MS: Aj medzi juniormi vyhral útok, presadil sa Dán Johansen, Štoček na 21. mieste

23.9.2017, 09:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
ms 2017 logo
 
 
pi 22.9. zvlnena etapa 13:15 Bergen > Bergen (10 kôl) 191 km Cosnefroy
 
 
Aj v druhých dnešných pretekoch sme mali na trati jediného zástupcu. Ján Andrej Cully sa chcel na šampionáte prezentovať čo najlepšie, pred Bergenom sa svedomito pripravoval. V prvej časti pretekov nemal v pláne skákať do únikov, ale chcel šetriť energiu a jazdiť pozične správne, aby mu neušla hlavná skupina pri nejakom delení. Ani tentoraz sme nemali na trati mechanické vozidlo, ale delili sme sa s Marokom a našim mechanikom bol Boris Mičuda.
 
Na štarte mrholilo a teplota ukazovala len pätnásť stupňov. V úvodných troch kolách sme videli aktivitu zo strany menších reprezentácii a táto snaha napokon vyústila do vytvorenia 12-člennej vedúcej skupiny. Vpredu jazdili Oka, Yamamoto (obaja Japonsko), Habtom, Musie, Selemun (všetci Eritrea), Fernandez (Portugalsko), Novakovskij (Ukrajina), Hoog (Švédsko), Mugisha (Rwanda), Strokau (Bielorusko), Pelikán (Maďarsko) a Abderrahim (Maroko). Nás zástupca sa pohyboval bez problémov v hlavnej skupine.
 
V pelotóne udávali tempo nórski pretekári, ktorí verili Kristofferovi Halvorsenovi, že môže obhájiť minuloročný titul. 21-ročný cyklista patrí medzi veľké talenty, preto po tomto roku opúšťa nórsky celok Joker a prestupuje do tímu Sky. Prvých päť okruhov neprinieslo aktívnu jazdu, na čele sa usadila početná skupina, ktorá si udržiavala dvojminútový náskok pred pelotónom. V hlavnej skupine odvádzal najväčšie penzum práce nórsky celok, ostatné reprezentácie ešte vyčkávali. Ján Andrej Cully plnil svoje predsavzatia a v balíku jazdil pokojne.
 
Potom sa predsa len spustila akcia, belgická, talianska a dánska zostava už nasadili výraznejšie tempo. Na zvlnenej časti okruhu a najmä na stúpaní Salmon Hill začali mať problémy niektorí jazdci. Na konci šiesteho kola zaútočil v balíku Brandon McNulty, ktorého pohyb rozprúdil pelotón. Americký cyklista sa síce dostal do vedúcej skupiny, ale rozbehnutý pelotón rýchlo zareagoval a pôvodný únik s McNultyho snahou boli eliminovaný. Na túto aktivitu doplatilo mnoho jazdcov a jedným z nich bol aj Ján Andrej Cully, ktorý sa ocitol za balíkom v siedmom kole.
 
 
cully 2017 bergen start durkova
Ján Andrej Cully pred štartom (© Tomáš Liška)
 
 
V týchto momentoch sa vytvoril na trati chaos, čo využilo osem silných jazdcov, aby sa dostalo na čelo pretekov, ale na začiatku ôsmeho kola mali k dobru len malú časovú výhodu. Pelotón ich nechcel pustiť.
 
Sivakov (Rusko), Hindly (Austrália), McNulty (Spojené štáty), Müller (Švajčiarsko), Tiller (Nórsko), Hoog (Švédsko), Davies (Veľká Británia) a Gidich (Kazachstan) si však dokázali vybudovať vyše minútový náskok a balík musel byť veľmi obozretný, lebo vpredu sa nachádzalo niekoľko jazdcov, ktorí podpísali zmluvy s WT celkami. Ešte sa nevzdával ani Ján Andrej Cully, ktorý strácal na pelotón deväťdesiat sekúnd a ťahal šesťčlennú skupinku.
 
Vedúca šestica naskočila do predposledného kola s náskokom pol minúty, za nimi odpálili stíhaciu jazdu španielske farby, ktorým sa darilo znižovať manko hlavnej skupiny. Aj keď sa do balíka vrátili viacerí cyklisti, Ján Andrej Cully sa medzi nimi neobjavil a už mal stratu cez tri minúty. Na Salmon Hill boli utečenci chytení a potom to vyskúšal Bjorg Lambrecht, druhý muž tohtoročného Tour de l'Avenir. Belgický cyklista si vybudoval menší  náskok a čakal, kto sa k nemu pridá. V predposlednom kole sa však žiadny veľký útok nekonal a v hlavnej skupine zostávalo osemdesiat jazdcov. A mali sme pred sebou záverečný okruh. 
 
Ešte pred stúpaniami sa začalo atakovať, ale najdôležitejší útok sa odohral na Salmon Hill a predviedol ho Lennard Kämna. Nemecký borec vyrazil z balíka a nechal za sebou aj malú skupinku utečencov. Na tomto kopci sa dostal do problémov Halvorsen, takže nórsky jazdec neobhájil titul. Na vedúcej priečke sa objavil vynikajúci časovkár, čo sľubovalo parádne vyvrcholenie pretekov.
 
K Lennardovi Kämnovi sa pridal francúzsky zástupca Benoit Cosnefroy, ale za nimi sa nachádzal rozbehnutý pelotón, ktorý bol stále početný, silný a nestrácal veľa. Výborná naháňačka vyvrcholila až tesne pred cieľom a skončila sa úspešne pre vedúcu dvojicu. V závere mal viacej energie Benoit Cosnefroy, ktorý si poradil s Lennardom Kämnom. Špurt balíka o tretie miesto získal Michael Carbel z Dánska. Hlavná skupina stratila tri sekundy.
 
V kategórii do 23 rokov sme videli perfektné finále, kde sa presadili dvaja odvážni jazdci, ktorí udržali pred balíkom aj veľmi krehký náskok. Obidvaja nastúpili na Salmon Hill a spoločnými silami nakoniec udržali za sebou balík, ktorý prišiel do cieľa s minimálnou stratou a pomerne v početnom zložení. Cosnefroy a Kämna ukázali, že na tomto profile sa dá úspešne atakovať, ale je to veľmi ťažká úloha. Francúzsky jazdec potešil svojho nového zamestnávateľa Ag2r a pre Lennarda Kämnu je to druhá medaila z tohto šampionátu, v nedeľu oslavoval titul v TTT. V dánskom celku sa presadil Michael Cardel, ktorý je aj aktuálnym dánskym šampiónom v kategórii do 23 rokov.  
 
Ján Andrej Cully si poradil s prvou časťou pretekov, ale akonáhle sa začalo zrýchľovať v balíku, v pelotóne sa dlho neudržal. Z hlavnej skupiny vypadol v siedmom kole a aj keď sa snažil bojovať, v predposlednom okruhu mu už došli sily a jeho strata stúpla na necelých desať minút. Do cieľa dorazil v poslednej skupine, ktorú nestiahli z trate na 115. priečke s mankom 17:04. Po dojazde sa osprchoval, zbalil a Martin Riška ho odviezol na letisko, odkiaľ letí do Normandie na nedeľňajšiu časovku dvojíc, kde nastúpi s Jurajom Bellanom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jána Andreja Cullyho (115. miesto)
"Nie som spokojný s touto mojou premiérou. Malo to dopadnúť lepšie. Nedokončenie som si nepripúšťal, takže som splnil iba základný cieľ. Teraz sa štartuje tak, že jednotlivých pretekárov na štart vyvolávajú a zoradzujú. Ja som tak ako ostatní jednotlivci musel štartovať úplne vzadu a trikrát to predomnou padlo. Nemohol som sa predrať dopredu. To ma trochu frustrovalo. Potom sa pri prejazdoch toho najťažšieho kopca začali ozývať nohy a vedel som, že to bude trápenie. Postupne som začal odpadať a v niektorom okruhu sa už nevrátil. Dúfal som, že vydržím s najlepšími dlhšie.
Som ale veľmi šťastný, že som dostal šancu tu byť, atmosféra bola úžasná, ľudia ma povzbudzovali, aj keď som bol vzadu sám či v menších skupinách.
Jasná rada pred nedeľou: Jazdiť vpredu, je to okruh, kde sa ťažko buduje pozícia, nedá sa len tak oodýchnuť a viaceré pasáže neuveriteľným spôsobom naťahujú balík. Ak by niekto urobil chybu, vytvorili by sa veľké diery."
 
 
Výsledky
1. COSNEFROY Benoit Francúzsko 4:48:23  
2. KAMNA Lennard Nemecko 00:00  
3. CARDEL Michael Dánsko 00:03  
4. WOOD Oliver Veľká Británia 00:03  
5. ALBANESE Vincenzo Taliansko 00:03  
6. TOUZE Damien Francúzsko 00:03  
115. CULLY Ján Andrej Slovensko 17:04  
 
pdf-ikona KOMPLETNÉ VÝSLEDKY
 
 
so 23.9. zvlnena etapa 09:30 Rong > Bergen (5 kôl) 135 km Johansen
 
 
Juniorov čakalo päť prejazdov po majstrovských okruhoch, ale ešte predtým nám predviedli nájazd do Bergenu, ktorý bol pripravený aj v zajtrajších pretekoch Elite. Slovenská reprezentácia mala na štarte štyroch zástupcov a najmä Matúš Štoček s Matejom Blaškom verili, že môžu dosiahnuť pekný výsledok.
 
Na štarte nepršalo, ale jazdilo sa pod zamračenou oblohou s teplotami v okolí pätnástich stupňov. Nájazdové kilometre skutočne ukazovali autentické prostredie západného Nórska, ako sľubovali organizátori, ale cyklistom sa tu nechcelo vybehnúť do úniku. Pred pelotónom sa pohyboval chvíľu len marocký reprezentant Abdellah Loukili.
 
Úvodné úseky sprevádzalo niekoľko menších pádov a napokon sa vytvoril dobrý únik, v ktorom sa predstavili Iversby (Nórsko), Brussenskij (Kazachstan), Masotto (Taliansko), Van der Tuuk (Holandsko), Donovan (Veľká Británia), Staples (Kanada), Medrazi (Maroko) a Paškevič (Bielorusko). A táto skupina nabehla na čele pretekov na rozhodujúce okruhy. 
 
Hneď na začiatku toho prvého kola sme videli ďalší pád a na zemi aj jedného zo slovenských zástupcov, ktorý sa ocitol v bolestiach. Potom sa padalo aj pred prvým prejazdom cez Salmon Hill a balík sa rozdelil na dve časti, ale nie natrvalo.
 
Po úvodnom kole si vybudovali utečenci náskok osemdesiat sekúnd. Zo slovenských jazdcov tu chýbal len Tomáš Meriač, ktorý mal predtým nepríjemný pád a strácal už vyše štyri minúty. Následne mal smolu aj Adam Foltán, ktorý sa po prejazde cieľovou páskou zaplietol do kolízie a musel riešiť technické problémy.
 
V druhom okruhu sa dostal na čelo pretekov sólovou jazdou Heinschke z Nemecka, rozdiel medzi skupinami zostával na úrovni jednej minúty. V balíku pracovali najmä dánski pretekári. Štoček s Blaškom zostávali v hlavnom poli, spomínaná kolízia spôsobila, že Foltán jazdil päťdesiat sekúnd za nimi. 
 
Päťdesiat kilometrov pred cieľom jazdili na čele pretekov Iversby, Van der Tuuk, Masotto, Rastelli, Donovan, Staples, Brussensskij, Marukhin a Heinschke, keď na Salmon Hill zaútočil český zástupca Karel Vacek. Český cyklista rozšíril vedúcu skupinu na desiatich mužov a utečenci vybehli do predposledného kola s náskokom tridsať sekúnd. V pelotóne ich stíhali aj Štoček a Blaško, Foltán sa prepadol v poradí.
 
Rozhodujúce okamihy sa mohli odohrať už pri predposlednom prejazde cez Salmon Hill. Po tomto kopci zostali vpredu len Rasteli, Donovan a Brussenskij, ale náskok vedúcej skupinky klesol na dvadsať sekúnd. Pohybovali sa v nej aj obidvaja naši najlepší zástupcovia. Tomáš Meriač sa už nachádzal v medickom centre, kde mu po páde zašívali bradu.
 
Vo finálnom okruhu sa rozšírilo zloženie vedúcej skupiny, útočníci si nastupovali, a keďže balík zaostával len dvadsať sekúnd, atakovalo sa aj v hlavnom balíku. V poslednom kole sa dostal na čelo pretekov Julius Johansen (Dánsko), ktorý na nič nečakal ani na Salmon Hill a predviedol perfektný atak. Na stúpaní si dokázal vybudovať 30-sekundový náskok a potom ho musel obhájiť pred 4-člennou skupinou prenasledovateľov.  
 
Julius Johansen nemohol svoj sólový útok zakončiť inak ako titulom svetového šampióna, ale o zvyšné medaily sa strhol veľkú súboj. Nakoniec ho ovládli talianski borci Luca Rastelli a Michele Gazzoli, ale na páske hrýzol nemecký konkurent Niklas Markl.
 
Preteky juniorov poznačila veľká nervozita a množstvo pádov, na čo doplatili aj dvaja naši reprezentanti. Mladí cyklisti sa snažili jazdiť aktívne a napokon slávil úspech útok, aj keď sa uskutočnil len na samom konci pretekov. Julius Johansen presne načasoval svoj pohyb a právom získal zlatú medailu, lebo v závere mu nikto nestačil. Dánsky jazdec je talentovaným pretekárom, veď nedávno vyhral aj prestížne juniorské podujatie Trofeo Karlsberg. Na pódiu mu robili spoločnosť dvaja talianski zástupcovia, ktorí sa takisto snažili prezentovať aktívnym štýlom a boli za to odmenení.
 
Z našich borcov finišoval v hlavnej skupine iba Matúš Štoček, ktorý obsadil 21. miesto, Matej Blaško napokon stratil 2:45 a skončil na 52. priečke. Adam Foltán a Tomáš Meriač podujatie nedokončili. Z našich si najlepšie počínali Matúš Štoček a Matej Blaško, ktorí dlhý čas jazdili spoločne v hlavnom poli. Blaško z neho vypadol v predposlednom kole a zaostal necelé tri minúty aj kvôli pádu a rôznym problémom, ale Štoček zostal v balíku až do cieľa a vybojoval pekné 21. miesto. Nepríjemný pád na začiatku prvého kola v Bergene stál preteky Tomáša Meriača, ktorý musel byť po ňom ošetrený v medickom centre. Na začiatku druhého okruhu mal zase problémy Adam Foltán, ktorý sa zaplietol do kolízie a už sa mu nepodarilo vrátiť sa späť do pelotónu. 
 
Po pretekoch sme sa so Štočkom rozprávali aj o jeho budúcnosti. Zatiaľ zmluvu nepodpísal. Sám by rád čo najskôr vedel svoj osud. S najväčšou pravdepodobnosťou bude v kariére pokračovať v Taliansku alebo Česku.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Matúša Štočka po pretekoch
{play}images/music/2017/stocek-2017-ms-bergen.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
Ospravedlňujeme sa za slabšie spravodajstvo z týchto pretekov, keďže náš jediný vyslaný redaktor bol celé preteky mimo Bergenu kvôli tlačovej konferencii Petra Sagana, ktorej výstup spracovávame.
 
 
Výsledky
1. JOHANSEN Julius Dánsko 3:10:48  
2. RASTELLI Luca Taliansko 00:51  
3. GAZZOLI Michele Taliansko 00:51  
21. ŠTOČEK Matúš Slovensko 00:51  
52. BLAŠKO Matej Slovensko 02:45  
DNF FOLÁN Adam Slovensko DNF  
DNF MERIAČ Tomáš Slovensko DNF  
 
pdf-ikona KOMPLETNÉ VÝSLEDKY
 
 
rr okruh profil
profil okruhu (© bergen2017.no)
 
 
rr okruh mapa
mapa okruhu, jeden má 225 nastúpaných metrov (© bergen2017.no)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop