Bergen s klasikárskym profilom, Sagan chce opäť obhájiť, má tradičných súperov

21.9.2017, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Zlatý klinec majstrovského týždňa ponúkne otvorenú cyklistiku na nepríjemnom okruhu, sada medailí sa môže rozdeliť viacerými spôsobmi. V kvalitnej konkurencii sa postaví proti sebe niekoľko národných stratégii a jednu z nich bude tvoriť šesťčlenná slovenská enkláva, ktorej cieľom bude udržanie dúhovej kontinuity Petra Sagana.
 
Cestné preteky kategórie Elite na MS patria k vrcholom celej sezóny. Svetový šampionát je špecifickým podujatím. Nie každý cyklista sa dokáže dostať do špičkovej formy na konci ročníka a svoje zohráva aj meniaci sa profil trate, ktorý sadne len určitému okruhu pretekárov. A v tejto sezóne sa snažili organizátori nastaviť trasu pre nórskych reprezentantov, ktorí majú dobrý finiš po náročnom priebehu pretekov. Takže pripravené okruhy budú ťažké pre klasických šprintérov a zároveň nebudú natoľko selektívne, aby to využili vrchári. V Bergene smeruje všetko ku klasikárskej bitke. Rozoberanou témou bude aj počasie, podľa aktuálnych predpovedí by nemalo v nedeľu pršať.
 
 
bergen favoriti elite
 
 
Trasa potešila klasikárov, ale môže prekvapiť
                   
Pretekári hlavnej mužskej kategórie si musia počkať necelých štyridsať kilometrov, kým sa dostanú na samotné okruhy v Bergene. Začínať sa bude v západnej časti krajiny, na ostrove Sotra v malej dedinke Rong a hneď po oficiálnom štarte je naplánovaný prechod cez most Rongesund. Organizátori hovoria, že tieto nájazdové kilometre ponúknu divokú a autentickú krajinu západného Nórska. Cyklisti sa budú pohybovať po ostrove takmer dvadsaťpäť kilometrov, potom ich prevedie na kontinentálnu časť majestátny most Sotra Bridge. A po ďalších pätnástich kilometroch sa dostane pelotón konečne na bergenské okruhy.
 
Pripravených je dvanásť okruhov, ale to prvé kolo je špecifické a  prebehne na odlišnom profile. Ten podstatný a najdôležitejší okruh meria devätnásť kilometrov, pôjde sa jedenásťkrát a obsahuje aj  hlavné lezecké výzvy. Očakávané bergenské javisko je rozdelené na dve časti. Tá prvá obsahuje svižné stúpania, v druhej polovici profil povolí, ale na konci podujatia tu určite uvidíme napínavú naháňačku.
 
Referenčným bodom majstrovských pretekov je stúpanie Salmon Hill (1,5 km; 6,4 %), no bezprostredne pred ním sa nachádzajú ešte dva krátke kopce. Na začiatku okruhu absolvujú jazdci 200-metrovú jazdu cez dobre osvietený tunel a po troch kilometroch je už pripravené stúpanie, ktoré meria sedemsto metrov s priemerom päť percent. Ďalší kopec príde na rad o malú chvíľu. Tentoraz dosahuje dĺžku jeden kilometer a priemerný sklon zostáva na úrovni piatich percent. Aj po druhom stúpaní príde veľmi krátka, pokojná pasáž a až potom sa objaví na trati spomínaný Salmon Hill.
 
Tento kopec je najdlhší a najťažší, preto sa od neho očakáva rozhodujúca selekcia. Úvodných päťsto metrov bude atakovať osem percent, následne stúpanie povolí pod šesť percent. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa necelých jedenásť kilometrov. Nasledujúci zjazd nie je veľmi technický, ale obsahuje jednu ostrú zákrutu. Po klesaní sa odohrá zvyšných osem kilometrov na mierne zvlnenom profile, za zmienku stojí 700-metrový úsek na dlažobných kockách, ktorý príde do rany len päť kilometrov pred cieľom.
 
Značná dĺžka pretekov a tri stúpania výrazne okrešú hlavnú skupinu, no nechajme sa prekvapiť, ako budú proti sebe bojovať tí najsilnejší jazdci. Niektoré reprezentácie sa budú spoliehať na špurt malej skupiny, preto budú pokrývať všetky ataky a zároveň zvyšovať intenzitu v balíku, aby na pásku prišlo čo najmenej rýchlych jazdcov. Pre ďalšie zostavy alebo cyklistov zase neexistuje iná možnosť na úspech, ako útočiť, takže v posledných kolách sa môže rozprúdiť zúrivá cyklistika, ktorej zámerom bude nachytať hlavných favoritov. Kandidáti na titul budú musieť v závere urobiť primerané rozhodnutie a nájsť ten správny spôsob, ktorý im zaručí miesto na stupňoch víťazov. Presne ako v jarných klasikách. 
 
 
rr okruh profil
profil okruhu, muži absolvujú nájazd + 12 kôl, 3017 nastúpaných metrov (© bergen2017.no)
 
 
Skúsení borci vedia, ako sa majú presadiť
   
Až desať reprezentácii bude mať na štarte deväť jazdcov a práve ony budú chcieť vnútiť majstrovským pretekom svoju tvár. Belgická zostava čaká na titul päť rokov a je znovu pripravená manažovať šampionát, podobne ako v minulom roku. Jej hlavným tromfom bude Greg van Avermaet, ktorý si bude želať ťažké preteky a záverečný súboj muža proti mužovi či špurt malej skupinky. Jazdec tímu BMC patrí medzi najlepších klasikárov súčasnosti, preto určite požiada svojich belgických kolegov, aby vytvorili drsnú edíciu. Čím menej  jazdcov zostane na čele pretekov s blížiacim sa cieľom, tým pre neho lepšie. Avermaet má výborný finiš na konci dlhých a ťažkých pretekov, čoho si bude vedomý aj v Bergene, takže na tomto profile bude veľmi ťažké zbaviť sa ho. A to najmä, keď bude mať pri sebe silnú podporu. Po olympijskom zlate a premiérovom triumfe na jarnom monumente teraz mieri na medailu z MS.
 
Zmienku si zaslúži aj Tim Wellens, ktorý poskytuje belgickej zostave peknú taktickú alternatívu. Wellens je povestný svojimi nebezpečnými atakmi, ktoré dokáže dotiahnuť do úspešného konca, ako naposledy na Grand Prix de Wallonie, takže jeho pohyb na konci podujatia nemôže zostať nepovšimnutý. Ak má niekto šancu nechať za sebou skupinu hlavných favoritov, tak je to tento 26-ročný belgický cyklista.     
 
V maximálnom zložení sa predstaví nórsky celok. Domáci pretekári budú mať ohromnú motiváciu vytiahnuť sa pred svojimi priaznivcami, ktorí sa chystajú vytvoriť atmosféru ako na Holmekollene. Edvald Boasson Hagen a Alexander Kristoff budú obklopení kvalitnými pomocníkmi, ktorí splnia do bodky stanovené úlohy.
 
 
hagen 2017 ilustrak dddf
Edvald Boasson Hagen počas sezóny (© Dimensions Data / StiehlPhotography)

 
Na Tour of Britain sa predviedol v lepšom svetle Boasson Hagen,  ktorý bude veľmi nepríjemný v selektívnych pretekoch, lebo má stále výborný finiš. Ak bude mať podujatie statický priebeh, sme presvedčení o tom, že nebude len tak sedieť v pelotóne, ale pokúsi sa rozprúdiť akciu, lebo domáci šampionát určite patrí medzi vrcholy jeho kariéry. Na druhej strane Alexander Kristoff má najväčšie šance v špurte početnejšieho balíka, a keď sa budú preteky naozaj vyvíjať týmto smerom, pre nórsky tím bude dôležité, aby sa obidvaja lídri zosúladili a nedopadli ako v Katare. Ale zopakovali koncovku z Herningu.
 
Medailové ambície musí mať austrálsky tím, ktorý všetko snaženie obetuje pre Michaela Matthewsa. Na minuloročnom šampionáte mu len tesne ušlo pódium, ale teraz si to chce vynahradiť útokom na najvyššiu métu a vylepšiť striebornú pozíciu z Richmondu. Matthews má za sebou veľmi dobrú sezónu. Na TdF vyhral dve etapy a  vybojoval zelený dres a pred niekoľkými dňami získal zlatú medailu v TTT. Tieto úspechy ešte umocnia jeho dôveru, že okruhy v Bergene ho nezlomia a dokáže vydržať na čele pretekov za každých okolností a následne predvedie svoj kvalitný finiš. Svoju vynikajúcu odolnosť ukázal na Starej dáme v niekoľkých náročných etapách a takisto štvrtým miestom na Liége – Bastogne – Liége, preto bude pripravený aj na Salmon Hill a ťažký špurt po siedmich hodinách v sedle. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaKwiatkowski a Miláno - San Remo 2017
 
 
Vydarený ročník má za sebou Michal Kwiatkowski a poľský jazdec ho chce zakončiť rovnako ako v Ponferrade v sezóne 2014. Opäť sa ukázal ako pretekár stvorený na vyzývavé klasiky, vyhral Strade Bianche, Clasica San Sebastian a najmä Miláno – San Remo, keď na konci dlhého a náročného podujatia predviedol kvalitný výkon a výborný špurt. A to sú presne atribúty, ktoré sú potrebné v Bergene. Kwiatkowski bude neželaným spoločníkom v malej skupine, ktorá bude šprintovať o zlatú medailu, poľský jazdec vie v tomto prípade prekvapiť. Okrem MSR sa mu to podarilo aj na Amstli v roku 2015.     
 
 
Budú musieť niečo vymyslieť
                            
Výborne nachystaná bude aj talianska reprezentácia, ktorá dostane priestor na improvizáciu. Hoci nedisponuje najväčšími klasikárskymi osobnosťami, jazdci ako Matteo Trentin, Sonny Colbrelli či Diego Ulissi si zaslúžia pozornosť od ostatných celkov. Trentin pôsobil suverénne na Vuelte, kde získal poriadne sebavedomie a v náročných etapách povzniesol svoju výkonnosť, preto nikoho neprekvapí, ak sa udrží na čele pretekov až do samého konca. A jeho plusom budú aj potrebné skúsenosti z jarných klasík.
 
Colbrelli potrebuje skutočne ťažké preteky, aby mal vo finále pri sebe čo najmenej rýchlych súperov, a potom môže myslieť na dobrý výsledok, aký nedávno získal na Copa Bernocchi. Ešte je tu Ulissi, ktorý sa môže pridať k rozhodujúcemu úniku z väčšej vzdialenosti, ako mu to vyšlo v Montreále, a všetko bude sledovať zozadu  Elia Viviani, ktorý dúfa v hromadný špurt. Talianska reprezentácia tak bude mať k dispozícii viacero alternatív a bude len na jej pretekároch, aby sa správne prispôsobili podmienkam na trati a v danom momente vytiahla tú najlepšiu kartu.         
    
 
colbrelli 2017 nice triumf tbmf cor vos
Sonny Colbrelli vyhrával najmä v úvode sezóny (© Team Bahrain - Merida / Cor Vos)

 
Francúzska zostava bude mať k dispozícii deviatich mužov a musí  staviť na aktívny prístup, pretože jej chýbajú odolní borci so silným finišom, ktorí by sa vyrovnali hlavným favoritom. V takomto početnom zložení si dokáže pripraviť pozíciu pre útočnú jazdu a v tom prípade by sa mali ukázať Julian Alaphilippe alebo Tony Gallopin. Alaphilippe vyhral etapu na Vuelte, po dlhšej súťažnej pauze získal na španielskom podujatí dobrú kondíciu a jeho výhodou bude, že na konci ročníka by mal byť sviežejší ako niektorí súperi. V špurte síce nie je taký silný ako Sagan a spol., ale aj tak má dobrú koncovku, preto jeho šance dramaticky stúpnu, ak sa dostane do nebezpečného úniku. A otvorený finiš v skupine utečencov môže pre neho dopadnúť veľmi dobre. Aj Tony Gallopin bude mať predsavzatie zachytiť ten správny pohyb, ktorý by dostal do úzkych najväčších favoritov. Jazdec tímu Lotto – Soudal sa pohybuje na zvlnenom teréne veľmi dobre, čo potvrdil na kanadských klasikách a Grand Prix de Wallonie, a v závere vie takisto  zašprintovať, preto bude chcieť využiť svoje silné stránky.   
          
Podobný spôsob boja má pred sebou aj holandská reprezentácia. So silnými osobnosťami, ale bez výrazného rýchleho cyklistu, musí niečo vymyslieť, ak nechce prísť na cieľovú pásku so všetkými hlavnými kandidátmi na titul. Holandskí pretekári vedia, ako majú jazdiť na náročných klasikách, čo budú chcieť využiť aj v Bergene. Oranžové dresy môžu vytvoriť náročnú edíciu, v balíku postupne vyčerpávať súperov a v závere vyslať dopredu Toma Dumoulina alebo Bauke Mollemu. Obidvaja sú vhodnými typmi na jednodňové podujatia. Mollema to potvrdil v Montreále, keď vystihol ten rozhodujúci únik, no v Bergene je menej náročná trasa a aj ľahší dojazd. Tom Dumoulin bude posilnený po dvoch zlatých medailách z časoviek a môže uvoľnene brázdiť po bergenskom okruhu, ale ponuku na kvalitný útok určite neodmietne.     
 
 
dumoulin 2017 giro 16 etapa sam sunf
Pridá Tom Dumoulin čerešničku na bohatú tortu? (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
V českom tíme sa predstavia šiesti reprezentanti a partia Zdeněk Štybar, Petr Vakoč a Roman Kreuziger má kvalitu i skúsenosti, aby  na konci podujatia niečo vyhútala. Všetci traja budú mať výhodu, že budú mať pri sebe aj ďalších kolegov, čo v minulosti nebývalo zvykom, takže môžu šetriť sily na rozhodujúce okamihy. Potom to môže Petr Vakoč vyskúšať útokom a Zdeněk Štybar sa sústrediť na špurt malej skupiny po selektívnom priebehu.
 
Nemecká a španielska zostava sa postavia na štart bez hlavných kandidátov na medailu, ale tradične silné cyklistické krajiny môžu zaujať ofenzívnou jazdou. V španielskom tíme sa na to hodí LL Sánchez, nemeckú vlajku môžu zviditeľniť Tony Martin či Nils Politt, ak by sa im podarilo dostať sa do úniku. V kolumbijskej reprezentácii môže pripraviť prekvapenie Rigoberto Urán, ktorý v tomto roku našiel svoje najlepšie nohy. Hoci mu profil stopercentne nesedí, povzbudenie mu dodajú londýnske olympijské hry. Na štarte sa objaví aj Fernando Gaviria. Budeme zvedaví, ako si poradí s intenzívnou jazdou počas siedmich hodín a či bude schopný prispôsobiť sa očakávanému klasikárskemu vývoju. Jazdec tímu Quick-Step Floors už ukázal talent na jednodňové podujatia, ale svetový šampionát je v tomto smere špecifický a vyžaduje skúsenosti.
 
A osobitý vývoj podujatia budú vyžadovať takí borci ako Daniel Martin či Rui Costa, ktorí budú tajne dúfať, že na Salmon Hill sa dokážu odtrhnúť z balíka, hoci aj ďaleko pred cieľom. Na statočný útok sa hodí aj Bob Jungels, ktorý by sa mohol presadiť vďaka tempárskym schopnostiam, uvidíme, čo predvedie slovinský celok, kde budeme sledovať Primoža Rogliča alebo Luku Mežgeca.
 
 
martin d 2017 lbl atak qstf
Daniel Martin pri svojom ataku (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)

 
Sagan si obľúbil dúhový dres, nechce sa ho vzdať
 
Peter Sagan má pred sebou jedny z najdôležitejších pretekov v kariére, ešte nikto nevyhral MS trikrát za sebou. Na jar netriumfoval na veľkej klasike a bol diskvalifikovaný z Tour de France, takže na tretí zo svojich tradičných vrcholov sezóny príde špeciálne motivovaný. Aj z toho dôvodu vynechal tímovú časovku, keď sa u neho objavili menšie zdravotné problémy, pretože sa stopercentne koncentruje len a len na preteky s hromadným štartom.
 
Vylúčenie zo Starej dámy narušilo jeho klasickú prípravu pred svetovým šampionátom, ale intenzívny dvojblok Okolo Poľska - BinckBank Tour, kde vyhral tri etapy, ho dobre navnadil pred MS. Potom absolvoval vysokohorské sústredenie a potrebnú formu predviedol na kanadských jednorazovkách. Výbornou koncovkou ovládol Quebec a medzi najsilnejších patril aj v Montreale, ale tam vyhral únik.
 
Peter Sagan ukázal v generálke, že je správne pripravený na náročné a selektívne preteky v Bergene, a čerešničkou na torte bol jeho víťazný špurt v Quebecu, na ktorý sa nikto zo súperov nechytal. A práve týmto spôsobom sa môže rozhodovať aj na svetovom šampionáte, či už v šprinte okresaného balíka, alebo v malej skupine favoritov, ktorá sa vytvorí po útočnom priebehu. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov útok v Richmonde
 
 
Svetový šampionát je nevyspytateľné podujatie, preto je dôležité zachovať si chladnú hlavu v rozhodujúcich momentoch a zvoliť ten správny spôsob boja. Presne tak, ako to predviedol v Richmonde a Dohe, keď sa sústredil na víťazný americký útok alebo šetril energiu na katarský šprint. Sagan sa môže pridať k útočiacim jazdcom alebo sám iniciovať rozdelenie/okresanie hlavnej skupiny, ale ak si to bude situácia vyžadovať, môže si počkať na záverečný špurt. Všetko bude záležať od vývoja pretekov, ako sa budú správať súperi a v neposlednom rade aj od Saganovho inštinktu.
 
Pomáhať mu budú piati slovenskí kolegovia, čo mu poskytuje dobrý priestor, aby do kľúčovej fázy šampionátu prišiel čo najsviežejší. A bude to výhoda aj pre jeho najoddanejších pomocníkov Juraja Sagana a Michaela Kolářa, ktorí sa môžu takisto šetriť v prvej časti pretekov a následne vydržať čo najdlhšie pri obhajcovi prvenstva. Forma Petra Sagana a oduševnený výkon slovenskej reprezentácie majú skutočne šancu prepísať históriu.
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop