Evans
body: vlajka Cavendish vrchy: vlajka Pirazzi U25: vlajka Betancur
 
2012 víťaz: vlajka Hesjedal 2. m.: vlajka Rodríguez 3. m.: albansko De Gendt
body: vlajka Rodríguez vrchy: vlajka Rabottini U25: vlajka Urán
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop