MSR: V mužských pretekoch úradoval Juraj Sagan, Peter s Baškom zvládli konti súperov

25.6.2017, 08:00 | Preteky vo svete | T.Šandor, L.Timko
ne 25.6. zvlnena etapa 10:00   Žiar nad Hronom (7 kôl) 193 km Juraj Sagan
 
 
Spoločný šampionát vyvrcholil najočakávanejšími pretekmi celého majstrovského víkendu. V kategóriách mužov Elite a U23 nastúpilo 172 pretekárov, z toho 61 zo Slovenska. Všetko sa odohralo na siedmich kolách v akejsi severnej slučke Žiaru nad Hronom. Na pripravenom okruhu sa nachádzala v polovici krátka pasáž s dvomi menšími stúpaniami v okolí Kosorína, kde v predchádzajúcich pretekoch dochádzalo k selekcii najlepších jazdcov. Mužskú kategóriu však mohli zaujímať aj dva kratšie kopce, ktoré sa jazdili v Lutile, poslednej obci pred páskou, a práve tu sa mohol vytvoriť rozhodujúci útok. Napokon sa tak aj stalo.
 
 
LRG DSC00222
Štartové pole (© Cycling-Info.sk)
 
 
Najväčšou hviezdou pretekov a najsledovanejším jazdcom bol Peter Sagan, ktorý pred podujatím povedal, že chce, aby na týchto prestížnych pretekoch skončil majstrovský dres v tíme Bora - Hansgrohe. V minulom roku ho získal Juraj Sagan, ten však na včerajšej tlačovej konferencii priznal, že z výkonnostného hľadiska nebol spokojný so svojím predstavením na Okolo Švajčiarska, a preto sa len dnes večer rozhodne, či pôjde na Tour de France. Všetko bude záležať od toho, ako sa bude cítiť na trati, ale šance na jeho premiérovú účasť na TdF sú stále veľmi vysoké.
 
 
LRG DSC00147
Peter Sagan a Marek Čanecký na štarte (© Cycling-Info.sk)
 
 
Na štarte sa objavili aj Michael Kolář a Erik Baška, ktorí zvyšovali silu zástupcov nemeckej zostavy a boli pripravení na únik či špurt z akejkoľvek skupiny, kde boli favoritmi. Na medailu myslel aj Marek Čanecký, ktorý sa správne naladil v časovke a vlani bral nepopulárne štvrté miesto. A v drese Dukly BB bol motivovaný najmä Patrik Tybor, ktorý zasa vlaňajší šampionát preležal chorý v posteli.
 
Peter Sagan by bol veľmi spokojný, ak by sa presadil v českej časti jeho tímový kolega Jan Bárta, ale ten to mal náročnejšie, pretože sa proti nemu postavili Kreuziger, Štybar či Vakoč, takže aj toto dodalo dnešným pretekom pekný náboj. A na záverečných okruhoch sme sa mohli tešiť na súboje spomínaných WT jazdcov.
 
 
LRG DSC00823
Peter Sagan v spoločnosti tímových kolegov (© Cycling-Info.sk)
 
 
Úvodných desať kilometrov okruhu prebehlo na jednoduchom profile, ale keďže cesta smerom na Handlovú nebola kompletne uzavretá, pelotón sa pohyboval len po časti vozovky, druhá časť bola ponechaná pre normálnu cestnú premávku, hoci ju polícia regulovala a nepúšťala autá počas prejazdu pelotónu. A hneď sa tu v prvom kole odohral pád, ktorý zastavil niekoľkých jazdcov. Zo slovenských pretekárov sa ocitli na zemi Dušan Vala a Tomáš Nagy.
 
Veľmi rýchly začiatok pretekov si odnieslo niekoľko menej odolných jazdcov, ktorí stratili kontakt  hlavnou skupinou. Medzitým sa dostalo dopredu pätnásť cyklistov. V úniku sa objavili aj Juraj Sagan a český obhajca prvenstva Roman Kreuziger a týmto kvalitným pretekárom robili spoločnosť aj Sisr, Černý, Ťoupalík či Bucháček. Okrem Juraja Sagana nebol na čele žiadny iný slovenský zástupca.
 
 
LRG DSC00893
Petr Vakoč a František Sisr v úniku (© Cycling-Info.sk)
 
 
Už po prvom okruhu sa vytvorila na čele pretekov situácia, ktorá rozhodla nie len o priebehu pretekov, ale z veľkej časti aj o výsledkoch. Pred pelotónom sa pohybovalo dvadsať jazdcov a úplne vpredu jazdili Kreuziger, Vakoč, Štybar, Sisr, Černý alebo Hník, ktorí boli považovaní za hlavných českých favoritov. V tejto spoločnosti sa objavil aj Juraj Sagan ako jediný zo slovenských zástupcov. Za nimi sa nachádzal Martin Haring, ktorý sa chcel dostať do vedúcej skupiny, a spolu s ním mali tento záujem aj štyria českí borci. Balík v tomto momente strácal cez dve minúty, Peter Sagan sa nachádzal na jeho čele a sledoval, ako sa bude dariť jeho bratovi v úniku.
 
 
LRG DSC00929
Elkov-Author a Štybar na jednom z krátkych stúpaní (© Cycling-Info.sk)
 
 
Zloženie vedúcej skupiny: Bucháček, Polnický, Černý, Kukrle, Lehký, Hník, Kreuziger, Štybar, Vakoč, Boubal, Lichnovský, Sisr a Juraj Sagan. Českí favoriti rozbehli podujatie razantným štýlom, hneď v úvodnom okruhu vytvorili silnú vedúcu skupinu. Okrem toho mal vpredu kvalitné zastúpenie aj tím Elkov - Author, takže v balíku mohol túto situáciu eliminovať len celok Dukla Praha, ale aj oni museli vedieť, že to bude mimoriadne náročná úloha, ak nie nemožná. V parádnej pozícii sa ocitol Juraj Sagan, ktorý bol odmenený za svoju pozornú jazdu na začiatku pretekov.
 
 
LRG DSC01187
Juraj Sagan nemal v úniku konkurenta (© Cycling-Info.sk)
 
 
Po druhom kole si utečenci vybudovali náskok 5:30 na pelotón, kde na konci tohto okruhu musel riešiť nejaký problém Peter Sagan, ktorý bol diskutovať s Jánom Valachom. Medzi týmito skupinami stále jazdila partia Martina Haringa, ktorá zaostávala štyri minúty. Keďže sa im nedarilo priblížiť sa k vedúcej skupine, rozhodli sa vrátiť späť do balíka v treťom okruhu.
 
 
LRG DSC01248
Snaha Martina Haringa, ktorému už ale kolegovia z úniku neťahali (© Cycling-Info.sk)
 
 
V pelotóne diktoval tempo tím Dukla Praha a hlavnú skupinu sa nažil rozprúdiť aj Marek Čanecký, ale únik veľmi dobre spolupracoval a udržiaval rozdiel cez úroveň piatich minút. Pozíciu na čele pretekov si užíval Juraj Sagan, ktorý jazdil na konci vedúcej skupiny, nemusel v nej ťahať, ale aj tak bol momentálne najlepším slovenským jazdcom na trati.
 
 
LRG DSC01591
Po českom titule túžil aj Roman Kreuziger (© Cycling-Info.sk)
 
 
V balíku sme nevideli tú pravú aktivitu pri sťahovaní vedúcej skupiny. Na čele pelotónu sa síce striedali niektorí jazdci, ale bolo to len taká platonická snaha, ktorá vôbec neohrozovala kvalitných borcov, ktorí si vybudovali pekný odstup. Po troch kolách atakoval rozdiel medzi skupinami šesť minút a v pelotóne sa ujala tempa Dukla Banská Bystrica.
 
Na zvlnenej pasáži štvrtého okruhu si nastúpil Peter Sagan, čo bola prekvapujúca skutočnosť, pretože pelotón v tom čase strácal cez sedem minút. Ale svetový šampión len zapózoval pred divákmi, ktorých sa tu zišlo veľmi veľa, a potom sa vrátil do balíka.
 
 
LRG DSC01940
Sagan pomáha Bártovi (© Cycling-Info.sk)
 
 
Peter Sagan sa ale nechcel viesť v pomaly jazdiacom pelotóne, tak predviedol ďalší pohyb, a to už vyzeralo, že sa chce dostať do vedúcej skupiny. Jeho atak udržal český jazdec Matěj Zahálka. Potom sa rozhodli nastúpiť aj ďalší borci, pred balíkom sa ocitli Jan Bárta a Daniel Turek, aktivitu ukazoval aj Marek Čanecký.
 
 
LRG DSC02041
Jan Bárta a Daniel Turek pred balíkom (© Cycling-Info.sk)
 
 
Po štvrtom kole zostali pred balíkom iba Jan Bárta a Daniel Turek, takže žiadny ďalší slovenský pretekár sa neobjavil pred hlavnou skupinou. Peter Sagan sa vrátil do späť po tom, čo pomohol Bártovi, a Marekovi Čaneckému sa nepodarilo dostať dopredu. Pelotón potom už nemal potrebnú motiváciu, aby mohol ešte niečo urobiť s vývojom pretekov. A aj Jan Bárta s Danielom Turekom mali dlhú cestu do vedúcej skupiny.
 
 
LRG DSC02264
Michael Kolář v balíku (© Cycling-Info.sk)
 
Tesne pred koncom piateho kola zaútočil na čele pretekov Josef Černý, ktorý si vybudoval 11-sekundový náskok, ale dlho mu to nevydržalo. Následne sa opäť delila vedúca skupina a vpredu sa znovu objavil Josef Černý, ktorému robil spoločnosť Zdeněk Štybar. Zmierený pelotón zaostával cez desať minút.
 
 
LRG DSC02858
Peter Sagan pred balíkom (© Cycling-Info.sk)
 
 
Černý so Štybarom v predposlednom kole navýšili svoj náskok na dve minúty a v druhej skupine favoritov sa nenašiel nikto, kto by výrazne zasiahol proti ich odstupu. Petr Vakoč mal vpredu kolegu, tím Elkov - Author takisto, takže zodpovednosť mali mať Kreuziger alebo Sisr. Aj keď o víťazovi slovenského titulu už bolo rozhodnuté, na striebornú medailu si robil zálusk Peter Sagan a veľký súboj sa mal odohrať aj o tretie miesto na stupňoch víťazov. A boli sme zvedaví, komu sa pošťastí v slovenskej kategórii do 23 rokov.
 
 
LRG DSC03251
Rezignovaný pelotón (© Cycling-Info.sk)
 
 
Do posledného okruhu nabehla vedúca dvojica s náskokom 1:50 na Vakoča, Kreuzigera, Polnického, ktorí sa ešte nezmierili s tým, že im unikne český titul, a v tejto skupine jazdil aj Juraj Sagan.
 
 
LRG DSC03415
Štybar s Černým na čele pretekov (© Cycling-Info.sk)
 
 
V predposlednom kole sme videli, ako Peter Sagan jazdí na čele pelotónu a na zvlnenej pasáži sa ho snaží rozdeliť. Nakoniec sa mu to podarilo a v jeho skupine zostali len takí borci ako Kolář, Baška, Tybor, Čanecký alebo Mahďar, ktorí mali pred sebou bitku o zvyšné dva najcennejšie kovy.
 
 
LRG DSC03624
Juraj Sagan v druhej skupine (© Cycling-Info.sk)
 
 
Na poslednom krátkom stúpaní tesne pred cieľom predviedol výborný atak Zdeněk Štybar, ktorým sa zbavil Josefa Černého, a jazdec tímu Quick-Step Floors išiel za českým titulom. Štybar vybojoval druhý domáci triumf, predtým sa tešil v roku 2014. Striebornú pozíciu získal Josef Černý z celku Elkov - Author Josef Černý a na tretej pozícii finišoval Petr Vakoč, ktorý v špurte zdolal Romana Kreuzigera.
 
Od prvého okruhu bolo rozhodnuté, že slovenský titul vybojuje Juraj Sagan, ktorý sa tešil aj v minulom roku a ktorý prišiel do cieľa za Štybarom a Černým. Potom prišla do cieľa menšia skupinka slovenských jazdcov, kde sa bojovalo o medaily, ktorú viedol Peter Sagan. Svetový šampión mal pri sebe Kolářa s Baškom, pre ktorých chcel pripraviť pozíciu pre záverečný špurt. V taktickom šprinte nakoniec preťal pásku ako druhý Peter Sagan, tretí skončil Erik Baška. Podobne ako v minulej sezóne po víťaznej časovke obsadil štvrtú priečku Marek Čanecký, piaty dorazil do cieľa Patrik Tybor.
 
V kategórii do 23 rokov bol najúspešnejší Juraj Bellan, ktorý si vypracoval menší náskok pred tímovým kolegom z Dukly Banská Bystrica Jánom Andrejom Cullym. Tretie miesto obsadil Adam Szász z PROefekt team. 
 
 
LRG DSC03746
Druhý titul Juraja Sagana (© Cycling-Info.sk)
 
 
LRG DSC03887
Juraj Bellan oslavuje triumf v kategórii do 23 rokov (© Cycling-Info.sk)
 
 
Na spoločných majstrovstvách sme videli veľmi netradičný priebeh, keď sa vytvoril rozhodujúci únik už v prvom kole. Eminentný záujem mali na tom českí favoriti, ktorí sa osamostatnili takto skoro, a toto perfektne využil Juraj Sagan, ktorý mal zľahčenú pozíciu pri obhajobe titulu. Celý čas sa mohol viezť spolu s českými pretekármi, ale v záverečných kolách ukázal svoju silu, keď prišiel do cieľa za vedúcou dvojicou a v poslednom kole sa mohol ukázať osamotený slovenským priaznivcom. Po tomto triumfe, keď sa dokázal udržať až do cieľa na čele pretekov, potvrdil výbornú výkonnosť, a preto by nemal chýbať v nominácii na Tour de France.
 
 
Saganovci na pódiu (© Cycling-Info.sk)
 
 
Jeho brat Peter celý deň kontroloval pozíciu v balíku, a keď už bolo takmer jasné, že to vedca skupina dotiahne do cieľa, tak sa snažil pomôcť Janovi Bártovi, aby sa pokúsil český jazdec dostať na čelo pretekov. Potom v predposlednom kole roztrhal pelotón a v cieli chcel ponúknuť medailu pre svojich mladších tímových kolegov. V minulej sezóne sa dostal na pódium Michael Kolář, dnes sa to podarilo Erikovi Baškovi. Svetový šampión získal druhýkrát striebornú medailu na domácich majstrovstvách, ale čo je najdôležitejšie, snažil sa potešiť slovenských priaznivcov, veď doma naposledy jazdil pred dvomi rokmi.
 
 
LRG DSC03982
Najlepšia trojica v kategórii U23 (© Cycling-Info.sk)
 
 
Druhý raz po sebe skončil tesne za stupňami víťazov Marek Čanecký, ktorý musel byť veľmi sklamaný, ako sa vyvíjalo toto podujatie. V polovici pretekov sa snažil aktívnou jazdou niečo urobiť so svojou pozíciou, ale bola to nemožná misia, hoci má dobrú formu. Podobne dopadol aj Patrik Tybor, ktorému nedovolila trojica z Bory zabojovať o pódium.
 
V utorok budeme publikovať sumár šampionátu aj s komentárom šéfredaktora...
 
 
audio ikonkaKompletné audio vyjadrenie Juraja Sagana (zlato)
{play}images/music/2017/msr-cr/rr-sagan-j.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana (striebro)
{play}images/music/2017/msr-cr/rr-sagan-p.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Erika Bašku (bronz)
{play}images/music/2017/msr-cr/rr-baska.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Juraja Bellana
{play}images/music/2017/msr-cr/rr-bellan.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo reportáž z pretekov
 
 
Výsledky
1. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 4:35:11 70
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 09:49 55
3. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 09:49 40
4. ČANECKÝ Marek Amplatz - BMC 09:49 30
5. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 09:49 25
6. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 09:49 20
7. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 10:10 15
8. LAJCHA Juraj CK Spartak Tlmače 14:02 10
9. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 14:08 5
10. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 14:29 3
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
fotogaleria ikonkaKompletná fotogaléria z pretekov (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
Fotografia 1 z 204
 
 

 
 
mapa preteky
mapa okruhu, ktorý absolvujú 7x - 2700 nastúpaných metrov (© cyklistika2017.sk)
 
preteky profil
profil okruhu (© cyklistika2017.sk)
 
 

 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z MSR a ČR 2017
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop